fredag 19 augusti 2016

Curlingkörkort

I senaste valrörelsen föreslog socialdemokraterna att unga skulle få låna till körkort. Man skulle kunna kalla det ett vallöfte (fast det skulle de nog inte säga nu, eftersom de inte genomfört det och inte har några pengar att göra det för heller). Närmare bestämt sa de:

Vi vill göra det möjligt att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg ta CSN-lån på upp till 25000 kronor för att ta B-körkort.


I snitt kostar B-körkort 15000 kr. Kör man upp privat, helt utan lektioner, kan man klara sig med 4000 kr. Alltså är de 25000 kr Löfven & co tyckte att man ska få låna väldigt generöst. Och nu ska de ställas till svars.


Tidningen ETC:s ledarskribent Andreas Gustavsson gick ännu längre. Det borde vara helt gratis (alltså finansierat av andra, för gratis är det väldigt lite som är). Jag gissar att han saknar ekonomisk utbildning, och någon körtalang tycks han inte heller vara: ”Bara om jag råkar ha en exceptionell inlärningskurva vad gäller motorfordon kan det klaras av för mindre än 25000 kronor.” Som sagt, snittet är 15000.

En annan variant är ju att man sommarjobbar. Artonårsdagen är inte en oförutsedd händelse för någon. Själv visste jag när jag var 13 att jag hade för avsikt att ta körkort. Det visste även mina föräldrar. Ni vet, de där som påstås ha ansvar för sina minderåriga barn, om inte samhället fixar precis allt. Körkort var för övrigt inte särskilt mycket billigare på min tid, för 25 år sedan. Sommarjobbslönerna var däremot lägre.

Sommarjobb ja, fungerar inte heller som när jag växte upp. Då tog man fram Gula Sidorna (unga läsare: det var en telefonkatalog. Vad en telefonkatalog är? Ni får googla) och så ringde man upp lokala företag för att höra om jobb. Nu:


Ja, hur ska ungdomar själva kunna söka jobb, det måste ju samhället göra åt dem. Ska vi jobba åt dem också? För jag kan slå vad om att det finns unga som tycker att de sommarjobb som samhället ordnar inte är tillräckligt roliga och inspirerande. Och?!


Att föräldrar skjuter till halva körkortskostnaden mot att ungen inte börjar röka t ex, det tycker jag är en okej lösning. Då måste man ändå samla ihop pengar själv, och det finns en hake med resten. Det är det evinnerliga daltet jag vänder mig emot.

Att skaffa och utföra ett sommarjobb är ett sätt att börja ta ansvar för sitt liv och i förlängningen att bli vuxen. Är det verkligen att hjälpa ungdomar att ge dem jobb, pengar och räkmackor till förbannelse?

Helvetes nej (en del uttryck låter tyngre på engelska)!!

18 kommentarer:

  1. Körkorts stipendium efter ha klarat gymnasiet? http://www.hvilanutbildning.se/sv/component/k2/item/163-korkort
    Men.. att staten ska låna ut pengar likt en CSN lån nja.. Ser en hel problem där. Risken att lånen hänger med under lång tid. När man tar lån för en utbildning är det ju för att slutligen få ett jobb. Men frågan är då om dom flesta tänker på samma sätt Ang ett körkort? En fundering....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att ett körkort öppnar dörren till många jobb, även om man såklart också vill ha det av rena fritidsskäl. Men jag vänder mig mot att samhället ska behöva gå in och hjälpa till med allt som är bra för den enskilde individen. Man har ju också ett eget ansvar att göra något bra med sitt liv. Eller rättare sagt, man borde ha det ansvaret.

      Radera
  2. Bra inlägg (som vanligt)!

    Min son (16) sommarjobbade för första gången i somras och jag blev förvånad när jag såg att (den kollektivavtalade) timlönen var på 94 vilket jag tycker är mycket. Nog för att han hade ett föga glamoröst jobb (plocka skräp på Stockholms gator) och jag unnar honom extrapengar som han slitit ihop själv men tycker nog att lönen var i överkant.

    Hursom, min tanke är att vi delar på körkortskostnaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, jag tror inte att jag hade mer än hälften i timlön när jag var 16 och mitt körkort kostade kanske 80 procent av dagens. Så det där att det skulle vara bättre förr... :-)

      Hälften är bra. Man kan ju hjälpa ungarna utan att tanka bilen och trycka på gasen åt dem.

      Radera
  3. Alltså detta kan inte nog poängteras i vårt såkallade samhälle. Curling och handfallna 90-talister. Det känns som om en del är fullständigt handfallna att komma på vad som skall göras. För övrigt en väldigt läsvärd och grymt bra blogg som jag kollar in varje dag! Vilken generation är det som uppfostrar dem? Hmm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet! Ja, de blir ju handfallna när de slipper använda sina händer.

      Svaret på din fråga är min generation, är jag rädd. Men till mitt försvar har jag inga barn att curla :-).

      Radera
  4. Yes, dagens ungdom skall tas om hand från vaggan till graven. Men varför stanna vid körkort? Förtjänar inte alla en ny iPhone sponsrad av staten? Märkeskläder, semesterresor, datorer, ett nytt kök? Varför skall vissa behöva bo i hyresrätt? Villor åt alla!

    Note to self, öka andelen amerikanska aktier medans dollarn bara kostar 8 och 40..

    Det är den här curlade generationen som skall betala min pension. Skönt man sparar privat och inte behöver förlita sig på dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju en organisation som heter Allt åt alla. Och de lever säkert som de lär genom att ta emot duktigt med statliga bidrag. Jag är också mycket skeptisk till framtida pensionsrätt. Får jag någon blir jag positivt överraskad.

      För övrigt måste jag såklart lägga till en blogg som heter Krösus Sork på min blogglista. Klockrent!

      Radera
    2. Tack för detta. Ja Krösus Sork borde väl appellera på någon i din generation, som jag antar minns Bamseläsning, tjeckiska dockfilmer, Boktipset och Språka på serbokroatiska på dumburken? Allt var inte bättre förr.

      Radera
    3. Vad menar du? Bamse och Boktipset var ju kanon!

      Radera
  5. Ja lata ungdomar finns det gott om som det verkar. Har haft en del praktikanter från skolan som gjort deras praktik hos oss. Inte många som verkar intresserade av att lära sig något eller äns försöker. Ibland tänker jag att jag själv kanske vara lika lat? Men fan nej har nog jobbat extra sedan jag var 14år, på helger och lov. Men det är klart hade jag bara fått utan att behöva kämpa hade jag nog inte heller gjort något större försök att visa att man ville arbeta.

    Det är ett stort problem i vårt land, bidrag till höger och vänster.

    Micke, vilket land skulle du välja att spendera dina år som pensionär?
    Man behöver ju inte bara gnälla som mig, man kan ju också ta sitt pick och pack och flytta till annat land..

    SvaraRadera
  6. Jag tänker också så när jag ser eller hör talas om unga som inte orkar jobba eller knappt ens ta sig dit i tid och låtsas, att inte fan var jag sån! Hur mycket nytta jag gjorde på sommarjobben kan jag inte bedöma, men nog tusan gjorde jag så gott jag kunde.

    Och om det, som vi åtminstone uppfattar, inte är så längre beror det säkerligen inte bara på ungdomarna själva utan på att hela samhället signalerar att det ska vara så. Rättigheter basuneras ut medan skyldigheter verkar vara något man tar tag i om man har lust.

    Beträffande din sista fråga har jag inget bra svar, men jag funderar mycket på det. Och ännu mer på vilket land jag vill bo i tills dess. Att bo kvar i Sverige till 65-årsdagen (i mitt fall drygt 20 år) känns som en alltmer absurd tanke.

    SvaraRadera
  7. Först när du börjar arbeta lär du dig pengars värde på riktigt. Har själv arbetat sedan 13års åldern och är 35 idag. Kommer hjälpa mina töser med körkorten men inte utan någon form av motprestation. Får dom inte tag i jobb får dom jobba hemma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte det sämsta. Jag var nog inte ens tio när jag började kunna få en slant av föräldrarna för att klippa gräset eller diska, ett bra och naturligt sätt att få in att pengar kräver motprestation. De dyker inte bara upp av sig själva i en låda i väggen utanför banken.

      Radera
  8. Körkort? Det innebär ju att man direkt motarbetar sina egna mål om att fler (alla) ska åka kollektivt. Egen bil innebär ju även att utsläppen öka, det går helt emot miljömålen man har satt upp, dessutom är biltillverkningen miljöförstörande och använder icke-förnybara resurser.

    Slutsatsen blir väl att körkort ska kunna tas (fås) med statliga medel men ska aldrig användas. Inte i Sverige. Kanske man kan anta att detta förslag främst är riktat till Socialdemokraternas väljare, och de är antagligen mer globaliserade än många väljare hos de övriga partierna, med Mp undantaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget emot kollektivtrafik, men i stora delar av landet är den sällan ett alternativ. Man behöver inte komma långt utanför de största städerna för att hamna på ställen där det i bästa fall går en buss på morgonen och en på kvällen.

      Men som vanligt tror jag inte att man funderade så mycket innan förslaget lades. Det lät bra inför valet, helt enkelt.

      Radera
    2. Du menar som "butler i tunnelbanan"?
      http://www.expressen.se/nyheter/val-2010/s-vill-ha-butler-pa-tunnelbanan/

      eller "förbud av parabolantenner"
      eller "riv alla hus i gamla stan i Stockholm och bygg ett värmekraftverk"

      jo, vi upphör aldrig att förvånas..............

      Radera
    3. Ja, butler-i-tunnelbanan-utspelet är en av mina personliga favoriter.

      Radera