söndag 3 september 2017

Återinför ämbetsmannaansvar

Det är alltid lättare att slösa med andras pengar än egna. Kanske inte vänners och familjemedlemmars, men alla som någon gång handlat med sin arbetsgivares pengar vet att det är skillnad mot den egna plånboken. Det är mänskligt, man står sig själv närmast.


Om arbetsgivaren har ett litet företag med tre anställda tänker man kanske till, men om plånboken är statens blir det abstrakt. Fram till 1975 var tjänstemän i offentlig förvaltning personligt ansvariga för sina beslut. Förutom att få sparken kunde deras försumlighet få rättsliga följder.

Och visst märks behovet av personligt ansvar när skattemedel slarvas bort genom att myndigheter och statliga företag betalar för en tjänst som aldrig blir av, eller när gamlingar glöms bort på äldreboendet och dör! Då skulle jag vilja ha lite mer ansvarstagande än att en myndighetsperson står i tv och säger ”Ojdå!”.


Jag irriteras över myndighetschefer som snarast skyller på att de är chefer och därför inte kan ha koll på detaljer i verksamheten, när samma chefer motiverar sina höga löner med det stora ansvaret deras tjänst innebär. Jaså, jag tycker att det verkar vara precis tvärtom. Med lön efter ansvar skulle en mängd generaldirektörer, enhetschefer och politiker jobba ideellt.

I ”värsta” fall sparkas de, vilket i många fall innebär att de får oförändrad lön för att göra ingenting eller i alla fall snudd på. Maria Ågren på Transportstyrelsen får fortfarande 115200 kr i månaden, en lön som för övrigt höjdes mitt under pågående utredning. Av regeringen, alltså medbrottslingarna i den senaste härvan. Hämta mig en foliehatt!

12 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt att enbart ett parti stödjer detta absolut nödvändiga förslag? Och händelsevis råkar Medborgerlig Samling ännu inte ingå i Riksdagens gemytliga, ansvarslösa mys. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ännu inte" ;-). Nej, de är väl ungefär 3,998 procent ifrån fyraprocentsspärren. Hur som helst är jag övertygad om att nästa parti som tar sig över den hinner svänga och stödja systemet lagom till att de själv är där.

   Radera
  2. Får de ansvariga bara ordning på vår tids viktigaste fråga , att isolera SD, så löser sig nog alla problem som de andra orsakat? Eller hur?

   Beträffande MED, så har de ju en stor fördel i frånvaron av politruker i organisationen. Den politiska adeln har inget att hämta i detta parti. Bara det gör ju att de har förmåga att lösa problem, förlåt utmaningar menar jag.

   Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. Omöjligt att veta med MED (förmodligen någonsin, eftersom de tycks ha samlat landets mest färglösa individer och därför aldrig kommer att få chansen), men min poäng är alltså att alla partier som kommit in under min livstid snabbt blivit en del av det etablissemang de sa sig vilja bekämpa. Möjligen med undantag för Ny Demokrati, de hann aldrig.

   Radera
 2. Oj, det var bittert, verkligen. Känner du ngn inom MED? Kolla upp saken annars. Du kan ju inte bara gnälla, och sedan rösta blankt, det håller inte! Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner är mycket sagt. Vad ska jag kolla upp, menar du? Jag har varit inne på partiets hemsida och det finns väldigt lite i deras politik som jag stödjer, så de är absolut inget alternativt till min blankröst.

   Radera
  2. Trist att höra. Än tristare är kanske att de etablerade partierna är så fullkomligt kass så att väldigt många nu inte känner att de kan förmå sig att stödja dem. Själv känner jag det ungefär som att vår Riksdag intagits av ufon, från yttre rymden, med ont uppsåt.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. DEN bilden delar jag :-(.

   Radera
 3. Klockren kommentar ang. ansvar. Jag håller helt med dig, det är alldeles för lätt att göra vad som helst och inte behöva ta ansvar. Vilket också fortplantar sig i samhället. Om politikerna (Mona Sahlin till exempel, som bara fuskat med allt hon har kunnat) inte uppför sig, varför ska den enskilda medborgaren göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, det känns ju inte så häftigt (eller var det "sexigt" hon sa?) att betala skatt om pengarna går till Mona Sahlins Mauritusresa för att hon ska kunna ligga lite lågt efter ett av alla sina jobbmässiga snedsteg.

   Radera
 4. Hon kanske valt att ligga lågt för att hon tidigare legat lågt, if you catch my drift, ey, ey ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den senaste skandalen var nog liggandet centralt, men när Sahlin hyrde bilar privat och köpte choklad för jobbets pengar, felparkerade på handikapplats över 20 gånger, ibland med oskattad bil, lät bli att betala dagisavgifter eller lämna in deklarationer handlade det nog snarare om lättja i kombination med att hon är ganska dum i huvudet.

   Radera