lördag 11 januari 2020

Vad är så bra med trådlöst?

Apple Airpods måste man tydligen ha nuförtiden. Jag vet inte hur det gick till när alla unisont förstod att hörlurar måste vara trådlösa. Jag använder själv hörlurar. Ofta i rörelse, men i alla lägen har jag ljudkällan med mig, så jag blir inte direkt låst av ett par decimeter långa sladdar.

De sa att dessa är hitech.

Okej, stoppar jag sladdarna i fickan tenderar de att trassla ihop sig, men det finns värre exempel. Som trådlös mus till datorn. Jag hade det ett tag pga ungdomligt oförstånd, men efter att ha förlorat en pokerhand när batterierna gav upp gick jag tillbaka till sladd. Och varför inte, musen, skrivbordet och datorn är ju ändå på samma plats. Nyttan av trådlöst tangentbord tänker jag inte ens kommentera.

Trådlöst nätverk är en annan sak. Mitt eget nätverksuttag sitter i hallen och det är fult och opraktiskt med nätverkskabel genom hela lägenheten. Trådlösa borrmaskiner och sticksågar förstår jag också. Med kort sladd är man helt beroende av eluttag och skarvsladdar, med lång sladd riskerar man att såga av den.


Men hörlurar... Tillhör du dem som fått ditt liv revolutionerat av att slippa sladdar från öronen? Eller tillhör du gruppen som bara blivit 1500-3000 kr fattigare utan större nytta? Berätta oavsett, jag vill verkligen veta om jag missat något stort.

72 kommentarer:

 1. Använder inte airpods men har trådlösa, brusreducerande over ear lurar. Ingick i anställningen då jag sitter i öppet kontorslandskap men behöver kunna skärma av omgivningen för koncentration. Min högst ovetenskapliga åsikt: kommer aldrig gå tillbaka till något som inte är trådlöst och brusreducerande.

  Med det sagt, när jag tränar har jag inear lurar som inte är brusreducerande. Beroende på om jag hittar de trådlösa (de har av nån outgrundlig anledning en viss förmåga att försvinna...) eller inte så blir det trådat/trådlöst om vartannat vid träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv lyssnar jag aldrig på musik och då känns brusreduktion oviktigt så länge jag hör vad de säger. Och de enda lurar jag bär vid jobb är hörselkåpor. Man kan tro att det inte skulle behövas när man jobbar själv i en lägenhet, men när grannarna renoverar åker de på.

   Och jag förstår fortfarande inte riktigt vad som gör trådlöst bra. Den enda skillnaden du är tydlig med är att de har en förmåga att försvinna.

   Radera
  2. Jag har använt trådat på jobbet men glömmer ofta att de är på och ställer mig upp å går iväg en bit (kaffe eller bara sträcka på sig). Då rycks de av alternativt förstör en kontakt och min koncentration är som bortblåst. Det problemet försvinner med trådlöst. Och jag tänker inte koppla de trådlösa till en telefon då hela tanken ör att jag ska kunna skärma av sms/mail/samtal etc som kommer den vägen.

   Alltså är de kopplade till jobbburken med musik alt nån slölyssna podd

   Radera
  3. Okej! Ja, är de inte kopplade till en ljudkälla man bär med sig ser jag poängen. Däremot är det en funktion som är helt överflödig för mig så då kan jag lugnt fortsätta att använda mina femtiokronorslurar. Skillnaden trådlösheten gjort i mitt liv är att jag inte längre kan hämta upp fungerande lurar från elsoprummet eftersom folk slutat kasta lågprislurar, så det kan bli så illa att jag till slut får köpa lurar på Jula, Rusta eller någon annan hifi-butik ;-).

   Radera
  4. Haha. För di borde det duga med burktelefon ;)

   Radera
  5. Plastmuggar och björntråd är underskattat :-). Nej, men däremot lyssnar jag alltid på en mp3-spelare hängande runt halsen och det kvittar helt lika om det sitter en elkabel mellan öra och bröstkorg.

   Radera
 2. Allt kan säljas med lite mördande reklam, gäller bara att få ihop en tillräckligt stor startflock, så hänger resten av människor garanterat på.
  För övrigt är det lite tragiskt detta med brusreducerande lurar som ganska många nyttjar för att klara av sin vardag. Människan har alltså fullt medvetet och av ren girighet skapat en arbetsmiljö vi inte är lämpade alls för, och alla accepterar det. Sedan skapar man dessa lurar för att hantera skiten. Och detta snack om "hur bra det är med öppna kontorslandskap" sedan... :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat tillräckligt många öppna kontorslandskap för att säga att jag inte ser några fördelar och då har jag ändå tänkt mycket på det.

   Brusreduktion har jag aldrig haft, men eftersom jag ofta använder lurar när jag går och springer tror jag att jag bör undvika det av säkerhetsskäl.

   Radera
 3. Har också ett par brusreducerande trådlösa over ear lurar. Det bästa jag köpt mig själv tror jag. Gick och grunnade på inköpet ett år efter att fått prova en väns lurar. Då var de såklart nedsatta i pris men ändå en rejäl slant som försvann ur plånboken. Är en sån som aldrig lägger pengar på teknik så det här var ett undantag och väl värt pengarna. När man är trött i huvudet drar jag bara på mig lurarna och skärmar av mig från omvärlden.
  Tack för intressant blogg! Mvh // Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!

   Att lurarna är brusreducerande kan jag se poängen med även om jag inte själv skulle ha nytta av det. Men vad är det som är så bra med trådlöst? Jag fattar verkligen inte det. Om man inte har ljudkällan på avstånd, men förutsatt att lurarna leder ljud från en telefon eller mp3-spelare man ändå har med sig, varför är det då värt någonting alls att slippa ha en sladd emellan?

   Radera
  2. Jo om själva grejen med trådlöst håller jag med dig. skulle lika gärna kunnat köpt en äldre modell med sladd om det var så. Brusreduceringen var grejen för mig men sen lurar man väl sig själv när man står där och ska köpa och vill ha modellen som är nyast och då utan sladd. Inbillade mig att det var mindre bök :) // Johanna

   Radera
  3. Mindre bök med trådlöst har jag aldrig upplevt. Samma sak med trådlöst nätverk där jag ändå tycker att det är värt krånglet, men en inpluggad nätverkskabel går aldrig sönder. En trådlös anslutning kan däremot närsomhelst bestämma sig för att ändra inställning och tappa mottagningen.

   Radera
 4. Mitt 3,5mm-uttag gick sönder på mobilen. Köpte trådlösa hörlurar för 500kr. Har kvar mobilen än idag. Finns alltså billigare alternativ än Apple.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det finns billigare alternativ än Apple chockar inte precis ;-). Däremot gissar jag att de flesta har garanti kvar på sin mobil för det är väl lag på att byta ut den minst en gång om året?

   Radera
  2. De flesta har säkert det, ja. Inte jag dock. Betalade ju 2500kr för mobilen när den var ny. Så denna byter jag inte bara ut utan vidare. Skärmen har lite sprickor, hörlursuttaget funkar inte, men än är det liv i mobilen. Behåller tills den ger upp helt. Fruktansvärt tråkig utgift att köpa mobil. Förstår inte varför folk byter ut dom så ofta. Jag kan göra allt på den här fast den är gammal. Avanza, banken, e-bok, maps, podcasts, chrome osv. Helt galet att betala 5 mobiltelefoner för 1 av senaste modell.

   Radera
  3. Samma här, min mobil har alla funktioner jag behöver: ringa, sms:a (i yttersta nödfall) och sätta alarm.

   Radera
 5. Jag kan verkligen se fördelen med trådlösa hörlurar då jag ofta råkar ut för glapp mellan kabeln och mobilen som gör att ljudet helt plötsligt försvinner. Men jag är så sparsam så jag kämpar på och har ännu inte köpt några trådlösa hörlurar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glapp är ingen höjdare, men är det uttaget på mobilen som krånglar alltså? För det kan väl knappast vara kontakten på lurarna? Inget som går att lösa med 5-56?

   Och - för att riktigt måla fan på väggen som den teknofobiker jag är - är du säker på att trådlösa lurar skulle lösa problemet eller kan glappet sitta inne i mobilen och ge samma resultat även till trådlösa lurar? Hade det varit mina grejer hade det varit så :-(.

   Radera
  2. Skulle tro att det är uttaget på mobilen (Samsung). Samma problem på förra mobilen. Så när nuvarande mobil ger upp kommer jag att köpa något billigare än Samsung :)

   Radera
  3. Jag rekommenderar Nokia :-).

   Radera
 6. Dålig kvalitet på bluetooth gör att trådlöst måste paras om då och då (när man har som minst med tid) och eller så råkar en annan enhet som också en gång har parats med lurarna ta kopplingen och så måste man trassla med omkopplingen.

  Någon ringer och man vill använda handfree: -- "Vänta, vänta, jag ska bara ansluta headsetet, vänta, hang on, väääänta, så där, nu fungerar det, nej vänta, ja, nu kan vi börja prata med varandra."

  Flera gånger har jag haft trådlösa lurar i träningsväskan för att konstatera att de är urladdade när de ska användas.

  Olika mycket laggande ljud beroende på i vilken ficka man man har mobilen.

  Apples trådlösa kostar 3000kr, deras trådade kostar typ 250kr...

  Flygplan vid start: "Vänligen stäng av all elektronisk utrustning med inbyggd radiosändare"

  Man betalar för många hundra Mbit i fiberanslutning med det trådlösa störs av grannarnas trådlösa wifi och en massa annat så man får bara en bråkdel av hastigheten man betalar för. Jag kör fast nätverkskabel till alla enheter som det bara är möjligt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är min erfarenhet med. Trådlösa lurar har jag som sagt aldrig använt, men allt som är trådlöst brukar innebära en extra felkälla för mig, så då vill jag verkligen inte ha det om det inte också finns rejäla fördelar. Som med trådlös mus: äter batterier, lägger av när batterierna tar slut eller pajar helt, utan anledning - och inga som helst fördelar jämfört med en sladdmus.

   Radera
  2. En liten notering: I princip alla flygbolag tillåter att bluetooth är påslaget under flygningar (går slå på även när flygplansläge är påslaget).

   Radera
  3. Inte alla: https://www.youtube.com/watch?v=JYAq-7sOzXQ

   Radera
 7. Hihi, kul att läsa om bakåtsträvandet även på den här punkten. Jag får nog sälla mig till övriga här som aldrig någonsin kommer gå tillbaka till trådburet. Har i nuläget tre varianter av trådlösa lurar och jag kan inte tänka mig att gå tillbaka.

  Några exempel på rent användningsområden där det är riktigt uselt, rentav farligt, att använda tråd till lurarna är t ex träning. Att styrketräna tråd är som upplagt för att du skall trassla in dig i sladden vid helt fel tillfälle. Riskerar att förstöra lurarnas kontakter och i värsta fall att du även skadar dig. Se på TV utan att störa andra, känns det praktiskt att ha en sladd som ligger över vardagsrumsgolvet när du sitter i soffan och är uppkopplad till TV:n? ;-) Mobilen ligger i jackfickan i tjocka jackan, känns det praktiskt med en sladd när du skall ta fram och tillbaka telefonen i jackfickan? Du sitter på arbetsplatsen och behöver gå iväg någonstans, inte bra med tråd...

  Kan fortsätta hur länge som helst. Dessutom är trådlöst nu så smidigt att de både sätts igång och ansluter automatiskt när du tar på dig lurarna. För att inte nämna allt "trassel" som är en ständig plåga när du skall ta fram eller plocka undan dem.

  Trevlig lördag och tack för en fantastisk blogg, läser dagligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det kommer till bakåtsträvande är jag konsekvent. Men inte för att göra en grej av det (hoppas jag) utan för att jag sällan ser nyttan med "utveckling".

   Styrketräna eller se på tv gör jag aldrig, och grejer som drar igång automatiskt ser jag aldrig någon vits med, det är ju en ständig källa till irritation! Återstår att resa sig upp och slippa krångla med lurar - inget problem eftersom jag alltid har ljudkällan med mig.

   Men här ser jag åtminstone poängen för dig och andra. När jag skrev texten var jag osäker på om det överhuvudtaget fanns fördelar.

   Trevlig lördag på dig själv!

   Radera
  2. Men du sysslar väl med löpning iaf? Då måste det väl vara skönt att slippa ha tråden dinglandes mellan enheten och öronen? :-)

   Radera
  3. Ja, har nästan alltid lurar i öronen när jag springer, men nej, jag lider inte alls av att ha sladd mellan örat och mp3-spelaren. Enda svagheten tycker jag är att om jag av någon anledning stoppar lurarna i fickan får jag trassla en stund med sladden när jag tar upp dem.

   Radera
 8. Att få bort uttag på mobilen är något som tillverkarna driver, det är alltså inte kunddrivet. Att tillverkarna vill ha bort uttag beror främst på två saker: fysiska uttag är stora och bökiga i elektronikens alltmer krympande värld så de blir alltså en hindrande faktor vid design och utveckling/layout av elektroniska komponenter i själva telefonen. Och det andra är gå ifrån mekaniska komponenter med yttre fysiska anslutningar, då kan man tex göra elektroniken inkapslad och därmed mindre känslig för yttre påverkan. Här jobbar man även hårt på att få kunderna att gå över till "trådlös" laddning.
  Som sagt, det är tillverkardrivet och sen får marknadsavdelning se till att göra det "hippt" och se till att kunderna styrs åt önskat håll.
  Vad gäller själva lurarna så är det ju en fördel - för tillverkarna - att lurarna garanterat slutar fungera, pga batteriets begränsade hållbarhet, efter något år och att man därmed är så gott som garanterad att få sälja ett par nya då nästan alla inte längre reparerar utan slänger bort dem. Kort och gott: Lurad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast sant att lurarna på batterier håller sämre än de med tråd. Mina AirPods har jag har i snart 2,5 år och så bra som de fungerar har aldrig några trådburna lurar hållit för mig. Just telefon-headseten med tråd är värst, även Apples. Räcker ju att man sträcker tråden av misstag vid något tillfälle, typ man ställer sig upp och glömmer bort att man har lurar och så har man sträckt tråden och fördärvat någon yta med resultatet att ljudet försämrats i någon av snäckorna.

   Det problemet har jag inte med trådlösa AirPods.

   Radera
  2. "Fysiska uttag är stora och bökiga i elektronikens alltmer krympande värld".

   Jag vet inte hur din elektroniska värld ser ut (troligen inte som min), men det som hänt med mobilerna de senaste tio åren är ju att de blivit mer än dubbelt så stora och tunga (och ändå måste laddas tio gånger så ofta).

   Radera
  3. Själv har jag hörlurar som är från 70-tal, några från 80-tal, någon från 90-tal, en från 00-tal och två från 10-tal. Alla trådade och alla fungerande. Verkar allmänt vara så att ju nyare desto sämre hållbarhet

   Radera
  4. Det verkar gälla all elektronik, från frysskåp till mobiler.

   Radera
  5. Spara, har du lyft på locket på ny elektronik och tagit fram mikroskopet de senaste tio åren så förstår du vad jag menar. Om du skulle ha tillverkat dagens elektronik (dagens prestanda) med metoderna för tio år sedan hade resultatet blivit i storleksordningen nånstans mellan en laptop och en större palmtop.
   Uttag är bra, och många, många kunder vill ha dem. Men tillverkarna vill annorlunda.

   Radera
  6. Nej, bevare mig väl! Jag har fullt upp med att förstå apparaterna på utsidan :-).

   Radera
 9. Jag har lagt såå mycket tid på strulande trådlösa hörlurar. Trådade lurar går sönder ibland ja, men de är så billiga (ofta rent av gratis) jämfört med trådlösa att det spelar ingen roll.

  Det tidsslöseri och irritation trådlösa lurar bidrar med är oerhört. Jag vet inte hur många gånger jag suttit i telefonmöten med 10+ personer på jobbet som blir försenat 5-15 minuter pga någons strulade trådlösa headset. Det måste kosta såååå mycket pengar för företag och individer att hålla på med dessa trådlösa sattyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en bekant som bara kör trådlösa lurar och handsfree till telefonen då han inte kan ha sladd pga jobbet. Han brukar säga att han betraktar trådlösa lurar som förbrukningsartiklar då de går sönder eller börjar strula så ofta att det bara är att köpa nytt för att inte bli tokig.

   Radera
  2. Åtminstone var sladdlurar gratis tidigare, men nu verkar inte folk förbruka dem på samma sätt längre. Men jag tycker inte heller att lurar med sladd går sönder så ofta. Dessutom vill jag ofta bara täcka ena örat när jag springer så ballar ena luren ur kan jag använda den andra.

   Just det där att behöva betrakta elektronik som förbrukningsartiklar bär mig emot hur billiga de än skulle vara. Hatar att köpa nytt, så det vill jag göra så sällan det går.

   Radera
 10. Jag har haft mina trådlösa hörlurar sedan i somras och jag var också skeptisk till en början. Nu kan jag utan att tveka påstå att det var mitt bästa köp år 2019. Kommer aldrig gå tillbaka till trådade hörlurar igen som man fick byta ut 4 gånger per år för att kontakten började glappa oavsett modell om man levde ett något sånär aktivt liv, det sista paret försökte jag dessutom förstärka med krympslang och dylika ingrepp utan något som antydde att livslängden förlängdes. Dessutom har jag gått över till trådlös laddning på min Androidtelefon som glappar i USB-C kontakten, förlängde således livstiden på telefon också. Att slippa allt trassel är mer än en bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra gånger per år?! Använde du dem som bogserlina till bilen ;-)?

   Radera
 11. Jag är nog lite gammaldags och förordar sladd här. Mest för att jag tycker det är jobbigt att ladda massa grejer. Räcker med att mobilen behöver laddas...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laddning, batterier och ännu en grej som kan gå sönder.

   Radera
 12. Jag ser poängen med att försöka få bort alla fysiska uttag på telefoner och plattor. Det blir helt enkelt mycket lättare att göra dem damm och vätsketåliga. Kan man dessutom använda skärmen som högtalare (ballt!) så behövs det inga fysiska högtalare heller vilket gör att man kan klämma in ännu mer prestanda i en hermetiskt sluten enhet.

  Jag gillar dock mitt 3,5 jack och mina trådlurar!

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dem som har behov av exempelvis vätsketålig elektronik är det bra att det finns, men jag gillar inte när man ändrar allt gammalt så att vi som inte har behov ändå tvingas. Ett helt annat exempel: Jag ogillar elektriska elhissar i bilen. Jag har inget behov av det och de gånger jag haft det (den äldsta bilen tror jag var från 1965) har det mest skapat problem. Nu gissar jag att jag inte skulle hitta manuella fönsterhissar i en bil yngre än tjugo år - synd.

   Radera
 13. Enda positiva jag kan se med trådlösa är som någon tidigare skrev, vid träning. För mig har sladdarna haft en tendens att dra ur lurarna ur öronen när man exempelvis springer. Jag har inga trådlösa själv och lär inte köpa heller, känns som en onödig kostnad när jag kan springa utan musik istället.

  Batteridrivna "power tools" känns också som en dålig idé i mina öron, skruvdragare visst men sticksåg eller trimmer... Nja vill helst kunna jobba klart utan ofrivillig fikarast. Sen alla dessa ledslingor etc. Med batterier, vilket slöseri med jordens metaller att tillverka så mycket onödiga batterier... tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min enda träning förutom motionscykel och enkla övningar i hemmet är löpning. Jag springer c:a tre gånger i veckan och under 2019 sprang jag totalt 136 timmar, varav garanterat minst 130 timmar med en podd eller dokumentär i mina in-ear-lurar med sladd. Inte en enda gång åkte lurarna ur öronen, fanns inte ens tendens. Under andra aktiviteter är det kanske ett problem, bänkpress eller så, men under löpning - inte för mig i alla fall.

   På batteridrivna verktyg ska man helst ha två batterier så att det ena kan stå på laddning. Nu ska sägas att jag inte är professionell utan så långt därifrån man kan komma. Jag tar nog gärna den där extra kafferasten.

   Tack själv!

   Radera
  2. Kanske bara är jag som har det problemet, bör tilläggas att sånna in ear som ser lite ut som öronproppar kryper ur av sig själv på mig. Även om jag sitter helt stilla :/

   Ja två batterier gör det helt klart bättre. Till min skruvdragare ingick två och det behövdes när jag skruvade trall för några sommrar sen :).

   Radera
  3. Nej, det är inte bara du, men i mina öron funkar det mesta. Några borde funka även för dig. Finns ju lurar med bygel bakom örat också. Rekommenderas särskilt just för träning. Jag har ett par, men tycker inte att bygeln tillför något för mig.

   Radera
 14. Hm jo alltså, dottern önskade sig dessa lurar i julklapp. Ja ok tänkte jag, så jag började kolla runt lite. Tog ett tag ska jag erkänna då jag var övertygad om att de hette earpods. Ganska givet tyckte jag själv på nåt sätt. Sedan när jag hittat dem såg jag priset..jösses kan inte vara riktigt tänkte jag..men jo det verkade stämma i stort.
  Lite glad då Apple nu vuxit i ena portföljen +150% sedan köp men inte en chans att jag köper dessa lurar iaf. Så det blev en billigare lösning dock trådlöst.

  Känner att man börjar bli mer och mer efter i denna värld, eller så har jag helt annan syn på det hela i stort.

  Julklappen blev väldigt uppskattad, då märket verkade ha mindre betydelse, dock så har man en till grej som måste vara laddad för att funka.. borde ingå någon slags självuppladdare i köpet. Kanske går att fixa med en liten bit uran eller dylikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor blev 102. På slutet var hälsan av naturliga skäl lite sådär, men det hon tyckte var jobbigast var att världen blivit så modern. Hon ville inte lära sig datorer och sånt. Jag känner att jag kan hinna bli likadan om jag får ha hälsan. Jag är inte motståndare till all teknik, men en del känns inte ens som förbättringar och ändå blir man tvungen att skaffa det för att samhället anpassar sig så till den milda grad.

   Bra att inte märket var livsviktigt i alla fall. Sånt där kan ju vara känsligt även om det mest var jeans och liknande "på min tid".

   Radera
  2. Hej, jag läser dagligen din intressanta blogg. Jag tycker att det är diskriminerande mot äldre och funktionshindrade att det i vissa städer endast kan betalas med smartphone för parkeringsavgifter.
   Helt otroligt att kommuner kan agera så. Inte rimligt att folk ska behöva köpa en smartphone för att kunna parkera lagligt. Jag är född på 70-talet och använder en Nokia 6610 från 2004, så det gäller även de som inte är 70+. /Babette

   Radera
  3. Funktionshindrade köper jag, men jag förstår inte varför det skulle vara diskriminerande specifikt av äldre. Som du själv påpekar slår det lika hårt mot oss 70-talister som valt bort smartphone. För det är ju ett val.

   Radera
  4. Jag är nog lite fantasilös men varför skulle det vara diskriminerande för funktionshindrade att betala via mobil?

   Radera
  5. Prova själv att knappa in en PIN-kod med Parkinsons eller utan armar.

   Radera
  6. För det första finns det väl knappt kontanter så att betala med dessa torde vara smått omöjligt. För det andra om du ska betala med kort så måste du ändå trycka på en massa knappa för att betala. Om du har problem med att använda armarna kan du styra mobilen med rösten och du kan låsa upp den med hjälp av ditt ansikte eller fingeravtryck. Om du inte har armar lär du väl ändå få svårt att köra bil för att inte tala om att hantera en parkeringsautomat.

   Radera
  7. Jag tycker att du angriper problemet från fel håll. Det finns kontanter, men att de inte används beror ju på att det hela tiden ska krånglas med oss som vill göra det.

   Och att köra bil utan armar går alldeles utmärkt:
   https://youtu.be/HRPI3i-6RKM?t=856

   Radera
 15. jo det måste nog erkännas att man inte är så värst modern, tillika kommer man efter i utvecklingen. Allt är inte till det sämre, utan tvärt om så är mycket som kommer bra tycker jag. Men där är det nog mitt intresse som håller mig uppdaterad till hög grad. Jag vill tex ha tillgång till fiber här ute på slätten, samtidigt som jag gärna på sikt vill ha mina egna höns, får, växthus, och ett hållbart småskaligt jordbruk. Men det kommer ta sin tid att fixa allt detta. Mycket jobb roligt arbete kommer krävas för att få det hela att funka. Samt en hel del investeringar i denna näring. Men jag hoppas, vill och tror att det kommer funka till slut. Vill man så går det :) Svårare än så ska det inte vara..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, allt är inte dåligt! Fiber är fantastiskt och jag skulle gärna ha växthus och höns också även om jag inte ser dem som hitech ;-).

   Radera
 16. Den här diskussionen går egentligen in genom ena örat och ut genom det andra på mig. ;-)
  Men har några lite OT-frågor då många av kommentatorerna verkar ha lurarna "insatta" väldigt många timmar per dag.
  Är det nödvändigt idag att alltid ha lurar så fort man ska träna, springa, jobba, koncentrera sig eller koppla av.
  Är det så farligt att ta ur lurarna och lyssna på omgivningen.
  Är det någon som reflekterar över andra aspekter av användandet typ problem med hörselgång, strålning eller att helt enkelt uppfattas som frånvarande.

  (hon som ej får använda lurar på jobbet, ej äger lurar överhuvudtaget och som tycker att det enda som möjligen skulle behövas är handsfree i bilen)

  Ursäkta off topic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du satt in en lur i örat diskussionen går ut genom hade den kanske stannat kvar ;-).

   Jag lyssnar bara på tal i form av poddar och ljudböcker, så ska jag jobba eller koncentrera mig kör jag radiotystnad. Springer jag en halvtimme kan jag också låta bli, men idag sprang jag i knappt två timmar och då blir det segt att lyssna på mina egna tankar. Självklart har jag inte lurar ihop med andra, så frånvarandeaspekten faller där.

   Men jag tänker att jag gärna vill lära mig något, som språk, lärdomar eller helst både och. Det blir liksom slöseri med tiden att exempelvis springa, promenera, diska eller hänga tvätt utan att multitaska.

   Radera
  2. ;-D Är medveten om att jag framstår som en fossil.

   Lyssnar gärna på mina egna tankar. Dom pratar på hela tiden.

   Och tänker nu låta min dator imitera en radio (trådlöst lyssnande) och lyssna på en pod (sektpodden) under tiden som jag sorterar tvätt.

   Radera
  3. Samma här, men några måste ju hålla tillbaka för att andra ska framstå som moderna och nytänkande.

   En viss del egna tankar kan jag ta, men det räcker nästan till när jag sitter vid datorn och skriver. Till den har jag förresten ett hyfsat modernt ljudsystem. Åtminstone var det modernt när jag köpte det, men än duger det.

   Radera
 17. Hade jag haft osynliga lurar hade jag använt dem idag..:)
  Snart dags för dagen lur men först finns det annat att pyssla med.
  Igår var det ett fantastiskt månsken på natten, då fullmånen lyste upp över en natt som gick över i frost. Helt magiskt. Vet inte men något är det med fullmåne som gör det svårt att sova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag har problem med det (håller dålig koll på månen), men helt klart finns det folk som har det. Osäker på om någon räknat ut varför, men sånt fascinerar mig.

   Radera
 18. vi brukar ha liknande synsätt på saker och ting men här skiljer det sig verkligen åt.
  jag har provat en mängd olika hörlurar genom åren. modeller med sladd syftar jag på nu. alla, och så menar jag ALLA går sönder efter mellan några månader till ett halvår. alltid på samma sätt. en hörlur slutar att fungera. det spelar ingen roll om man köper de dyra eller de för 20kr från kina. felet sitter i de extremt tunna kablarna. ledarna är uppskattningsvis 0,5mm2. (klipp sönder ett par gamla trasiga så ser du vad jag menar).
  du skriver att dina inte går sönder. du skriver att du har mp3spelaren hängande om halsen. där ligger en stor del av förklaringen. din kabel utsätts inte för samma slitage som min. jag har min mobil (tidigare mp3spelare (creative zen touch och ipod 160gb)) i fickan med kabeln innanför tröjan. min kabel har inte jättemycket överlängd mellan ficka och öra samt att den fastnar ibland mot huden om man är svettig.
  för några år sedan gick jag över till bluetoothlurar av den modellen med kabel mellan snäckorna (typ denna https://www.ebay.com/itm/Bluetooth-Headphones-Wireless-Earphones-Ear-Hook-Sports-Earbuds-For-All-Devices/283728892627?hash=item420f8f52d3:m:mAohSiyqj4bZG_108o5fxdA). inte heller denna höll någon längre tid. glapp i ena snäckan efter en tid.
  så för nu 2år sedan fick jag ett par hörlurar av svärfar han fått på köpet när han köpte byxor. de har jag nu använt flera timmar i veckan i 2 år. ljudet är bra. batteritiden är bra. mottagningen är bra. jag lyssnar till 99% på jobbet och ibland ligger mobilen på mitt arbetsbord i verkstaden och jag kan vara 20meter bort utan problem. är jag upp mot 50m bort kan det bli lite sluddrigt ljud. som att hastigheten saktas ner men det är sällan ett problem.
  men så förrgår råkade jag tappa de i golvet så plasten där "öronmuffen" är fastskruvad sprack. just nu ligger de på tork efter att jag försökte limma ihop de. ljudet fungerade när jag provade men är det så att de gick sönder och är obrukbara så kommer jag med all säkerhet att köpa ett par nya. så mycket bättre är de än sladdmodellen.
  den ända nackdelen jag kan komma på är att de blir varma och kan vara obehagliga pga det.

  jag provade en kollegas bose-hörlurar med brusreducering och det gjorde en stor skillnad. speciellt när man jobbar i en bullrig miljö. nu är jag ju en snål jävel men är det något jag skulle lägga pengarna på så borde det vara ett par sådana. (man kan göra skatteavdrag om man anser att de behövs i arbetet men man får bara tillbaka på det som överstiger 5000kr).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, mina går också sönder, men i bästa fall håller det ett år och jag har ett litet lager av lurar jag fått gratis så då byter jag till nästa.

   Lurarna i länken känns lite som det sämsta av två världar - det är ju ändå sladd på dem.

   Brusreducering är säkert bra om man har ljudkvalitékrav, men jag lyssnar verkligen aldrig på musik. Så länge jag hör vad folk säger är jag nöjd. Några begagnade lurar har haft lite svagt ljud. Funkar bra för det mesta, men surt när jag t ex springer i trafik.

   Radera
 19. Micke!

  Jag såg det inte som ett problem, utan tvärt om. Att jag fick möjligheten att se allt detta mitt i natten,, sedan sov jag utan bekymmer ett par tim till :) Även om jag var sugen på att starta igång kaffet kl 03.
  I morgon kör vi igång kl 08. Blir lite light arbete så som jag ser det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ibland blir det ett problem att inte få sova de timmar man behöver. Hur flexibelt man än försöker inrätta sitt liv finns dagar då man inte kan välja och behöver vara på topp.

   Radera
 20. Nu startar snart mitt lilla äventyr:
  https://byggenbonde.blogspot.com/
  Blir kankse inte mycket till blog, men kul att ha ett par rader om det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, det ser jag fram emot! Får man önska ser jag gärna odlingstips för nybörjare, vad man behöver ifråga om utrustning och vad man kan klara sig utan. Vilka djur och grödor som gör ekonomisk skillnad osv.

   Så vill jag passa på att ifrågasätta/kritisera direkt. "När vi köpte vår lilla gård i somras, Inga stora areal..." Heter det inte arealer? Och varför stor bokstav mitt i meningen?

   Japp, sån är jag ;-).

   Radera
 21. Netonnet har ett par 99-kronorslurar med Bluetooth. Enligt min erfarenhet håller de minst samma kvalitet som ett par trådbundna 99-kronorslurar :-)
  Det är helt klart värt 99 kronor att kunna ha mobilen i fickan eller väskan utan sladd mellan lur och lurar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig skulle det nästan vara värt 99 kr att slippa, eftersom jag "vet" att enheterna efter ett tag i min ägo slutar att kommunicera med varann.

   Radera