onsdag 22 januari 2020

”Och så är det gratis”

Det är fint när människor engagerar sig i sånt de brinner för, men det var länge sedan uttrycket ”Väx upp!” kändes så aktuellt som när jag läste om Maggie Svendsen, 64, som vill ha lekplatser för vuxna på Södermalm i Stockholm.
Att vara vuxen är svårt och någonstans är vi ju alla fortfarande barn egentligen. Jag tror att vi behöver tillåta oss att vara just det ibland.

Att Maggie identifierar sig som barn har jag inga svårigheter att tro på, men hennes argument är så fåniga att jag hade känt mig som den vuxna i rummet om jag träffat henne när jag var tio år gammal. Jag hade blivit rädd om mitt barnjag mött hennes när hon berättar att hon blev pånyttfödd av att gunga, eftersom det får henne att släppa all prestige som hon tydligen gick och bar på innan hon gick i barndom.

Jag tror att vi skulle få ett vänligare samhälle, vi skulle prata mer med varandra och känna oss mindre ensamma. Om vi möts i en sandlåda och bygger ett sandslott ihop får vi en gemenskap, precis som det fungerar för barn.

VAD I HELVETE FATTAS DIG, MÄNNISKA! Stadsdelsnämndens ordförande är mer diplomatisk än jag och hänvisar till de lekplatser som redan finns. Men de duger inte. Inte heller utegym, Maggie vill istället att det byggs en lekplats för vuxna bredvid det befintliga utegymmet i Tantolunden. Inte bara där utan över hela Stockholm.


Och så är det gratis dessutom”, avslutar hon. På vilket sätt då? Jag gissar att varenda lekplats kommer att kosta sexsiffrigt innan spaden ens satts i jorden. Den första jag hittar när jag söker är budgeterad att kosta en miljon. Ett utegym hittar jag för ynka en kvarts miljon och om fru Svendsen vill ta dessa pengar ur sin hushållskassa har jag inga synpunkter.

Men som vanligt är det någon annan som ska fixa, det blir ju enklast så. För att inte tala om billigast. Behöver jag säga att Maggie Svendsen gått på Konstfack, gillar Vänsterpartiet, Miljöpartiet och LO på Facebook? Troligen inte.

29 kommentarer:

 1. Svar
  1. Eller #mänskligheten (även om just Södermalm tycks vara ett särskilt "utsatt område").

   Radera
 2. En riktigt bra illustration över tillståndet i dagens Sverige. Och betrakta då att denna kvinna ändå framstår som betydligt mer intelligent och begåvad än vår statsminister.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det håller jag inte med om, men tyvärr är det nog inte milsvid skillnad.

   Radera
 3. Kommer ihåg när en vänsterpartist ville ha nakenbad på Kaananbadet i västra Stockholm, vi fick det också, så att säga en påklädd och en avklädd sida av stranden. Drog samtidigt med sig allehanda typer, olika varianter av fula gubbar som vi barn fick akta oss för i familjeidyllen.
  Kan tänka mig att lekplatser för vuxna skulle kunna bli något liknande fast med kläderna på förhoppningsvis. Det finns gott om tokigt folk./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag inte ens tänkt på, men det låter rimligt. Har en känsla av att lekplatser för barn gärna förvandlas till narkotikamarknadsplatser och toaletter efter mörkrets inbrott.

   Radera
 4. Jag förstår inte vad det är tanten tror är gratis?

  Oavsett vilket är "gymnastikplatser" för gamla personer en inte helt dålig idé. I Kina finns det mängder med utelekplatser för både vuxna och barn, med allehanda gymnastikredskap där de äldre kan stå och träna. Visst, nu är inte stavgång och boulespel andra motionsformer för pensionärer lika utbredd i Asien som i Sverige, men det är oavsett vilket inte gratis någonstans på jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att hon (tyvärr i likhet med många kulturarbetare på den kanten) tror att statens pengar uppstått ur tomma intet.

   Jag har flera gånger propagerat för träning för äldre (https://sparosverige.blogspot.com/2018/04/pensionarsgympa.html). Det lönar sig absolut, men det känns inte som att det är det hon vill ha. Bl a pratar hon om gungor, sådana finns redan, men hon vill inte använda barnens lekplatser. Annars finns ju vanliga utegym, men det verkar inte heller passa.

   I min bostadsrättsförening byggdes ett särskilt "pensionärsutegym" för att ett par tanter i föreningen lobbat för det eftersom de sett det på semestern i Spanien. Inga lyftanordning utan mest balansgrejer. Jag var där vid invigningen och tänkte att det där kommer stå oanvänt, men att jag skulle få så rätt att jag inte en enda gång skulle se en enda människa där under c:a fem år hade jag inte räknat med. Gissningsvis märkte de bägge tanterna snabbt att det var värmen och sangrian de saknade i Sverige.

   Radera
  2. Haha...värmen och sangrian! Eller hur?

   SB

   Radera
  3. Jag tror faktiskt att det var precis så det gick till. Två tanter gick på pensionärsutegym (finns kanske en annan term) på Spanienresan. När bostadsrättsföreningen bad om förslag på vad de skulle göra med en gräsplätt tänkte tanterna tillbaka på Spanien och ville återuppleva gamla minnen. När gymmet var på plats insåg de vad jag insåg redan innan, att det inte var utegymmet som gjorde semestern utan sangrian, värmen och en poolskötare vid namn Carlos som blinkade åt dem.

   Radera
 5. Haha, vilka nötter det finns alltså. Jag tänker mig att det borde på sin plats med en förvaltare/förmyndare för stackarn. Det är ju så man gör med vuxna som inte kan agera vuxet.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att avgöra utifrån en enda artikel, men jag tänkte lite i samma banor.

   Radera
 6. Ok, så en ska placeras i Tanto. Jag föreslår brevid Boulebanorna. Eller brevid bänken med A-lagarna. Sen då? Rinkeby borde få en, så gubbarna som sitter vid tunnelbaneuppgången får lite annat att göra än kommentera alla som kommer från tågen. Sen kan vi lägga en i Enskede, mitt bland alla egnahemhus med fina små trädgårdar, där behövs nog en. När vi ändå håller på så lägg en i Bromma också (inte på flygplatsen, utan bland villorna). Och nybyggena i Hjorthagen! De har ju bara en skog och en jättestor gräsmatta i närheten och där kan man väl inte aktivera sig själv. Det är bara hundägare och oliks springfantaster som går dit, eller hur? (och en och annan häst)
  Kanske brevid skateboardbanan i Högdalen (den är faktiskt riktigt fin), så kan man samsas över generationerna. Fast risken är ju förstås att skateboardåkarna använder vuxenlekplatsen (det låter faktiskt lite obscent) till att träna trick på.
  Norr Mälarstrand? Ja, gunga med schysst utsikt vore ju fint. Fast 9 månader om året så blåser det svinkallt, är mörkt och halt. Och säkert en jätteläskig väg att ta sig dit. Det struntar vi i.
  Ja men Hellasgården då? Nej, det funkar ju inte! Dels ligger den inte i Stockholm utan i Nacka, dels är det aaaaalldeles för långt att ta sig dit.
  Så det får väl vara då. Om hon nu inte kan övertyga sin brf/hyresvärd att fixa en hemma på hennes gård. Då slipper hon ju att andra kommer dit och använder den.

  (Jag är lite bitsk idag, men är glad att mina skattepengar inte går till såna påhitt)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att nästan alla områden du nämner redan har lekplatser. Och om jag utgår ifrån de lekplatser jag ser, främst norr om Stockholm, är de inte direkt överbefolkade någon gång på dygnet. Jag tror säkert att en 64-årig tant och hennes eventuella kompisar skulle få plats att gunga och åka rutschkana där.

   Radera
  2. fast de kanske inte skulle få plats i gungan. Eller ha svårt att klämma ner sig i rutschkanan :-D

   Spargrisen

   Radera
  3. Med kanan har du en poäng, men gungor tycker jag antingen ser ut som den på bilden (den där får Peter Harryson plats i) eller är byggda av vanliga bildäck och det ska inte heller vara något problem.

   Radera
 7. Man blir inte ens förvånad längre.
  Det finns folk för allt tydligen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir mest förvånad över skamlösheten, eller om det är okunnigheten. Inte nog med att hon tycker att samhället ska lägga tid och energi på sånt här trams, hon tror att det inte tar resurser från andra verksamheten. Vad tror hon att kultur- och fritidsnämnder, folk på gatukontoret etc gör hela dagarna - väntar på hennes galna infall?

   Radera
 8. Det kostar på att bo i Bullshit City. Verkligheten tränger sig på. Det sprängs på Östermalm! Vad pågår?

  Mvh

  Lars


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad pågår? Vi måste ha varit naiva...

   Radera
 9. Inte så dum idé,hm skulle kunna tänka mig att leka burken,kull, kurragömma,hoppa hopprep eller släppa bomben, det är det senaste skojet. Du kan väl vara me Sparo? Snälla, skulle nog vara bra för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast alla dessa lekar är gratis och kräver inga skattefinansierade lekplatser (med undantag för "släppa bomben", ifall det är den "lek" som verkar anordnas varje dag numera, över hela landet). Men nej, jag håller mig nog till löpning och kortspel. Särskilt hopprep var jag riktigt usel på :-).

   Radera
 10. Jag... jag vet inte längre... Undrar hur många påsar ostkrokar jag måste avstå för att finansiera Maggies sandlåda? Jag tror inte ens att V hade haft något positivt att säga om detta. MP är mer tveksamt...

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Vänsterpartiet förstår nog att man måste välja mellan vuxenlekplatser eller vårdplatser. Vad MP förstår känns helt klart mer osäkert.

   Radera
 11. Sverige - socialister, kommunister och miljötalibaner. Krydda rikligt med mångfald (dvs islam) och kulturrelativism, och framtiden är säkrad... för misär, lidande och konflikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på en del av det där, men kopplingen till lekplatser för "vuxna" är jag mer osäker på och då kanske särskilt kopplingen till islam.

   Radera
 12. Maggies idé ligger dock helt i tiden. Sveriges dyraste sandlåda, riksdagen, har vi ju skapat åt eliten. Det är inte mer än rätt att resterande del av befolkning får lekplatser med minst huvudhöjd djupt med sand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något säger mig att den damen klarar att stoppa huvudet i sanden bildligt på ett tillfredsställande sätt för att inte behöva riktig sand.

   Radera