torsdag 7 september 2017

Länge leve byfånen!

Jag tänkte försöka ge byfånen lite upprättelse. Ni som jag tänker antagligen på Stellan Skarsgård som ”idioten” i Den enfaldige mördaren, eller kanske på Stefan Löfven, den enfaldige statsministern.

Jag vill ge en annan bild med hjälp av de finska kaféägarna Raimo och Riitta Nummela i finska Österbotten. Där lever de utanför den lilla byn Kristinestad. 2011 fick de idén att köpa ett gammalt soldattorp mitt ute i skogen och öppna ett café där, vilket resulterade i idiotstämpel. Inte bara bildligt, Raimo utsågs officiellt till nationell byfåne. Jag tänker mig att det inte heller låg honom i fatet att han är en kopia av Seinfeldkaraktären ”Uncle Leo”.

Lika som bär!

Raimo bär sin titel med stolthet och ska nu utse en nationell byfåne även i Sverige, men jag gissar att alla inte skulle vara lika bekväma med att kallas byfånar, särskilt inte i Sverige där man ständigt strävar efter konsensus och likriktning. Jag menar att byfånarna driver samhället framåt och behövs för utvecklingen genom deras förmåga att se de affärsidéer vi andra missar.

Om Ingvar Kamprad hade kallats Tok-Ingvar när han började sälja tändstickor, fisk och kulspetspennor i Agunnaryd hade vi inte haft ett Ikea. Om Bill Gates och Paul Allen hånats för att de lekte med datorer i Bills studentrum hade vi inte haft ett Microsoft, och även om vi alla svurit över Windows hade världen nog varit lite gråare då.

- Om det är vi som håller på med datorer? Vad tror du själv?

Jag skulle kunna fortsätta med att rabbla företagsledare, kompositörer och uppfinnare i oändlighet, men ni fattar vad jag menar. Byfånarna är den ledande drivkraften som vi alla borde dra lärdomar av. Alltså är det grymt orättvist att kalla Löfven för byfåne – det är en skymf mot de riktiga byfånarna.

16 kommentarer:

  1. Ja, upprättelse åt byfånarna.

    Tänker på Aftonbladets? kampanj "Vi gillar olika" som de körde för något år sedan som fick kraftigt genomslag.

    Under nådens år 2015 och före. Om man hade en avvikande uppfattning om rådande migrationspolitik så blev man stämplad som rasist.

    Ett ämne som berör oss är väl FarbrorFri som har blivit medial och som också få mottaga en beskedlig mängd kritik för sitt livsval. Då verkar det inte heller som svensken gillar olika.

    Egentligen borde "svenskan" vara sämst på att gilla olika då som sagt vi ska nå "konsensus" så j-vla mycket i allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för att vara ohotade konsensusvärldsmästare är det märkligt att svenskar sägs gilla olika.

      När det gäller Fantastiska Farbrorn tror jag nog att han njuter av varje mothugg :-).

      Radera
    2. På mitt jobb var jag en gång på en workshop.
      Där alla var rörande överens om att det "var högt i tak" på företaget.

      Senare på samma träff så kom olika ledarstilar upp.

      Då var det någon som sa att den auktoritära ledarstilen som USA och Kina använder sig av kanske inte var så dum. Det är trots allt världsekonomi 1 och 2 i världen.

      Då blev det nästan otrevlig stämning och alla andra beslöt att "Den svenska modellen" var bäst, inget snack om saken.

      Radera
    3. Jag har en känsla av att "den svenska modellen" skulle definieras på en miljon olika sätt om man gräver lite i det.

      Radera
  2. Med rötter i form av både mor och far i Kristinestads omnejd vill jag upphöja nämnda ort från by till stad/huvudort :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om omvärdering från by till stad skulle vara en upphöjning, jag känner nästan tvärtom. Jag gick på att den enligt Wikipedia har knappt 7000 invånare, vilket känns lite för att kallas stad. Men med detta sagt, jag har till skillnad från dig ingen koll på detta och vill de heta stad är det okej för mig :-).

      Radera
  3. "Svenska modellen", fy satan jag blev just väldigt illamående! Mvh
    https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  4. Äh...

    vadådå..

    LAGOM

    det gillar jag

    SvaraRadera
  5. Läste någonstans, tips till ungdomar. Var snäll mot nördarna, du kommer troligen jobba för en av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i det. Även vi som var någonstans mittemellan insåg väl att det inte var killarna som var bäst på brännboll som skulle lyckas bäst på Handels.

      Radera
  6. Finnar ursäkta finländare, tillhör själv underkategorin ålänning, tar sig själv på lite mindre allvar än svenskar. Trots ganska stram invandringspolitik och buttert kynne generellt sett upplever jag faktiskt att finnar hyllar mänskor som går sin egen väg betydligt mer än svenskar. En finne/ålänning är ofta stolt över att vara annorlunda en svensk förskräckt. Generaliserande, men jag tycker det finns en kulturell skillnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vi fortsätta generalisera har jag en fördom att öbor går sin egen väg mer än fastlänningar, så exempelvis gotlänningar mer än svenskar. Sedan tror jag att finnar är mer individualistiska generellt, men ålänningar ännu mer än fastlandsfinnar. Är jag helt ute och cyklar nu?

      Radera
  7. Nej jag håller med dig om det där. Något jag upplevt som ålänning i Sverige är att de små kulturella skillnaderna kan vara värst. Både jag och svenskarna tror att vi borde vara i kulturell bemärkelse "likadana", men sen uppkommer konstiga stämningar och "missförstånd" som ingen kan förklara. Man förstår inte varandra. (Jag bortser här från de svenskar som inte alls känner till östsvenskarna.) Träffar jag en amerikan förväntar jag mig kulturella skillnader och det är faktiskt ofta lättare att knyta an.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul och intressant! När du pratar om kulturella skillnader mellan svenskar och ålänningar blir det extra parodiskt med människor som låtsas att det inte finns skillnader mellan svenskar och invandrare från exempelvis Somalia eller Pakistan. När samma personer som förtränger olikheterna säger sig bejaka dem blir det nästan plågsamt att se dem slå knut på sig själva.

      Ska vi någonsin få fred på jorden måste vi se olikheterna och försöka göra något bra av dem. Som ditt exempel med amerikanen. Ni kan välja att låtsas vara lika eller knyta an trots OCH tack vare olikheterna.

      Radera