De flesta sparar inte alls och en del av dem har kanske glädje av att se att det går. Men för oss som redan sparar och investerar undrar jag om det är kreativt att föra statistik över sin sparkvot. Mig ger det ingenting, varken egna eller andras siffror. Det är vettigt att utvärdera affärer för att göra bättre framöver, men mitt sparande i procent under föregående år är helt ointressant. Historiska siffror påverkar inte framtiden, det enda som betyder något är hur många kronor jag äger nu.
Och vad jag kan göra med dem. Pengar
på kontot skänker mig trygghet – svårmätt, men bra. Och så
vill jag investera i min egen framtid, köpa saker och upplevelser
som i sig ska ge mig lycka. Är inte det vad vi borde fokusera på
när vi drar upp riktlinjer för framtiden?
Som barn är det där mycket enklare.
Jag sparade till datorer, kanske en cykel eller radiostyrd bil. Det
var konkreta och tydliga mål. Inte nog med att jag visste vad jag
sparade till, jag visste också vad det skulle kosta. Det finns
säkert vuxna sparare som siktar på en motorcykel för 139900 kr,
själv har jag inte haft några sådana tydliga mål sedan jag var
femton.
Men det innebär inte att jag vill
överföra målen till ett visst antal kronor i aktieutdelning under
2020 eller ett visst antal miljoner på kontot. För nyttan med de
pengarna blir inte mindre abstrakt för det. Så den som hoppas på
månatliga redovisningar av min portföljutveckling i tiondels
procent kommer bli besviken även detta år. Fast ska jag vara ärlig
tror jag inte att det finns någon som gör det.
"Sparande är ett sätt att få kontroll över en del av sin ångest" - håller du med?
SvaraRaderaDet kan det vara. Beror väl helt på varför man har ångest, om det verkligen bottnar i ekonomiska bekymmer.
RaderaMin ångest har försvunnit helt nu när jag har ett sparande som närmar sig miljonen. Jag somnar på direkten när jag påminner mig om att jag inte har några problem alls att klara mig.
RaderaJag håller med "Redaktionen"
I så fall är det värt hur mycket som helst.
RaderaDet känns som en sund inställning. Istället för att ha som mål säg 50% sparkvot, ett absolut mått, kan man ju ha som mål spara så mycket som möjligt under de omständigheter som gäller just då. En månad kanske det blir 60% och när man får en läcka i taket eller liknande 0%. Men i båda fallen har man gjort sitt bästa.
SvaraRaderaSjälv har jag absolut inget behov av sparmål för att spara. Kan ibland avundas dem som går igång på att skapa grafer över sina sparkvoter eller aktieutdelning per månad, men ibland känns det som att sifferexercisen blir ett självändamål som tar fokus från det viktiga, som att spara pengar.
RaderaEtt rimligt mål är att sträva efter positivt kassaflöde i privatekonomin, varje år. Oavsett hur du tjänar dina pengar och om du är belånad eller ej. Lever du med negativt kassaflöde lär du förr eller senare få skala ner ditt leverne.
SvaraRaderaAtt ha ett sparmål kan sporra till att göra förbättringar. Men det är klart, om man är intresserad av förbättringar på riktigt gör man dem ändå. /nils
Positivt kassaflöde är bra. Själv kan jag ibland komma på mig själv med att vilja dra in en summa som överstiger mina utgifter med allt jag gör, på firman, på börsen och på hobbies. Det är väl i och för sig bra, men jag behöver ju inte tjäna tre gånger mer än jag gör av med.
RaderaJag behöver verkligen inte sparmål för att spara, men jag kan fatta att en del sporras av dem. Tycker bara att det går till överdrift ibland, att redovisningen av målen tar överhanden. Många ekonomibloggar redovisar sin ekonomi mer detaljerat i bloggen än vad jag ens gör för mig själv. Jag har t ex ingen aning om hur många kronor jag dragit in i aktieutdelning under 2019 (varken som helhet eller uppspecat månad för månad). Jag vet bara att jag inte tar ut utdelningspengarna för att köpa gräddbakelser för dem.
Det är jättetrist med alla dessa "årsrapport", "årssammanfattning", "årets sparmål" o.l. från nästan varenda bloggare. Dessa kommer för övrigt i en lightversion varenda månadsskifte också, och är lika tråkiga då. Så tack, för att jag slipper läsa det från dig också Sparo.
SvaraRaderaJag gjorde något liknande (en väldigt utpräglad lightversion) från början, men kom fram till samma sak. När jag knappt var intresserad själv tänkte jag att allmänintresset måste vara exakt noll.
RaderaHär vill jag till viss del gå emot. Det har nog med personligheten att göra ytterst? Jag själv för excelark över min historik och jag tycker definitivt ger mig något tillbaks, det är kul att titta på sina snedsteg och framsteg i efterhand. Dessutom medför processen i sig självt att ett fokus skapas upplever jag. Jag försöker att alltid komplettera mina mål med någon form av plan, annars blir det totalt meningslöst. Däremot tror jag inte allmänheten har något intresse i det, så du ser det inte på min blogg.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Jag för också ett Excelark. Eller två, ett över utvecklingen och ett med affärer. Men inte över exempelvis utdelningen per dag för då tycker jag att det går till överdrift. Andra får göra som de vill (även om jag tror att det kan gå till överdrift även för dem) och även publicera om de vill, men där tror jag som du, att andra är mindre intresserade.
RaderaDet finns nog en skara sparare där självändamålet är just "störst sparande till graven vinner". De planerar aldrig att nyttja/skänka kapitalet utan triggad av att se sparandet växer samt tryggheten att kapitalet alltid finns där livet ut. Inget fel med det i mitt tyckte, det är ju som vilken hobby som helst, jmf med sporter får man dock ingen medalj vid varje uppnådd milstolpe som en kan hänga på väggen.
SvaraRaderaSparande kan absolut vara en hobby och även på kontot tycker jag att pengar fyller en funktion (fast kanske inte ända fram till graven). Men precis som om en maratonlöpare börjar föra statistik över samtliga 422 hundrametersintervall under loppen tror jag ibland att man får bäst resultat av att spara/springa, inte redovisa vad man gjort.
RaderaSjälv tycker jag det är otroligt kul med siffror och sammanställningar, främst mina egna men även andras. Det är ju fritt vilka inlägg man vill läsa. Något jag tycker är mindre roligt att läsa om är vad andra bloggare inte vill läsa om. Men jag läste det här i alla fall, eftersom jag tycker att dina texter är tänkvärda och roande i största allmänhet :)
SvaraRaderaMvh I-US
"mindre roligt att läsa om är vad andra bloggare inte vill läsa om"
RaderaVad betyder det egentligen ?
Det står dig såklart fritt. Jag klandrar ingen som vare sig skriver eller läser, men jag tror att en del "dränker sig" i statistik istället för att spara och tjäna pengar och jag kan inte låta bli att lufta den tanken bara för att någon tycker att ämnet inte behöver analyseras. Du skulle bara höra hur mycket kritik jag får när jag publicerar chiliodlingsinlägg :-).
RaderaOK, nu kopplade tom jag vad IUSK menade :)
RaderaJag kopplade direkt, men känner att kritiken är en aning missriktad. Jag försöker att inte kritisera att folk skriver månads- eller veckorapport utan höjer ett varningens finger för att de lägger energin på fel saker. Är det genomtänkt har jag inga synpunkter.
RaderaLäser gärna fler inlägg om chiliodling och annan odling i lägenhet :)
RaderaDet är bra, då har jag en till på min sida där. Och det kommer säkert. Fick ett litet bakslag med bladlöss i höstas, så tills vidare äter jag torkad chili som jag fick panikskörda då.
RaderaSparkvot var ett begrepp som jag ramlade över först för något år sedan. Det tillsammans med ordet "frugal" ingick inte i min ordlista. Men jag blev nyfiken på var en naturligt sparsam människa som jag kunde tänkas ligga värdemässigt. Så då räknade jag på det.
SvaraRaderaJag har också räknat på mina utgifter (även om jag har för oregelbundna inkomster för att det ska vara värt att räkna på sparkvot), men även där skulle det kunna gå till överdrift om man räknar på det varje månad, gör stapel- och kurvdiagram osv.
Radera"...min portföljutveckling i tiondels procent kommer bli besviken även detta år"
SvaraRaderaJo, jag är besviken, för många bloggare kör ju med hundradels procent i sina redovisningar som det är nu.
Undrar när vi kommer att få se högre precision än så - jag menar tusendels procent är ju inget att komma med, jag tycker att vi inför regeln att det ska vara minst en ppm-procent (parts per miljon, en miljondels procent) för det blir ju en trevlig knorr till det statliga ppm-sparandet ;-)
Haha! PPM i PPM vore något ;-).
RaderaFör oss är pengar=potentiell frihet.
SvaraRaderaJu mer pengar vi lyckas spara desto större blir möjligheten att slippa jobba. Vi bor trots allt i ett land där vi slipper oroa oss för skola, sjukvård etc.
Vi försöker hålla det relativt enkelt på för blogg med siffror och grafer. Ett enkelt sakey över pengaflödet och screenshots från Avanza för utdelningarna (för att visa att vi inte bluffar). Det går säkert att göra massvis med andra analyser men vi gillar att hålla det hyfsat enkelt. Vi får mycket positiv kritik från läsare som gillar konkreta siffror, och det var faktiskt detta som fick oss att börja snålresan, inspiration från en annan blogg som svart på vitt visade styrkan i utdelningsinvestering.
"Vi bor trots allt i ett land där vi slipper oroa oss för skola, sjukvård etc."
RaderaHar du redan flyttat ;-)?
Kul att ni hittat er redovisningsnivå. Jag har nog också gjort det efter att ha börjat med mer siffror.
Skola är ett passerat kapitel men sjukvården och lag och ordning kan man definitivt oroa sig över. Känns inte som det går år rätt håll.
RaderaNej, jag tror inte att det bara handlar om att jag är pessimistiskt lagd som gör att jag tror att enda sättet att få svensk vård om några år är att köpa sig förbi köerna. Beträffande lag och ordning tror jag mycket på privata säkerhetsföretag. Om jag ägt ett företag som krävt skydd och säkerhet hade jag slutit avtal med ett sådant. Hade jag känt ett skriande behov av lönnfeta idioter som gillar att spela innebandy och fika hade jag istället ringt polisen.
RaderaJag gjorde två inlägg om året som gått. I stort sett lite screenshots från Avanza med kommentarer. Har hållt på med aktier i några år och de flesta av dem har jag inte så bra koll på. Gjorde dem mest för att "bevara" något för mig själv även om en blogg inte är som en runsten.
SvaraRaderaJag tror att det är ett bra recept för en över tid lyckad blogg att skriva de inlägg man själv hade velat läsa. Apropå recept går jag ofta till gamla inlägg i min egen blogg när jag ska baka eller laga mat.
RaderaHör till en av dessa bloggare som gillar siffror! Både mina och andras :-) Tycker om att se andras exakta innehav, utveckling och totala kapital samt hur de lyckas spara månadsvis.
SvaraRaderaTycker det är särskilt kul här runt nyår när man får se alla årsrapporter hehe!
Brukar referera till andra ekonomibloggare som "galningarna på internet" (när jag pratar med andra om ekonomi). Har tänkt för mig själv vid flera tillfällen när jag sett att någon summerat året "ah nice, undrar hur det gick för den här galningen". Att se att någon ökat flera hundratusen ett enskilt år är mäktigt för mig, särskilt när det är en screenshot direkt ifrån internetbanken (så det är "på riktigt"). Det ger mig motivation så här i starten!
/Arbetsplanen
Ja, då måste det vara fest varje dag nu för aldrig förr har jag sett så många portföljsummeringar.
RaderaMig ger de som sagt ingenting, men det är tur att folk är olika.
Stämmer bra :-)
RaderaJajamän!
Jag förstår dig och håller delvis med. Samtidigt kan det vara motiverande att mäta hur bra man sparat eller investerat.
SvaraRaderaGod fortsättning!
Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Ja, så långt är jag också med, att jämföra portföljen mot lämpligt index för att se hur det går. Men att i grafiska diagram visa upp utdelningen (ens för sig själv) är något annat, och då tror jag att det är bättre för framtida resultat att läsa rapporter eller jobba över.
RaderaTack detsamma!
Tittar på andra bara för inspiration :) Om min portfölj går ner 50% så vill jag inte vara den som har 10 MSEK i aktier :)
SvaraRadera50 procent är illa oavsett, men har man en portfölj motsvarande två månadslöner kan man åtminstone trösta sig med att det bara var en månadslön som rök.
RaderaJag tittar också på andra för inspiration. Har fått mycket hjälp både ifråga om hur man ska tänka och konkreta investeringstips. Men varken om de fått 24 kr eller 24 miljoner i utdelning, plussat sin portfölj 1 eller 100 procent gör uppgiften mig inspirerad.