onsdag 1 januari 2020

Barskåp utan tidlås

Första i första. Morgonen efter kvällen före tänkte jag dra en spritspaning.

Dagen innan både julafton och nyårsafton kom jag förbi Systemet. Olika butiker, men samma trängsel. Att stå i kö tillhör inte mina hobbies, så jag var inte där för att handla utan passerade dem bara. För är det något man kan räkna ut är det ju att det blir trångt på Bolaget dagen innan jul, nyår och midsommar. Ändå är det många som väljer att inte handla tidigare, som om nyårsafton är en oförutsedd händelse.


Jag nämnde detta för en släkting (har säkert bloggat om det eller ondgjort mig offentligt tidigare år) och fick hennes tagning på det. Hon trodde nämligen att det var ett medvetet val att vara ute i sista stunden, att många inte klarar av att ha alkohol hemma tidigare, för då tar det slut.

Kan det vara så? Jag har själv någon flaska som stått i tjugo år. Värre då om det finns bullar hemma, för då kan man ju ta en. Eller två (sedan är det igång). Att gå förbi en chipsskål är också svårt, särskilt med alkohol i kroppen och dessa händelser brukar sammanfalla.

Men att köpa alkohol för ett speciellt tillfälle, ställa flaskorna i ett skåp och inte öppna dem förrän det är dags känns inte ens som en utmaning. Är självkontrollen i landet inte bättre och betyder det i så fall att en stor del av de som köar sista dagen innan klassiska sprithelger är alkoholister?

Allt som blifva förskaffat skola ock förtäras.

I bloggens begynnelse skrev jag ett inlägg om Marshmallowtestet där det mer eller mindre fastslogs att de barn som inte kunde vänta med att äta löpte större risk för drogberoende och ett allmänt pissigt liv. Var det dessa människor som kom ut från Systemet i måndags?

32 kommentarer:

  1. Svaret på sista frågan: Ja
    Gott Nytt År Micke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himla tur man inte är en av dem då.

      Tack detsamma!

      Radera
  2. Det är väl samma personer som ska handla sina julklappar på julafton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men i så fall är det bara dålig framförhållning, som jag trodde tidigare. Om släktingen har rätt är det istället ett medvetet val pga dålig karaktär.

      Radera
  3. Jag tror din släkting har rätt. Själv är jag inte särskilt förtjust i alkohol, varken smaken eller effekten. Däremot gillar jag julmust, chips och smågodis. Finns det hemma går jag och mumsar tills det är slut, men som tur är kan jag avstå i affären.
    Det är bara att inse att man har en missbrukarpersonlighet och får vara tacksam att det inte har yttrat sig på något värre sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är åtminstone bättre att känna till sina problem. Fast det där med missbrukarpersonlighet borde väl gå att ändra på? På samma sätt som latmask inte är ett kroniskt tillstånd.

      Radera
    2. Nej, jag tror inte det går att ändra. Med viljestyrka kan man bestämma sig för att låta bli godiset, liksom latmasken kan gå en promenad varje dag. Men personligheten är ändå kvar där i bakgrunden.

      Radera
    3. Trist om man inte ska kunna ändra sin personlighet. Särskilt för människor med dålig personlighet ;-).

      Radera
  4. Jag fattar inte heller hur korkad måste man vara för att handla sista minuten. Många tänker inte längre... ;(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid sett det som dumt och klantigt, men kanske är det en säkerhetsåtgärd för att inte dricka upp nyårsspriten den 27:e. Osäker på vilken av varianterna som är mest tragisk.

      Men i andra fall, när det inte gäller sprit, är det ibland garanterat korkat. Ta deklarationen som ett aktuellt exempel, det är garanterat färre som tar tag i den idag än som gör det kvällen 3 maj, i absolut sista läget för att hinna i tid.

      Radera
    2. Idag kan du få pengarna mycket snabbare om du gör der före sen 3 maj så det finns ju incitament att göra den tidigare.

      Radera
    3. Kanske annorlunda om man har lån och jämkar, men jag försöker undvika att få pengar tillbaka (=låna ut pengar till staten).

      Radera
  5. Beror säkert på många olika saker, att inte kunna ha alkohol hemma är en orsak, att inte ha råd att handla förrän sista lönen kommer är en annan, sedan finns ju dom som alltid är ute i sista stund, oavsett vad det gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det märkligt att man köper skumpa och fyrverkerier när ekonomin är så ansträngd att man behöver ta hänsyn till löneutbetalningsdagar. Men så är det, även när jag säljer något begagnat för en hundring försöker jag planera annonseringen efter den 25:e.

      Radera
  6. Jag upplever att jag förbrukar orimligt mycket mental energi för att motstå saker jag har hemma, lösningen är att inte ha det hemma. Jag tycker att det är intressant med förhållningssättet till skärmar. Jag hade smartphone i ett år, vilket slutade med att jag gjorde mig av med den. Det var ett konstant gnuggande på den där skärmen. Nu har jag burit ut Tvn efter att jag insåg att jag satt och tittade på "My 600lb life". Sista januari ryker internet för mig. För mycket slösurf. Det är inte okomplicerat att förhålla sig till saker som kan vara mer eller mindre beroendeframkallande. Det är givetvis bara att låta bli, men det kostar koncentration som man kan lägga på annat.

    F.o.m. februari läser jag Sparos blog från biblioteket.

    Hej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Håller till viss del med dig. Undviker att ha onyttigheter hemma (och tv:n är utslängd och smartphone har jag aldrig använt). Det är enklare att inte ha ett dåligt val att göra än att behöva jobba för det.

      Fast jag tycker att det är en annan nivå att behöva köpa jul- och nyårsspriten i sista stund istället för att ha ett par dagars marginal.

      Radera
    2. Teori kring val och beslut är mycket intressant. Min lösning att helt enkelt ta bort smartphone, internet och TV är en brutal lösning som också gör att jag förlorat det positiva med dessa saker. Framförallt internet. Men, dag efter dag märker jag hur jag har slösat bort tid på t.ex. Hemnet eller med att titta på youtubeklipp. Att i efterhand påminna sig om slöseriet med tid fungerar inte, skadan är ju redan skedd. Sen handlar min uppsägning av internet också om att spara pengar. Eftersom jag inte behöver internet för att jobba, finns egentligen ingen anledning till att ha det om jag kan förflyta mig 3 km till biblioteket och göra allt jag behöver på en gång någon gång i veckan.

      Radera
    3. Fast draget till sin spets är vi väl alla beroende av det moderna samhället. Vi skulle t ex överleva utan elektricitet, men nu när vi har det kan det bli ett osunt behov.

      Jag skulle nog, vissa dagar, må bra av att begränsa internet. Särskilt de riktiga onödiga aspekterna av det. Men jag ser det inte som så allvarligt att jag skulle behöva strypa tillgången helt.

      Radera
  7. "När man blandar socker och fett som i en kanelbulle,blir suget lika starkt som av kokain." Läste det i en artikel om Sören Gyll som har fått skrumplever av för mycket sötsaker.
    Att socker skulle vara beroendeframkallade om det tvistar de lärde, men går jag till mig själv så mår jag bäst av att avstå. Kan inte ha kakor, godis och bullar hemma, någon gång går det bra, om jag har varit väldigt strikt i min mathållning, så kanske jag kan hålla mig i några dagar, men för det mesta är jag som ett slukhål vad det gäller kombinationen fett och socker, iallafall hemma, bland folk får man ju uppföra sig, så där lyckas jag hålla tillbaka.
    Förstår att inte alla har samma problem eftersom vänner kan äta sött utan att det triggar igång en orgie. Dricker väldigt lite alkohol p g a det, risken är för stor att trilla dit.
    Tror visst att man kan vara en missbrukarpersonlighet och att vi har olika benägenhet för det. Skulle aldrig till ex förbereda en efterrätt dan innan gästerna ska komma för då är risken att det inte finns något kvar till nästa dag, däremot går det bra med maten./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittar man på statistiken kring andelen personer i t.e.x. USA som är överviktiga, kan man ju dra en slutsats om hur vanligt det är att ha svårt att motstå socker och fett.

      Radera
    2. Socker och fett är vansinnigt gott ihop och visst är det lättare att avstå helt än att ta en god kaka som smälter i munnen för att sedan låta bli att ta fler. Vad kokain har för sug kan jag inte uttala mig om, men det är olagligt att ha ett lager hemma utifall att man får lust ;-).

      Att det finns missbrukspersonligheter och att olika människor har olika benägenhet att trilla dit på ett beroende tror jag är bevisat, även om nog alla kan drabbas med tillräckligt dåliga val.

      När det kommer till alkohol har jag inte värre behov än att jag ganska lätt skulle kunna låta bli att dricka helt, så det är svårt för mig att förstå. Men om man verkligen inte kan köpa snaps, champagne eller vad som nu står på jul- respektive nyårsmenyn tidigare än i sista sekunden för att man annars kanske går loss på det själv innan känns det helt rimligt att bli nykterist.

      Anonym: Till det behövs inte statistik, räcker med att kolla på stan i Sverige. Kanske inte den här årstiden då alla ser ut som michelingubbar, men på våren eller sommaren. Andelen överviktiga är skrämmande hög.

      Radera
  8. God fortsättning!

    Jag kan bara hålla med dig. Det är dessutom bättre ekonomi i att köpa vid färre tillfällen (färre transporttillfällen, bättre planering).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma!

      Ja, just att handla 23 och 30 december bränner ju en massa tid när det praktiskt taget är kö för att komma in i butiken.

      Radera
  9. Marshmallowtestet är intressant, men resultatet är inte helt oomtvistat, se t.ex. här: https://www.vox.com/science-and-health/2018/6/6/17413000/marshmallow-test-replication-mischel-psychology
    /Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, tack för det. Ska absolut läsa studien, men artikeln tycker jag har lite att önska:

      "Your fate cannot be determined solely by a test of your ability at age 5 to resist the temptation of one marshmallow for 15 minutes to get two marshmallows."

      Snygg halmgubbe redan i första meningen för det där har såklart ingen någonsin sagt emot.

      Radera
    2. Nu får jag erkänna att jag inte lusläst studien, men av det jag sett tycker jag att de (om än motvilligt) ger originalundersökningen många rätt, som:

      "As with the earlier studies, we found statistically significant, although smaller, bivariate associations between early delay ability and later achievement."

      Radera
    3. Jo, de hittar ju också ett samband, frågan är bara vad de egentligen mäter och vad de kan korrigera för. Det här stycket tycker jag är mest intressant:
      We observed that delay of gratification was strongly correlated with concurrent measures of cognitive ability, and controlling for a composite measure of self-control explained only about 25% of our reported effects on achievement. These results suggest that the marshmallow test may capture something rather distinct from self-control.
      /Cecilia

      Radera
    4. Något som vore riktigt intressant är ett samtal mellan de nya forskarna och Walter Mischel som gjorde den ursprungliga. Vet inte hur pigg han är (han fyller 90 i februari), men då skulle man få alla aspekter av skillnader och likheter mellan studierna.

      Radera
  10. Låter allvarligt om det är pga rädslan att jag själv dricker upp det jag tänkt bjuda på. Fast det kanske är samma som att jag köper hem påskgodis skärtorsdagen för att det inte ska vara slut innan eventuella påskkärringar dyker upp. Karaktärsproblem, missbrukarpersonlighet eller nåt. Vet inte om jag ens vill veta. En bulle är ingen bulle, ska det vara så ska det vara ordentligt. Vadå lagom, i landet lagom. Nä, ut med allt skräp i kyl och skafferi och försöka tänka på både hälsa, ekonomi och miljö. Löfte eller målsättning?!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle aldrig ge något till tiggare som knackar på dörren, men även om det är samma fenomen måste det vara lättare att stoppa i sig lösgodis än att öppna en flaska man köpt hem för att dricka på julafton. Men ju mer jag tänker på desto mer logiskt blir det att det är därför de handlar julspriten så sent det går. Hade bara inte tänkt på det tidigare.

      Ska man leva nyttigt och billigt är det absolut enklast att inte köpa hem det man ändå inte vill konsumera. Det är lättare att stå emot ett tomt skafferi.

      Radera
  11. Skåp med tid-lås, kanske en alldeles lysande idé! I tre varianter : skafferi, kyl och frys. Jag köper aktier i ett sånt bolag direkt ;) tänk att kunna låsa in godis alkohol, löjrom, glass eller vad du nu har svårt att motstå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar finnas: https://www.thekitchensafe.com/

      Radera