fredag 11 oktober 2019

Skillnad på spar och spar

Pensions- och Trumphatarpodden som trots innehållet fortfarande går under namnet Sparpodden tog i veckan strid mot pensionsbolaget Alecta efter att deras vd Magnus Billing skrivit en debattartikel med rubriken ”Stora aktörer förvrider fakta om pensionerna”.

Jag brukar inte ge mig in i pensionsdebatten, men här har jag några kommentarer. Jag är helt med på att Nordnet vill införa en ny sparform de kallar pensionssparkonto. Ingenting för mig, men om jag jobbat jag på Nordnet hade jag säkert föreslagit något liknande, det är ju det deras uppgift.


Men måste debatten vara så himla svartvit? I Sparpodden sägs bl a:
Om man som ung idag tycker att 'nej, men jag kommer nöja mig med 50 procent av min lön i pension, jag behöver inte ha så mycket mer'... Då så, då behöver vi inte prata om det här. Jag tror att det är många som vill känna att man har en bra levnadsstandard även som äldre.
Vill du ha 53 procent av slutlönen – fine, du behöver inte spara.

Kan vi sluta låtsas som att enda sättet att få ”en bra levnadsstandard även som äldre” är att öronmärka pengar i ett pensionssparande? Nordnet tycker att Billings debattartikel menar att unga inte klarar av att ta rationella beslut, ”Låt staten och Alecta ta hand om det”. Jag håller till viss del med om det, men genom att låtsas som att pensionspengar måste öronmärkas i ett framtida PSK för att inte brännas tidigare ger de honom rätt.

Jag skulle inte drömma om att spara specifikt till pension. Kanske klarar majoriteten inte av att spara pengar utan att låsa dem på ena eller andra sättet, men det lär inte bli fler som kan ta ansvar för sina egna pengar om varken staten eller marknadens aktörer erkänner att det ens går.

2 kommentarer:

  1. Någon sorts automatisk pensionssparande/försäkring tror jag behövs för det är långt ifrån alla som klarar av detta själv. En sorts "grundförsäkring" typ AP7 som baseras på vad du tjänat etc.

    Det som man däremot GÄRNA får rätta till är denna marknad gällande tjänstepensionen. Jag förstår konceptet att man uppmuntrar till ytterligare pensionsparande, som är subventionerat av pappa staten, så funkar det i många länder. Det jag retar mig mot gällande just tjänstepensionen är

    1) Den är ofta låst till det bolag din arbetsgivare har avtal med. Den går alltså inte att flytta. Jag använder Avanza och vill gärna ha min TP där, men mitt företag har avtal med Max Mathiesen, som i sin tur har låst fast min TP hos Danica. Går ej att flytta, jag måste säga upp mig. Är det då "min" pension som det så vackert heter?

    2) Det blir lite extra löjligt när man under lönesamtalet med chefen räknar in dessa avsättningar som något att ta hänsyn till när lönen ska sättas. För det första kan jag inte flytta dem som jag vill och för det andra vet jag inte om jag lever till 61 år. Känns knappast som "lön". Och jag förstår över huvud taget inte Max Mathiesens roll i det hela, mer än att de tjänar en hacka på alla avgifter som vårat företag betalar. En riktigt grisig marknad, detta med tjänstepensioner. Det ska gå att välja, antingen vill man ta hand om det själv, eller låter man staten ta hand om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behövs och behövs... Jag tycker att det beror på hur mycket man anser att individen själv ska ansvara för sitt liv. Jag är inte emot grundpension, men ser det ändå lite som ett misslyckande.

      Dina bägge punkter håller jag helt och hållet med om.

      Radera