Det finns produkter jag undrar varför
de finns, men det mesta har ändå en marknad. Fast det finns
också företag vars produkter är ren skit. Det är allt från
armbandsur med påmålade visare till pyramidspel med obefintlig
chans att få pengarna tillbaka och produkter och tjänster som helt
enkelt inte finns mer än på pappret.
Det klassiska bankmejlet t ex, som
påstås komma från banken och går ut på att du ska lämna ut dina
inloggningsuppgifter eller själv skriva in dem på en sajt med bankens logga, men eftersom bluffen sprids helt slumpmässigt
är det till att börja med ganska liten risk att du ens har konto i
den banken, och det kan ju vara en liten ledtråd till att det är
något lurt. Dessutom är de ofta skrivna på en svenska som får mig
att undra om de anlitat drottning Silvia som språkkonsult.
Men okej, jag fick nyligen ett fullt
legitimt brev från ett stort försäkringsbolag med bara aningen
färre fel, så att jag var tvungen att ringa och kolla att det
faktiskt var på riktigt.
Företagare drabbas av andra varianter.
Dels bluffakturor, vanligen på sommaren i förhoppningen om att
vikarier och bristande rutiner ska få räkningen att glida igenom
systemet. Om en av hundra betalar är det bra business och riskerna
är obefintliga. På den tiden jag hade en arbetsgivare som betalade
för timmarna jag var på jobbet och när jag dessutom levde i
illusionen att polisen skulle bekämpa alla brott polisanmälde jag
en bluffaktura. Anmälan var nedlagd efter tjugo minuter ”i brist
på spaningsuppslag” och då kan de ju inte ens ha hunnit ta reda
på vem som stod bakom bankgironumret.
En slugare variant är de fejkade
myndighetsbreven. Ett företagsnamn som ska låta statligt skickar ut
en lunta som ser ut som deklarationsblanketter där de ber att
företagaren ska bekräfta sina uppgifter. Det man inte får missa i
brevet från AB Samhällsöverföring är att det någonstans
med liten, liiiiten text framgår att om du skriver under och skickar
tillbaka pappret har du inlett ett avtal som enkelt uttryckt går ut
på att du ska betala pengar och de ska ta emot dem.
Det låter inte som att det borde vara
juridiskt bindande, men som jag förstått det håller det i domstol
i det land som enligt det finstilta håller i trådarna. Häromdagen
fick jag en blankett från Företagsopinion som ville veta om
mitt företag anställt eller kunde tänka sig att anställa
invandrare. Tre sidor med formalia på helt rimlig myndighetssvenska,
men den fjärde sidan bröt trenden.
Det kan man kalla finstilt! Kontentan
var att det skulle ha kostat mig 6375 kr per år att i 24 månader
binda upp mig på något slags abonnemang i Estland, alltså 12750 kr
för exakt ingenting. Tydligen är det den gamla klassikern Bolagsupplysningen som bytt namn, men behållit affärsidén:
Mycket pengar för ingenting – kom och köp!
Inte jättesvårt att se igenom, men
med tanke på hur många som glatt lämnar ut sitt lösenord till
”banken” som ”på grund av ogiltig Försök till inloggnings
tillfälligt avaktiverat Er kontoverifikationifiering” med
motiveringen att ”det såg väldigt professionellt ut” antar jag
att pengarna kommer att regna in. Baltutlämning à la 2017.
Jag bara älskar uttrycket "anlitat drottning Silvia som språkkonsult" ��.
SvaraRaderaHa en go helg Micke!
Tack och tack detsamma! Det är egentligen inte henne jag stör mig på så mycket som alla som framhåller hennes fantastiska språkkunnande. Mm, synd bara att inte svenska är ett av de språk hon behärskar. Att hon talar flytande teckenspråk känns inte så relevant.
RaderaIdiotens mamma är alltid gravid...
SvaraRaderaHaha! Hade missat det uttrycket, men ser på internätet att det är vedertaget. Måste bara komma ihåg att använda det :-).
RaderaJag tycker det är kul att använda eftersom det tvingar den som hör det att använda hjärnan för att förstå. Blir samtidigt ett test på intelligensen hos mottagaren.
RaderaKul att kunna berika en av de mest finurliga tangenttryckarna jag följer.
Trevlig kväll
Det tråkiga är att det antagligen stämmer :-).
RaderaTack och tack detsamma!
Jag fick nyligen ett samtal från Postkodlotteriet. Tydligen var det någon "grann-hysteri" som löpte, vilket innebar att jag också vinner om mina grannar vinner, ifall jag är medlem d.v.s.
SvaraRadera"Men är jag då garanterad vinst om jag går med i detta...?" undrade jag lite fånigt.
"Jaaaaa...i princip" fick jag som svar
;D
Perfekt! Då kan de väl lika gärna dra av lottpriset på framtida vinster, i och med att det ändå är säkert. I princip :-).
RaderaÄn är den siste idioten inte född...
SvaraRaderaDock beklagligt att polisen lägger ned bedrägeriutredningar fastän det finns goda chanser att klara upp dem. Leif GW drabbades ju och fick på egen hand leta reda på bedragaren som beställt varor i hans namn, bl.a en lyxbil. Fast när polisen (enligt uppgift) lägger ned 18 våldtäktsanmälningar per dag så kan vi kanske inte kräva att de ska hinna engagera sig i berägeriförsök. Problemet är bara att då blir det istället fritt fram för bedragarna.
Kanske skulle polisen/domstolarna ha procent på de fall de löser eller privata aktörer som kunde utreda mot del av vad de kan återvinna. Vissa verksamheter som skatte- eller bidragsbrott skulle snabbt kunna få en högre uppklarandegrad med en sådan incitaments-modell.
Jag minns när GW berättade i tv om ett liknande exempel där en ung tjej på egen hand hittat personen som beställt saker i hennes namn. GW uttryckte bl a den ansvarige utredaren "garanterat att inte hitta förövaren genom att inte göra ett pillekvitten" och att de borde anställa tjejen istället.
RaderaDu vet väl hur normalfördelningskurvan ser ut? Det kommer alltid att finnas 5-10% av befolkningen som är lättlurade och kommer att gå på dylika "erbjudanden".
SvaraRaderaDet är svaret på varför det alltid kommer att löna sig att göra det du beskriver, sålänge som sannolikheten att åka fast tillsammans med straffet inte överskrider intjäningsmöjligheterna.
Men att åka fast är ju i praktiken omöjligt i Sverige, och om man mot förmodan skulle göra det är straffet löjligt lågt. Dvs det kommer att fortsätta, och det kommer att öka.
Vad var det GW Persson sa i veckans brott: Om Sverige skulle ha ungefär samma polistäthet (betyder antal poliser/capita) som andra länder i Europa så skulle antalet poliser behöva öka från dagens ca 15-20 000 till ca 40-50 000 poliser och det skulle bli ungefär en lika stor post som dagens försvar i budgeten.
Har du hört något om detta? Näe, inte jag heller. Och då är utgångsläget väsentligt sämre i Sverige jämfört med andra jämförbara Europeiska länder. Blir det en fråga som kommer upp i valet? Jajamen. Kommer det att hända något efter valet vad gäller antalet poliser? Nänä, glöm det.....
Ja, när de inte ens försöker utreda är det verkligen noll procents risk. Den enda risk man tar är att utgiften överstiger intäkterna, men när det gäller mejlutskick är ju den risken också noll.
RaderaJag undrar om det är antalet poliser som måste upp. I stor utsträckning tror jag att det handlar om kvaliteten, men det är ju inte heller gratis. "Man får vad man betalar för" gäller även poliser.
Om du enbart tycker/tror att det är en lönefråga: beskriv hur det kommer att se ut/hur polisen kommer att agera/hur antalet brottsutredningar kommer att förändras om varje enskild polisman får:
Radera1/ 50 000:-/månaden
2/ 100 000:-/månaden
3/ 250 000:-/månaden
Samma antal poliser och "polisanställda" som nu alltså (och allt annat lika som nu alltså)
Jag tycker inte att det enbart är en lönefråga, det var därför jag skrev "i stor utsträckning". Men man har ju sänkt begåvningskravet vid rekrytering av poliser helt enkelt för att man inte fick tillräckligt många sökande, från 4 till 3 på en niogradig skala. Alltså tar man nu in polishögskoleelever som är klart under medelmåttan intelligenta och jag tycker att det säger sig självt att en högre lön skulle ge fler potentiella poliser att välja bland. Därigenom skulle man också kunna vara mer kräsen.
Raderajo, men i genomsnitt 2-3 ggr så effektiva?
RaderaKan du utveckla vad det som "inte att det enbart är en lönefråga" innebär, förutom begåvningskravet och antalet anställda som vi redan behandlat?
Anser du någonstans att jag motsatt mig kravet på fler poliser? För det har jag inte. Jag säger bara att det finns fler faktorer.
RaderaEn annan punkt som inte kommit upp är organisationens ineffektivitet. Redan på 90-talet började polisen göra sig av med civilanställda, vilket lett till att poliser får ägna allt mer tid åt administration. Förutom att administratörer rimligen är bäst på administration är det troligen inte de sysslorna som lockar poliser till polisbanan. Ingen poäng att anställa fler poliser om de inte får (eller vill) ägna sig åt riktigt polisarbete.
Dessutom verkar en osund vikt läggas vid statistik. Exemplet i inlägget om min polisanmälan kom sig av att polisen jag pratade med uppmanade mig att skicka in en anmälan och faxa (ja, detta var länge sedan) in alla papper och uppgifter. Det gjorde han för att han ville få ännu en anmälan så att han kunde äska mer pengar till sin station, för självklart visste han redan då att han aldrig tänkt utreda brottet. Men ändå lär det väl ha tagit honom tio minuter att skriva av brottet han inte tänkt utreda. Tid han hade kunnat ägna åt något vettigt (och jag med för den delen).
Och säkerligen finns det också Evert Bäckström-typer inom poliskåren som verkligen inte borde jobba som poliser. Lätt hänt, särskilt i en organisation ledd av en dokumenterat värdelös person som Dan Eliasson.
Hoppas du är nöjd med utvecklandet för jag har inte tänkt doktorera i ämnet :-). Leif G W Persson kan man ha många åsikter om, men jag tror att han vet mer än de flesta om polisineffektivitet och har utvecklat detta både en och två gånger. Här t ex: https://www.youtube.com/watch?v=2KdoxFSizn4
Riktigt bluffigt, och det där finstilta brevet var ju inte att leka med. Nej, svensk polis är ett stort skämt tyvärr, i ett samhälle där fler och fler märkliga brott ser dagens ljus. Allt ifrån att nån käkar saltgurka i affären och lägger tillbaka i burken, till att att 15åriga pojkspolingar försöker våldta kvinnor, listan kan göras hur lång som helst. Ska inte ens gå in på inbrott, maffialiknande klaner och stenkastande diversearbetare... att mitt uppe i allt detta slutar det fler poliser än vad som rekryteras. Kan bara betyda en sak, och det är samhällskollaps och medborgargarden. Ringde till Vår Vän Polisen på 11414 i ett ärende som rörde en skum bil som hade synts till flera gånger vid våran sommarstuga. En helt vanlig tisdagskväll. Det var 8 ärenden före mig i kön. Väntetid 40 minuter. Och personen som svarade verkade inte ens vara polis med väldigt dåliga kunskaper kring saker sm hemfridsbrott etc. Och jag hamnade nånstans nere i skåne där personen i fråga inte hade nån aning om vårat sommarstugeområde eller traktens lokala filurer. Det var dock längesen jag såg en polis i våra trakter, lokala polisstationen lades ner i samma veva som en fritidsgård byggdes om till flyktingförläggning, och det går lätt att räkna ut vad som hände därefter. Har nog aldrig sett så många poliser i centrum som efter det, synd bara de fick köra 9 mil varje gång från närmast större stad. Nej, polisens organisation anno 2017 är ett skämt, och inget roligt sådant.
SvaraRaderaJa, får man vänta 40 minuter för "ynnesten" att hjälpa polisen i deras verksamhet och kanske dessutom möts av en otrevlig typ som absolut inte har tänkt göra något bra av uppgifterna väljer man ju att titta bort nästa gång. För egen del skulle det krävas mycket för att jag exempelvis skulle ställa upp och vittna. Tråkigt såklart, ett samhälle blir inte bättre än dess medborgare låter det bli, men mitt ansvar är först och främst jag själv, nära och kära.
RaderaDu har en underbar blogg! Jag läser alla inlägg och de varierar från mycket bra till fantastiska.
SvaraRaderaFör att bevisa att även solen har fläckar och jag på just det där humöret ber jag att få påpeka att det smugit sig in ett litet matematiskt fel i följande mening: "Kontentan var att det skulle ha kostat mig 6375 kr per år att i 48 månader binda upp mig på något slags abonnemang i Estland, alltså 12750 kr för exakt ingenting."
Förlåt, men ibland vill man bara vara en besserwisser. :-)
Mvh
Egon
Se där ja :-)! Jag får ta våra baltiska vänner i försvar och ta på mig hela det felet. Jag hann slänga brevet (givetvis efter att ha skickat tillbaka det frankerade svarskuvertet tomt) innan jag skrev inlägget och tog siffrorna från minnet. Man kan i och för sig tycka att jag borde veta hur många månader det går på två år.
Radera