måndag 13 januari 2020

”En obönhörlig trend”

Här är en nyhet jag känner att jag läst i olika varianter vartenda år sedan jag var liten: Var femte kommun krympte under 2010-talet.

Och som vanligt presenteras det som en ofrånkomlig utveckling. Unga som växt upp på landsbygden flyttar till större städer för där finns jobben och dessutom händer det mer där. ”Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål”, som någon sa i en för övrigt ganska överskattad film.


Såväl politiker som andra människor accepterar urbaniseringen och då stämmer det ju. Inget händer i en by där ingen vill bo. Ingen startar företag där heller. Särskilt om varken internet, postgång eller kollektivtrafik fungerar. ”Befolkningstappen är en obönhörlig trend på lång sikt”, säger chefsekonomen på Sveriges Kommuner och Regioner (som själv bor i Stockholm).

Jag tycker i och för sig inte att det finns ett självändamål att varenda liten prick på kartan ska växa, men det är tråkigt för de som vill bo i dessa ”prickar” att mataffären, bensinmacken och vårdcentralen slår igen samtidigt som biblioteket och polisen reducerar sin öppettid till tisdagar 10.00-11.30. Det minskar attraktiviteten vilket minskar befolkningen vilket minskar skatteuttaget vilket ger försämrade samhällsfunktioner vilket sänker hela skiten.

Mall of Sandby-Gravhaga.

Här skulle jag vilja leverera tre punkter för en levande landsbygd, men jag har inga riktigt bra. Men okej, det har ju inte politikerna heller så jag kör ändå:
  1. Sluta ge kommunbidrag till Malmö som ändå inte tycks vilja bli räddade utan kör på i gamla hjulspår alldeles oavsett. Skicka pengarna till Dorotea och Hagfors.
  2. Fixa bredband och mobilmaster. Låt det kosta.
  3. Se till att det blir lite häftigt att bo i hålor. Det är en uppmaning till såväl politiker som företag och privatpersoner på landsbygden. Sluta be om ursäkt för er existens, sätt er ort på kartan genom att fundera över vad som är bra med den, eller kan bli. Kommer ni inte på något kan ni lika gärna gräva ner den, men jag vägrar att tro att det är så illa.

16 kommentarer:

  1. Det är lite konstigt ändå, att folk tycks föredra att bo allt dyrare och allt trängre. Ta bara det överexploaterade Täby i Stockholm, där det för några år sedan var helt möjligt att ta bilen till centrum en Lördag. Försök med det idag, utan att fastna helt i trafikproppen orvar. När du väl tagit dig igenom den så kan du sedan glömma parkeringsplats, eller så får du tränga dig in i gallerian. Usch.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många är så vana att köa och trängas att de inte reflekterar över det.

      Mitt tips för Täby är att parkera utanför skolan bredvid Täby C. De har några rutor där man får stå fyra timmar med P-skiva och så slipper man in och grotta i parkeringshuset.

      Radera
  2. Jag bor relativt nära Hagfors. Är sällan in just dit men de pratar roligt och har jävligt gott om parkeringsplatser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värmländska är en otroligt rolig dialekt! Och det där med parkeringsplatser kan de säkert göra en kommunslogan av:

      "Hagfors - när du vill stå still!"

      Nej, kanske inte.

      Radera
  3. Just internetuppkoppling tycker inte jag är ett problem i gledbygd. Jag är uppvuxen i en by med tre hus i västerbottens skogar och samtliga hus i den byn har samma uppkopplingshastighet som jag själv har i Stockholm, 100/100.

    Jag tror på att återförstatliga skolan, när skolan stänger så stänger också allt annat i en liten ort och folk flyttar. Kommuner kommer alltid spara på skolan när det kniper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter betryggande. För utan bra internet är det ju kört vad man än håller på med.

      Frågan är bara om det kniper mindre för staten än för kommunen. Kanske vore ännu viktigare att åter tillåta hemskolning.

      Radera
    2. Jag är uppvuxen i en något större by i Lappland dit de förra sommaren inledde jobbet med att lägga fiber. Medelåldern idag är 70+. Idag har de flesta mobilt internet via tele2s eller Telias master.

      Radera
    3. Då är det nog en större utmaning att få byn att blomstra med en medelålder på 70+ :-(.

      Radera
  4. just fiber drogs i byn vi bodde i utanför stan ca 10 år innan vi drog in det i området jag bor i nu. jag tror att landskrona var tidiga med det och erbjöd byarna att dra till en punkt så fick var och en gräva hem till sitt eget hus.

    filmen du pratar om minns jag i princip en scen från och det är för jag passerat där de tydligen spelat in den flera gånger. jag kan inte lova att det är sant men någon berättade det för mig en gång och vill du ha bekräftelse så får du leta själv. de står vd motorvägen och jag tror de pratar om att hoppa. den lär vara inspelad här: https://www.google.se/maps/place/55%C2%B054'42.4%22N+12%C2%B051'21.7%22E/@55.911768,12.8549247,18z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d55.9117677!4d12.8560189?hl=sv&authuser=0

    (tog bort den första kommentaren pga stavfel)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det någon gång jag tror på statlig fördelning så är det just för att få ut bredband överallt till vettigt pris.

      I så fall fuskade de, det där är ju inte i Åmål ;-)!

      Radera
  5. Enkelt att lösa. Sänk arbetsgivaravgiften rejält för glesbygden då kommer skattepengarna, driftiga entreprenörer kommer utnyttja det. Win win

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir det inte väldigt knepigt för företag på gränsen? By A med lägre arbetsgivaravgift kommer kanske att sno vartenda företag från by B en mil därifrån.

      Radera
  6. Det är en lite otäck utveckling med urbaniseringen och en allt mer urholkad landsbygd. Själv gillar jag hålan och att ha naturen nära :)

    Skulle du vilja länka till min blogg i din blogglista, https://pengabingen.se/

    Jag ska lägga till dig i min, tack för en mycket bra blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ombyte förnöjer.

      Självklart, jag la till dig nu.

      Radera
  7. Urbanisering är inget vi kan göra åt, det kommer ske vare sig vi vill det eller ej. Det bästa man kan göra om man vill på bo landet är att bo i närheten av en medelstor stad eller större. Då har man den lantliga känslan men ändå tillgång till det mesta, en perfekt kombo enligt mig. Dessutom ökar värdet på mark och fastigheter på sikt något fantastiskt runt en stad som växer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det några andra trender vi inte kan göra något åt - försurade sjöar, ständigt ökat antal delfinaler i Melodifestivalen...? Klart att urbanisering går att göra något åt om vi vill!

      Och med risk för att svära i ekonomibloggkyrkan - pengar är inte allt. Dessutom tror jag inte heller att trenden med ständigt ökande priser på mark i städer behöver vara spikrak och kassaskåpssäker.

      Radera