lördag 28 april 2018

Någon betalar, troligen du

Jag måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om Joacim Cans när han dök upp som gäst i podden På Riktigt, men jag har läst på. Han sjunger i Hammerfall. Jag letade upp en låt på Youtube och lyssnade så länge jag orkade, vilket var tre sekunder.


Det var betydligt intressantare att höra honom prata. I huvudsak handlade det om ekonomin som artist, men jag tror att det går att överföra till alla andra, och passar ihop med min gamla käpphäst att man aldrig kan lämna ifrån sig ansvaret för sin egen ekonomi.

Det viktigaste Cans hade att säga var att allt kostar, även om man inte tänker på det. T ex hade hans band avsagt sig starksprit i logen eftersom bandet inte drack den, och även om den inte hamnade på fakturan var det en kostnad för att boka bandet. ”Behöver vi något kan vi gå ut och köpa det själva, det är ju ändå vi som får betala.

Jag jobbade som komiker i tio år och tänkte på samma sätt kring blommor. En bukett snittblommor kostar ändå några hundra. Lägg dem på gaget istället. Fin gest att få en blombukett när man kliver av scenen, men vad ska jag göra med den? Antingen skulle jag till ett hotellrum eller också sitta i en bil eller på ett tåg i sex timmar. Efter det är den buketten vissnare än Kristina Lugn.


Hammerfalls ekonomi var tydligt aldrig sämre än när de under några år anlitade en manager. Jag är helt med på det. Artistbokarna erbjöd sig sällan att boka åt mig, men jag hade inte låtit dem göra det även om de gjort det gratis (vilket de inte hade, allt kostar). Ibland ingick hotell för att kunden betalade (eller för att de hade eget hotell), så då fick jag leva med det. Motvilligt.

När jag bokade mina egna resor och hotell blev det alltid billigare och ofta bättre, eftersom jag jämförde färdsätt, biljettpriser och hotell. Nackdelen var att det billigaste tåget ofta var morgontåget som gick innan hotellet serverade frukost, men om tågresan kostade trehundra mindre fick jag väl shoppa frukost på 7-Eleven då.


Jag åker kollektivt till Arlanda för 31 kr – pendeltåg till Märsta och sedan SL-buss. Flygbuss kostar 99 kr, Arlanda Express 280 kr. Listan på exempel är oändlig, det finns så många helt onödiga småkostnader för den som aldrig planerar eller som inte själv drabbas av dem (eller inte förstår att de drabbas). Cans säger i intervjun att han är 20 procent artist, 80 procent företagsledare.
För så mycket tid lägger man ner på det som inte är speciellt kul. Men det är ändå det som säkrar din framtid. Det är det som betalar räkningarna, ser till så att barnen har det bra och får sina julklappar.

Så sant som det är sagt.

6 kommentarer:

  1. Ja det där med att åka till Arlanda billigt verkar inte så värst känt. Har många gånger berättat för folk om hur de bör göra men de tycker det är lättare att ta flygbuss, Arlanda Express eller kanske till och med taxi. Senare kan de inse att själva flygresan inte blev mycket dyrare (eller ibland till och med billigare) än resan till gaten. ;) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har betalat nästan exakt lika mycket för Arlanda-Sturup som för Sturup-Malmö, men när det gäller bussresan till Arlanda och Bromma går det ju verkligen att välja. Arlanda Express kan jag förstå även om jag aldrig skulle välja det själv, men flygbuss är bara dumt.

      Radera
  2. Hej Micke, jag såg Hammerfalls basist i ett eget framträdande han gjorde för många år sedan, väldigt roligt. Skönt att få feedback av mig för mitt inlägg om migrationen. Tankarna på detta gör mig vansinnig, men har ingen att dryfta dessa med :(
    Jag kände ändå att jag inte var far off i min verklighetsbeskrivning. Tycker allt är ledsamt i relation till samhällsutvecklingen. Jag är född på 70-talet, alltså barn under 80-talet. Jag minns mina barndomsår med värme, och kan med lätthet säga att Sverige så annorlunda ut då. Tack för visat intresse för min blogg.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bättre förr, ju förr desto bättre :-).

      Radera
    2. Ja, håller med. Idén om framsteg är ett felsteg som stukat båda fötterna så illa att de gått ur led och nu är vända åt fel håll. Man man tror att man går framåt... Mänskligheten har inte gjort framsteg utan backat allt sedan Eden. De flesta av världens urgamla myter säger det samma. Allt går mot allt större oordning och kaos. Västerlandets framstegsidé bryter helt traditionen och framstår som naiv och farlig. Skillnaden är att folk nu går sorglöst vidare mot undergången, leende men blinda och mer okunniga än någonsin.

      Detta är vad jag tror. /Eva

      Radera
    3. Skönt att jag slipper framstå som Den Store Pessimisten :-). För nog tycker jag väl ändå att viss utveckling varit av godo.

      Radera