lördag 2 september 2017

Game of drones

Okej, det här skriver jag mest för att jag tycker rubriken blev kul, men vad tusan hände med den där drönartrenden alla pratade om för ett par år sedan? Nu tycker jag mest att det pratas om drönare i negativa ordalag, när de saboterar flygtrafik eller fotograferar där de inte får.

Men går det att tjäna pengar på dem? På svenska börsen har vi CybAero, Imint, Fastout och Intuitive Aerial med mer eller mindre koppling till drönarbranschen. En annan gemensam nämnare är att inget av bolagen går med vinst.


CybAero är kanske det kändaste. Deras affärsidé är förarlösa helikoptrar och lite annat. Imint har mjukvara för bild och video, så där är drönarkopplingen klart lösare. Fastout erbjuder drönarvyer i 360o och har något slags bibliotek med sådana bilder. Intuitive Aerial (ja, det stavas så, uselt namn) utvecklar drönare för filmindustrin.

Under ett knappt år fanns det ett fotoförbud som nyligen hävts, så nu är det fritt fram att utrusta sin drönare med kamera igen. Och nog måste det väl vara där pengarna finns? Jag tänker bevakning och säkerhet. Vaktbolag, underhåll av infrastruktur och kanske även polis.


Men visst, Amazon har ju börjat leverera paket med drönare och även pizzaleveranser har testats. För mig låter det som det effektivaste sättet att kyla ner en pizza att skicka upp den i luften, men så föredrar jag också att baka min egen. Inte lär jag köpa en drönare av någon annan anledning heller. Drönaraktier? Ytterst tveksamt. I alla fall just nu, jag förbehåller mig alltid rätten att ta tillbaka allt jag säger och påstå motsatsen.

11 kommentarer:

 1. Mmmmm..... det enda jag kan komma på som man kanske skulle kunna använda en drönare till är att skicka den till jobbet på måndag morgon för att stämpla in, medans man själv ligger kvar i sängen och styr drönaren med en joystick, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det förutsätter ju att man har ett jobb att stämpla in på såklart...

   Radera
  2. Om de gick att använda till det tror jag marknaden skulle vara betydande.

   Radera
 2. Jag tror säkert att vi kommer att få se många områden där drönare blir användbara men jag väljer att inte investera i den branschen tills vidare. Antagligen för alltid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För alltid är en lång period, men just nu känner jag som du. Om de skulle gå att använda storskaligt till bevakning, besprutning och annat ser jag potential, men än så länge verkar det mest vara en hipsterleksak.

   Radera
 3. Drönare måst eju vara det perfekta hjälpmedler för polisen för att snabbt få en överblick över en situation som t.ex. stenkastande galningar eller trafikstockningar. Kontrollpanel via mittkonsol eller i passagerarsätet, drönaren dockad på taket eller liknande, bara att skicka upp laddad och klar med ir-kamera etc. Nu skyller ju polisen på att de som kastar sten mot dem som borde infångas och deporteras inte går att få tag i, med drönare kan de ju hålla koll på deras position ända tills de blir infångade. En polis i en polisbil kan ju dirigera sina kollegor för att flankera och omringa, och slå ner dessa uppviglingsförsök som man ser då och då i Sthlm.

  Att vänta på en gammal helikopter känns väldigt 1900-tal...

  Hade inte bilen i tv-serien "Viper" just detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både billigare, enklare och miljövänligare än en bemannad helikopter.

   Tv-serien Viper har gått mig förbi, men tv-serier slipper ju begränsningen av att saker ska funka i praktiken. Annars skulle man ju lätt kunna utrusta alla poliser med en propeller på ryggen som Karlsson på taket :-).

   Radera
 4. Jag har ingen lust att köpa aktier i företag som går med förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör det ibland, men inte i en bransch där ingen hittills kunnat visa att det går att tjäna pengar.

   Radera
 5. Obs, serien heter "Game of thrones", alltså blir det "Game of drones" i rubriken.

  Annars intressant inlägg som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta, felstavat! Usch, nu blev jag på dåligt humör. Men tack ändå :-).

   Radera