onsdag 29 januari 2020

Hur många fritidsgårdar klarar Sverige?

Sossepolitruken Veronica Palm, hon som nyligen gjorde succé genom att sjunga om att hon har fest i sin fitta (ursäkta språket, det är inte mitt utan hennes kör Guldfittornas) har nu hittat lösningen på otryggheten i samhället – fritidsgårdar!

Men har vi inte provat det, kanske någon undrar. Jo, det har vi. Redan när jag var ung trodde politiker att fritidsgårdar var lösningen på samhällets alla ordningsproblem (problem hette problem då, inte utmaningar). Fanns det en krona över drog man igång en ny fritidsgård. Pengar som hade kunnat användas för att på riktigt säkerställa tryggheten i samhället.


Kanske funkade det på 60-talet, för fritidsgårdarna fanns även då, under namnet ungdomsgård. När jag var i fritidsgårdsålder, på 80-talet, funkade det inte. Tvärtom var fritidsgårdarna de stökigaste platserna. Där slogs, där hotades, där såldes knark och smuggelsprit. Vi som inte var eller ville bli kriminella drog snabbt därifrån så fort skolan var slut, vid tretiden, för efter det var detta centraler för kriminell verksamhet, det visste alla.

Eller nästan alla. Veronica Palm är ett år yngre än jag. Hur kan hon ha missat det här? Och även om hon missade det då, hur kan hon ha missat det på 90-talet när hon var politiker, eller på 00-talet när hon var politiker, eller när hon var politiker på 10-talet?


Hon säger själv att hennes erfarenhet om de offentliga systemen från riksdagen gett henne verktyg att göra nytta lokalt, och en av hennes första förslag som lokalpolitiker är alltså att öppna en fritidsgård som stängdes ner efter att den tagits över av kriminella. Albert Einstein lär ha sagt:
The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.
Hur mår du, Veronica?

38 kommentarer:

 1. Fler fritidsgårdar hade blivit nya träningsläger för terrorister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju sådana exempel och det är inte så konstigt. Vore jag islamist hade jag också letat potentiella rekryter på ett ställe där det finns många i rätt ålder som skulle kunna passa i rörelsen.

   Radera
 2. Jag funderar snarast på hur många odugliga politiker vi klarar... Är så sjukt trött på politiker som snackar istället för att agera.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de ska agera genom att göra sånt som bevisligen inte funkat tidigare föredrar jag nästan att de bara snackar, ser bekymrade ut och startar en och annan utredning som aldrig leder framåt.

   Radera
 3. Minns att jag för många år sedan såg en intervju med en fd yrkeskriminell där det faktiskt frågade honom om fritidsgårdar och att han då började skratta och förklarade att det var på fritidsgården de satt och planerade sina brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört liknande och har inga som helst problem att tro på det. De som jobbar på fritidsgårdar har inte utbildning för att se sånt och har dessutom ofta ett behov av att upplevas som "en i gänget".

   Ändå tycks politiker ha en nästan religiös övertygelse om att fritidsgårdar förvandlar värstingar till helgon. Förmodligen finns det några historiska exempel på det, men motsatsen verkar vara hundra gånger vanligare.

   Radera
 4. Ingen kommentar om vad man ska göra,bara vad man inte ska göra. Men det är så det brukar se ut.

  Fritidsgårdar skulle kunna fungera om villkoret för alla som har tillträde vore att de måste hjälpa till med driften. Att städa, reparera, måla, hålla ordning. Då blir blir det fostrande och inte bara ett tillhåll där avlönad personal städar upp efter en. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar en lokal dit unga människor kan gå om de vill hjälpa till att dammsuga och skura golv? Jag gissar att de besöken blir rätt hypotetiska.

   Det där finns exempelvis i stall eller i föreningar med en verksamhet man faktiskt kan vilja stödja, som politiska ungdomsförbund. Men då är det inte längre fritidsgårdar, dessa institutioner lockar andra människor. En fritidsgård är en gård för fritid.

   Radera
  2. Utmärkt positivt förslag.
   Samma borde fungera på fängelserna (Finns kanske på en del? Ingen erfarenhet)

   Radera
  3. På samtliga svenska fängelser råder arbetsplikt sedan ett antal decennier.

   Radera
  4. Sparo, arbetsplikt på samma sätt som skolplikt månne? Om internerna/barnen uteblir så hämtas föräldrarna och sätts så småningom i fängelse? Sedan även farfar och farmor och mormor och morfar samt henhen då arbetsplikten inte uppfylls.

   Det är ju inte ens straffbart att rymma från fängelse i Sverige, så att det på något sätt skulle finnas något straff associerat med arbetsvägran skulle förefalla otroligt. I praktiken är det antagligen precis tvärtom, för så brukar det vara i Sverige.

   Radera
  5. Nej, föräldrarna hamnar inte i fängelse om internen arbetsvägrar. Däremot kan det resultera i att internen inte släpps ut efter 2/3 av den dömda tiden, som brukligt är. Så att det inte finns något straff associerat med arbetsvägran stämmer inte.

   Radera
  6. nyckelordet är just "kan" som i: "..kan det resultera i.." vilket vi vet vad det i praktiken betyder i Sverige

   Radera
  7. Jag har inte den insynen i fängelsevård att jag kan säga det, och jag kände liksom inte behovet av att göra research på ämnen för att skriva ett blogginlägg om Veronica Palms utspel om fritidsgårdar.

   Radera
  8. Det man har ansvar för och sköter, det vårdar man. Jämför privat och offentligt ägande.

   Försök här gjorts i stökiga områden, vill jag minnas. Hyresgäster får svara för en del av fastighetsskötseln mot sänkt hyra. Hur utfallet blev vet jag dock inte, uppdatera mig gärna om du vet.
   Det är det här med rättigheter och skyldigheter som tyvärr inte alltid följs åt.

   Radera
  9. Dålig koll på det med, men jag hade gärna exempelvis skött trappstädningen (och så kanske det inte behöver göras tre gånger i veckan året runt) för att få ner månadsavgiften, men jag bor i en förening där precis allt läggs ut.

   Radera
 5. Det här var väl ändå ingenting emot det vi minns som Frekrik Reinfeldt gått ut med. Han bedrev ju bla en lång och välbetald utdelning som kom kram till den geniala förslaget att fler mammor borde ut och nattvandra för att få slut på stöket.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger som alltid när politiker kommer med förslag på vad andra borde göra på sin egen bekostnad, den dag Reinfeldt själv nattvandrat ideellt i några år ska jag lyssna på vad han har att säga i ämnet.

   Radera
 6. Jag är tvehågsen här, har själv arbetat på fritidsgård tidigt åttiotal, känner i inte igen det du pratar om men det är klart allt såg man ju inte och visst förekom det kriminalitet. Om föräldrarna struntar i ungarna eller inte klarar av att ta hand om dem så är det väl bra att det finns andra vuxna att vända sig till. Tycker fritidsgårdar är bra om det sköts rätt.
  Får inte bli som i det där programmet de visa från Tensta för ett antal år sedan, där äldre kriminella ungdomar fick ta han om fritidsgården i någon slags rehabilitering. De som verkligen skulle behöva vistas på fritidsgården vågade många gånger inte gå dit. Trots att detta påtalades till förvaltningen, gjordes inget åt detta. Den fega flatheten i Sverige ställer till det, därför har vi hamnat där vi är idag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag (och Veronica) kom nog inte i kontakt med fritidsgårdar förrän i mitten av 80-talet, så kanske funkade det bättre då även om jag har svårt att tro att det hann bli så mycket sämre på så kort tid.

   "Tycker fritidsgårdar är bra om det sköts rätt."

   Finns sådana exempel? Jag försöker inte såga alla förslag här, jag ser bara ingen uppsida i detta experiment.

   Sen tror jag också att fritidsgårdar ibland används som inslussning för ungdomar på glid, att man tänker att de ska börja ta ansvar om man ger dem jobb där. Tragiskt att man på det sättet använder barn som försökskaniner.

   Radera
  2. Tror snarare att det blir större risker för extremism om det inte finns samlingspunkter för alla, Om de vänder sig till sina egna samfund,ta bara moskén i Gävle t ex där en ganska hårdför islamisk agenda verkar råda.

   Radera
  3. Min erfarenhet av fritidsgårdar är som sagt att det inte är en samlingspunkt för alla utan ett tillhåll för kriminalitet och usla värderingar.

   Radera
  4. Min erfarenhet av fritidsgårdar är enbart positiv. Inte 40 fyllda ännu så min kontakt med dom kom tidigast i mitten på 90-talet och då lirade vi biljard, målade eller spelade musik i replokalerna som fanns där. När vi spelat i några månader fick vi även ta oss till det lokala gymnasiets inspelningsstudio och lära oss hur det fungerar. Det var även lite olika utflykter till olika sportevenemang.

   Radera
  5. Och du är säker på att du fick en släng av islamistisk fundamentalism ;-)?

   Nej, allvarligt talat känns det skönt att höra någon från den sidan också för det vore riktigt skrämmande om alla fritidsgårdar skulle fostra terrorister eller yrkeskriminella.

   Radera
 7. Antar att man försöker återlansera "tredje vägens politik" - begreppet som vänstern högljutt trumpetande ut tidigare.
  Att den vägen egentligen är en cirkulationsplats/rondell talar man naturligtvis tyst om....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker undvika att ta del av det politiska spelet, men Veronica Palm tycker jag allt som oftast verkar försöka lansera återvändsgrändens politik.

   Radera
 8. Som född 1970 så är min erfarenhet av fritidsgårdar i malmö (de två olika jag infrekvent besökte) så är det som hr sparo anekdotiskt berättar, de stammisarna jag anträffade där var långt högre risk att de blev yrkeskriminella än laglydiga medborgare.

  Skulle tom vilja uttrycka mig som så att hade man lagt ner de två gårdarna så hade kriminaliteten i närområdet varit lägre på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi jämgamla (även om jag född -71 till skillnad från dig har lååååångt kvar till 50).

   Även om inte de kriminella på den tiden hade rättat in sig i ledet om fritidsgårdarna försvunnit hade det åtminstone kunnat trassla till nyrekryteringen för dem.

   Radera
  2. Hehe, jag fyller dock år först i slutet av december så inte riktigt gubbe än ;)

   Radera
  3. Mm, känner igen känslan. Längre och längre ut mot ättestupan ;-).

   Radera
 9. Jag delar helt klart din erfarenhet. Till "gården" gick man för att lära sig röka/snusa. Kolla om någon kunde fixa sprit etc. Provade alla tre utan större framgång. Det går bättre med aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktiehandel är ett betydligt bättre beroende än de andra tre. Aktier kan visserligen gå ner, men enda gången sprit kommer upp är när man druckit så mycket att kroppen gör vad den kan för att slippa bli alkoholförgiftad.

   Radera
 10. Min erfarenhet är som Sparos. De enda som gick till fritidsgården var de som tillhörde "tuffa gänget". Men till och med tjejerna i "tuffa gänget" undvek att gå dit. Och jag har tyckt mig läsa mellan raderna att det fortfarande är så, på fritidsgården finns biljard (förr pingisbord) där killarna har företräde, kanske en musikstudio, för killarna så klart och övrigt häng som sker där är beroende på vad killarna vill göra. Det brukar bli rabalder om man ordnar "tjejkvällar" eller tar fram nån aktivitet som är mer populär hos tjejer.

  Frågade tonåringarna hemma om fritidsgårdarna i vår närhet då det varit diskussion om nedläggning av nån av dem (här pratar vi inte miljonprogramområde utan medelsvenssons villor). Svaret var "äh, dit går ju ingen, det spelar väl ingen roll". Tiderna förändras inte så mycket.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så, vilket gör det ännu märkligare att fru Palm tycks ha missat detta de senaste 30+ åren.

   Radera
 11. Det absolut största felet politiker och övriga medborgare gör är att vi räknar med att invandrare blir svenskar så fort de kommer till landet. Man tänker "Föräldrar måste hålla koll" osv. Men det är långt ifrån svensk mentalitet som råder. Det är klankultur som råder och inget annat. Integration innebär att vi svenskar tvingas acceptera att vi måste ge upp område efter område till främmande ordning som besitter våldskapital. Är man fattig eller lägre mellanklass får man nog framledes finna sig att vakna till utrop från minaritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Integration har aldrig funkat någonstans. Vill vi inte peka finger åt invandrare kan vi titta på utvandrarna istället. De svenskar som flyttar till Spanien blir inte spanjorer. Äve om de lär sig språket, vilket heller inte är självklart. Och då är ändå Sverige kulturellt betydligt närmare Spanien än länderna de stora invandrargrupperna kommer ifrån.

   Radera
 12. Ja det stämmer, även om spanjorerna inte har allt för mycket problem med svenska pensionärers skjutningar, rån, bombattentat, bilbränningar och knarkförsäljningar. Men men, kan ju vara så att media döljer problemen Gunnar och kerstin m.fl ställer till med där nere :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att Gunnar och Kerstin är så kriminella i sin spanska exil, men min poäng är att om inte ens fredliga och välvilligt inställda människor går att integrera lär det inte gå att tvinga integration på människor som inte ens vill.

   Radera