fredag 17 januari 2020

Spartips utanför min räckvidd

Första tio gångerna jag gav mig ut och sprang förbättrade jag mina resultat varenda gång, jag sprang längre, snabbare och med mindre ansträngning. Sedan blir det tuffare, och likadant är det med sparande. Först drar man ner på de enkla grejerna, men sedan har man ju gjort det.

För mig som är född snål är det ännu svårare. Ett av de första råden i kvällstidningsartiklarna är att man ska sluta köpa kaffe varje morgon på väg till jobbet. Vem gör sånt? Har de ingen kaffebryggare hemma, och gratis (eller åtminstone billigare än Pressbyråns) kaffe på jobbet?


Ett annat exempel, som Spargrisen uppmärksammade mig på i kommentarsfältet, är att man ska panta sina flaskor. Ja, det är klart att man ska, men det är inget spartips om man först köper flaskorna. Och det gör jag nästan aldrig, jag dricker kanske läsk en gång om året och öl en gång vartannat decennium.

Ett av de smartaste spartipsen jag hört var Günther Mårders förslag att pausa abonnemanget på Netflix i några månader och köra någon konkurrerande streamingtjänst för då kommer Netflix ge dig ett kanonerbjudande och sedan kan du flippa runt mellan tjänsterna och få samma sak överallt – HBO, Viaplay... jag vet fan inte ens vad de heter. Så där sket det sig, jag streamar inte.

Som en modern skrivmaskin, sa de, så jag byggde en.

Jag inser att det här låter som Pippi Långstrump när hon började plugga för att få sommarlov. Men säga vad man vill om konsumtion, den som inte konsumerar kan heller inte spara.

32 kommentarer:

 1. Men vänta nu, var det där smart av Gynter? Jag trodde han var smart nog att inte ha sådan skit som Netflix hemma. Dels blir man dum i huvudet av det och dels kostar det enorma pengar över lång tid. Att kasta bort sin värdefulla tid på sådant? Jag har ingen tv längre och jag saknar det inte ett dugg. Ungarna har den som spelmonitor.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller tv, men med 3-4 ungar känns det levnadssättet svårlanserat. Ser aldrig dina barn på tv? Om inte annat tänker jag att det vid något tillfälle blir en rätt praktisk barnvakt.

   Radera
 2. Osmakligt att vis upp sig med teroristen Che Guevara på tröjan. Enligt mig är det lika illa som att ha en bild av Hitler på magen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha missat bestämmelsen att vänster-mördare är okej men inte mördare som kan kopplas till högern.

   Radera
  2. Diktatorer och mördare kommer inte att återuppstå pga bilder av dem.

   Radera
 3. Bra tipz! Detta är min akilleshäl - Netflix ligger och surrar i bakgrunden, kollar sällan eller aldrig. Å andra sidan är vi fem på ett familjeabonnemang för 150kr/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller 50 kr per månad och barn att dra av från månadspengen ;-).

   Radera
  2. Jag pausar och byter streamingtjänst med jämna mellanrum. Inte för att spara pengar utan för att när jag sett allt jag vill, kan jag lika gärna pausa och vänta tills de fyllt på med något nytt. Men aldrig någonsin har jag fått erbjudande om sänkt pris, inte på någon av tjänsterna...

   Radera
  3. Vad märkligt om det funkar för en del och inte andra. Kanske bor du på fel plats, har fel ålder eller så har de helt enkelt slutat med sånt nu. Och nu kan vi vända på det: Mig kvittar det :-).

   Radera
  4. Jag ser ungefär 4 filmer i veckan, men aldrig några serier. Så för 89:- i månaden blir det ungefär 5:- per film. Billigt nöje tycker jag och jag har råd även utan rabatt. :)

   Radera
  5. "Råd även utan rabatt".

   För mig är att försöka komma billigt undan sällan eller aldrig för att jag annars inte har råd. Det är en livsstil, och även om man kan betala mycket tycker jag alltid att det är trevligare att betala mindre.

   Radera
  6. Ja självklart föredrar jag att betala mindre om det går. Menade bara att även fullpris är värt det, för mig.

   Radera
  7. Men även då är det inte fel om det går att komma billigare undan. Fast de verkar ju känna att du är okej med fullpriset eftersom du inte får rabatter.

   Radera
 4. Ett spartips för den som gillar streamingtjänster och har vänner eller familj som gör det samma, är att skaffa ett varsit sådant familjeabonnemang som låter mer än en person titta samtidigt. På det sättet kan man dela med sig med varandra, och kostnaden för att utöka sitt singelabonnemang till ett familjedito är en spottstyver jämfört med att betala för mer än en tjänst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan man göra som jag gör... ;-) Jag och resten av familjen delar på Netflix. Jag loggar in och laddar ned så många avsnitt som jag har plats med på min padda och sen tittar jag på de i offline-läge istället för streamat. De andra gör likadant och på så vis kan vi se rätt så många samtidigt...

   Radera
  2. Unknown: Det är en sur grej med att inte ha familj, att inte kunna nyttja familjerabatter. Storpack är en sak, det kan gå, men jag kan aldrig bli fler personer.

   Fri2032: Som ensamstående ska jag inte recensera någons familjeliv, men det låter lite trist att ladda varsina program och sedan se fyra avsnitt parallellt.

   Radera
  3. Sparo: Hahaha, sorry, jag var lite otydlig. Vi bor alltså på olika orter och ser olika saker. :-)

   Radera
  4. Aha, jag fick bilden av mamma, pappa och några ungar i varsitt rum med hörlurar medan gamla farmor ligger i gästrummet och stirrar upp i taket snyftandes i väntan på döden, befriaren.

   Radera
 5. Jag och min kollega hade samma problem när vi läste en tidnings spartips. Vår enda chans till ett kap för att spara pengar var att börja röka för att kunna sluta röka. Tyvärr lyckades inte den stora besparingen eftersom vi aldrig började röka... trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vad det är värt tycker jag ändå att ni valde rätt där.

   Trevlig helg själv!

   Radera
 6. Tack för omnämnandet.

  Håller med Marie om rökningen. Fattade aldrig hur tuffingarna på högstadiet hade råd med cigaretter. Fast de kanske snodde av sina rökande föräldrar?

  Har också undrat över de som köper kaffe på väg till jobbet. Varför? Det kan ju knappast vara godare än det man brygger hemma eller det som finns på jobbet. Tepåsar händer det att jag tar med till jobbet, för VEM i hela världen har fått för sig att de där sorterna som finns att välja på (Yellow Label och English Breakfast) är drickbara? De andra sorterna är alltid slut (just för att de är drickbara).

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var innan paketen kostade över 50 spänn.

   Ska man ha gott kaffe på vägen tycker jag inte Pressbyrån eller 7-Eleven duger och då är man snabbt uppe på mer för en kopp än det kostar att köpa ett halvkilo.

   Yellow Label tycker jag är tillräckligt drickbart för att inte ta med eget. English Breakfast har jag däremot aldrig sett nyttan med. Kan det funka som blekmedel?

   Radera
  2. Jag tror inte kaffepaketen innehåller ett halvkilo längre. Har för mig att de behöll priset, men gjorde paketen 450 gram. Där snackar vi besparing (för kaffeföretagen alltså)!

   Radera
  3. Det finns halvkilos kvar, 450-grammarna undviker jag:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/10/forpackningarna-krymper.html

   Radera
 7. Samma råd återkommer varje år,fattar inte, springer folk och hulkar i sig kaffe på språng mellan tunnelbanan och bussen, känns inget vidare, skulle hellre avstå.
  Vad man kan fundera över varför en del lever kostnadseffektivt och ekonomiskt,och alltid verkar ha pengar, medans andra alltid har slut på pengar, fast de egentligen borde ha gott om dem.
  Det verkar ju inte alltid bero på uppfostran, känner två bröder, den ena som alltid har pengar lånar snällt ut till den som aldrig kan hålla i stålarna./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda gången jag dricker kaffe "på språng" är när det tvärtom är så mycket tid att slå ihjäl att en kaffe hjälper till.

   Bra fundering! Är kanske som det mesta en mix av arv och miljö.

   Radera
 8. Det är bara att inse du börjar närma dig spar-nirvana. När ha--, köp- och konsumtionsbegär upphör.

  Men det finns att jobba på. Dricka kaffe - när det går att dricka enbart vatten. (Sitter och smuttar på mitt 0-kronors nässel-te.)

  Skämt åsido.
  Läser om många som nästan bara jagar småutgifter. Som har blicken hårt fastlåst på extrapriser och fynderbjudanden. Naturligtvis viktiga pengar det också.

  Men om man funderar lite utanför rutan (datorskärmen). Jag läser sällan om någon form av samarbete i FIRE/spar/bli rik-gemenskapen.

  Hypotetiskta exempel:
  Du har en bil. Kanske skulle gå att hitta en "delägare" och samsas om en bil.
  Du odlade chilifrukter. (innan ohyran) Kanske finns någon som odlar något annat så det skulle kunna bytas del av skörden.
  Överhuvudtaget sådant som kan lånas, delas, bytas eller hyras.
  Är det för att man helst vill ha "sitt eget".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, till Spar-Nirvana har jag nog en bit.

   Har dragit ner på mycket på kaffet, dricker kanske 1-2 kanna i veckan. Annars blir det vatten med citron i till ett totalpris av 20 öre/liter (https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/priset-pa-vatten.html) eller te i lösvikt som åtminstone blir hälften så billigt som kaffet.

   Bra idé om delandet. Det enda matsamarbetet jag organiserat lite är att jag bytt blåbär mot svamp. Och förutom mat är det inte mycket jag kan dela på när jag bor i lägenhet. Bil, absolut, men tror att det är goda chanser till osämja där.

   Radera
 9. På min arbetsplats har vi kaffeautomater överallt. Riktigt fräsiga automater som maler bönor och har sig. Trots att automatkaffet är gratis är det är det inte ovanligt att folk köper med sig kaffe på morgonen. Eller går från gratiskaffet på jobbet till caféet i närheten och köper en kaffe i pappmugg för att ta med tillbaka.

  Jag tror inte betalkaffet är godare. Det är någon lite lyxigare känsla man vill åt. En känsla som vi snårvargar inte njuter av. Snarare tvärtom ibland. Men med sådana vanor blir det ju betydligt lättare att hitta saker att spara in på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ett intressant fenomen, att det faktum att man köper kaffet och kanske t o m får dricka det ur en porslinskopp gör det mer värt. För en del, för oss snålisar är det väl snarast tvärtom, att har man betalat pengar för det måste det vara klart bättre för att ens räknas. Medan gratis som bekant också är gott.

   Radera
 10. Håller med, förutom att dra ned på take away kaffet (som man ändå inte köper) så är matlåda ett ständigt återkommande tips, såklart man alltid har matlåda, så där sket det sig också. Alla dessa "spartips" är rätt värdelösa för oss som redan tänker på att inte slösa som aldrig förr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är tipsen så huvudlösa att de nästan blir lite kränkande, som att de utgår ifrån att folk är idioter. Lite som att i förebyggande syfte sitta på förfesten och be sina vänner att inte slå ner någon under kvällen.

   Radera