tisdag 14 januari 2020

Willys vs Lidl

Lidl är ju en lågprisbutik och jag gillar lågpris, men har aldrig tidigare haft någon bra butik att handla i. Men sedan min närmaste Willys lagt ner och det byggts en ny Lidl på gångavstånd har jag fått anledning att göra en djupare undersökning av skillnaderna. Det här är vad jag kommit fram till.


Fördel Willys

Willys vinner förberedelsepriset. På willys.se får jag reda på vilka varor som finns i butiken och priset på varje vara. På lidl.se får jag veta att butikskedjan säljer mat. Det närmaste information man kommer är formuleringar som: ”Du hittar mjölk, ost och yoghurt med smakupplevelser från hela världen hos oss.” Vad är kilopriset på snömos?

Men det är inte riktigt sant. Även Lidl redovisar veckans erbjudanden i kronor och ören. Dock uppdelat på elva rubriker och inte överskådligt alls. Vissa extrapriser gäller hela veckan, andra i två dagar. Och alla erbjudanden är för alla kunder, ingen kundklubb jämförbar med Willys Plus.

Utbudstävlingen – åtminstone när det gäller mat – vinner Willys nästan på walk over. Lidl har smör, spaghetti, vetemjöl osv. Men så fort du kommer det allra minsta utanför de vanligaste produkterna kan du aldrig vara säker innan du står i butiken (för hemsidan säger som sagt var mest att Lidl finns och att de säljer mat). Jag köper regelbundet bulgur, matvete och olika typer av ärtor, linser och bönor – på Willys, som säljer det. En del Icakunder och annat löst folk kritiserar Willys för sitt klena utbud, men i jämförelse med Lidl är de överlägsna.


Fördel Lidl

Finns det då någon anledning att gå in på Lidl? Jadå, på priset kan de konkurrera. Om du väl hittar en vara från din inköpslista är den ofta billigast på Lidl. Dock inte alltid, så jämför gärna med Willys hemsida innan du stoppar ner maten i korgen. Själv använder jag inte smartphone, men är själv utrustad med ett minne (det kan finnas ett samband), det går lika bra.


Lidl är, åtminstone i mina jämförelsebutiker, mycket generösare med kort-datum-reor. På Willys handlar jag t ex mjölk för 8,20 kr/liter. Mjölk går utmärkt att frysa, så tack vare Lidls frekventa prishalveringar snittar jag nog 5 kr/liter nu.

Apropå tillfälliga tillbud kan man ibland fynda kläder, skor och träningsutrustning på Lidl. Jag har inte gjort det själv, men vet löpare som varit nöjda med tights, löparvantar och annat från Lidl. Själv har jag köpt väggfärg där och den var helt okej. På Willys finns knappt ens enklare kontorsmateriel.


Sammanfattningsvis skulle jag tveklöst välja Willys om jag var tvungen att välja, men bäst är att köpa Willys Plusvaror och sånt som inte finns på Lidl, och sedan kompletteringshandla på Lidl. Gärna ofta för att inte missa fynden. Men det är mina subjektiva åsikter, som dessutom inte säger någonting om kött och fisk eftersom jag inte handlar det. Men gör en egen jämförelse om du har möjlighet, det kan löna sig.

31 kommentarer:

 1. En fördel med Lidl är att de inom vissa områden har riktigt bra produkter i sina egna märken. Äter man kött så är till exempel utbudet på tyska korvar helt fantastiskt. De brukar även ha inne produkter från något specifikt land (utöver Tyskland) som ofta kan vara ganska svårt att hitta i andra butiker.

  Så jag skulle säga som dig, Lidl är en utmärkt butik att ta ett varv i med jämna mellanrum för att se vad de har inne för dagen, ibland hittar man riktiga höjdarprodukter som man inte ens hade hittat på Willys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju ett tyskt företag så det vore skit om de inte vore bra på korv.

   Jag har inte ens uppfattat än att Lidl har egna märken. För mig är allt konstiga förpackning i varumärken jag inte hört talas om.

   Men om de nu har sporadiska höjdarprodukter, varför ser de inte till att få fart på hemsidan så att man kan se vad som finns i vilka butiker?

   Radera
  2. Då hade de så klart kunnat lägga ner omgående.

   Vet inte om det är deras egna, har dock uppfattat till exempel att deras fryspizzor är exakt samma som andra butiker säljer under varumärket Dr. Oetker till exempel, nu hade de dock höjt priset kraftigt senast jag kollade på dessa så nu var de bara ungefär 30 % billigare än alla andra butiker på denna specifika vara.

   Tycker också det är konstigt att de inte är tydligare med att marknadsföra sådana saker, själv är ju Lidl min överlägset närmsta butik. Basvaror har de nästan alltid och på vissa specifika produktsegment är de som sagt väldigt bra, det är något man lär sig med tiden. Men för att locka kunder borde de absolut vara tydligare med vad de har.

   Radera
  3. Ja, som läget är nu tror jag många går in på Lidl 1-2 gånger, inte hittar tillräckligt av varorna på inköpslistan och ger upp på dem fullständigt istället för att utnyttja dem på det de är bra på och andra (Willys t ex) på sånt de är bra på.

   Radera
 2. Lidl är mycket bättre i en del andra länder (tex Finland), så tror att på sikt så kommer även svenska Lidl förbättras.

  I övrigt så har jag faktiskt testat ett par löpartights från Lidl, riktigt skräp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast de har ju funnits i Sverige ganska länge ändå.

   Där fick jag höra en annan åsikt, tack för det! Själv har jag varit så lyckligt lottad att jag sprungit mest i Craft-tights utan att betala för det:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/gratis-traningsklader.html

   Radera
 3. Willys alla dagar i veckan. Utbudet är bra mycket bättre och jag kan hitta alla matvaror på en och samma plats. Har ingen aning om vad jag kommer att hitta på Lidl innan jag kommer dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så känner jag med. Förutom mjölk, DET vet jag att jag hittar, men priset varierar från 4 till 8+ kronor. Min plan är att handla mjölk och kompletteringshandla på Lidl en gång i veckan, men basen i skafferiet kommer från Willys.

   Radera
 4. Det skiljer ganska mycket i kvalitet på tex färska grönsaker mellan olika Lidelbutiker i samma stad också. Vi handlar rotsaker, grönsaker och frukt i en butik nära ett område med mkt invandrare. Helt överlägset i pris och kvalitet. Nackdelen är att allt inte alltid finns vilket säkert är besvärande för den som handlar stenhårt efter lista. Annars är Willys överlägset för vardagshandling tycker vi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att kvaliteten skiljer mycket i en och samma disk. Det är därför jag fördrar lösvikt. Det där extra två sekunderna på att plocka ut rätt frukter tjänar man in på att slippa skära bort delar av dem i köket.

   Håller med. Willys skulle jag kunna ha som enda butik. Det skulle jag inte med Lidl utan att lägga om min kort radikalt, och till det sämre i mitt tycke.

   Radera
  2. Även jag har noterat att man tyvärr inte kan utgå ifrån att en och samma kedja alltid är bäst oavsett kommun man bor i. Man måste undersöka saken, men det är ju ganska snabbt gjort. Själv handlar jag idag mat på 2 olika kedjor, eftersom de är bra på olika saker.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Jag vet inte om jag skulle säga tyvärr. Jag ser det snarare som att vi som fattar att det finns pengar att spara har ett försprång mot dem som exempelvis storhandlar på Ica fyra meter från en lågprisbutik.

   Radera
 5. Finns mkt lösvikt i den Lidel vi gillar. Föredrar också absolut det. Både att få välja exemplar lättare men också mängd. Annars är det nog mer "grova" grönsaker än frukt i våra korgar vilket gör att vi klarar oss bar på en handling varannan vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även i min korg är det mest grönsaker och rotfrukter, och innan Lidl öppnade här handlade jag i stort sett alltid bara en gång i veckan. Nu kan jag ta Lidl en gång emellan.

   Radera
 6. Har en Willys och en Lidl i närheten. Lidlebutiken är väldigt mycket mindre till ytan vilket gör att deras utbud är väldigt litet. Har varit in där några få gånger men aldrig handlat något just pga att utbudet varit så litet och jag inte hittat det jag vill ha.

  Därför håller jag mig till Willys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du köper mjölkprodukter skulle jag bli förvånad om inte Lidl står sig bra i en jämförelse där.

   Radera
 7. Brukar inte gå på "mitt" dyr-ICA men det händer, häromsistens köpte jag 12 l mjölk för en krona styck,jag gör som du, fryser in. Annars föredrar jag Willys, som ligger nästan alltid, på många varor, 3-4 kr under Icas priser, ibland mer. På Lidl gör jag bara sporadiska besök,kan aldrig handla allt jag vill ha där, som det i stor sett går att göra på Willys. Den här veckan blir det 1,5 kg havregryn för 11 kr någonting, till skillnad mot ICAs 18-19 kr.
  Lägger man ner lite tid och är hyfsad bra på matlagning, kan man verkligen spara in på matbudgeten utan att för den skull äta torftigt, tycker att det blir desto nyttigare och faktiskt godare ju mer koll man har, man köper ju ingen "skit."/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. En krona styck för mjölken var imponerande billigt! Tror aldrig att jag kommit under 3-4.

   Jag köpte havregryn och röda linser förra veckan och nu släppte Willys dem som extrapris den här :-(. Kan knöla in det, men mitt kök lider av lite utrymmesbrist sedan jag ärvde ett hushåll (https://sparosverige.blogspot.com/2019/11/naringsdrycksdiet.html).

   Bortser man från kött (som jag ändå inte äter) skulle jag säga att den godaste och nyttigaste maten ofta är den billigaste också. Tid tar det, kan vara jobbigt vid arbetstoppar, men har man inte tid att föda sig själv undrar jag om man inte prioriterat fel.

   Radera
 8. Är det Lidl där man kan snabbladda gratis? Om inte telefon så åtminstone bilen
  Om de haft öppet sedan den 24 oktober borde du väl hunnit med att scouta butiken kanske tio gånger på ett ungefär så det är väl något mindre förvirrande nu än tidigare. Läst hos några av dina bloggrannar och dess kommentarer att det verkar finnas en hel del favoriter som de har hos Lidl, men det kanske tar ytterligare några månader innan Sparo hittar något liknande? Hur som, då Lidl finns utomlands - till skillnad mot tex Willys och ICA - så kanske det en fördel om du bekantar dig redan nu med utbud och butiksupplägg, det kan du ha igen senare vid din flytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man kan ladda bilen gratis där, men har inte fördjupat mig eftersom min går på el.

   Tio gånger har jag inte hunnit med, men kanske sju, och jag ville ge dem några chanser innan jag recenserar även om detta inte ska ses som något slags facit.

   Min bild (och den verkar delas en bit upp i kommentarsfältet) är att det skiljer mycket mellan olika Lidl-butiker i en och samma stad, så de är säkert helt annorlunda i andra länder.

   Radera
  2. "INTE går på el" skulle det stått där i början.

   Radera
  3. Grattis Sparo till den nya elbilen, får man fråga vad det blev?

   Radera
  4. Det blev ett stavfel, som sagt :-).

   Radera
 9. Har man båda butikerna nära varandra så går det såklart att handla de billigaste grejerna på Lidl och resten på Willys men för min del blir det för bökigt att åka till två olika butiker när jag handlar. Jag värdesätter min tid lite mer än besparingen jag kan göra. Däremot i en jämförelse med Ica så finns det inte en chans att jag väljer dem före Willys vid den vanliga handlingen. Endast de gånger jag köper finsalami mm i charken är Ica att föredra.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall kan man säga att ett besök per vecka på Willys blir den tidtagande veckohandlingen av mat. Sedan försöker jag gå ner till Lidl när jag behöver mjölk. Det som tar tid där är att stå i kö, övrig tid är en promenad jag ändå behöver göra för att hålla mig frisk och smal.

   Ica har jag helt gett upp på. Innan Lidl var det den enda butik jag hade på nära promenadavstånd, men efter att kanske fem gånger ha försökt handla sånt jag glömt men låtit bli eftersom det var FÖR dyrt har jag inte ens försökt. Även om det bara handlar om några kronor kan jag bara inte handla en vara för dubbla priset av vad en bra butik tar.

   Radera
 10. Tillbud är ordet för erbjudande - på norska! På svenska betyder det en händelse som kunnat leda till en skada eller olycka. Kanske är du påverkad av reklam på norska/danska Sparo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog mest påverkad av ett ständigt krav på mig själv att variera orden i en text, men (rätt eller fel) tillbud används faktiskt även så på svenska:

   https://www.synonymer.se/sv-syn/tillbud

   "Synonymer till tillbud"
   "anbud, erbjudande"

   Radera
 11. Jag handlar så mycket jag överhuvudtaget kan på Lidl. Trots att jag jobbar på - trumvirvel - ICA... (OK, jag är konsult inhyrd hos ICA så jag har inte personalrabatt men ändå...)
  Håller med om att Lidls utbud är något begränsat så vissa smärre kompletteringar får man göra hos Ica eller annan aktör men det funkar helt OK när de ligger nära varandra. Lidl är dessutom rejält mycket billigare inte minst när det gäller ekologiskt frukt och grönt vilket mitt hushåll köper mycket av.
  Bästa köpet på Lidl är faktiskt ett kylskåp (!). Sambon ville gärna ha ett i en speciell färg till ett ärvt fritidshus i obygden och det kändes sådär att behöva flänga ut 8-10.000 från något specialmärke som Smeg eller nåt för ett kylskåp som ska användas ett par veckor om året, så när Lidl plötsligt hade ett för under 2000 som var perfekt i färg var det ju årets fynd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Något begränsat" måste vara årets underdrift. Det är otroligt många av mitt hushålls standardvaror som de överhuvudtaget inte har på Lidl, men de är billiga på annat. Inte minst tror jag att de behövs för att hindra Willys från att höja sina priser. Affärsidén är ju att vara billigare än exempelvis Ica, men finns inga fler lågprisbutiker skulle de knappast ligga 30 procent under.

   Radera
 12. Intressant om Lidl. Har jobbat som marknadsanalytiker och följt Lidl sedan starten, genom min uppdragsgivare.
  De började när de kom till Sverige med att sakna kassalinjer och korgar, öppet till 14 på lördagar och stängt på söndagar samt bara okända tyska produkter även mjölken. Korvbröden var inte skurna t.ex.
  Svenskar är känsliga för första intrycket och ett dåligt intryck tar ofta 20-25 år att reparera. Lidl föll redan på startsträckan.
  Det sitter tyskar i ledningen som betämmer "allt" ja då menar jag allt allt allt! Få anställda i Sverige klarar ett sådant arbetsklimat, för i Sverige är vi vana vid lite friare händer.

  Även idag sitter prislapparna på fel plats, på tyskt vis Ovanför hyllan istället för på hyllan.


  Lidl är ett så kallat Snabbköp. Förr sa man så om mindre livsmedelsbutiker med begränsat sortiment. Lidl kommer aldrig att lyckas annat än med de butiker som finns i själva centrum av städerna.
  De butiker som ligger i utanför centrum som man behöver bilen för att nå kommer att dö ut. VArför? Jo, för att i Sverige storhandlar vi. Det kommer från USA där man också storhandlar. Väldigt få länder förutom Sverige och USA storhandlar folk. I Danmark storhandlas det knappt. Lite mer i Norge. Men i Finland storhandlas det nästan som Sverige.

  Willys är ett bättre alternativ än Lidl. Alla prisundersökningar visar på det. Även har Willys ett mycket större sortiment.
  Men för det som har gott om tid och vill spara lite kan det löna sig att köpa mjölk och andra varor som kan vara billigare.

  Så varför har Lidl så små butiker med begränsat sortiment? Jag vet exakt varför. Det är lite roligt faktiskt. Är det någon som kan gissa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så långsint på det viset. De varor jag behöver och som de är billiga på får de sälja till mig och huruvida mjölken är tysk eller svensk kvittar mig lika. Det är möjligt att jag inte skulle fixa att jobba för dem, ingen aning, men handla har jag inga problem med.

   Att Willys har ett mycket större sortiment tycker jag visar sig varje gång jag går in på Lidl. Avståndet styr. Kan jag bara handla för någon hundralapp vill jag inte åka stora omvägar för att handla i den butiken.

   Jag hade gissat att det begränsade sortimentet ger dem möjlighet att köpa in större volymer av dessa varumärken och därigenom pressa priserna, men när du skriver så där måste det finnas någon annan anledning.

   Radera