lördag 25 januari 2020

Nybörjarfrallor

Lördag, dagen då människor med femdagarsjobb tänker ta en promenad, rensa källaren, vara sociala med alla de känner samt förverkliga sig själva. Men ni vet ju att det där inte kommer att hända den här helgen heller, så då kan ni lika gärna baka.

Jag skulle vilja baka mer matbröd. Jag är nog inte särskilt bra på det, men det är ju tacksamt eftersom nygräddat bröd i stort sett alltid blir gott. Mina brukar inte bli så snygga, men när Matgeek marknadsför ”frallorna ALLA lyckas med” ville jag se om det går att få dem lika bra som hans, om jag följer receptet slaviskt. Jag bara ökar lite för att få mängden att passa med min ugn.


Det som behövs då är:

22 dl mjöl
9 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
1 isbit
någon form av frön, eventuellt

Vi börjar med att värma upp vattnet till kroppstemperatur och blandar i jäst och salt. Kul att se att han också vispar jästen för att det garanterat ska lösa upp sig. Jag vispar alltid ut jäst, men det här var nog första gången jag sett ett proffs göra det.

Sedan gör jag som Matgeek och väger upp 1320 gram vetemjöl istället för att mäta. Och ja, jag nollställde vågen först ;-).


Normalt hade jag använt elvisp för att slippa kladda ner mig, men nu gör jag exakt som han föreslår, bearbetar degen med slev och händer.


3-4 minuters knådning, säger Matgeek, så jag knådade i fem minuter för att jag tror att han gör det lite effektivare. Sedan fem minuters paus och ytterligare lite knådning. Jag försökte vara återhållsam med att tillsätta mer mjöl, för det känns som ett nybörjarfel som är lätt att göra. Kanske blev det en halv matsked.


Sedan fuskar jag lite när han föreslår olivolja i bunken. Det har jag inte, så det fick bli raps. Å andra sidan sa han att ”olivolja tillför en massa god smak” och det stämmer ju inte, olivolja är inte särskilt gott. Nåväl, huvudpoängen verkar vara att brödet inte ska fastna, så då funkar rapsolja lika bra.

Plastfolie är en produkt jag i stort sett aldrig använder, men nu följer jag slaviskt (igen), så toppen av bunken plastas.


Att få upp degen i dubbel storlek ska ta mellan en halvtimme och sex timmar. För mig tog det en och en halv.


Första gången någonsin som jag väger bullar, men det lät smart att ha bullar som är exakt lika stora. Jag siktade på 90 gram, +/-1.


Att rundriva, försöka spänna degen med kupad hand, var lättare än jag trodde. Varje bulle tog 10-20 sekunder att göra. Sedan mer jäsning, en halvtimme, under ännu mer plastfolie.


Vattenpensling. Vallmofrön hade jag inte, men väl lite skalade sesamfrön som jag köpte för att göra egen hummus.

Eftersom jag har varmluftsugn kör jag 230 grader, annars kunde man blåsa på med 250. Till och med isbiten har jag lyckats fixa (även om jag undrar hur mycket skillnad det gör för smaken). Fast 20 minuter hade varit för mycket för min ugn, jag tog ut dem efter en kvart.


Upp till bevis! Matgeeks överst, sedan mina.


Inte så illa även om jag såklart förlorar den ”kampen”. Som synes sprack många av mina lite. Tror inte att det gör något för smaken, men nästa gång ska jag försöka spänna degen mer i finishen.

Och så ska jag försöka ta till mig idén om att variera receptet. Jag ska testa att minska mängden jäst eftersom jag fick det tipset i kommentarsfältet när jag bakade vörtbröd, att mindre jäst ger längre jästid som gör brödet godare och möjligen lite nyttigare också.

Matgeeks avslutande försök till världsrekord i feminism kan ni med fördel stänga av om ni i likhet med mig är helt ointresserade av svenska youtubers navelskåderi. Jaja, han kanske var nominerad till något PK-pris (finns det andra?) och ville förbättra oddsen. Men ett gott bröd blev det!

Priset då? 7 kr för mjölet, 1 kr för jästen. Salt, en skvätt olja och ett knippe sesamfrön - 1 kr sammanlagt? Och så elen för ugnen. Säger jag en femtioöring per fralla har jag åtminstone inte sagt för lite, och femtioöringar finns ju inte.

32 kommentarer:

 1. Att dom spricker gör ingenting, i mitt öga ser de bättre ut då...men framförallt blir det mer smakrikt. Sprickan ger textur och extra knaprighet. I sprickan bor brödets umami. Det är som med muffins..det är de välgräddade topparna som är godast. Tror faktiskt Seinfeld hade ett avsnitt om affärsidén att bara sälja muffinstoppar.

  Inget matfett i själva degen ? Det reagerar jag lite på.

  Bakade mycket ofta förr, mindre ofta numera. Energinivån räcker inte riktigt till. Använder helgerna till att förverkliga mig själv istället. :)

  Jag ska nog göra pizzadeg nu på eftermiddagen, sedan fryser man in lämpliga klumpar. Praktiskt nästa gång det är dags för pizza, degen är ju det enda tidskrävande momentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var så jag tänkte med sprickorna ;-). Nej, det var det inte, det var ett (om än litet) misslyckande.

   Muffinstoppar får jag inte ens en bild av eftersom jag inte äter muffins. Får nog leta fram Seinfeldtavsnittet vid tillfälle.

   Smart att frysa in pizzadeg! Jag gör pizza rätt sällan, men kanske skulle det bli oftare på det sättet. Ska nog testa att åtminstone göra dubbel sats nästa gång.

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=_z9NyQnDdz4

   Radera
  3. Fantastiskt! Kvinnan som är kränkt för att hon fått gratis muffins är obetalbart rolig. Dessutom finns hon garanterat på riktigt.

   Radera
 2. Jag hade skippat plastfolien och använt bakduk eller kökshandduk. Verkar onödigt att köra med plastfolie ur både kostnads- och miljöaspekt.

  Jag bakar relativt sällan för att då äter jag för mycket bröd, vilket kräver mer motionerande än jag ids med för att inte själv få den runda frallformen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog också att göra det. Som jag skrev ligger inte plastfolie naturligt för mig. Samtidigt tänkte jag att jag skulle göra exakt som i instruktionen första gången för att inte missa något, och jag har nog plastfolie så det räcker livet ut.

   Det där är ett problem för mig med. Mycket lättare att äta mycket när man har gjort brödet själv, så jag måste verkligen pressa självdisciplinen då.

   Radera
 3. Smaken då? gick det att äta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. De var frasiga och goda, och Northernlights farhåga om för lite matfett tyckte jag inte alls blev ett problem. Frös in mycket, men har inte testat hur de smakar än. De kan ju bli lite sega efter upptining.

   Radera
 4. Jag tillhör dem som tycker butikernas massproducerade bröd är enkom smaklös skit. Man fr ändå säga att deras marknadsföring varit bra, att de gemensamt har fått massorna att acceptera den skit som bjuds. Därför har jag ganska länge handlat bröd på enbart bageri, men så tyckte jag det blev för dyrt med åren. Det var väl det som faktiskt fick mig att börja baka själv :) Men numera tycker jag det är lite kul att baka. Det blir en trevlig doft i hemmet med när man håller på.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att alla (inklusive Pågens personal) tycker att hembakt blir bättre än butiksbröd. De måste helt enkelt kompromissa för mycket med kvaliteten för att få till stordriften.

   Och billigare blir det ju också. När jag köper färdigt köper jag ofta de billigaste bröden, men även de kostar runt tre gånger mer än om jag bakar själv. Bageribröd blir kanske ytterligare dubbelt så dyrt?

   Så då är det arbetstiden kvar. Det är himla smidigt att köpa ett färdigskivat bröd och bara lägga ner i frysen, men jag tänker hela tiden att jag ska öka andelen hembakt.

   Radera
 5. Det där med olivoljan undrar jag lite över. Själv tycker jag att det kan vara tämligen stor skillnad i just smaken på en dyr och därmed bra olivolja respektive den standardiserat billigaste varianten. Dvs att det är något där priset verkligen gör skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske också, men olivolja har en smak som drar åt nöthållet. Kanske är det min nötallergi som gör att jag helt enkelt inte gillar den.

   Radera
 6. Frallor har jag inte vågat mig på ännu. Däremot ska jag göra pizzadeg idag för användning imorgon.

  Kanske är jag överdrivet nojjig, men efter att ha läst flashbacktråden "sjukaste ni sett på en pizzeria/snabbmatsställen" har jag börjat göra det mesta själv istället för att köpa färdigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte gjort frallor innan detta (äter sällan frallor heller), men nu vågar jag absolut.

   Jag gör egen pizza av ekonomiska skäl, men faktiskt också lite av smakskäl, köpepizza har så smaklös deg.

   Men stämmer en bråkdel av alla sanitetsproblem man hör talas om på restauranger borde man sluta äta ute överhuvudtaget.

   Radera
 7. Du är en man med många strängar på din lyra Micke. Snygga frallor!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vet inte om detta är att beteckna som en sträng, mer som ett plektrum. Och i bästa fall halvsnygga, men de smakade helt okej.

   Radera
  2. Äh, var inte så blygsam. Okej att geekens var lite snyggare men han är ju proffs.

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Ja, jag tyckte att mina blev över förväntan. Jag varken är eller kommer att bli proffs, men kanske kom jag lite närmare perfektion genom att lyssna och lära. Jag har aldrig tidigare försökt knåda deg eller forma bullar efter instruktion.

   Radera
 8. Jag tyckte dina såg godare ut än matgeeks så du har nog en bakådra i dig.
  Ett tips om frysning kan vara att frysa in gräddade frallor styckvis. Bara att ta ut och grädda så många man vill ha. Nybakat varje gång, dock lite dyrare med ugnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag skar dem mitt itu innan frysning och räknar med att kunna ta ut en i taget. Fast till skillnad från annat bröd är jag osäker på om de blir lika bra efter frysning. Man kan gå miste om frasigheten, tänker jag.

   Radera
 9. Nu förstår jag hur det hänger ihop: alltfler hittar till sidor som dina Sparo och så börjar de baka eget bröd och slutar köpa i affären - det är alltså därför son Sverige har en så hög arbetslöshet och som är stigande. Det måste vara samma skäl som ligger bakom den alltmer mediokra BNP ber capita i detta land.
  Se där, ytterligare ett skäl för myndigheterna och regering att "förbättra" yttrandefriheten genom att se till strama upp reglerna, dvs försvåra för oliktänkare. Löfvén, den här bjussar jag på ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du har rätt, men tyvärr tror jag inte det.

   Radera
 10. Cheap frallor, något billigare än en fralla på Expresso house för 99kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 99 spänn?! Folk är fan inte kloka!

   Radera
  2. Expresso house, vad är det?

   Radera
  3. Det är nåt sånt där modernt fik:
   https://espressohouse.com/

   Radera
 11. Kunde ju inte låta bli att kolla på världsrekordförsöket, äckligaste jag sett.
  Han måste väl vinna PK-priset..?
  Fina Frallor.
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte se videon (eller om det var texten, det var lite oklart) som han svarade på, men den var borttagen. Men bara baserat på vad han säger undrar jag var (på Södermalm) han bor. Jag känner inte alls igen mig i hans verklighet om att "snubbar" kan bete sig hur fan som helst utan att få kritik.

   Radera
 12. Dina såg mycket godare ut. Att de spricker tycker inte jag är någon nackdel, tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte nog att mina såg sämre ut, men skärmdumpar från Youtube blir aldrig riktigt bra. Och jag tycker sprickorna ser lite oproffsiga ut, men smaken påverkas knappast.

   Radera
 13. Tack för tipset Sparo! Även om Matgeek inte är någon ny inspirationskälla hade jag missat de här busenkla och goda frallorna. Det kändes inte lika torftigt att servera familjen köpe-jordärtskockssoppa när den fick sällskap av nybakat bröd. Även om den största behållningen för min del nog var känslan av att efter några försök bemästra rundrivningstekniken (någorlunda).

  Isbiten tror jag faktiskt inte att du ska skämta bort bort. Den tillför kanske inte någon smak som du säger men bidrar till att brödet får en fin skorpa. En annan teknik kan vara att använda en blomspruta för att duscha bröden när de är i ugnen (men då släpper man ju samtidigt ut varmluft).

  Medan brödet jäste hann jag googla runt lite och för den som vill vara riktigt hipp går det att använda den i bagerisammanhang fräsigare termen för ånga - kvalm!

  /J-j

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det var till glädje! Rundrivningstekniken (som jag innan detta inte ens hade ett namn på) tyckte jag också var rätt lätt när han förklarade. Var nog tur att han inte riktigt lyckades så att han fick förklara så till och med jag fattade.

   Ok, isbiten kanske inte är helt meningslös. Men blomspruta blir för bökigt. Då hoppar jag hellre över "kvalm" ;-).

   Radera