Den här tiden på året och ungefär
fram till nyår är mina frysar som fullast. Årets blåbärsskörd
ligger där, liksom årets samlade kantareller som glädjande nog
blev fler än någonsin. Om ett par månader fyller jag på med
äpplen, som jag fryser in tärnade i plastpåsar, och möjligen
också som mos, ifall jag inte konserverar allt i glasburkar.
Under senvintern och våren minskar
trycket successivt, men under hela året har jag full koll på vad
som finns i frysarna. I köket har jag tre fryslådor i ett kombiskåp
med sånt som går ut den närmaste tiden. Där finns frysta rester
och grönsaker, bröd och lite blåbär och svamp för att minska
antalet promenader ner till frysboxen i källaren.
Jag går ändå dit dagligen, men det
är opraktiskt att behöva ner i källaren medan jag lagar mat och
kanske har en kokande kastrull på spisen. I frysboxen finns det
stora lagret. Där har jag som sagt äpplen, blåbär och
kantareller, men också alltid fryst broccoli och spenat, samt
hemodlade grönsaker. Sedan är det färdiglagad mat från storkok, det
kan vara diverse bönbiffar, soppor och lite av varje. Dessutom mjölk,
som jag köper tio liter åt gången på dunk, häller över i flaskor och fryser in 8-9 liter som jag
plockar upp efter hand och tinar i kylen för att alltid ha ”färsk”
mjölk.
Det som en gång läggs i mina frysar
tas fram när det ska ätas eller strax innan. Absolut ingenting
slängs. Jag levde länge i tron att alla gjorde som jag, men jag har
förstått att folk har för vana att ”rensa frysen”, vilket
betyder att man gör rent hus och slänger bort sånt som legat för länge. För mig
låter det här helt galet, rensa frysen gör man genom att äta ur
den!
Jag försöker göra likadant med
kylvaror, men det är ofrånkomligt att delar av någon grönsak
ibland ruttnar innan användning. Där går det att misslyckas, det
tycker jag faktiskt inte att det gör i frysen. Jag är med på att
allt inte håller hur länge som helst i frysen, men se då till att
omsätta maten innan den blir dålig.
Klarar man inte det får man strama upp
sina rutiner. Kanske är det här svårare för en familj än för
mig som ensamstående, men det är inte raketforskning. Vid behov,
gör ett Excel-ark, skaffa en whiteboard eller ett anteckningsblock
så att det inte plötsligt ”dyker upp” något i frysen man inte
visste fanns där. För den som vill krångla till det finns det
såklart en app också.
Mat har ett värde även om man plockat den ur rabatten eller jagat den i skogen, men vanligast är att man jobbar och tjänar pengar, tar sina skattade pengar till affären där man betalar ännu mer skatt och allt högre matpriser, kör hem sina matvaror, också det till en kostnad och lägger dem i frysen, eventuellt efter tillredning. Du har alltså investerat pengar, tid och energi i att få maten dit. Skulle nästa steg vara att tina upp den och slänga den i soporna är det naturligtvis helt galet. Sluta med det!