tisdag 21 januari 2020

JOMO!

Börsen tickar på uppåt med hjälp av två förkortningar, TINA och FOMO, eller ”there is no alternative” och ”fear of missing out”. Jag brukar mest hacka på den första så nu ska jag ta mig an den andra istället. Eller rättare sagt hylla ett alternativ (för det finns alternativ!):
The joy of missing out.
Eller JOMO i förkortning. Det finns till och med en podd som heter JOMO, den får ni inte missa :-). Jo, det får ni, det är det som är poängen! Vi bör inte hoppa på vartenda fenomen som dyker upp, inte utan att fundera över om det är vettigt. Det är det sällan.

Själv går jag t ex gärna miste om teknik. Det blir ju skitdyrt om man ska köpa allt och det mesta hinner jag inte ens sätta mig in i innan det är ute igen, även om jag kan ha varit den siste svensken att utrusta mig med minidisc och palmpilot. Missade ni dem gör det inget.


Trots att jag redan är skeptisk mot det mesta kan jag bli bättre. Mest effektivt kommer man just nu undan genom att inte jämt vara uppkopplad mot internet via telefon. Jag hörde nyligen en podd där en kille som går på gym berättade om nyårslöftesgymmarna som kommer in varje år vid den här tiden.

De brukar försvinna från gymmet inom ett par månader, men i år hinner de inte ens gymma när de är där eftersom de måste scrolla på sin telefon varannan minut. Sociala medier klarar sig utan er den där timmen. Jag är rätt bra på att undvika sociala medier och finns just nu bara på Twitter, men under 2020 kommer jag bli mer restriktiv där med.


Börsen är ett annat ställe man kan slå ihjäl tid till ingen som helst nytta. Visst är det kul att se hur ens värdepapper rör sig, men om du varken tänkt köpa eller sälja finns det ingen anledning att uppdatera skärmen igen och igen. Det har jag blivit bättre på. Från att ha kollat kurser många gånger om dagen är jag nere i max två genomgångar per dag, ofta bara en.

Jag har inte längre automatisk hämtning av min e-post. Jag kollar den aktivt när jag har tid och lust. För hur det än är, plingar det till vänder man sig dit av bara farten och så tappar man koncentrationen på det man höll på med.


Alla dessa flöden, program och signaler som pockar på uppmärksamhet gör mest att jag inte får något gjort och inte behöver jag känna någon rädsla för att missa störningsmoment. JOMO 2020!

14 kommentarer:

 1. (Apropå störningsmoment som man kan/bör ignorera, här kommer ett i form av bloggkommentar)

  Kanske dags att byta namn till strutso!? Fattar inte hur du lyckas skriva så många blogginlägg med huvudet i tekniksanden. Sluta rationalisera ditt bakåtsträvande beteende och kom in i 2000-talet! Skaffa en smartphone och titta aldrig tillbaka. Just do it! ;-)


  I all välmening & cheers!

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det skulle inte kännas vettigt att ha en blogg och ignorera kommentarsfältet. Därmed inte sagt att jag ska överväga "Strutso".

   Anledningen att jag kan skriva så många inlägg med huvudet i tekniksanden är nog för att världen hela tiden översköljs av ny teknik, varav en stor del har mer nackdelar än fördelar för de allra flesta. Jag tycker att det är tråkigt när människor skapar sig beroenden de inte behöver, och alla tråkigast är det när jag själv gör det. Vilket händer.

   Radera
 2. JOMO är som en sorts mentalt Nimby fast utan behovet?

  ".. automatisk hämtning av min e-post" - vad är det? Har aldrig hört det förut, så jag måste väl också vara en JOMO, och måhända även en Strutso som nämndes ovan

  Keep up the good work, Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med automatisk hämtning av e-post menar jag helt enkelt att e-postprogrammet är inställt på att hämta nya meddelanden från servern med jämna intervaller. Det finns måhända (eller troligen) någon engelsk formulering även för detta, men själva fenomenet tror jag är rätt utbrett och välkänt.

   Radera
 3. Jag har aldrig någonsin överhuvudtaget använt en mobiltelefon på gymmet. Den är alltid kvar i jackan i skåpet. Å då är jag ändå en VIP yrkeslivsmässigt. Men det skiter jag i...vill jag inte bli störd så är det bara för omgivningen att acceptera...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med på inställningen, men kan också förstå dem som har med telefonen och tar samtal (jag hade fram till nyligen telefon med och på dygnet runt av familjeskäl). Att däremot avbryta gympasset för att läsa något på telefonen skulle jag inte överväga i något enda läge.

   Radera
  2. Ja, jag hade också gamla föräldrar en gång i tiden. Men det var längesedan nu...

   Radera
  3. Ja, det gick över för mig med, men jag kan ändå tänka mig situationer när jag absolut vill kunna nås och ändå vill kunna träna t ex. Att låta telefonen plinga på en biograf vore ruttet, men på gymmet antar jag att det ändå är ganska livat.

   Men det får vara ett specifikt samtal. Att scrolla runt på Twitter för att inte gå miste om något tycker jag vore på gränsen till sjukligt.

   Radera
 4. Yolo, jomo, tina och fomo... låter så himla löjligt allihopa. Köper man månadsvis i 10 år så spelar det ingen som helst roll vilket pris det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, särskilt slagkraftiga är de inte.

   Radera
 5. Du menar alltså att du hade en sådan där palm pilot? Vilken teknikfreak du är ändå, i vissa lägen :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, en sån hade jag för att kunna skriva ner betraktelser på stan. Det var innan jag insåg att ett millenniebuggssäkrat system bestående av papper och penna är att föredra.

   Radera
 6. Kolla börsen en gång om dagen? Räcker väl en gång i månaden? Eller ännu bättre, autospar i fond så behöver du bara logga in när du sitter på en torr jobbkonferens 1ggr per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man också göra, men jag vill hålla så pass koll på mina innehav att jag ser vad som händer och om det finns skäl att kasta ut någon rutten frukt ur skålen.

   Radera