onsdag 3 augusti 2016

Vegobiff

En del vegetarianer försöker ersätta kött med liknande vegetariska alternativ, men jag har aldrig förstått vitsen med vegetarisk sushi och sojakorvar med kycklingsmak. Jag blev vegetarian av fri vilja och har inget behov av att maten ska smaka eller se ut som kött.

Oklart vad "the real thing" avser.

Är dock lite avundsjuk på de många ickevegetariska snabbmatsalternativen, både på stan och hemma. Jag gillar att laga mat, men ibland vill jag kunna äta när jag blir hungrig och inte en halvtimme senare.

Vegobiffar är lösningen. Jag gör dem vanligtvis med kikärtor som huvudingrediens, men allt som går att förvandla till någon slags färs kan man också steka biffar av. Bönor, linser, morötter...


Dagens rätt blev biffar på svarta bönor. Jag köper alla ärtor och bönor torkade. Det är klart billigast och klarar man inte att blöta upp och koka dem bör man nog undvika matlagning. En bra grundregel är tolv timmar i vatten, skölj ett par gånger och koka 45-60 minuter, men är de inte klara kokar du vidare, det är inte svårare än så.

Medan jag kokar bönorna (1 kg) tinar jag spenat (200 gram), blandar med två burkar krossade tomater (800 gram), några matskedar matolja, en skvätt senap och kryddor (salt, peppar, basilika, mynta eller några du gillar bättre).

Ta fram en hushållsassistent. (Om du inte har det – köp en direkt! Fast slå av spisen först.) Mixa några rödbetor och några stjälkar selleri. Om du inte har selleri går det lika bra med... Nej, nu vände jag på det. Men faktum är att de här grönsakerna går att utelämna eller byta ut mot något annat. Själv kommer jag t ex ha chilipeppar i allt snart eftersom min odling verkar ge en ordentlig skörd.


När bönorna är färdigkokta häller du av vattnet, mixar dem och blandar ner med resten. Ös på lite vetemjöl (några deciliter) tills du har en precis lagom trög smet för att forma dem till biffar. Sätt på stekpannan och kör.

De ser inte jättesmaskiga ut i det här skedet, men ha förtröstan.

Klicka upp en rågad matsked bönfärs i stekpannan, platta ut den till en centimetertjock biff. Upprepa tills stekpannan är full (3-4 stycken?), stek några minuter på vardera sidan. Klart!


Har du som jag utgått från ett kilo svarta bönor har du nu ett femtiotal biffar. De klarar sig någon vecka i kylen, men går också utmärkt att frysa. Servera med stekt lök och pasta, potatis, ris, bulgur, matvete, mos, quinoa, vitkål, pommes, couscous... Ja, eller ketchup.

18 kommentarer:

  1. Jag har ibland undrat varför allting som en del människor tar avstånd ifrån ändå skall vara så lika som möjligt ändå. Om man nu tar avstånd från att äta kött, varför kalla något en vegoburgare? Blir lite som om man kommer till ett koloniområde då skall kolonistugan helst likna huset i staden. Det skall vara så lika som möjligt.

    Om man är homosexuell, och skall gifta sig skall det helst vara så lika som möjligt äktenskapet mellan man och kvinna.
    Bra inlägg.

    Sommarhälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att använda ord som biff eller burgare är väl för att det är ett enkelt sätt att uttrycka vad det är. Att man formar den vegetariska färsen (och kallar den färs) till en rund kaka är för att den är enklast att äta och tillreda på det sättet.

      Att man däremot aktivt försöker efterlikna original handlar nog om osäkerhet eller bristande fantasi. Det känns som ett helt negativt fenomen. Man vill/vågar/kan inte göra egna val och skapa egna traditioner. Så då letar man efter något bättre, men försöker att forma om det efter något man tyckte var sämre. Tror jag.

      Radera
  2. Nu skulle jag inte vilja ta bort animaliskt protein ur min diet, bryr mig inte vad andra gör bara de skiter i vad jag äter.

    (Inte riktat mot dig. )
    Det som retar upp mig med substitut är att det ska likna nåt annat så mycket som möjligt. Visst ät bönor etc men kalla det inte kyckling/kalkon etc.
    Eller the som egentligen är varm "saft"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lugnt, jag tar inte åt mig. Jag har aldrig haft åsikter om andras köttintag och har själv tagit emot 3248 synpunkter på vad jag äter (varav 1429 skämt av typen "Du som är vegetarian kan väl gå ut och beta av gräsmattan...").

      Och jag fattar inte heller behovet av köttimitationer. Såg t ex ett paket "vegetariska bitar á la kyckling (av vegetabiliskt protein)". Jag vet inte hur målgruppen ser ut, men jag känner ytterst få vegetarianer som skulle gå igång på den beskrivningen.

      Radera
  3. Min familj består av både köttätare, veganer, vegetarianer. De gånger jag tycker att det är bra med till exempel sojakorv, göttbullar osv är för våra små barnbarn som just nu är vegetarianer, det blir inte så olikt vad de andra barnen på förskolan äter. Vad gäller vi vuxna så gör vi ju som vi vill, eller hur? /EJA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det här blev kanske mer kontroversiellt än jag hade räknat med. Först vill jag säga att jag med mitt första stycke här uppe bara redovisar vad JAG tycker om "köttliknande" vegoprodukter, för mitt enmanshushåll. Finns det en marknad för dem ska de naturligtvis finnas. Uppenbarligen finns denna marknad, och min gissning är att den främst finns hos ickevegetarianer.

      Beträffande barn har jag inga åsikter/kunskaper utan litar på din expertis. Jag var inte vegetarian som barn, och som jag minns det var inga andra barn det heller. Nu tänker jag mig att barn tidigt träffar på andra barn med diverse specialkostbehov, så då borde det inte vara så stor grej som det hade varit när jag var barn.

      Men återigen, funkar dessa produkter (jag fick googla göttbullar) för er familj är det ju bra.

      Radera
    2. Ursäkta om du uppfattade det som kritik mot dej, absolut inte. Ville bara förklara varför det är bra med de här produkterna ibland. Nu skulle jag aldrig köpa typ "vegoburgare" för det gör vi själva och även s.k "göttbullar" eller annat. Sedan att man kallar det för vissa saker är nog bara för att man ska förklara vad det är för något. Färs kan ju precis som du säger lika gärna vara av bönor eller ärtor eller något annat.
      Tack för en bra blogg. /EJA

      Radera
    3. Ingen fara, jag ville bara försvara mig i förebyggande syfte :-). Eller snarare utveckla att mitt förhållningssätt mycket väl kunde ha varit annorlunda om jag behövde få barn att äta.

      Och tack själv! Kommentarer och interaktion med läsare är en stor del av bloggen.

      Radera
  4. Jag började äta vegetariskt för att minska min köttkonsumtion. Jag häpnade då över hur gott det var med vegetariskt. Jag hade felaktigt utgått från att det skulle vara lite trist mat. Så fel jag hade! Nu har du sporrat mig till att köpa torkade bönor och linser istället för de som finns på burk. För visst är det gott med vegobiffar./Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev vegetarian när jag var 19 år och som de flesta i den åldern var jag dålig på matlagning, så då blev det mycket pasta med lök och riven ost. Men visst går det att äta gott och variationsrikt vegetariskt.

      Den stora fördelen med torkade bönor/ärtor/linser förutom priset är att det går att ha alla sorter hemma jämt. Torkat tar det ju ingen plats och håller i flera år. Blötläggning/kokning är hur enkelt som helst och kräver inte mycket övervakning (man får vara väldigt disträ för att torka torrt), så på svag värme kan man göra annat under tiden och titta till en gång i kvarten.

      Radera
  5. Var köper man bönor/linser/ärtor i Sthlm? Gärna centralt/söder.

    /Kim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper merparten på Willys som har ett ganska stort utbud trots att de inte precis är kända för sitt breda sortiment. Så antagligen funkar alla större matkedjor: Ica, Konsum, Hemköp, Citygross, Lidl, Netto...

      Radera
  6. Låter gott det där!
    Tack för inspirationen!
    Jag får nog stänga av plattan och sticka iväg och köpa mig en hushållsassistent så jag kan göra några egna biffar.
    Fast en matberedare/mixer borde också fungera, men till den behöver jag köpa ny behållare. Har avvaktat några månader, sedan den gamla gick sönder, allt för att inte impulshandla. Eller kanske mer ORKA!
    Var ut och sökte på nätet och blev hänvisad till en sida, men väl där så stod det inte vilka sorter behållaren passade till, så då vågade jag inte beställa. Kanske får samla mod och göra ett nytt försök! :)
    Nu ville man ju skriva "då var saken biff" men nej, saken är inte ordnad, inte än!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om skillnaden mellan hushållsassistent och matberedare. Är nog typ samma sak, och bägge funkar bäst med behållare ;-).

      Fast hade jag köpt en ny behållare hade garanterat hela maskinen skurit en vecka senare, strax efter att garantin gått ut.

      Och då blir det ju varken hackat eller malet. (Okej, din ordvits var roligare.)

      Radera
  7. omedvetenellermedvetenkonsumtion5 augusti 2016 kl. 09:57

    Aha, jag trodde en hushållsassistent var en sån där maskin man rör ihop degar med och i bästa fall kan det monteras på en mixerkanna.

    Åh nej, nu kommer jag ju inte våga beställa en ny behållare, för tanken att motorn kommer haverera kort därpå.
    Det är både på gott och ont att kommentera bloggar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du beskriver, maskin som orkar blanda deg, tror jag brukar kallas köksmaskin. Sedan tror jag matberedare och hushållsassistent är samma sak och att mixer är en lite svagare maskin för att blanda juicer och smoothies. Men jag är teknisk idiot, så ta det inte som en sanning.

      Motorhaveri efter reservdelsköp händer nog bara mig. Men frågan är om det lönar sig att köpa ny behållare. Jag tror man får en ny maskin för 500 kr. Min har använts flitigt i många år. Håll reda på behållaren bara ;-).

      Radera
  8. Ser delikata ut. Massproduktion (50st) sker imorgon.
    Kommer att serveras med ett lass välstekt gul lök, eftersom vi har en säck stående.
    Sambo kommer nog att bli imponerad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde 80 häromdagen, men de blev nog i minsta laget, så 50-60 hade varit bättre. Ett tips: smaka av en av de första biffarna i pannan, för om kryddningen är åt helvete är det bra att kunna rätta till resten.

      Radera