torsdag 28 september 2017

Flytta folk, inte bostäder

Jag fastnade för en Placera-artikel om bostadsbrist och överskott. Samtidigt som bostadsbristen är enorm i de största städerna finns ett överskott i många norrländska städer och på Gotland. Det går inte att få bort hela bostadsbristen i storstäderna genom att utveckla landsbygden, men eftersom exakt alla partier pratat om att göra det så länge jag kan minnas vore det väl en käck idé att åtminstone försöka?

Det fritar inte landsbygden från eget ansvar. Jag har bott där och upplevde att det fanns ett ständigt och improduktivt gnäll. Jag fattar avogheten mot makten och politikerna i Stockholm (tro mig, vi har den i huvudstaden med), men kavla då upp ärmarna och visa egna initiativ istället för att ständigt bekräfta bilden av er själva som utsugna offer som behöver hjälp med allt från att skapa friska företag till att knyta skorna!


Ja, det finns lysande undantag som Gnosjö, och lokala eldsjälar som startar än det ena, än det andra, men merparten förväntar sig att den maktelit som svikit dem ska dra upp dem ur dyn innan de drunknar.

Och det händer inte. Det är ju mycket billigare att prata om ”Levande landsbygd!” och att ”Hela Sverige ska leva!” än att agera. Redan Maud Olofsson upprepade likt en hes papegoja sitt vurmande för ”gläääsbygdn”, men vad har politikerna gjort rent praktiskt för att folk ska kunna jobba och leva på landet? Höjt bensinskatten och tagit bort alternativen. Det enda som lockar är just billiga bostäder.


Ge dem statliga verk t ex! Jag är av uppfattningen att säkert hälften av alla myndigheter kunde slås ihop eller helt läggas ner utan att någonting skulle bli ett dugg sämre, men om vi ändå ska ha dem kan de väl förläggas till Norrlands inland eller Blekinge? Nej, för där vill inte politikernas kompisar (som ska jobba på verken) bo. Någon gång spexar man till det och lägger en myndighet i typ Örebro, men oftast bara i Stockholm och Göteborg. Om inte ens staten lägger sina fabriker i ”spenaten” kan de knappast begära att näringslivet ska göra det.

20 kommentarer:

 1. Vet inte om jag delar din analys om att Blekinge är förtjänt av fler statliga verk? Bor nära detta trevliga landskap och är ofta där och hälsar på, och tycker att kommunerna verkar välmående utan någon alarmerande arbetslöshet. Dock är det extrem bostadsbrist, i alla fall i Karlskrona, så vart ska alla statligt anställda bo? IT-bolag, konsultbolag, BTH och i viss mån invandringen har ätit upp de lediga bostäderna. En etta kan du få betala uppåt 5000 kr för i Karlskrona t.ex. Är det inte bättre att flytta statliga verk till någonstans där det finns ett stort överskott på bostäder, för att göra "landsbygden levande"? Där nere finns ju dessutom Kustbevakningen, Försäkringskassan, Boverket etc så någon brist på myndigheter är det ju inte. Och nu senast fick ju Kalmar en myndighet för e-hälsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blekinge slängde jag ur mig för att Karlskrona redan har väldigt hög arbetslöshet, så personalen borde finnas. Om det sedan är "rätt" personal kan jag inte bedöma, och det beror ju också på verksamheten. Men det finns säkert bättre exempel även i södra Sverige och ännu fler i norr.

   Radera
 2. Många norrländska kommuner har också försökt locka med olika typer av bonusar för att stimulera inflyttning och barnafödande.

  I takt med en flexiblare och digitaliserad arbetsmarknad borde det vara möjligt för många att kunna flytta norrut och köpa en billigare bostad än i Södra Sverige och på så vis kunna downsiza sin ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det borde vara möjligt, men jag är inte säker på att det är det. Dels behövs bredband. Dessutom kräver man ju mer av sin landsända än att det ska finnas jobb. Kultur, fritidssysselsättningar, kommunikationer...

   Politikerna pratade om att hela Sverige skulle leva redan på 80-talet då de antagligen inte hade en aning om att internet skulle ge dem fantastisk draghjälp. Trots det har de inte lyckats överhuvudtaget.

   Radera
 3. Det som behövs är som vanligt draghjälp ifrån marknaden. Är inte första gången våra politiker underpresterat.

  Håller med dig om att vi borde kunna låten kniven gå i vår horribla överadministration i det här landet utan att vi lider av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är marknaden som måste lösa det, men politiker kan hjälpa till. Eller åtminstone inte påverka negativt.

   Radera
 4. Bra inlägg. Jag tror generellt att det görs för lite för att få hela Sverige att leva. En del i detta är att satsningar på landsbygden ses som allmosor/bidrag medan stora offentliga utgifter i storstäder ses som investeringar. I en global värld kan inte avståndet mellan Stockholm och landsbygden i västernorrland eller avståndet mellan Göteborg och Värmland vara den stora utmaningen. Vi bor i ett land som ligger jävligt avsides och på landsbygden...å det går ju faktiskt rätt bra...varför inte dra med större delar av landet...

  Sen tror jag att vi kan välja väldigt mycket själva. Om man inte bara tittar på hur mycket pengar man kan dra in på översta raden (inkomst/lön) utan tittar på vad man behöver för att leva så är ofta landsbygden (och då framförallt små samhällen med en del service) otroligt konkurrenskraftiga. Om vi hade en mer dynamisk markans skulle heller inget hindra en person från att bo i storstan under delar av livet och på landsbygden under andra tider. För oss funkar vårt lilla samhälle perfekt just nu för hela familjen men jag inser samtidigt att våra barn troligen kommer bo i någon större stad under minst några år för studier eller arbete...precis som vi gjort i andra faser i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Eftersom det går snabbare att ta sig från Stockholm till Paris än till Oskarshamn blir det så. Tyvärr har ingen regering satsat vettiga pengar på tågtrafik. Värst var kanske finansminister Anders Borg som verkade ha ett personligt hat mot tåg så intensivt att jag undrar om hans föräldrar kanske slarvade bort honom på Centralen som barn så att han fått en traumatisk upplevelse.

   I slutändan är det alltid upp till oss själva. Ingen stat eller politiker kan tvinga fram positiva känslor, men de kan göra vad de kan för att ge oss möjligheten.

   Radera
 5. Fixa fungerande bredband (som inte kostar mer än vad man praktiskt kan betala) till alla som inte bor i en tätort, så blir det betydligt lättare att distansarbeta från glesbygden.

  Infrastrukturministern Anna Johansson (trist det där när du attesterade felaktiga kvitton för VD:n på ett av Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag, och synd att Transportstyrelsen-affären tvingade dig att "söka nya utmaningar") hann inte med det under sina tre år. Nu hoppas vi på Tomas Eneroth, som i alla fall har haft ett riktigt jobb (sant!) innan han gick och blev politiker.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Anna Johansson var... otursförföljd. Att behöva sätta sitt hopp till Eneroth känns sådär ;-).

   Radera
  2. Hahaha, jag hon verkar var otursförföljd stackars Anna. Hon är för övrigt trevlig så länge hon inte pratar politik kan jag informera om.

   Radera
  3. Aaahh!!! Då var det ju himla dumt att hon valde att jobba med just politik då. Otur igen :-)!

   Radera
 6. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6766334

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta, de kan ju! Fast sedan får vi se vad som blev något i slutändan. Det är ju inte första gången en svensk regering (av olika och blandade färger) säger att myndigheter ska flytta. Och varken Luleå eller Göteborg är ju precis några avfolkningsbygder. Men okej, genomförs detta är det ett steg på vägen, det får man ge Löfven.

   Radera
 7. Ja, du har tyvärr helt rätt i att våra politiker (oavsett färg) gör allt vad de kan för att förgöra landsbygden, så fort det bara går. Är det någonstans det finns överskott på billiga bostäder så är det ju där, men givetvis ska apdyra lyxbostäder i storstaden inhandlas istället, åt vissa. Men, att flytta myndigheter? Vad ger det, lägg ned skiten istället. Så att de där stackarna får en chans i livet, att göra något meningsfullt som faktiskt bidrar till något. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart tycker jag också att meningslösa myndigheter helst ska läggas ner, men 1. det kommer inte att hända och 2. alla myndigheter är inte meningslösa. Inte helt.

   Radera
 8. Finns en del värden att ta tillvara på oxå i de fastigheter statens verk nu besitter i huvudstaden. Lite extra intäkter till statskassan.

  /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de äger sina egna lokaler, men det gör de kanske.

   Radera
 9. Skulle vilja överbrygga gapet mellan ord och handling. Politiker av allehanda färg skriker sig hesa i tid och otid över hur de ska förändra både det ena och andra. Visserligen med goda avsikter men ingen verkar någonsin reflektera över att det inte räcker med att uttala målen i ord, det behövs handling också, annars stannar det vid "magiskt tänkande".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är mycket mer "kostnadseffektivt" att kasta ur sig visioner. Ska man agera måste man ofta avsätta pengar till det medan visioner är helt gratis.

   Radera