tisdag 19 september 2017

Grannsämja och arbetsbyte

Jag har en granne i 75-årsåldern. Ibland hjälper jag henne att bära hundmatssäckar från bilen, sätta upp en gardinstång, skotta snö, jävlas med datorn. Sånt där som gamla tanter kan behöva hjälp med. I gengäld får jag någon påse svamp eller en burk inlagd gurka. Själv är jag usel på svampplockning, fanns diagnosen svampblind skulle jag ha den. Det är inga kontanter inblandade, men fick myndigheterna råda skulle följande riskera att hända:

Den tid vi lägger ner på att hjälpa varandra som goda grannar skulle omvärderas till pengar, varpå arbetsgivaravgift och inkomstskatt skulle utkrävas. Hon saknar F-skattsedel, så då blir det väl skattebrott när hon ”jobbar” med att plocka svamp på sina hundpromenader. För det måste ju ses som någon slags anställning. Förresten får man väl inte anställa folk hur som helst, utan att först göra en korrekt upphandling, så då har vi både Skatteverket och Arbetsförmedlingen efter oss.


Gurkinläggningar och svamp kräver tillstånd från Livsmedelsverket, en blankett för försäljning och en annan för tillverkning och förpackning (där kan Hälsovårdsmyndigheten bli inkopplad också eftersom grannen har en hund i köket, möjligen också Jordbruksverket). Serveringsblanketten tror jag att vi kan hoppa över, men distributionsblanketten kan vi inte komma runt i och med att hon kommer till mig med en påse svamp.

Mina brott då. Att sätta upp en gardinstång är väl att betrakta som hemtjänst och det kräver ett kommunalt tillstånd. Jag kan ha släppt ifrån mig ett aktietips någon gång och då har vi Finansinspektionen att förhålla oss till...


Man kan skratta åt detta, men det faktum att två grannar som hjälper varandra egentligen skulle behöva söka tillstånd hos minst en handfull myndigheter och kommunala instanser är ingen bra grund för ett hjälpsamt samhälle. Istället låter vi staten sköta sånt vi lika bra skulle kunna göra själva.

Grannen kan anlita riktig hemtjänst och hantverkarföretag som skulle ta tio gånger mer betalt för framkörningen än för att göra ett borrhål och skruva i en skruv. Jag kan köpa min svamp från mataffären som i sin tur köpt den från Polen eller Baltikum och som körts hit med lastbil medan den lokala svampen får ruttna i skogen. Allt lagligt och korrekt, men inte särskilt trevligt eller socialt. Socialt ja... Behövs tillstånd från Socialnämnden, Socialförvaltningen eller Socialkontoret för att ha en fungerande grannsämja? Säkrast att helgardera med alla tre.

36 kommentarer:

 1. Jag brukar hålla med dig, men här får jag nog säga att du är ute och cyklar lite. Gåvor är skattefria enligt inkomstskattelagen kapitel 8 paragraf 2, mycket av det du tar upp skulle nog falla in där. För att hon ska behöva deklarera sina inkomster som enskild näringsidkare krävs ju att hon uppfyller kriterierna för näringsverksamhet. Alltså ska hennes verksamhet (svampplockning och gurkinläggning) bedrivas i förvärvssyfte (syftet är vinst), den ska bedrivas yrkesmässigt och självständigt.

  För mig framstår det som att hon inte bedriver sin verksamhet varken yrkesmässigt eller i förvärvssyfte. Dessutom är svampplockning skattefritt upp till 12 500 kr per år. Jag skulle gissa att hennes svampgåvor/försäljning inte har ett marknadsvärde som överstiger det.

  Det som igentligen är av intresse i det här fallet är om en anmälan av era utbyten skulle leda till en fällande dom för skattebrott eller dylikt. Jag tror inte så är fallet, och det tror jag ärligt talat inte heller att du tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte heller att vi riskerar fängelse i dagsläget. Jag kunde kanske varit tydligare med att jag tittar på tendenserna i samhället och inte är en fullfjädrad rättshaverist. Det jag är ute efter är att vi skapat ett samhälle där det inte är en självklarhet att hjälpa varandra eftersom det ses som en statlig uppgift. Det skrämmer mig eftersom jag som vanligt med samhälleliga dumheter inte känner att det kommer att sluta precis här och framöver blir det bättre. Tvärtom.

   Radera
  2. På vilket sätt signalerar "staten" att vi inte skall hjälpa varandra? Jag håller med att föregående regering var fientligt inställda för "statlig" hjälp till de som behövde det. Men inte innebar den politiken att människor i samhället kom närmare varandra av ren välvilja?

   Det var möjligen på grund av tvång eftersom ens sönderslitna mamma, som efter 40år i industrin plötsligt ansågs arbetsför istället för behov av rehab och stöd, var tvungen att be om hjälp från nära och kära för att klara sig.

   Nä, tycker nog vi återigen är på rätt väg att bygga upp det skydd ett humant samhälle bör stå för. Och det hindrar på intet sätt att vi hjälper varandra så gott vi kan.

   Mvh. Marty

   Radera
  3. Oj, finns det folk som ser skillnaden mellan partierna och regeringsalternativen? Jag är stum av beundran för alla er som lyckas hitta variationer mellan de åtta socialdemokratiska riksdagspartierna.

   Och med det sagt ser jag heller ingen större skillnad på nuvarande och föregående regering, varken ifråga om deras agerande eller utfall.

   Men om jag ska försöka svara på din fråga tycker jag att samtliga regeringar under hela min livstid (från Palme och framåt) har jobbat för att bygga ut en kolossal stat och slå ner på alla privata initiativ. Det har landat i ett samhälle där gamlingar sätts på hem och barnen på dagis från två års ålder. Hemskolning är numera förbjuden i lag (tack för det, Jan Björklund och "Liberalerna"!). Alla varianter av delningsekonomi slås ner hårt och brutalt, från lokala valutor och Uber till grannsamverkan och förskolekooperativ. Att privata vård- och skolalternativ inte är förbjudna i Sverige är en gåta, men det är ju på gång, det med.

   Jag är osäker på vad du menar med skyddet "ett humant samhälle" bör stå för, men å andra sidan är ett humant samhälle rätt långt från ett land där brottsutredningar läggs ner i brist på resurser och gamlingar ligger och väntar på döden i sin egen avföring.

   Radera
  4. Du kan ju börja med att se dig omkring i världen och komma till insikt att Sverige ligger väldigt bra till i många jämförbara aspekter. Dock betyder inte det att allt är guld och gröna skogar. Speciellt inte när vi har krafter som motverkar en human utveckling och istället strävar efter det läge du beskrev ovan.

   Det intressanta i detta vore ju att få veta hur du tycker de styrande skall få ihop samhället enligt dina önskemål. Vad skulle du satsa på och hur skulle din budget se ut för att kunna realisera det?

   Mvh. Marty

   Radera
  5. Jag är inte politiker och tänker inte bli det. De som gör anspråk på att kunna sköta samhället och tar bra betalt för det bör lyckas i åtminstone någon aspekt och jag ser inte det. Jag anser att 349 av de krafter som du säger motverkar en human utveckling sitter i riksdagen. Även om jag gissar att du och jag i allt väsentligt har olika åsikter i vad som är en human utveckling. För hade vi inte det skulle vi kunna enas om åtminstone någonting och det verkar inte så. Där jag ser världens högsta skattetryck i kombination med ett samhälle i förfall ser du tydligen ett samhälle "på rätt väg". Jag önskar att jag hade dina glasögon.

   Radera
  6. Och jag hade velat prova dina glasögon för att se vad jag missar. T.ex. gällande skattetryck så ligger Sverige runt 6-7 plats i Europa och verkar dessutom sjunka i den rankningen. Arbetslösheten är rekordlåg, även jämfört med Europe och även borträknat diverse åtgärder etc.

   Klart sedan att där finns områden som måste bli bättre. Men att sitta hemma och skylla ifrån sig ansvaret på de som gör "anspråk" är att göra det väldigt enkelt för sig själv. Man bör kanske fundera på vad som funkar och vad som inte funkar i samhället och sen göra sin plikt att rösta för det som en själv tror kommer att bli bäst för Sverige och därmed för en själv också.

   Men visst, det sägs att egoismen håller på att ta över, alla ser bara till sig själv närmast och skiter föraktningsfullt i sin nästa inklusive föräldrar, mor/farföräldrar, äldre, sjuka, handikappade osv.

   Som sagt, ni är ett gäng som framför ungefär samma budskap men ingen har hitintills lyckats underbygga sin syn med faktuella argument utan mest pekat på anekdotiska "bevis".

   Mvh. Marty

   Radera
  7. Hahaha! Ett tag trodde jag att du menade allvar, men när du nu börjar prata om "rekordlåg arbetslöshet" också sprack det. Nej, precis som du säger, vem behöver fakta när man kan hitta på sådana idiotuppgifter.

   Jag tror jag får önska dig lycka till i din lilla, lilla värld av blommor. Någonting säger mig att du kommer att behöva det.

   Radera
  8. Antingen tycker du det bara är kul att kivas eller så finns kanske inte orken, intresset eller ens viljan att se hur det ligger till. Men om du har något som motsäger informationen på bl.a. denna sida får du gärna visa den:

   https://www.europaportalen.se/tema/arbetsloshet

   Mvh. Marty

   Radera
  9. Du bad mig komma med exempel på när "staten" (oklart varför du satte det inom citattecken, du kanske inte tror att det finns en stat) arbetar aktivt för att få en handlingsförlamad befolkning. Jag gav dig ett tiotal exempel och eftersom du inte kunde slå hål på dem började du istället antyda att jag är egoist (givetvis utan förklaring) och att jag skulle tillhöra "ett gäng som framför ungefär samma budskap", så nu skulle jag inte bara behöva förklara försvara mina egna ståndpunkter utan dessutom klä skott för någon slags grupp, ungefär som att jag skulle kräva dig på förklaringar för Stalins eller Maos handlingar. Detta ihop med att fakta som inte passar dig hånfullt kallas "bevis" inom citattecken fick mig att inse att du är helt ointresserad av en ärlig diskussion med någon med andra åsikter än du själv. DÅ tappade även jag lusten.

   Så nej, jag tänker inte ge dig "bevis", för jag vet på förhand att om det inte är fel siffror så är det fel källa eller sida, det här är slöseri med tid.

   Radera
  10. Nej, jag bad dig inte om exempel "på när "staten" arbetar aktivt för att få en handlingsförlamad befolkning". Jag satte "staten" inom citat-tecken eftersom du verkar vilja skylla på en enskild gruppering när "staten" i själva verket är vi - folket.

   Ser inte tiotal exempel som svar på en fråga jag inte ställt och som dessutom var ämnad att slå hål på.

   Jag ser samma svart/vita nyansering på samhällssituationer i dina texter som jag ser ibland hos andra i diverse sociala fönster och bygger ett antagande att ni har likartad syn på er omgivning etc. Ur vilken hatt du plockar fram Stalin och Mao kan du gott förklara?

   Var i all text framhåller du faktuellt underlag som inte passar mig. Att jag satte "bevis" inom citat-tecken var för att framhäva den så ofta avsaknaden av faktuellt underlag i den nämnda gruppen av individer som uttrycker likartade känslor.

   Ofta är det enklast att fråga om hur saker förhåller sig och jag är visst ute efter en ärlig diskussion men läs gärna dina svar till mig och säg mig om det är en diskussion eller ett verbalt slagträ du ser.

   Åsikter har vi alla många av men bara för att jag är t.ex. färgblind och envist hävdar att träden visst har gröna stammar så gör ju inte den åsikten att stammarna ändrar sin färg. Så det ärliga i diskussionen vore ju att förhålla sig till den faktiska verkligheten.

   Jag har inte bett dig om "bevis" för något men om du skrattar eller till och med anser att det fuskas med eller ljugs om de beräknade/uppskattade arbetslöshetssiffrorna så vet jag nog inte hur det ens är möjligt att ha en ärlig diskussion då ärligheten inte godtas.

   Ha en fortsatt go' kväll så kanske vi stöter på varandra i någon annan fråga eller något annat forum. Om du inte har något i mot det tänker jag fortsätta med att kika in på din blogg eftersom det är bra att få andras perspektiv både på det ekonomiska och samhällsstrukturella.

   Mvh. Marty

   Radera
  11. Om du vill diskutera med en grupp av "andra i diverse sociala fönster" tror jag att det är bättre att du vänder till dem. Mao och Stalin tog jag fram för att förklara det orimliga i att behöva försvara andra människors åsikter. Jag gav dig åtminstone ett par namn, det gav du inte mig. Jag ska klä skott för åsikter och brist på nyansering du ser hos en "grupp". Om det är nazister, kommunister, vänster eller höger vet jag inte, men jag tillhör ingen av dem.

   Men det hjälpte inte, du ser orättvisan i att DU ska behöva försvara Stalin, men inte orättvisan i att JAG ska buntas ihop med en grupp "av individer som uttrycker likartade känslor" (trots att jag inte ens får veta vilka dessa känslor är) eftersom du hänvisar till dem upprepade gånger bara i det här inlägget. Jag tänker aldrig föra någon annans talan.

   Du skrev: "På vilket sätt signalerar 'staten' att vi inte skall hjälpa varandra?" Ja, jag uppfattade det som att du bad mig om exempel och om du uppfattade de argument jag då gav dig som att jag inte ville ha en ärlig diskussion är vi på samma nivå, för precis så uppfattar jag dig när du säger att mina förslag att vi ska hjälpa våra grannar är motsatsen till "en human utveckling" som är något du tycks se i dagens politiker, åtminstone regeringen om jag förstår dig rätt (för mig är som sagt skillnaderna mellan partierna hårfina). Jag känner att vi pratar förbi varandra och att det inte precis blir bättre ju längre diskussionen lider, så jag tror inte att det här har ens skuggan av en chans att leda någonvart.

   Radera
 2. Micke, snart får du vara med och betala tv-licens också. Äntligen, som Fylking sa.

  - Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, yippie! Hade en diskussion med en moderat riksdagsman på Twitter som jag frågade om M nu officiellt är ett socialistiskt parti. Han svarade inte.

   Radera
 3. När det gäller tillstånd från Livsmedelsverket så ser jag inte att det skulle krävas. Inte ens om hon skulle ha en kommersiell verksamhet, då är det en anmälan till den kommunala tillsynsmyndigheten som krävs (även här ska göras en bedömning om typ av verksamhet samt omfattning). Utifrån det du beskriver så faller inte hennes hantering av livsmedel inom Livsmedelslagen (2006:804) eller någon av de tillhörande förordningarna.

  Anställningar som görs av privata aktörer behöver, vad jag vet, inte upphandlas enligt LOU eller LUF.

  I övrigt: tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på Livsmedelsverket? Jag tyckte att de var ganska tydliga på sin hemsida. Men okej, det kanske räcker med "behörig kontrollmyndighet" på kommunal nivå, men det blir ju i så fall lite samma sak. Huruvida en verksamhet ska anses som kommersiell tycks vara en subjektiv bedömning (knappast av dig eller mig) även om det finns riktlinjer i form av kronor och ören.

   Det är sant att man inte behöver upphandla från AF till privat verksamhet, men det förutsätter att man inte anställer med någon form av lönebidrag, för då måste man ta vägen via arbetsförmedlingen. Så var det åtminstone förr och en snabb koll nu tyder på att det fortfarande är så.

   Radera
  2. Jag är säker. Anläggningar som kräver godkännande är animalieanläggningar där man tillverkar produkter som ska säljas vidare till andra livsmedelsanläggningar. Detta är riktlinjer gällande registrering och godkännande:

   "För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation. Med viss kontinuitet menas att verksamheten sker regelbundet och inte endast vid enstaka tillfällen. En viss grad av organisation kan till exempel innebära att vissa utrymmen ställs i ordning eller att man har anställd personal. Även mängden livsmedel som hanteras är av betydelse. Exempel på verksamheter som inte anses vara livsmedelsföretag och därför inte behöver godkännas eller registreras:

   Verksamheter där privatpersoner tillfälligt hanterar livsmedel i liten skala. Exempelvis försäljning till allmänheten vid aktiviteter som kyrkbasarer och julmarknader.
   Primärproducenter som levererar små mängder primärprodukter direkt till konsument eller till detaljhandel som levererar direkt till konsument, med undantag för hönsägg som måste klassificeras i ett godkänt äggpackeri innan de levereras till detaljhandeln."

   Av egen erfarenhet så finns det inte en chans att "verksamheten" du beskriver ska registreras som en livsmedelsverksamhet.

   Radera
  3. Älskar formuleringarna "viss kontinuitet och en viss grad av organisation" och sedan preciseras det med "kan till exempel innebära". Perfekt, för då kan det ju även "till exempel innebära" vad fan som helst. Det enda jag vet säkert är att mina juridiska muskler är klenare än statens.

   Radera
  4. Det är i de vaga formuleringarna man får ta till rättsfall och prejudikat :)

   Radera
  5. Och även dessa har staten antagligen bättre koll på än jag när det kommer till skarpt läge och en tvist mellan mig och staten ska avgöras av - staten.

   Radera
 4. Vänta bara, snart betalar vi nog en schablonskatt som täcker både svampplockning och snöskottning ;). Motiveringen skulle kunna vara att vi i dagsläget faktiskt har gratis natur att vistas i, det är fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om den kommer att bankas ihop med Luftlicensen ;-).

   Radera
 5. Svampblind, check på den! Tur att jag har släktingar som har svampögon och kan se dem på kilometers avstånd.

  I somras var jag kattvakt till grannens katt när grannen var på utlandssemester med sonen. För en vecka kattgos fick jag 800 kr (i kontanter, detta djävulska påhitt), en läskig mekanisk katt och en keramikfigur. Jag vill inte ens veta hur många blanketter vi hade behövt fylla i för att det skulle gå helt rätt till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mekanisk katt låter onekligen läskigt. Kan det verkligen vara lagligt att ge bort en sådan?

   Radera
  2. Jag har inte läst på kring mekanisk katt, men skulle inte tro att det är lagligt. Bör åtminstone ge någon typ av varning.

   Radera
  3. Det vore märkligt annars.

   Radera
  4. Katten också...

   Katter har inga ägare de har personal !

   Radera
  5. Det gäller väl i princip alla husdjur. Husse och matte är matleverantör och bajsplockare.

   Radera
 6. Svar
  1. Det tror jag inte, men jag har inte skrivit något jag inte står för eller som jag tror att hon skulle bli sur över att läsa.

   Radera
 7. Apropå det där du skrev om hon du skrev en artikel för. Är det sant att hon ville ha man utbytt emot en? Då hade jag nog svarat, tack men jag skriver inte åt dårar.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Sverige 2017 :-). Hur som helst, gammal kund som måste göra mer för att faula ut sig.

   Radera
 8. Det är lugnt Micke svampplockning täcks i IL 8:28
  Vilt växande bär, svamp o kottar är skattefria om inkomsten understiger 12 500 det beskattningsåret

  Intressant inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, kottar också? Vad bra :-).

   Vi får se hur länge med en stat och regering som tycks hata egna initiativ.

   Radera
 9. Titta bara på vårat fantastiska grannland Norge, där har det redan spårat ur.

  Om du t.ex. är snickare till yrket men under din fritid bygger en altan hemma som vilken händig villaägare som helst skulle klara av så skall du förmånsbeskattas för detta eftersom du har fått arbetet utfört av en snickare men inte betalat för tjänsten. Samma sak om du är elektriker eller någon annan form av hantverkaryrke, men det mystiska är att en kock som lagar mat hemma till sig själv inte skall förmånsbeskattas.....

  Denna underbara byråkratiska värld vi lever i....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju helt fantastiskt. Tur att jag inte kan någonting :-).

   Radera