måndag 14 oktober 2019

Fossilfri välfärd?

Nu ska Sverige enligt Stefan Löfven bli världens första fossilfria välfärdsland. Tidigare skulle vi få Europas lägsta arbetslöshet och ingen har väl glömt ”vård i världsklass”?

Hur man ska lyckas sägs det som vanligt ingenting om. Vi avvecklar kärnkraften, vill för allt i världen inte utveckla vattenkraften mer och lever i ett land som är solfattigt den del av året när elen behövs som bäst... Och vindkraften är det väl inte längre någon som tror på. Så hur?! Genom att dra ner produktionstakten i industrin och på sikt lägga ner det svenska näringslivet? Hej börskrasch...


Jag tror inte Löfven fattar hur galna de här utspelen låter. Lite som om jag gick ut och sa att jag tänker bli världens bästa höjdhoppare med motiveringen att jag hoppade runt en meter på mellanstadiet och blivit mycket längre sedan dess.

Hur vore det om Löfven klev ner på jorden och tog tag i realistiska och högst reella problem istället för att bekymra sig om Antarktis medeltemperatur om hundra år? Vi lever i ett land med allt fler no-go-zoner, ett land där den grova brottsligheten ökar lavinartat (för nej, det är inte anmälningsbenägenheten som gör att folk hamnar på sjukhus med krossat käkben), ett land där några av våra största sjukhus ställer in operationer för att det saknas medicinsk utrustning för att utföra dem.


Jag kan fortsätta en kvart med att rabbla sånt som blivit sämre, men de som fattar vet och de som fortfarande inte gör det kommer inte låta sig övertygas av några faktauppgifter eller diagram förrän de själva tvingas föda i sin bil och får hålla tummarna för att ingen stjäl eller eldar upp bilen förrän det är klart.

Hela Sverige är på en klassresa från I- till U-land i ett tempo som verkligen är världsklass. Där har vi ett rekordförsök som heter duga. Och så har vi troligen världens mest floskelrika regering, vad det nu är värt. Inte mycket.

40 kommentarer:

  1. Jag älskar din liknelse med höjdhoppet där och kan inte annat än att hålla med. Jag förstår inte vad för människor som fortfaranade litar på karlns löften. Jag har inga höga tankar om folk generellt men tilloch med jag blir förvånad över detta.

     Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt att jag skulle ha större chans att bli världsbäst på höjdhopp än att Löfven ska lyckas med något av dessa utspel. Han har ju försökt, så liknelsen hade varit bättre om jag hela den här tiden tränat höjdhopp och ändå inte hoppat mer än en meter.

      Det är väl den blinda tron på att den här gången ska det gå. Som att köpa Eniro-aktier för några ören och tänka att någon gång måste det vända.

      Radera
  2. Det borde gå att vända utvecklingen i bl.a. dina exempel:
    Hälsa endast de som kan bli självförsörjande välkomna hit.
    Anvisa arbetslösa jobb, där vi har brist. Accepteras inte jobben, dra in alla socialbidrag.
    Byt ut planerarna och inköparna på sjukhusen. Behovet av förbrukningsmaterial kan förutses och anskaffas snabbt med hjälp en telefon och ett åkeri.
    Lås in brottslingarna.
    Starta nedlagda kärnkraftverk igen. Uppmuntra småskaligheten: ex minikraftverken i små vattendrag, små vindkraftverk i glesbygd, familjejordbruk.
    Jordens uppvärmning orsakas inte av oss människor. Vi kan endast påverka den lokala miljön, så lägg inte ofantliga summor på minskning av koloxidutsläpp etc.
    Låt inte Bryssel bestämma vad vi skall göra.

    Jag kan ocks fortsätta rabbla...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du pratar om arbetskraftsinvandring. Det vi har idag är flyktinginvandring.

      Vindkraftverk i glesbygd? Bara om de ger mer energi än det går år för att driva dem. Det är ju målfoto idag, inte minst i Sverige där avisning av rotorbladen är ett stort problem.

      Men visst går utvecklingen att vända! Har man grävt ett hål och klättrat ner kan man klättra upp igen. Verkar dock inte finnas politisk vilja till det, varken bland politiker eller väljare.

      Radera
    2. Klart det går att vända om man bara vill. Tydligen vill man inte och att folk fortsätter att rösta på denna pajasregering övergår mitt förstånd. Ser de ingenting?!

      Vad gäller materialbristen på sjukhusen ska man dock inte skylla på inköparna. Problemet beror enligt uppgift på att man bytt leverantör och upphandlingarna ansvarar politikerna för. Ständigt dessa inkompetenta människor som tror sig så väl skickade att lägga näsan i blöt i precis allt.

      Radera
    3. Jag tror att all materialbrist bottnar i och/eller hade gått att lösa med pengar.

      Radera
    4. "Jag tror att all materialbrist bottnar i och/eller hade gått att lösa med pengar."

      Säkert är det så. Hade politikerna hushållat med pengarna hade de inte behövt välja en leverantör som var så billig att han inte kunde leverera.

      Jag känner verkligen med dem som fått sina operationer inställda. För sju år sedan gick jag själv igenom en större operation och fick, när jag redan var inlagd och väntade på att köras iväg till operationen, beskedet att den måste ställas in. Man hade fått in två benbrott som måste gå före. Att de måste gå före förstår jag men känslan var förfärlig. Man förbereder sig verkligen mentalt inför en operation och att då få beskedet att måste gå igenom alltihop igen kostar på. I mitt fall lyckades de dock boka in mig tre dagar senare och det är jag tacksam över.

      Radera
    5. I vissa fall handlar det om canceroperationer. "Vi låter din tumör växa lite till innan vi tar tag i den", säger de nog inte, men det blir ju följden.

      Radera
  3. Håller helt med bloggaren. Vi har en havererad valuta. Snart börjar elbristen synas på allvar. Älvarna får inte röras. Kärnkraften skall avvecklas. Var skall all "ladd" till dessa elbilar komma ifrån? Mycket av vårt välstånd bygger på att vi har tillgång till driftsäker elenergi. Och så dessa miljöpartister. Man blir trött.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om "ladd" är rätt substantiv ;-). Ladd för tankarna till något som till skillnad från el verkar finnas i överflöd.

      Men vad ska man med kärnkraft till när det finns ström i eluttagen ;-)?

      Radera
    2. Det lär ha funnits en vänsterpartist som menade att bilarna kunde drivas med den el man fick om man satte en propeller på taket på bilen. :-)

      Radera
    3. Fantastiskt, en evighetsmaskin! Att ingen tänkt på det ;-).

      Radera
  4. Har du sett videon där Löfven säger att ”Sverige är den största givaren till EU:s klimatfond, så nu DUBBLAR vi vårt bidrag och bjuder in fler att göra samma sak”? Den fanns på Twitter rät nyligen.

    För mig sammanfattar den videon allting Löfven står för - det ska låta som att Sverige är störst och mest och bäst, oavsett vad det handlar om. Att resultatet sen blir extremt åt andra hållet, högst arbetslöshet, sämst trygghet osv, verkar han inte reflektera över. Men å andra sidan hålls han ju inte ansvarig för det heller. Det är mycket enklare att lova saker då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den har jag missat. Själva videon alltså, inte det faktum att han tyckte att det var läge att höja bidraget med fyra miljarder samtidigt som man sänker temperaturen på äldreboendena.

      Det är märkligt att ordet lagom är svenskt med tanke på att nästan ingenting här är lagom.

      Radera
    2. Hade varit roligt om han påpekat båda dom sakerna i videon, men han utelämnande temperatursänkningen.

      Ang lagom: Inte just nu iaf, men förr i tiden kanske saker var mer lagom :)

      Radera
    3. Det är möjligt, för hundra år sedan eller så, innan feministisk utrikespolitik och "allas lika värde".

      Radera
  5. Sparo du missade - fixa skolan på 100 dagar. ;-)
    Inga problem är så svåra att inte en (okunnig) politiker kan lösa dem.

    Jag sprang 5 km igår, idag blir det 10 km. Om en vecka kommer jag att vara uppe i 1280 km. Inte illa eller hur! Det är denna typen av löjliga extrapoleringar som politikerna håller på med. Att utifrån något futtigt problem generalisera så vansinnigt att det blir idiotiskt.

    Under gårdagens partiledardebatt var det mycket fokus på elbilar och problemet förenklades till att om bara det placerades ut tillräckligt många ladd-stolpar så skulle problemet lösas (utan hänsyn till hur vi ska få fram el till dessa). Tror du skrev om förslaget att nyttja befintliga stolpar för gatubelysningen någon gång. Den intellektuella höjden är ungefär på samma nivå.

    Likaså att ha målet noll CO2-utsläpp för privatbilismen när det finns andra större utsläppskällor (industrier) där riktade åtgärder snabbare och billigare kan få större effekt. Eller livsstilsåtgärder som att äta klimatsmart, bo på mindre yta, ha lägre inomhustemperatur, duscha mindre osv.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Skolan på 100 dagar kvalificerar absolut. Var det ens något som påstods hade blivit bättre i skolan efter 100 dagar? Inte vad jag hörde.

      Det där med gatubelysningen har jag inget minne av att jag skulle ha skrivit om.

      Det är lite typiskt Sverige att fokusera på sugrör eller något annat som inte ens spelar någon roll på marginalen.

      Radera
    2. Får ett antal månader sedan föreslog någon stor tänkare i media att vi kunde göra om lyktstoplarna till laddstolpar i så var problemet med elbilsladdning löst. Beklagar!

      Problemet är att stolparna och dess kablar inte är dimensionerade för att ladda mycket mera än en mobiltelefon. Trodde det var du som tagit upp det men det måste ha varit en annan blogg.

      Radera
    3. Ja, det där känner jag inte igen alls, men det låter logiskt att det går åt rätt mycket mer ström för att ladda en bil än för att tända en lampa. Alldeles oavsett hade jag kollat med en elektriker innan jag gått ut med ett förslag om det :-).

      Radera
  6. Jag såg gårdagens debatt och det var väldigt tydligt hur verklighetsfrånvända alla pajasfigurer till partiledare är. Är verkligen glappet mellan riksdagen och kommunledningen så stort? I så fall blir man ju mörkrädd. Man hade inga som helst förslag att komma med som ska bromsa denna utveckling. Det är gammal skåpmat i form av:

    1) Strössla miljoner skattekronor över invandrartäta kommuner. Vad ska dessa pengar åstadkomma? Man kan leda en häst till vattnet men det går inte att tvinga den att dricka. Har man inte lärt sig något under alla dessa år? Ska man muta folk att vilja bli en del av svenska samhället? Att pendla 15 mil om dagen för att ta ett ledigt jobb? Löfven pratar om "plikt och rätt" men vad gör han åt alla hundratusentals individer som inte vet vad detta betyder? Det måste gå att sätta blåslampan under röven på alla de som är bekväma och inte vill utbilda sig till rbistyrken, pendla eller flytta för att ta ett jobb. Det ska inte bara gå att gömma sig bakom vare sig analfabetism, att man har många barn, klimatångest eller vad det nu kan vara.

    2) Energidebatten verkade helt fjollig. Man slängde ur sig begrepp och påståenden hej vilt utan att ha nån som helst aning. Jag har inte full koll på detta heller, men några saker vet jag i alla fall.

    - Det går inte att få folk som letar bilar i 30-100 tusen kronors klassen att köpa en elbil. DEtta går inte på många år. Däremot är det inga problem för folk som har råd att lägga 200-500" kr på en ny eller bättre begagnad bil att köpa en elbil. Ordspråket lyder: "En ny volvo blir i längden billigare än en tesla (model 3) om du får volvon gratis". Alltså, marginellt dyrare är Teslan i inköp, men den piskar Volvon så det ryker om det om man tittar på driftskostnader. Dessutom kommer det fler och fler "Tesla-utmanare" varje år. Snart finns det vettiga bilar till alla tycken och smaker. Dessutom är jag helt övertygad om att det inte blir någon elbrist. De flesta som köper laddare kör minutdebitering, och då laddar du när elen är som billigast, dvs på natten då effektuttaget är som lägst. Alla laddar dessutom inte samtidigt, utan det är "lite men ofta" som gäller.

    Man pratar om "kärnkraft". Ingen vill nog ha kvar de ålderdomliga reaktorerna som finns idag, dessa utvecklades ju på 50 och 60 talet. Det finns helt nya designer på kärnkraftverk som klarar strömavbrott, är självreglerande etc, men ingen vill bygga dem pga opinionen och den allmänna okunskapen. Politikerna verkar inte ens kunna skilja på detta, utan skyller på marknaden. Ja, marknaden avvaktar för man får ju inga raka svar från regeringarna runt om i världen.

    Det fanns många fler märkligheter i gårdagens debatt, t.ex. Sjöstedt som inte verkar veta hur man ska ha det. Ena stunden ska han ha ordning i asylrätten, ja ska vara ja, nej ska vara nej, andra stunden snackar han om humanism a´la gymnasieamnestin. Jo tjena, förstår han inte ens att tjänstemän inte kan fatta beslut på sådana flummiga grunder. Det är ju just detta som skapar oordning, alla dessa "ömmande fall". Ena stunden spyr han över "de rike", andra studen säger han att alla dessa som anser sig missgynnade av värnskatten kan "gå hem" och jobba mindre. Förstår han inte vad det är som genererar skatteintäkter? Fundamentala begrepp som varje partiledare borde ha med sig... man genererar inga skattepengar av att gå hemma i alla fall.

    Nä, jag är snart redo att ge upp, om nivån på partiledardebatterna ska vara likadan som igår...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu en självplågare. Varför ser ni på sån skit? Tror att man lika gärna skulle kunna lyssna på en gammal debatt, det är ungefär samma. Som Löfven skulle sagt: Det är bara käbbel.

      Just det att man aldrig lär sig av tidigare erfarenheter är skälet till att jag undviker politik så mycket som möjligt. Om något varit verkningslöst i fem år lär åtgärden inte bli mer kraftfull i morgon, och om något fått negativa effekter år ut och år in lär det knappast bli positivt när man ökar dosen.

      Jättefint om en Tesla är så billig i drift. Var det ingen som funderade på att räkna in värdeminskningen?

      Humanism är ett ord jag utvecklat allergi emot. Det kan man slänga in lite här och där för att visa att man är en god människa. Att de beslut man påstår görs i humanismens namn skapar lidande spelar ingen roll, för det var ju humanistiskt tänkt.

      Radera
    2. Man talar ju till sina väljagrupper, inte kan man då föreslå saker som skulle slå tillbaka mot ens egna kommande röstsiffror: om upp emot hälften av rösterna kommer från de som skulle drabbas (negativt i deras tycke) vore det naturligtvis politiskt självmord att genomföra något sådant, eller ens föreslå något liknande. Det viktigaste är att sitta vid makten och styra, och utan möjlighet att sitta där är ju hela ens existens ifrågasatt. Och i den kampen om existens är ju alla vapen tillåtna, så länge som det inte slår tillbaka mot en själv.
      Tror snålgrisen är för strikt logisk orienterad, kanske inom teknik eller naturvetenskap?

      Radera
    3. Då förutsätter du att det enda som betyder något är att sitta vid makten, inte att skapa ett bra samhälle. Och ja, kanske är det så. Även om jag personligen har svårt att se vilka grupper som skulle gynnas av att man förbjuder sugrör.

      Radera
    4. Nu nämnde ju inte snålgrisen något om sugrör ovan, som alla säkert förstår kommenterades främst punkt 1/ samt Sjöstedt på slutet.
      Rent allmänt gynnas väl Miljömuppepartiet om sugrör förbjuds, då det tydligt demonstreras vilka det är som har makt att genomdriva olika saker. Det finns många andra beslut som är direkta maktdemonstrationer, tex det famösa som handlade om barn från Afghanistan som numera är studenter: oberoende av vilka argument som framfördes, logiska, majoritetiska och juridiska var ju signalerna tydliga: "Ni kan säga precis vad ni vill, det är vi som har makten och det är vi som bestämmer och därför gör vi precis som vi vill vilket ni kan observera genom riksdagens beslut"

      Radera
    5. Jag är medveten om det, jag tog ett eget exempel.

      Och nej, jag tror faktiskt inte att MP gynnas. Jag tror istället att folk begriper att sugrör till barnkalaset (eller till en döende tant, som ett exempel i media påstått) som sedan återvinns eller förbränns inte gör någon som helst skillnad för miljön, och pressar de igenom en sådan icke-fråga, vad är det mer för skit vi drabbas av.

      Radera
  7. Träffsäker spaning! Löfven är som det där murveldjuret i måndag hela veckan, visar sig någon gång per år och säger oacceptabelt. Och murmeldjuret har såklart mer rätt i sina prognoser. Man hoppas någon dag vakna upp till att det inte är sprängningar, skjutningar eller andra hemskheter, men det hela går på repeat, precis som Löfven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, den stora skillnaden mellan Sverige och Måndag hela veckan är att i filmen var det hela tiden likadant, i Sverige blir det hela tiden sämre :-(.

      Radera
  8. Tyvärr tror jag du har helt rätt kring detta. Det kommer sluta med förskräckelse när Sverige ökar utsläppen och samtidigt avvecklar ekonomin/näringslivet och skapar energibrist (som redan syns tydligt).
    S har sålt ut sig till rödgröna extremister utbyte mot makten. Det inses när man beaktar att det enda S gör är att satsa på propaganda, istället för att åtgärda problem.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas och tror att det aldrig blir verklighet. Det låter bara slagkraftigt (åtminstone tror Löfven det).

      Radera
  9. Inte nog med att vi är försenad med att bygga UT kärnkraften. Nu ska vi istället lägga ner den, ringhals stänger 1 reaktorer vid årsskiftet 2019/2020 och ytterligare en årsskiftet 2020/2021, där rycker vi bort 1900MW ren närodlad energi. Superbt om man vill dra ett nackskott i en teknikdriven och elektrifierad framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite så tänker jag också. Inte nog med att man inte går framåt, man springer bakåt.

      Radera
  10. Jag kommer ihåg både oljekriserna på 70-talet och kärnkraftsomröstningen. Att jag väl kommer ihåg dessa är nog inte bara att jag är gammal.
    Vad jag kommer ihåg är "debattklimatet". Det diskuterades på kafferaster, fester och alla möjliga tillfällen. I det "flummiga 70-talet" diskuterades politik när tillfälle gavs. Alla fick tycka. Även olika.
    Till och med jag som barn/ungdom lyssnades på.
    Det man var intresserad av var att lösa problem. Snarast. Så även politikerna.

    Idag är det bara politiker som diskuterar. Inte alla får tycka. Och inte olika.
    Men idag känns det inte som politikerna vill lösa problemen. Inte stå för beslut. Inte lösa problem. Bara fortsätta diskutera.
    Och att dom inte lyssnar på sina väljare är skrämmande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och framförallt känns det som att politikerna (eller deras coach/talskrivare/pressekreterare) bestämt sig för 2-3 argument. Sedan skiter de fullständigt i frågorna, de har bestämt sig för att prångla ut ett budskap, varken mer eller mindre. På det sättet blir det inte ens diskussioner mellan politiker utan två eller flera parallella monologer.

      Radera
    2. Instämmer helt i detta, ett av poängerna med mitt inlägg nedan och varför jag är urbota trött på kärnkraftsdebatten. Den har drag av populism, frånser komplexitet och går direkt emot sagda partiers ideologi vilket är anmärkningsvärt. Sedan finns det förenklingar och populism i andra lägret också. Skulle välkomna att energifrågan behandlas med den komplexitet den förtjänar snarare än att vi måste välja ett av två alternativ.

      Radera
    3. Mitt i prick Lisia. Minns hur politiker respekterade varandra förr på ett helt annat sätt. I min familj var de moderater men trots det beundrare av Sträng, Erlander, Fälldin och t o m Vänsterns partiledare Hermansson och Werner, de hade resning och karaktär samt självdistans på den tiden. Sen kom sådana som Palme,Schyman och på de Reinfeldt, inga som har medfört någon trygghet och stabilitet i landet.
      Djupt orolig blir man över dagens politiker och den debatt som förs.

      Radera
    4. Utlandsutdelaren: Ett problem är väl att vanligt folk (som jag) inte fattar energifrågan om det blir för komplext och detaljerat. Och det gör nog inte politikerna heller.

      Radera


  11. 1. Företagen har redan idag möjlighet att bygga ut kärnkraften förutsatt att de investerar privat kapital. Inga företag verkar dock vara beredda att göra det. Förbluffar mig en aning att de partier som annars vurmar för privata investeringar vill att skattebetalare ska subventionera kärnkraft.

    2. Energifrågan är inte en fråga om kärnkraft eller förnybar energi som det framställs i den polariserade politiska debatten i medier. Man vill ställa två alternativ för väljarna men verkligheten är mer komplex. Det finns mycket potential i att göra det enklare för individer att investera i sina egna bostäder för att minska energibehovet genom energieffektivisering eller genom att investera i sin egen energiförsörjning genom t.ex. solenergi. Det är investeringar som bär sig på några års sikt och därefter är ren vinst (återigen det där med att gynna privat investerande utifrån marknadsprinciper...). Dessutom är direktel från kärnkraft (eller annan el) för att uppvärma bostäder inte särskilt praktiskt ur ett exergiperspektiv (där källor som faktiskt avger och bibehåller värme är att föredra). Energiförlusterna längs vägen är betydande. Andra lösningar som t.ex. bergvärme är ofta bättre alternativ. Att vi har så mycket direktverkande el är en rest från storskaligt tänk några decennier tillbaka men ett energisystem som i högre utsträckning bygger på lokalt producerad el och energi efter de förutsättningar som fungerar bäst är vettigare och dessutom mindre sårbart.

    3. Det är ingen naturlag att Pågen måste producera bröd i Malmö. Historiskt har många industrier funnits nära vattenkraftverken. Det kan finnas ett samband...

    SvaraRadera
  12. "Bara om de ger mer energi än det går år för att driva dem. "

    Menar du på någon slags kosmologisk nivå? Mer mainstreamaktiga sätt att beräkna brukar nämligen se vindkraften som extremt snabb på att producera lika mycket energi som det gick åt för tillverkningen, sådär 3-6 månader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så varför görs det inte med vinst då? Det kan väl inte bara handla om att det skrämmer bort eller dödar alla levande varelser i närområdet?

      Radera