måndag 19 augusti 2019

Hårfint spartips

Jag slutade gå till frisören 1997 eftersom den frisyr jag haft sedan dess inte kräver proffshjälp. Jag drar runt en trimmer i skallen ett par gånger i månaden och låter tillväxten singla ner. Hela processen tar några minuter och även om frisören vore gratis skulle jag inte göra mig omaket att boka en tid och ta mig dit för något jag gör lika bra själv.

Men nu är ju inte frisören gratis. Det finns frisörer och hårstylister som tar fyrsiffriga belopp bara för att ta fram saxen, men låt oss säga att en klippning kostar 400 kr och att jag skulle behöva gå dit varannan månad. Vidare utgår jag ifrån att det blivit 10 kr dyrare varje år (390 kr 2018, 380 kr 2017 osv) och att jag fått 8 procents avkastning på de klippningspengar jag istället kunnat investera. I så fall har jag sparat 93385 kr på att klippa mig själv.


Jag har visserligen köpt några trimmers under de här åren, men å andra sidan räknar jag rätt snällt i frisörens favör. Många klipper sig fler än sex gånger per år och för mer pengar. Dessutom har jag inte lagt till reskostnad eller satt en prislapp på den extra tid det hade tagit mig.

Jag fattar att många (både kvinnor och män) med möjlighet att odla hår hellre skulle skaffa peruk än att gå runt med en egenhändigt snaggad icke-frisyr och tycker att det är värt priset, vill gynna den lokala frisören eller njuter av att få håret masserat och bättra på svensk BNP. Det här är varken en uppmaning eller ett fördömande.


Men för egen del har jag inte saknat mitt hår en sekund under de här åren. Vi hade kul på 80- och 90-talet, men nu har jag mycket hellre kul med 93385 kr.

31 kommentarer:

  1. Hårresande siffror!
    Men glöm inte pengarna Du sparat på hårvårdsprodukter. Och pengarna på insparade inköp av kammar och borstar är inte att förakta.
    Skoj att du är tillbaka varje dag nu igen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kammar och borstar tror jag de flesta privatekonomier klarar, men visst kan man bränna mycket på mousse, vax, färg osv.

      Tack!

      Radera
  2. fast en snaggning brukar kosta 100-250 kr eller dylikt. Så du har nog räknat lite högt även om man lägger in resekonstander i dina 400. Givet att du inte väljer den dyraste frisören du hittar bara för att.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall tror jag inte den siffran brukar redovisas, för jag har inte sett andra uppgifter än "herrklippning" och "damklippning". Men jag tänker nog mest att de flesta som går till frisören har en frisyr. Att gå dit med mitt hårsvall vore ju fånigt.

      Radera
    2. Brukar ligga under "maskinklippning".

      Radera
    3. Okej, aldrig sett det, men nu lärde jag mig det. Det ska väl sägas att jag inte brukar granska frisersalongernas prislistor, men jag researchade lite för den här texten och såg det inte. Hur som helst är 100 kr dyrare än de billigaste trimrarna (för att inte tala om rakhyvlar), så marknaden borde vara begränsad.

      Radera
  3. Jag klipper mannen och nu senast tyckte till och med hans kollegor att han var väldigt snygg och undrade vilken frisör han gick till. Han slingrade sig ur den. Han sparar 280 kr per gång, och jag skulle säga att han behöver gå minst var sjätte vecka i normalfallet. Kul uträkning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slingrade sig ur? Han skulle sagt att "jag klipper mig hos en extremt exklusiv frisör som är ytterst selektiv med vilka hon klipper, men slår ni till nu kan hon klippa er för bara 350 kr".

      Radera
    2. Precis, varför slingra ur sig? Man ska ju vara stolt om man gjort det själv! :-)

      Började klippa mig själv i maj i år, så du leder stort, Sparo! Min frisör som jag brukade gå till tar 520 kr/klippning ("vanlig" kort "herrfrisyr").
      Har testat att klippa mig för så lite som 150 kr, men med urkasst resultat. Är noga med min frisyr och brukar alltid ändå fixa till det hemma efter jag klippt mig. Nu gör jag allt ifrån början istället, då slipper man bli besviken!
      /Arbetsplanen

      Radera
    3. Det ska sägas att min frisyr går att göra med förbundna ögon, så din arbetsinsats är nog mer imponerande. Fast häromveckan klippte jag min mamma och hon blev nöjd. Gratis är ju gott.

      Radera
  4. Har samma ....brist...på frisyr som du. Har klippt mig själv med maskin sedan åtminstone 20 år. Räknade ut att kostnaden för apparaten gav en genomsnittlig kostnad per klippning på50öre.
    Tyvärr gick den första maskinen sönder härom året så jag fick köpa en ny. Genomsnittlig kostnad är numera ca 1kr/ per klippning. Tror jag klipper mig ca v3 vecka....annars ser det bara konstigt ut.
    Kommer inte ihåg vad jag betalade för klippning där i slutet av 90-talet. Men tror det var något i still med 200-250kr.

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör ungefär varannan vecka. Tycker det ser bäst ut nyklippt, men orkar inte oftare.

      Höll den över femton år låter det som en kanonmaskin. Mina har inte hållit mer än max fem. Blev tipsad om att Moser har lång hållbarhet, men vill du eller någon annan tipsa om andra märken med hög kvalitet är det bara att fylla på.

      Radera
    2. Babyliss Pro 45 (eller någon föregångare). 7 år gammal nu, fortfarande nästan som ny. Rakar hår och skägg 1-2 ggr/mån beroende på ork. Otroligt stark, aldrig tappat orken. Hela klippkonstruktionen i metall och inte de här lösa plastkonstruktionerna som många billigare varianter har, de man får öppna och göra rent/smörja bakom. Jag har tidigare avverkat minst tre billigare maskiner och de har som mest hållit 2-3 år, den här är fortfarande bättre än vad jag upplevde att de var som nya. Lite dyrare men inte snordyr med tanke på kvalité och prestanda, stark rek!

      Radera
    3. Tack för tipset! Jag har haft både sådana helt i metall och plastvarianter och vet inte om jag märkt någon skillnad.

      Men en sak undrar jag över efter att ha sett bilder på den här: Går den att använda med sladd, så att strömmen inte går över batteriet? Själv föredrar jag apparater som inte är laddningsbara, men den sämsta jag hade funkade till slut inte ens med sladden i, den orkade bara ett par minuter åt gången, sedan behövde den invänta laddning.

      Radera
    4. Ja det är min upplevelse, jag har provat att stoppa i sladden när den är igång och då hört en liten höjning av frekvensen/motorljudet. Med det sagt har jag aldrig genomfört en komplett klippning med tomt batteri och sladden i, den verkar alltid ha batteritid kvar. Batteriet klarar fortfarande mer än 30 min kontinuerlig drift efter 7 år så det har inte funnits något tillfälle eller anledning till att testa med sladd.

      Radera
    5. Obs! Jag jobbar inte för Babyliss :-)

      Radera
    6. "Verkar alltid ha batteritid kvar". Låter bra i teorin, men jag lyckas alltid hitta det där exemplaret vars batteri lägger av i förtid, precis efter att garantin gått ut. Helst vill jag ha en maskin utan laddning, för då kan åtminstone inte laddningen paja.

      Inser att jag låter negativ, men livet har lärt mig att hata tekniken lika mycket som den hatar mig ;-).

      Radera
  5. Billig plastig sak för 249 förra gången. Tror priset hade stigit till 299 eller 399 denna gång.
    Kan ha varit Bosch förra gången??
    Nu är det en Philips.

    Med tanke på det lindriga slitaget/ arbetet är jag tveksam till att köpa dyr kvalite...därav billiga maskiner

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker vara rädd om mina grejer, men lik förbannat har de gått sönder, i sladden eller i knivdelen. Gissar att mina hållit i snitt tre år (75-80 klippningar), så jag skulle glatt betala en extra hundring om det gav maskinen ett par år till.

      Radera
  6. Min afghanske frisör tar 100 kr utan kvitto och klipper bättre än 500 kr salongerna. Som nu också börjat erbjuda klippning utan kvitto. Men för samma belopp som de tidigare tog med kvitto... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det skulle vara svårt att motivera samma pris utan kvitto som med.

      Radera
  7. Har alltid klippt mina barn, som nu är +20 båda två. Det är fullt nöjda med mina "skills" som jag försöker utveckla genom youtube och studie av min egen barberare. För klippa mig själv ... då blir det bara kollfrisyr i så fall. Men jag har bytt till några riktigt snabba greker i stället för fancystället som tog det dubbla.

    Men det bär emot att gå dit, fattar hur mycket deg jag lägger på att se lite stilig ut i en vecka. Skall nog skaffa mig en mindre underhållskrävande frisyr. Det är också ett spartips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vecka?! Ja, där finns sparpotential :-).

      Radera
  8. Jag gjorde just en snabb överslagskalkyl på detta och kom fram till att jag med sparat >80,000 kr genom åren. Man kan ju har mer kul för de stålarna än att lägga det på frisyren :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, frisyrer är överskattade. En del mer än andra:
      https://amandalind.files.wordpress.com/2010/04/ama-portracc88tt-provval.jpg

      Radera
  9. Klipper mig på "ett billigt" ställe för 145 kr. Ja man får vad man betalar för. Väl hemma brukar jag oftast få klippa bort något strå som missats. Men hellre det än att betala över 500 kr! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter ändå som ett klipp ;-).

      Radera
  10. Damfrisyr kostade 650kr sist jag gick för att klippa toppar! Nu kör jag youtube och ibland blir det helt ok och är kul. Klipper också barnen och mannen några gånger om året blir rätt bra tycker jag. Mvh aktiemamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nu kör jag youtube".

      Du menar att du klipper dig själv via någon slags do-it-yourself-instruktion på nätet? Imponerande! För jag förutsätter att du har en mer avancerad frisyr än min.

      Radera
  11. Jag klippte mig alltid förr med ganska bra resultat, vet knappt varför jag började gå till frisören igen. Men helt klart billigare att ha en frisyr som dig eller E-tape.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, E-Types frissa funkar ju också. Men jävlar vad den inte skulle funka för mig :-).

      Radera