fredag 24 januari 2020

Mildvinterinvesteringar?

Det har varit varmt i vinter. Och snälla, låt oss slippa diskussionen om huruvida det är en del av den ena eller andra trenden, jag funderar över detta ur ett investeringsperspektiv.


Logiskt förstår jag att företag som säljer vinterkläder inte dansar av glädje över blidvintern. Samma sak med sportaffärer som vill sälja skidor och sånt. Den norska sportkedjan XXL vinstvarnade för fjärde kvartalet redan i mitten av december och passade på att sparka chefen.

Aktien för svenska Skistar som driver skidanläggningar har inte heller gått särskilt bra på sistone. Detta trots att snödjupet är bättre än vanligt på många skidorter, men kanske bli vi sörlänningar inte så åksugna när vi har mer snö i frysfacket än på tomten.

Vad fan snackar han om?!

Men om vi nu inte köper toppluvor, långfärdsskridskor eller liftkort – vad köper vi då? Alltså, vilka investeringar dra nytta av av en mild vinter? Fastighetsbolag är det enda jag kan komma på. Bostadsförvaltare borde gynnas av att slippa köldtoppar, men finns det verkligen mer att pressa ur fastighetsbranschen nu? Bonava backade 14 procent så sent som igår.

Visserligen är vintern inte över. Även om jag har lika svårt som någon annan att komma ihåg tidigare vintrar (jag skulle inte ens kunna redogöra för vintern 2018-2019 månad för månad) har jag inga problem att minnas snödrivor och köldknäppar i både mars och april, men om vi leker med tanken att det blir en någorlunda snöfri och ljummen vinter söder om Dalälven, var ska man satsa pengar för att dra nytta av detta?

59 kommentarer:

 1. Oj, detta var ett långsökt grubbleri.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsökt? Nja, det är slutet på januari, barmark och +6 grader och jag har oinvesterade pengar på banken.

   Radera
  2. Ok. Jag trodde du var baisad till börsen?
   Men annars skulle jag köpa en post i Awardit. Med det får du en möjlig uppsida på kanske 30-40 procent bara det kommande året skulle jag tro.

   Radera
  3. Det är jag, men inte värre än att jag har en del pengar där. Det är bara Kavastu som är så iskall att han lämnar hela börsen den dag baisspendeln slår över.

   Tror du verkligen det? 60 procent upp på ett år och P/E 74. Och finns det verkligen pengar i den där branschen? Jag har sett ett par startups på nära håll som höll på med lojalitetsprogram och aldrig fick det att flyga. Med det sagt, jag vet ingenting om Awardit mer än det jag läst mig till den senaste minuten.

   Radera
  4. Grejen är att många luras av deras redovisning. De nyttjar inte ifrs utan den andra svenska standarden. De har för övrigt sagt att de ska överväga ett byte, och den dagen brakar resultatet rakt genom taket. Dagens redovisning betyder att de är tvingade att skriva ned alla förvärv över 5 år, vilket iof blir skatteeffektivt. Men, om du istället tittar på kassaflödet så ser du hur råstarkt det är. Du får en fet stigande utdelningspolicy också, i kombination med tillväxt. Affärsiden är mycket kapitaleffektiv och de har nu förvärvat sig till en stark marknadsposition i skandinavien.

   Radera
  5. Jag ska kika på det. Du låter väldigt engagerad, så vi får se om jag också blir det.

   Radera
 2. Pollenallergimedicintillverkare?

  Men det är svårt att tänka på något man vill konsumera bara för att det är kyligt, mörkt och blött. Stövlar?

  Och visst kan det fortfarande bli snö, men jag tror att de flesta redan gett upp tanken när det inte ens är en antydan till vinterköld i södra delen av landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag undrar om det är så varmt att det drar igång pollensäsongen. Snarare stövlar då, men jag är rädd att de som säljer gummistövlar också säljer vinterskor (som troligen finns i drivor på lagret nu).

   Det kan bli både vinter och snö i år, men med all sannolikhet kommer vi ändå lindrigare undan än vi brukar.

   Radera
  2. Den är fantamej igång. Hasselhanblommorna hänger och dinglar på väg till jobbet. INTE kul för mig som är hedersmedlem i astmakören "PIIIIP".

   Trefvlig helg!

   Radera
  3. Det var som tusan, där lärde jag mig något nytt!

   Trevlig helg själv, och förhoppningsvis en pollendefensiv sådan.

   Radera
  4. redan för en vecka sedan pratade de p1 morgon om att pollensäsongen redan börjat

   Radera
  5. Jag har inte lyssnat på P1 på många pollensäsonger och visste inte ens att de hade börjat med journalistik igen, men jag förstår att det är ett stort problem för de drabbade.

   Radera
 3. Luftkonditionering och pool?

  I villamattorna som finns i vår kommun dyker det upp pooler och luftvärmepumpar som aldrig förr. Vi själva har ett modernt hus med frånluftsvärmepump, men funderar på att köpa in en billig luftvärmepump för att kunna komplettera med kyla på sommaren.

  Dryck brukar sälja bra när det är varmt, t.ex. Kopparbergs eller CocaCola?

  Jag är dålig på att spana konsumenttrender, men även vi Snålgrisar valde under sommaren som gick att köpa en (begagnad) pool på ca 20 m2. Den hade vi stor glädje av under sommaren, och sparade åtskilliga besök till den ganska sunkiga badsjön i närheten av där vi bor. Vattnet var inget vidare, och en glass kostar 25 kr. Visst, ibland är det kul med en utflykt, men det var stor lyx att kunna svalka sig efter ett svettigt pass med gräsklipparen :) De som bor nästgårds har tre barn och de har haft pool i 5 år nu. De kallar det för den "bästa investeringen någonsin"... vilket jag är tveksam, men jag kan absolut se de praktiska fördelarna. Nu kostade väl våra poolgrejor några tusenlappar medan de gav runt 200".

  Vi får väl se om denna sommaren blir lika varm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pool verkar stort (även om jag gissar att det är oavhängigt av att vi fått en mild vinter). Fattar det inte riktigt. Har en kompis som har pool och jag tycker att det verkar vara ett evigt slit med ventiler och pumpar som går sönder och måste repareras eller bytas ut.

   En varm sommar vore trevligt! 2019 var inget vidare.

   Radera
 4. Du kan ju alltid blanka Skistar. Skidsporten lär vara på utdöende överallt utom i Qatar: https://www.freeride.se/dubai-varldens-storsta-inomhusbacke-igen/

  https://www.fplus.se/branscherna-som-vinner-eller-forlorar-pa-klimatforandringarna/a/wEjnOM

  Kanske idé att satsa på tillverkare av AC och fläktar. De gick ju ganska bra sommaren 2018.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar vara det, men jag förstår det inte. Kollade Skistars snötillgång när jag skrev den här texten och det var mer snö än normalt i de flesta.

   Tack för länken. Även om jag är rätt tveksam till att den här vintern säger något om långsiktiga trender var det intressant och lite förvånande att höra att svensk elexport förväntas öka. Med alla nedlagda reaktorer trodde jag att vi snart var helt beroende av kol och naturgas från söder.

   Radera
  2. När ca 40 procent av produktionen kommer från kärnkraft, innebär det då att vi ska exportera el samtidigt som vi stänger ned den effektiva kärnkraften. Jo du, fake news har man ju hört.

   Radera
  3. Jag har ingen aning. Det där med el verkar komplicerat.

   Radera
  4. Här ser man statistiken från svensk elproduktion: https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

   Även om vi lägger ner kärnkraften så kommer vi att exportera el vissa dagar och tidpunkter precis som vi idag exporterar när det blåser bra och elpriset är bra men importerar när det är extrakallt, blåser dåligt eller när elpriset är lågt etc.

   Radera
  5. Där ser man, tack för det!

   Radera
 5. En bransch som gynnas bör vara byggbranschen. Man kan fortsätta bygga, gjuta grund och lägga asfalt osv när det inte är för kallt ute och i marken. (Skanska, Peab, NCC osv) Kan tänka mig att även gruvnäring gillar varmare väder. (Boliden, Epiroc osv)

  Och som du nämner, fastigehetsägare som slipper extra uppvärmning och ex snöröjningskostnader. (I princip alla fastighetsbolag)

  Lite beroende på hur stor del av produktportföljen som är snöröjning så kan man ju tänka sig att ett bolag som Green Landscaping skulle dra nytta av att få förlängd säsong. Normalt är Q1 ett risigt kvartal, men om man kan börja sköta om trädgårdar mm tidigare så skulle det teoretiskt vara positivt.

  Ännu mer långsökt..Ratos. Om plantasjen går bättre för att även privatpersoner börjar fixa trädgårdar tidigare.

  Bilia? Folk kör relativt sett mer bil vid bättre väder. Mer slitage och krockar leder till fler verkstadsbesök och inköp av nya bilar. Kanske.


  Aja, några idéer som jag snöt ur mig lite snabbt. Verkligen ingen djupanalys. Enjoy! :)


  Cheers,

  /P
  Disclaimer: Om man handlar enbart pga ovanstående fritt spånande så får man skylla sig helt själv. Själv äger jag inget av ovan specifikt nämnda bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i! Särskilt vägbyggen borde ha stor glädje av en mild vinter.

   Green Landscaping var ett udda tips. Intressant även om P/E-talet på -127 tyder på att det inte bara är Q1 som varit risigt :-).

   Ratos var en aning långsökt, men varför inte.

   Bilia förstår jag inte riktigt. Mer slitage och krockar borde det väl bli vid snö, kyla och halka snarare än den sexmånadershöst vi har bakom om?

   Och tack för disclaimern! Jag kan riktigt höra rösten från den ene (eller om det möjligen är den andre) i Fill-or-kill-podden när jag läser texten. Är det möjligen också så att man aldrig är garanterad att få tillbaka alla sina investerade pengar ;-)?

   Radera
  2. Har kollat lite på Green Landscaping med jämna mellanrum. De är rätt ensamma i sin nisch att sköta om stat och kommuns grönområden. Känns som att det kan vara lukrativt att vara enda spelare på en marknad där kunden inte direkt är priskänslig (other peoples money). Vet inte var du hittade P/E -127? Hittills i år har de tjänat ca 80 öre per aktie per 3Q och den står i dryga 30kr, så P/E är åtminstone positivt om inte superbilligt.

   https://poddtoppen.se/podcast/1326731401/investerarens-podcast/bonusepisod-green-landscaping

   Podd med VD som är nåt år gammal. Bolaget lät lite spännande, men jag har hittills inte kommit till skott. (pun very much intended)


   Cheers,

   /P

   Radera
  3. P/E -127 är Avanzas siffra (https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/837354/green-landscaping-group), din lät roligare. Ska lyssna på podden och se om jag tror på guld och gröna skogar efter det (nu har det här samtalet förvandlats till Hipphipp-övergångar).

   Radera
  4. Stat och kommun måste upphandla så om kommunerna börjar lägga ut sin parkförvaltning i större skala så kommer de inte länge vara ensamma och då börjar priserna gå nedåt.

   Om folk åker mer bil när det är fint väder vet jag inte men jag skulle nog säga att detta år har det snarare varit grått, trist och regnigt. Snarare förutser man mer regn så med den motiveringen skulle jag i vart fall inte köpa bilia. Fastighetsbranschen tycker jag låter vettigt om vi pratar om blidväder och inte nämner andra trender för då kan de få andra problem beroende på läget av deras fastigheter. Byggbranschen borde gynnas.

   Radera
  5. Fast det faktum att offentlig verksamhet måste upphandla offentligt är ju ingen nyordning från 2020, så vad är det som säger att konkurrensen kommer att hårdna framöver?

   Jag håller med om fastigheter och bygg, de borde vara de givna vinnarna av en mild vinter. Samtidigt känns fallhöjden i fastighetsaktier just nu svindlande.

   Radera
  6. Jag utgår från att deras tillväxt är beroende av en ökning av antal uppdrag läggs ut på entreprenad. Med mer jobb som läggs ut så kommer även konkurrenter, vilket när det gäller offentlig upphandling brukar resultera i en race to the bottom när det gäller pris och kvalitet.

   Om du tittar på t.ex Trafikverkets upphandlingar så kan de stora teknikkonsulterna inte delta om de inte lägger en del av jobbet på sina kontor i Östeuropa eller Indien eller något land som ligger lägre i kostnadsnivå. På samma sätt förlorar de jobb i mindre projekt hos andra kunder till mindre konsultbyråer som kan lägga priset lägre på grund av lägre overheadkostnader. De mindre byråerna kan å andra sidan inte leverera mängden arbetskraft som behövs i större projekt såsom Trafikverkets. Så priserna pressas i alla sorters uppdrag.

   Radera
  7. Fast det kan väl lika gärna vara så att ökningen beror på ökad marknadsandel? Men det här är en faktor som gör mig lite rädd, gillar inte när bolag blir beroende av staten för sitt resultat.

   Radera
  8. Om de är den enda spelaren på marknaden som det sägs ovan hur kan de öka marknadsandelen utan att fler lägger ut på entreprenad?

   Radera
  9. Jag har som sagt inte kollat på bolaget utan väckte bara frågan. Tänkte att de kanske inte är den enda spelaren på precis hela marknaden, skulle t ex kunna finnas mindre, lokala bolag.

   Radera
 6. SPRIT !! Såklart. Alla bor ju inte i Skogen och kör Skogsstjärnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dricker folk mer sprit vid en mild vinter? Borde det inte vara tvärtom, att man korkar upp för att hålla sig varm när det är riktigt kallt?

   Radera
  2. Vädermässigt så har det varit en deprimerande vinter i vart fall på västkusten så är inte förvånad om det ökat spritkonsumtionen.

   Radera
  3. Västkusten är väl alltid deprimerande ;-).

   Radera
 7. Skadedjursbekämpning kanske, allt ifrån möss till getingar och fästingar och liknande borde överleva bättre vid en varm vinter.

  Nu vet jag inte om det finns så mycket sånt på börsen däremot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller, men annars låter det som en kanonidé. Råttorna trivs nog kanon med detta.

   Radera
 8. Bloggaren Cornucopia nämnde detta med mildare vintrar igår. Ska man tro honom kommer botemedel mot mögel och rost bli guld värt om det blir milda vintrar framöver.

  cornucopia.cornubot.se/2020/01/sno-ar-torrt-regn-ar-blott-klimat-och.html

  Trevlig helg, Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Hur bitter man än är känns det skönt att veta att Cornucopia alltid är lite värre. Fast i en gråtrist text med inslag av mögel flinade jag ändå lite åt det sköna syftningsfelet:

   "Jag har fått börja plocka fästingar på redaktionsmedarbetarna nu i januari, då de vaknat till liv igen och trivs utmärkt i 5-10 grader".

   Trevlig helg själv!

   Radera
  2. Låter rimligt. Förutsatt att Cornucopia har rätt i att vädret är en trend. Själv tänker jag mer att jag vill satsa på det som borde ha fått medvind den här vintern. Nästa vinter kanske det blir "rysskyla" igen. Det var inte så himla länge sedan den var poppis på löpen.

   Radera
 9. Kul inlägg med Lynch-touch!

  Vad tror du om Beijer Ref inom kyl- och klimatanläggningar, Micke?
  En jäkligt dyr aktie kan tyckas som jag väntat på att den "ska gå ner" till bra nivåer i 7-8 år nu... :-)

  Liknande tema är svalkande drycker av olika typer (Kopparbergs eller Carlsberg) att läppja på när värmen kommer.
  Kan man dessutom hitta någon med en go & fin vallgrav i form av tex ett starkt varumärke tror det kan vara en aktie att gifta sig med :-).

  Trevlig helg, Micke!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Beijer Ref är en sån där aktie jag tittat på och tänkt att jag blir sugen om den blir lite billigare. Och så blir det aldrig det. Samma som Nibe t ex.

   Svalkande drycker - då är vi inne på varma somrar, inte vintrar, och jag ser inte kopplingen där. Men Karlsberg gillar jag, även om jag aldrig känt att jag velat ta in den.

   Trevlig helg själv!

   Radera
  2. Du har sannolikt rätt att milda vintrar kanske aldrig blir såå varma att Kopparbergs blir aktuellt... Vad tror du om milda vintrar och... SPRIT??!! Jag gillar Diageos varumärken och kan mycket väl tänka mig att värma mig med en whiskey från Black Label. en Baileys eller en Smirnoff (där det sistnämnda iofs för mig är kopplat till dåliga ungdomsfyllor...:-)...) Hälsar Lars D

   Radera
  3. Har samma erfarenhet av ungdomsfyllor. Smirnoff med inslag av Lambrusco.

   Radera
  4. Smirnoff + Red Russian blandat 50/50 här ;-) Hälsar Lars D

   Radera
  5. Ojojoj, en citronskiva på det så ;-).

   Radera
 10. Kanske investera i en vingård, marknaden för svenska viner växer och det är mer och mer gynnsamt. Druvorna stormtrivs nu när vi fått ett varmare klimat i Sverige ;) Det är vin vin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi fått varmare klimat i Sverige? Är det inte bara en vinter som blivit lite varmare än snittet?

   Svenska viner är jag ytterst tveksam till. Vin är så mycket tradition. Okej att det går att kränga vodka och kanske någon gin, men jag tror att en ytterst liten klick vill servera svenskt vin när det finns riktiga vinländer som Frankrike, Spanien och Italien.

   Radera
  2. De som har alla siffror och kan summera och dividera får det till att det nu är i snitt 1 grad varmare i Sverige (se kartan för hur det blivit där du bor). Eftersom enskilda år kan skilja betydligt mer än 1 grad så betyder det att det fortfarande kan bli kalla vintrar.

   Tyvärr betyder det varierande vädret också att det tar 10-20 år innan man har siffror som är helt säkra, annars hade vi kanske regerat för 20 år sedan och inte nu. Kanske.

   https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/sveriges-klimat/sveriges-klimat-har-blivit-varmare-och-blotare-1.21614

   Så jag skulle inte vara säker på att vinet överlever. Det överlever mer i genomsnitt, men det räddar inte de plantor som dör när det blir en köldknäpp.

   På anekdotsidan så har alltid frågan för mina vintrar varit om det ska bli 5 eller 10 decimeter snö, tills för något decennium sedan när det helt plötsligt var nästan snöfritt. Och sedan har "nästan snöfritt" återkommit och återkommit. Det gör det väldigt lätt för mig som person att lita på forskarna eftersom det matchar exakt vad jag kan se med mina egna ögon. Egentligen borde det inte spela någon roll för lokala och udda väder är ju möjliga utan klimatförändringar men vi människor är uppenbarligen inte så logiska och jag är människa. Beeep.

   Radera
  3. När SMHI med någorlunda säkerhet kan berätta för mig vad det ska bli för väder i morgon ska jag börja lyssna på vad de tror om vädret om hundra år ;-). En av deras gamla profiler Pär Holmgren fastslog för tretton år sedan att Vasaloppet snart skulle få lägga ner pga snöbrist. Sedan dess har loppet inte ställts in ett enda år. Det gjorde man däremot 1932, men lyckligtvis var inte Greta född då så det avskrevs som vädervariationer och man började planera för 1933 års Vasalopp istället för att klimatstrejka.

   Radera
  4. Väder är ett kaotiskt system. Tror aldrig vi kommer kunna beskriva det speciellt exakt.

   Klimatet är betydligt lättare att hantera, fast det tar så mycket längre att göra observationer för att bli säker på att modellerna är tillräckligt korrekta. Det gjorde det relevant att vara skeptisk för 30-40 år sedan, men nu finns det nog med data och observationer för att vara säker på att klimatet förändrats och fortsätter förändras. Fråga nummer två är varför. Det finns två olika förklaringar som inte går att stryka: Antingen utsläpp av växthusgaser eller så det något helt okänt som vi än så länge inte kunnat se eller mäta. Jag personligen tycker att det är olämpligt att göra ingenting och hoppas att det bara är utomjordingar som busar med oss, men kanske är det så det är.

   Förresten hade Vasaloppet blivit inställt en bunt år under 2000-talet om vi inte numera hade haft konstnö och lastbilar. Vill folk lägga massor av miljoner på något så hittar man en lösning. :) Osäkert hur länge det håller dock. Än så länge har antalet snödagar i Svealand bara minskat från 110 till 90 i snitt men det lär ju inte stoppa där. Kanske kan någon uppfinna konstsnö som inte smälter? Då är Vasaloppet säkrat.

   Konstsnön har förresten påverkat vilka vallor folk använder. Swix borde tjäna pengar på att man måste köpa nya vallatuber.

   Radera
  5. Om det är lättare att hantera är det ändå märkligt att Pär Holmgren haft nästan lika många fel som Al Gore (alltså typ alla) i sina spådomar.

   Valla vågar jag inte investera i, även om de skulle vara börsnoterade (jag vet inte ens det).

   Radera
  6. Det var en artikel om att det största hotet mot Vasaloppet var faktiskt minskad snödagar i södra Sverige. Rullskidor är betydligt tråkigare än vanliga. Snöbristen i Dalarna kunde de hantera med konstsnö.

   Jag gillar din teori om att det är utomjordingarna som busar. Jag tror att jag kör på den och i fall den nu inte skulle vara korrekt för säkerhets skull ser till att inte äga en fastighet eller andel i förening som äger fastighet alltför låglänt eller nära vatten. Hyra funkar ju ok om man inte bor på första eller andra våningen. Jag ser fram emot reaktionerna när jag presenterar min nya teori. :D

   Radera
  7. Bara säg att saker ska ske långt fram i tiden, så är det lugnt. Skulle någon ställa dig till svars får du använda dig av Al Gore-taktiken att bara fortsätta med nya profetior, som att du fortfarande är relevant trots att du haft fel. Det verkar funka.

   Radera
 11. Jo men så är det säkert, och någon tillverkning i större mängder som konkurrerar tror jag inte heller på. Konstigt nog va det detta som ploppa upp i min skalle först. Har nog läst en del om svenska vingårdar det sista. Gått från 3 gårdar till 30 på kanske 15 år, men det förblir nog väldigt småskaligt allt som ör. Nej just det, va ju i Aftonbladet ja läste om klimatet. Attans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dock inget emot idén, men tror att det dröjer innan Österlen hävdar sig mot Rioja.

   Radera
 12. Ur investeringsperspektiv:
  Oavsett man själv bryr sig om klimatförändringar eller inte börjar nog "gemene man" bry sig.
  Det ändras resvanor. Det ändras matvanor. Det ändras konsumtionsvanor. (Till och med Kina skulle förbjuda plastpåsar).
  Så bolag som har miljö som focus. (har själv exempelvis Eolus och Tomra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone i Sverige skulle jag vilja säga tvärtom, att folk börjar bli lite sansade och ledsna på alla som ropat "Vargen kommer!" utan att få rätt.

   Tomra tror jag på av rent ekonomiska skäl (sålde tyvärr alldeles för tidigt). Eolus är jag mer skeptisk till i takt med att fler och fler inser att vindkraft kan vara det sämsta ickefossila alternativet ur miljösynpunkt.

   Radera