lördag 9 september 2017

Fake Nordea news

Jag vet inte om man ska kommentera sådana här dumheter, men ibland kan jag inte låta bli. Ingen har väl missat att Nordea i veckan bestämde sig för att flytta huvudkontoret till Finland. Bakgrunden är att finansminister Andersson flaggat för en höjning av resolutionsavgiften. Nordea varnade då för att de övervägde utlandsflytt. Hur mycket taktik och testballong som låg i uttalandet vet jag inte, men när finansministern replikerade att stick om det inte passar måste ju flyttplaneringen ha kommit igång om den inte redan var det.

Jag brukar vara den förste att kritisera storbanker och man kan diskutera beslutet om man vill, men jag tänkte inte göra det just nu. Nordea är ett vinstdrivande företag med allt mindre av sin verksamhet i Sverige. Jag kan kort och gott förstå hur de tänker, särskilt efter regeringens ”chicken race”.


Men nu tar historien en ny vändning. Statsminister Löfven, som exempelvis varit helt omöjlig att få tag i för att kommentera rikspolischefens senaste snedsteg, har nu all tid i världen för media och säger sig förstå att folk är förbannade på Nordea. Okej...

Jag har letat, men inte hittat denna folkliga vrede. En och annan socialist såklart, samma människor som hatat företagare i allmänhet och banker i synnerhet i femtio år och som skrek ”Känner ni stanken från Enskilda banken” redan på 60-talet. Men det är knappast dem Löfven pratar om.


Ledarna för några LO-förbund hotar att lämna banken, men även om fackpampar är välbetalda lär det knappast påverka börsens största bolag. Men regimmedia hakar på. Aftonbladet har de senaste dagarna tryckt ut mängder med Nordeahatiska artiklar. Den enda med tillstymmelse till balans var märkligt nog Lena Mellins krönika med rubriken ”Flytten är ett misslyckande för regeringen”.

Men det riktiga bottennappen står som vanligt Dagens Industri för:


Jag tänker inte länka till DI:s betalartiklar, men jag behöver väl knappast säga att den ”statistik som DI har tagit del av” inte finns länkad i artikeln, att den anonyma kunden inte heller är namngiven i artikeln och att det inte finns ett enda bevis för miljardflykten. Nordea själva säger säg inte ha märkt någon kundflykt, men det är klart... Malena Ernman rasar ju på Facebook, så vi lyssnar väl på henne istället. Suck! Eller, på svenska: Ni suger!

24 kommentarer:

  1. Det enda vi vet är att Sveriges regering med berått mod driver företag och jobb ur landet. En repris från Palmes tid, varför lär de sig aldrig? Inte nog med det, de ger sig sedan ut på brunmålning , de har inte fattat något alls av vad som händer.
    Kan någon väcka mig ur mardrömmen om Sverige nu, tack?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en balansgång. Å ena sidan vill man beskatta företagen och människorna. Å andra sidan kan man inte beskatta dem tills de försvinner. Jag är inte ens säker på att Maggan gjorde fel i handling här, men hon hade definitivt kunnat sköta det på ett snyggare sätt så att Nordea haft en chans att stanna.

      Radera
    2. De måste begripa att om Sverige beskattar konkurrerande företag och arbete rejält hårdare än övriga omvärlden, då drabbas Sverige. Laffer-kurvan är inget påhitt, det är ren, verklig, fakta. Mvh

      Radera
    3. Ja, särskilt företag och personer som är rörliga eller har koppling till andra marknader kommer flytta om man ger dem tillräckligt med morot och piska att göra det.

      Radera
  2. Jag valde att byta bank till Nordea när det började ryktas om flytt, jag anser att Nordea är den enda bank som reagerat sunt. Det är inte bara bankkunder som "röstar med fötterna", företagen är inne immun mot statens ovänliga politik... frågan är bara hur mycket mer börda folket klarar av innan de också reagerar. Så som opinionen ser ut så är det en hel del till, men ibland måste saker gå åt *h**vete, innan det ljusnar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört den varianten också, folk som aktivt valt Nordea för att de tog striden. Själv har jag inte varit Nordeakund på många år och var inte imponerad av dem när jag lämnade, så det ska mycket till att jag kommer tillbaka.

      Radera
  3. Jag förstår inte varför regeringen lägger sig i detta, förstås hjälptes Nordea vid 08-09, men det är ju ett bolag som ägs, bla av mig, och inte regeringen. Och klart styrelsen tittar på vad som passar bäst för deras bolag och hur de ska tjäna mer åt sina ägare. Och för de som har bolån eller fonder hos Nordea, om de inte är tillräckligt bra jämfört med andra, då kan man ju lämna, inte beroende på var huvudkontoret ligger! Jag kommer ej sälja mina aktier i varje fall

    SvaraRadera
    Svar
    1. De vill väl ha in skatt, helt enkelt. Begripligt, men skatt fungerar inte så enkelt som att höjer man den får man in mer, det kan gå åt andra hållet också.

      Jag tror rätt få väljer att göra ett aktivt val att byta bank. Kanske får man en knuff nu att ta tag i det om man ändå tänkt tanken, men det är ju bökigare att byta bank än exempelvis el- eller försäkringsbolag.

      Som aktieägare borde flytten vara positiv, tycker jag.

      Radera
  4. > "Kunder med bolån för miljardbelopp har ansökt om att byta bank på blott ett dygn"

    Det kan vara sant och ändå totalt irrelevant. Kunder med bolån för miljardbelopp kan vara 500 personer av Nordeas miljoner kunder så måste det vara tusentals som flyttar och ändrar i sina lån varje dag.

    Fjäder (modell stare) -> Höna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stoppa in en punkt efter "personer" så blir det läsbart. Sorry.

      Radera
    2. Ja, från statistik kan man få ut vad man vill :-). Och även om det skulle vara sant att kunder kollat runt betyder det inte nödvändigtvis att det slutar med att de byter. Men som sagt, fanns statistiken tror jag att man skulle visa upp den, det här tror jag är rena lögner som uppstått i ett litet lånbytarföretag som vill få PR och eftersom det passar med DI:s och AB:s agenda bryr de sig inte om att kolla sanningshalten.

      Radera
  5. Klart stadsministern bryr sig eftersom LOs kassa ligger i den banken. Det är väl bara deras ärenden han är intresserad att gå? Själv är jag förvånad över att någon ens vill ha dem som bank vart de än befinner sig, jag skulle nog hellre lägga slantarna i madrassen än gå in på deras kontor frivilligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han försöker väl hålla fast vid de vänner han har kvar. Känns som att de blivit färre på sistone.

      När det gäller banken känner jag lite som du. Björn Wahlroos och det här beslutet har jag respekt för, men jag har inte imponerats av deras kundservice.

      Radera
    2. Bry sig och stå i media och vräka ur sig rena lögner är två skilda saker, det senare är ren djävla populism i sin smutsigaste form.....
      Snickar'n

      Radera
    3. Jag tror att Löfven tänker att ser han tillräckligt allvarlig ut tror väljarna att hans ansvarstagande inte bara är en fasad. Och fan vet om han har fel.

      Radera
  6. Jag har varit Nordea-kund sedan ca 2000. Har inget att klaga på, har alltid fått bra service. Ser ingen anledning till att jag nu ska sluta vara kund där, tror inte detta kommer påverka mig särskilt mycket. Vill de sätta sin VD i ett annat land, vassego!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog lämnat dem 2000, så kanske är de bättre nu. Jag tror inte heller att kunderna märker av detta. Såväl vd som styrelseordförande var ju finnar (om än svensktalande) även för en vecka sedan.

      Radera
    2. Man kan säga att jag är tredje generationens Nordea-kunder eftersom både föräldrar och farföräldrar har varit Nordea-kunder så länge jag kan minnas.
      Jag är även kund hos Bank Norwegian, som såklart inte har huvudkontoret i Sverige. Man kan säga att jag gillar att stötta våra nordiska grannar.

      Radera
    3. Ja, den typen av familjetraditioner vill man ju inte bryta ;-).

      Radera
  7. Appropå Löfvéns utspel att Nordea borde vara tacksamma då de erhöll bankstöd under finanskrisen 90-94. Problemet är att Nordea har sina rötter i kanske ett tiotal sammanslagna småbanker som krisade på 90 talet och efter detta även fusionerat med flera andra banker, varav finska Merita var den största. En ledare i Dagens Industri igår tar upp att staten faktiskt tjänade på bankkrisen då stödet var mindre än vad utförsäljningen av dåvarande restrukturerade Nordbanken inbringade. Således torde inte (delar av) Nordea stå i någon tacksamhetsskuld då staten faktiskt tjänade på att rädda den krisande banken.
    Detta borde Löfvén känna till men det blir ju en fin retorik: den otacksamma storfinansen som pappa staten räddat flyr för att slippa skatt. Röda laget viftar ivrigt med skattesmitarkortet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och staten ägde väl 70% av Nordbanken så det är ju djävligt konstigt att dom skulle stötta den.... 🤔
      Men det är klart, med vänsterretorik så är det väl så att någon annan ska betala.....
      Och nyemissionen under finanskrisen för att stärka upp kassan och få bättre villkor på finansmarknaden var staten med på som ägare av Nordea, tror inte att sampo lät bli att ta sitt ägaransvar då heller......
      Och dom likvider som staten sköt till bankerna tog dom ränta på vilket gjorde att staten var vinnare på finanskrisen med ett överskott på 12,4 miljarder enligt riksgälden.....
      Vet inte vad som är allvarligast, om lövet inte begriper detta eller om han ljuger om det för folk..... 🤔

      Radera
    2. Jag kan köpa bägge sidor. Nordea och deras anställda har genom åren pytsat in en hel del skatt, men visst är det bra att jobba i en bransch där staten agerar buffert om det kniper.

      Men att ta upp det just nu, när regeringen uttryckligen sagt åt Nordea att de kan flytta om det inte passar och sedan har de gjort just det, kan jag tycka är lite tramsigt. Helt i klass med skolgårdens "Ja, men du 'rå...".

      Radera
  8. Bra reflektion. Jag har inte heller hittat mycket belägg, däremot är alla jag känner förbannade över att regeringen beskattar banker ännu mer i ett land där skatten redan är rekordhög. Det är högkonjunktur = fler faktiska skattekronor in än någonsin. Ändå räcker det inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis som i Lyxfällan. Det är inte de som tjänar minst som hamnar på obestånd. Det är de som hela tiden gör av med lite mer än de har som till slut kraschar, och det kan man göra även med rekordinkomster.

      Radera