Förr var Eldorado Lingonsylt
stapelvara i mitt kök, men jag slutade köpa den långt innan Willys
började ta 40 kr för en burk på ett och ett halvt kilo. Jag
började koka egen sylt av blåbär, rabarber och svarta vinbär eftersom det blir
billigare, godare och nyttigare. Testa att avstå köpesylt ett tag
och du kommer att upptäcka att den ändå mest smakar socker.
Ta Eldorados lingonsylt som exempel.
Den innehåller 35 procent lingon och 34 procent socker. Alltså i
runda slängar en tredjedel bär, en tredjedel socker och en
tredjedel ”annat”. Förutom konserveringsmedel är ”annat” vatten och
förtjockningsmedel. Man tillsätter vatten tills sylten blir så
blöt att den kräver förtjockningsmedel för att inte rinna av
gröten.
Då har jag en bättre idé – gör
egen lingonsylt! Jag har ofta tänkt plocka lingon, men tiden tycks aldrig räcka
till mer än blåbär. Kanske inte lusten heller, men nu slumpade det
sig så att jag fick lingon av en person med för mycket i frysen och
då bestämde jag mig för att koka egen lingonsylt. Jag snodde ett recept på nätet bestående av bär, socker och vatten med denna fördelning:
lingon, 1 kg
vatten, 2 dl
strösocker, 500 gram
Koka lingon och vatten i tio minuter.
Det står att man ska skumma med hålslev, men jag såg inte poängen
(eller skum). Efter tio minuter rör man ner sockret och slår av
spisen. Häll på burk. ”Förvara i kylskåp” står det. Använder man steriliserade glas undrar jag om det inte skulle hålla
rätt länge i ett skafferi, men jag har lyckligtvis både kyl och
frys, och jag hade bara 1,7 kilo bär så det blev två stora burkar
och dem äter jag snabbt upp.
Jag känner folk som köper lingon för att koka egen sylt. Det blir antagligen mycket dyrare än att köpa sylt med en tredjedel ”annat”, men jag kan ändå förstå valet. Själv fortsätter jag att drömma om att någon gång ta mig tid till att plocka egna lingon. Kanske 2025 blir året, eller kanske inte.