lördag 30 september 2017

Lev livet eller starta Facebookgrupp

Att ”downshifta” innebär att minska sin konsumtion för att därigenom kunna öka sin frihet och dra ner på sina måsten. Det var två amerikanska forskare som kom på det här på 70-talet och sedan kunde de hålla föredrag och skriva böcker om det i decennier. Fast nu vill jag inte måla ut dem som dåtidens Michael Mosley för jag tror verkligen att detta fungerar.


Men jag stör mig på ordet downshifting, som jag tycker bygger på att man varit fartblind tidigare. Att man så att säga kommit till insikt från att ha tänkt fel. Jag har inte downshiftat, jag har aldrig haft höga och onödiga kostnader. Okej, jag prenumererade på en filmkanal i slutet av 80-talet, räknas det?

Det svenska uttrycket frivillig enkelhet är inte stort bättre. Två ord man lägger ihop för att det ska låta coolt, men om någon väljer frivillig enkelhet betyder det att andra aktivt väljer ofrivillig enkelhet alternativt frivillig komplexitet, annars blir det just bara ord.


Jag tycker att det säger rätt mycket om samtiden att det ska hittas på ord för allting så att det kan hashtaggas på Twitter och Instagram. Men visst, om människor har behov av att etikettera sin tillvaro och hitta en Facebookgrupp som kan bekräfta att de är i fas med trenderna får de göra det. Själv har jag ett liv att leva.

8 kommentarer:

 1. Här har du ett ord till: Nedtrappning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är åtminstone svenskt, men det betyder ändå att man tidigare trappat upp och sedan gått ner till en lägre nivå.

   Radera
 2. Själv brukar jag säga att jag jobbar halvtid, det förklarar tillräckligt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förklarar en del, men från egna deltidsjobb vet jag att en del då utgår ifrån att man har X antal timmar då man i princip bara sitter standby och ledig, och någon sådan har jag aldrig träffat :-).

   Radera
 3. Skrev ett inlägg häromdagen på temat downsiza. Omfattningsminskning ligger väl nära till hands på svenska, men passar bättre i hänga gubbe än i vardagsspråket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omfattningsminskning låter som en omskrivning för att banta.

   Radera
 4. Håller med, blir lätt trams med etiketter på allt. Och i det här fallet handlar det bara om att leva lite mer medvetet. Att prioritera. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leva medvetet och prioritera är uttryck jag gillar. De förklarar inte allt (men det gör inga uttryck), men de ger i alla fall ingen falsk bild av att man måste ha gått från en högre konsumtionsnivå.

   Radera