söndag 19 januari 2020

Skatteplanerande författare

Skadeglädjen tycks aldrig så stor som när vänsterförfattare avslöjas med skattefusk. Två aktuella exempel: Jan Guillou och Håkan Nesser. Nu tänkte jag försvara dem lite.

Självklart gillar jag också när Jan Guillou åker på pisk. Det är en osympatisk människa vars självgodhet väller över alla gränser. Att han åker dit för att ha betalat för lite skatt är särskilt skojigt eftersom han är uttalad socialist med hög svansföring. Lite som när Timbuktu höll tal om näringslivets ovilja att betala skatt och en kvart senare framkom att han gör allt han kan för att själv slippa skatta i sitt eget bolag.


Men låt oss titta på sakfrågan. Guillou har en skrivarstuga där han jobbar, men eftersom den är ”utrustad som en permanentbostad med åretruntstandard” tycker Skatteverket att han ska förmånsbeskattas.

Om vi bortser från vad lagen säger, blir det inte lite fånigt om Janne (hade han haft längre armar skulle han nog slå den som kallar honom ”Janne”) ska bevisa att han jobbar på jobbet och inte går runt och trivs? Själv har jag druckit mycket kaffe hos arbetsgivare. Kanske borde jag be om att få betala retroaktiv förmånsskatt.


Över till Nesser. Till att börja med är jag inte lika säker som andra på att han är ”vänster”. Jag skulle inte ramla av stolen av förvåning om jag fick höra att han röstar på sossarna, men det enda politiska utspel jag hittar är att han inför USA-valet 2008 sa att han skulle ha röstat på Obama.

Till brottet så. Han tog ut 15 miljoner i utdelningar från sitt företag registrerat på Malta som han skattade för i England där han tidigare bodde. Men enligt Skatteverket hade han hunnit flytta till Sverige, så då ska han skatta här och kan möjligen (inte ens det är klart) räkna av de pengar han redan betalat i England.


Jag är inte skattejurist och skulle nog inte fatta alla turer även om de presenterades för mig, men det låter inte glasklart att Nesser gjort fel, och ännu mindre säkert att han i så fall gjort det med vilje. Om ett skatteverk tar emot ens pengar utgår man väl från att återstoden är skattad och klar?

Så istället för att peka finger åt två gamla författare som troligen redan betalat rätt mycket mer skatt än de får tillbaka borde vi kanske ifrågasätta varför reglerna är så krångliga att det inte är rimligt lätt att göra rätt för sig.

24 kommentarer:

 1. En av de journalistiska grundreglerna som råder i praktiken låter så här: kolla aldrig en bra story
  underförstått att då riskerar storyn att inte längre vara bra, alternativt inte ens vara en story längre.

  Så där bröt du mot en av grundreglerna, du kanske snart blir det som statsmedierna kallar för "Swish-hora" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast (nu jävlar är jag på väg att försvara journalisterna också!) jag upplever inte främst att det är journalisterna som pekar finger. Visst hade de kunna problematisera mer, men det finns det knappt tid till någonstans, men i en förenklad version upplever jag att de flesta i dessa fall redovisat verkligheten.

   Däremot har jag nästan inte läst någon som kommenterat artiklar och reportage om Guillous eller Nessers skatteaffärer utan att skadeglädjen överskuggar allt kritiskt tänkande.

   Radera
 2. Jan kan faktiskt bestämma sin egen skatt.

  https://www.svt.se/nyheter/val2014/jan-guillou-kan-bestamma-min-egen-skatt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om han skriver under på den nu ;-). En bra journalist hade kunnat sticka fram artikeln och ställt den frågan. Möjligen hade han reagerat som i Svepet:

   https://youtu.be/HycuUtBl3fs?t=107

   Radera
  2. Den är helt klart lite cringe som ungdomarna säger (hoppas jag använde det rätt nu).

   Radera
  3. Jag tror att du använde det rätt, men jag brukar säga pinsamt istället för att inte känns mig gammal (https://www.youtube.com/watch?v=8LIuA6pozH0).

   Det lustiga är att den enda som inte är pinsam är Stellan Skarsgård, trots att han måste ligga någonstans mellan 2 och 3 promille.

   Radera
 3. Jag kommer aldrig förstå hur man som miljardär kan anstränga sig så förtvivlat hårt att inte betala skatt korrekt, speciellt då det handlar om kapitalskatt. Vad är det ens att gnälla över då skatten på kapital i Sverige är 30% eller tom 25% på onoterat? Tänker tex på miljardären Felix Hagnö som upprepade gånger hamnar i trubbel och kommer med tveksamma förklaringar som "computer glitch”:
  https://digital.di.se/artikel/skattesmall-for-spotify-agaren

  Dessutom med en pappa som dömts till fängelsestraff för ekonomisk brottslighet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket vill ha mer? Fast den där förklaringen var det vekaste jag sett, att kalla den tveksam var för snällt. Ska man fuska får man väl komma på någon slags plan på vad man ska säga om man blir påkommen, eller också bara hålla mun och betala.

   Radera
 4. Inte Guillous enda misstag. Tydligen har han på firman köpte ett sommarhus som han deklarerat som "verkstad" och dragit av sedan 1991. Nu när skatteverket upptäckt detta är han ganska styv i korken och säger sig kunna vinna tvisten då det vinterbonande huset i Roslagens skärgård varit hans "skrivarverkstad". Även om han skulle förlora räknar han med att sänka sin skatt ordentligt eftersom han ska anlita dyra skattejurister. Jag är dock inte säker på utgången i detta mål. Sannolikheten att få rätt mot skatteverket är låg, kändis eller ej.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/b5BOKe/jag-kommer-att-vinna-mot-skatteverket--och-de-vet-om-det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade missat att han missat skillnaden mellan verkstad och skrivarverkstad (lite som att en professionell bodybuilder kallar gymmet för sitt kontor).

   Fast sedan tycker jag att han har en liten poäng. Skatteverket påstår en sak, sedan är det upp till Guillou att visa att han har rätt, och tills det är gjort (ett par år i domstolsväsendet?) får han ligga ute med pengarna oavsett. Just Guillou har nog inga problem med det, men andra har under tiden gått i personlig konkurs och fått hela sitt liv förstört. Om det sedan visar sig att Skatteverket gjort fel blir inte deras liv mindre ödelagda för det.

   Radera
 5. Jan Guillou säger att mycket gärna betalar 75% i skatt i en intervju i Aftonbladet, men det är klart det var ju 2007.
  Han har även sagt att han felparkerar med flit så att han kan få böter och därmed bidra med extra skatt när han går på Systembolaget.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Epkao/jag-betalar-garna-75--skatt

  Frågan är ju egentligen, om han nu är så kåt på att betala in pengar till staten som uppger att han är, varför skulle han motsätta sig att han får bidra med lite extrapengar till just staten via Skatteverket i en direktdebitering?
  It doesn't add upp som di säger där borta i amerikat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler än Janne har ju sagt att de gärna betalar skatt, men när det kommer till kritan är det inte så häftigt ändå (även om de svenska skattesatserna är häftiga).

   Radera
 6. Svensk hycklande vänstermedia är otroligt duktiga på att balansera på en knivsegg - där de själva tycker att de lyckas väl. Vänsterjournalisten Guillous skatteplanerande är tydligen inte är något att lägga särskilt mkt krut på medan Östling fick löpa gatlopp & ett helt avsnitt i UG. Jag kommer på mig alltsomoftast på mig själv med att skämmas över att jag är svensk. Frågar någon mig utomlands var jag kommer ifrån säger jag numera att jag är "Skandinav" - i from förhoppning om att få sola mig lite i danskarnas och norrmännens glans...
  Säger som Åkesson. Fick jag chans & möjlighet skulle jag lägga ned SVT & SR ögonaböj ist för att stötta denna vänsterliberala smörja! Skulle även passa på att dra in allt statligt mediastöd till DN m.fl. som jagar mygg & sväljer kameler i sin smala, "fina" åsiktskorridor för MINA skattepengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i Östlings fall var det väl bara ord? Han ifrågasatte hur skattepengarna användes, men blev väl inte anklagad för fusk?

   Presstödet känns ännu mer förlegat än SVT/SR. Det infördes ju för att få en spridning som rimligtvis kommer naturligt med internet. Vet inte vem som skulle sakna tidningarna som måste hållas under armarna för att finnas - SvD, ETC m fl.

   Radera
 7. Vänstern älskar ju att berätta att de så gääärna betalar skatt. Mona "Passgångaren" Sahlin hävdade ju tom att det "var tufft att betala skatt". Det visar sig dock att de egentligen menar att det är tufft/bra/viktigt att alla ANDRA betalar skatt. Just Sahlin är ju dömd för just sitt skattefifflande https://www.expressen.se/dinapengar/mona-sahlin-straffas-for-skattebrott/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det faktum att hon flera år lät bli att deklarera i tid rimmade inte heller något vidare med viljan att skicka sina pengar till statskassan.

   Radera
  2. Och hon skriver falska intyg om lön till anställda, med uppsåt att banken skulle bevilja lån på flera miljoner kronor.
   Vad säger då Måna, jo: "självklart hjälper jag mina vänner"

   Det finns så många sanna historier där Måna varit inblandad och som skulle få svenne banan att backa. Det lilla som kommit ut är bara som toppen på ett isberg.

   Radera
  3. Tror ändå att det mesta har kommit fram (här t ex: https://www.youtube.com/watch?v=87MVH7YHz2g), men många journalister och tyckare pratar fortfarande bara om toblerone, som att det enda felet hon gjort skulle ha varit att köpa lite choklad på fel kontokort.

   Men vad ska man göra åt det? En del tror säkert att hon tvingades bort från politiken för att hon var en "stark kvinna", men man kan ju inte tvinga folk att ta in fakta.

   Radera
 8. Jag vet inte om det är att peka finger när folk med så hög svansföring som vissa vänsterpartister har sedan visar vara några av de värsta kålsuparna själva. Och det säger jag med ganska bra dataunderlag så att säga :)
  Själv blir jag rejält äcklad av sådana parasister till hycklare. De som ska tala om hur andra ska göra, leva och ha för korrekta åsikter.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de bjuder ju helt klart in till det själva. Särskilt Guillou.

   Radera
  2. Rättmätig kritik kallar de för hat och hot, och gör allt för att se till att lagstifta emot. Vad annars kan man förvänta sig av vänstern än att de vill att andra än de själva ska vara tysta?

   Radera
  3. Ja, det är lätt att tolka det så. Såg ett klipp där Nya Tider (?) försökte intervjua Guillou på Bokmässan och han vägrade svara på något samt undrade om reportern ville slåss. Lite underligt beteende av en som varit journalist i 50 år, kan jag tycka.

   Radera
 9. Jag kunde inte hålla med mer i beskrivningen om Janne G. En socialist borde väl likt Mona Sahlin tycka att det är häftigt att betala skatt?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gillar i alla fall när andra är solidariska.

   Radera