torsdag 16 januari 2020

Find them and kill them!

Det var länge sedan jag läste Processen av Franz Kafka, men om någon fram till igår hade sagt att Delegationen för korrekta utbetalningar är hämtad därifrån hade jag trott på det. Nu vet jag bättre, det är såklart en svensk myndighet som har till uppgift att se över svenska bidragsutbetalningar. Ordförande för delegationen är Sven-Erik Österberg. Ni vet, den där gamla sosseministern som ser ut precis som Thomas Quick.


Men det var ett sidospår. Om man ska tro delegationens egna uppgifter behövs den för enligt deras rapporter betalas det ut 8,7 miljarder för mycket varje år. Alltså pengar mottagaren inte har rätt till. Merparten beräknas vara utstuderat fusk.

Jag tycker att Sverige har alldeles för många myndigheter och tjänstemän, men här känns det som att det finns pengar att spara genom att lägga mer resurser på att stoppa myglet. För nog känns det som att varenda gång exempelvis Försäkringskassan börjar kontrollera människor som påstår sig vara hemma med sjuka barn får man ner kostnaderna.


Jag skiter i om det är integritetskränkande ifall din arbetsgivare blir uppringd för att kolla ditt schema eller om det kommer hem en kontrollant som kollar att du brutit foten. När man får lön har chefen rätt att kolla att man jobbar för att förtjäna den. Får man bidrag är staten och skattebetalarna ”arbetsgivare” och ska kunna kolla att man har rätt till pengarna. Ge kontrollanterna provision på upphittat fusk om det förbättrar resultatet, det är de värda.

Huruvida Delegationen för korrekta utbetalningar fyller någon annan funktion än att ge jobb åt överblivna politruker är jag mer tveksam till.

30 kommentarer:

 1. Det finns nog mycket att ta tag i för "delegationen för korrekta utbetalningar". Men känns det inte som vi har nog med myndigheter nu? Den enda nya myndighet som vore befogad är väl en sån här: https://simplification.gov.mt/en/PublishingImages/Conferences/Gozo%20office%20opening/DSC_7887.JPG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår inte heller varför man prompt måste göra en myndighet av varje arbetsuppgift som kräver mer än två pers i en källare. Lätt hänt att själva administrationen äter upp mycket av arbetstiden.

   Vore rätt typiskt om Sverige inrättade en sådan myndighet. Och att resultatet blir ännu mer byråkrati i ännu fler myndigheter.

   Radera
 2. Tummen upp.

  Inom familjen har en insyn i en statlig myndighet och man blir mörkrädd när man hör vissa saker, du skulle bara veta.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr verkar hela samhällsapparaten vara uppbyggd kring "vi litar på dig", vilket både svenskar och folk som är vana vid myndigheter som har en helt annan koll inte är sena att utnyttja. Det märks om och om igen med fusk av alla de olika slag, märkligt nog väldigt ofta i Södertälje och Malmö hmmm.

  Det stora problemet anser jag är att myndigheter inte har möjlighet att samköra sina register, samt att det är slapphänta kontroller av folks identiteter, där läcker det otroligt mycket pengar som ganska enkelt hade kunnat stoppas med bättre automatiska kontrollrutiner och en ny folkuppräkning där alla medborgare antingen godkänns och loggas med fingeravtryck/dna som fullvärd svensk medborgare eller deporteras. Jag vet inte varför regeringen är så saktfärdig med dylika förslag trots att det hade skapat en stor mängd pluspoäng och fått tyst på oppositionen som alltid gnäller att det inte görs något mot fusk och brottslighet.

  Ovan kräver givetvis att det satsas resurser både på utveckling av automatiska kontroller samt att det finns tid för handläggare att faktiskt genomföra åtgärder i de fall fusk upptäcks. Här antar jag att det krävs resurser från både domstolar och polis. Det svenska samhället är dåligt rustat för den oerhörda mängd fusk och mygel som det dagligen utsätts för helt enkelt. Andra länder som har haft dessa problem sedan länge ligger långt före, t.ex. gällande inre utlänningskontroll. Migrationsverket borde ha en egen enhet med kanske 200 anställda som endast jobbade med att hitta illegala invånare och deportera detta. vansinnigt att detta faller under den överarbetande polisens domän. Likadant med Tullverket, oerhört eftersatt och underbemannat i förhållande till verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tex fem olika identiteter följer att man även har fem röster i de politiska valen vart fjärde år. Vem vill frivilligt riska att förlora röster i nästkommande val?

   Makten är det viktigaste av allt, det är därför man finns som parti, för utan makt kan man inte genomföra något av det man säger sig vilja göra eller för den delen blockera andra från att göra det de vill göra.
   Att därmed avsäga sig makt är att avskaffa sig själv - och det är det inte speciellt många partier som är intresserade av.
   Och jo, fem identiteter har visat sig inte vara speciellt många, de finns fler personer som har fler än tio olika identiteter.

   Radera
  2. Ja, det där att myndigheter inte har rätt att samarbeta har jag aldrig förstått. Att däremot registrera allas DNA är jag mer tveksam till.

   Migrationen är en sak, men när folk väl är här, har personnummer osv, borde det inte vara så himla svårt att kolla att de inte får två konkurrerande bidrag samtidigt.

   Radera
  3. Sparo, det finns redan ett DNA-register för alla födda i Sverige from 1975.
   Det är bara ett pennstreck bort i riksdagen så är det helt öppet för alla, så det är enkelt ordnat, och s.k. provballonger har redan genomförts.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/PKU-registret

   Radera
  4. Jag vet, men att vissa drabbats av något dumt är inget skäl att göra det värre genom att låta samma skit drabba oss andra.

   Radera
  5. Eller så skulle man kunna säga om redan hälften av befolkningen är registrerade vore det rättvist att även övriga ska vara det. Men det är klart, då skulle man ju få lov att få in de som inte är födda i Sverige och då skulle det bli ett j-ä liv för att uttrycka det milt.

   Radera
  6. Med den logiken är det väl nästan orättvist att ingen av oss får leva i en tid med häxbränning eller digerdöden när tidigare generationer fick det. (Jag inser att digerdöden är värre än att hamna i ett DNA-register, det är inte den jämförelsen jag gör.)

   Radera
  7. @Sparo: Dna var endast ett exempel, fingeravtryck duger antagligen lika bra, det viktigaste är att en fysisk individ inte kan ha mer än en identitet, vilket uppenbarligen är busenkelt idag. Jag tror det var partiet medborgerlig samling som föreslog en ny folkuppräkning. Vet inget om detta partiet, men det är ingen dum idé med tanke på det kaos som finns gällande bidrag som betalas ut till folk som inte längre bor i landet etc. Bidrag ska för 99% av medborgarna endast vara kortsiktiga lösningar. De som av någon anledning kräver bidrag längre än så, där anser jag att inställning (med korrekt id givetvis) hos sagda myndighet kanske en gång i halvåret inte är för mycket begärt. Tyvärr händer mycket lite inom detta området.

   Radera
  8. Som tur är kan vi ordna själva för egen del, alltså begå självmord genom att bränna upp sig själv (ej olagligt), åka till något ställe där det finns extremt smittsamma sjukdomar (alternativt skaffa grejor och kunskaper så att du själv kan genmanipulera pestbakterien och därmed få digerdödsjukdomen) samt skicka in DNA till någon av alla de privata DNA-banker som finns runt om i världen.
   Så det är att konstatera att vi lever i den bästa av världar ;-)

   Radera
  9. Snålgrisen: Fast är multipla identiteter ett problem annat än för invandrare? Och där ser jag inga problem med DNA-prov för vill de inte står det dem fritt att inte flytta hit.

   Beträffande folkräkningar lades de ju ner för att så många ignorerade dem trots hot om böter. Bl a jag om jag minns rätt.

   Anonym: Ja, uppenbarligen är det många som utan att blinka skickar sitt DNA hit och dit för att kolla om de har två procent sameblod eller något annat "viktigt".

   Radera
 4. Fan trot, men vi kanske rent av borde utreda hur regeringens utnämningar går till? Ta det här med Liberalernas fd partiledare. Jan Björklund som valde att som sista steg i sin karriär se till att Socialdemokraternas makt säkrades i Sverige, på ett demokratiskt sett vidrigt vis. För det blev han sedan personligt rikligt belönad med fin utnämning. Ska vi ha den typen av direkt korruption i högsta ledningen?... Vad kostar sådant haveri Sverige?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Sverige ruttnar just nu uppifrån och ned.

   Radera
  2. Sitter och grunnar på ett inlägg om korruption efter diskussionen i kommentarsfältet förra veckan som du också var inblandad i där det sades att Sverige tillhör "världstoppen av minst korrupta demokratiska system" och tänkte direkt på Björklunds nya jobb där.

   Radera
  3. Ja, och ta det där med att de uppger några fjuttiga Miljarder i bidragsfusk. Vad baseras den siffran på?
   Det är väl ändå ingen normalbegåvad som tror på det, när landet idag inte ens har kontroll över hur många som befinner sig här. Samtidigt som många bevisligen har ett enormt antal identiteter. Eller det faktum att Migrationsverket gör precis som de själva behagar, dvs äter upp stora andelar av hela statsbudgeten, på egen begäran.

   Radera
  4. Jag tror inte att Delegationen för korrekta utbetalningar (det är fan bättre än Kafka!) räknar in sånt i sina siffror. Det är ju liksom fusk på en annan nivå när man får ut pension för en människa som dött eller sjukpenning i Sverige samtidigt som man är försvarsminister i Irak. Inte för att det gör det mer okej, jag försöker bara nyansera här.

   Radera
 5. Apropå lookalike till Quick. Kolla in Ola Larsmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha,ha, om de där bilderna är lika!? Då skulle alla med hår i ansikten vara lik Quick. Kolla In Sparo eller skäggiga damen, skulle säkert gå bra med herr Nilsson också!

   Radera
  2. Det ligger naturligtvis i betraktarens öga, men om du jämför glasögon, läppar, ansiktsform samt längd och färgnyans på skäggstubb tycker jag att du borde komma fram till att herrar Quick, Österberg och Larsmo har mer gemensamt än jag, en apa och en kvinna.

   Radera
 6. Svenska myndigheter borde tilldelas nobelpris i kategorin "Nej-här-talar-vi-verkligen-inte-om-elefanten-i-rummet-kategorin".
  Exempel: Jag kommer som nyanländ till Sverige & då registrerar mig själv som 7 olika identiteter (jag "nyanländer" vid 7 olika tillfällen) & då kan kvittera ut 7 bidrag för just 7 personer. Alla mina 7 personligheter bor tillsammans med personer (de har gjort samma sak & har då 7 personer var de med. I lägenheten bor vi 35 glada (& rika) personer tillsammans på skattebetalarnas bekostnad & myndigheter anar inte oråd & fortsätter glatt betala ut bidrag.
  Magdalena Anderssons svar & hårda (?) motåtgärd är att efter 5 år... (!!) ta bort ett samordningsnummer??? Ja då "nyanländer" vår 7-personligheters-konstnär igen, registrerar sin nya person med samordningsnummer & sedan tar det ytterligare 5 år innan den personen tas bort.
  HUR kan man föreslå något så urbota korkat???
  Koppla varje person/samordningsnummer med biometri & ansiktsigenkänning istället. Vid varje myndighetsbesök krävs att personen identifierar sig & då skulle man snabbt kunna bort alla fuskare med quadrupla samordningsnummer.
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. 7 X 5 (personer bor tillsammans) = 35 glada & rika.... Hälsar Lars D som sannolikt blev lite upprörd över det jag själv skrev och därför inte gav hela bilden... :-)

   Radera
  2. Det jag inte förstår är hur man kan bolla sju identiteter på det sättet rent praktiskt. Jag minns ett exempel för några år sedan (och när jag tänker "några" betyder det förmodligen att det var över tio år sedan) där en man fick socialbidrag i 2-3 olika städer. Då var det ändå olika myndigheter och människor som hade hand om fallen, tiotals mil ifrån varandra.

   Men sju personer i ungefär samma ålder på ungefär (eller exakt) samma adress borde ju vid något tillfälle drabbas av samma socialsekreterare och arbetsförmedlare, få sju kallelser till samma AF-kurser eller uppstartsmöten med obligatorisk närvaro. Funderar ingen på varför han dyker upp lika ofta som personalen och varje gång presenterar sig med ett nytt namn, eller hur funkar det?

   Radera
  3. Jag håller med dig till 100%, Micke! Jag kanske överdrev med 7, men det räcker med låt säga 3... Jag kan leva ett gott liv med bidrag för 3 personer med jmft att göra som Svenne banan & gå till jobbet & betala skatt. Jag kan då även bli dömd till utvisning för 1 av mina 3 personligheter med... Myndigheter BORDE ju se igenom sådant här men verkar ju inte göra det. Vår fantastiskt kloka (???) finansminister menar ju att man tar krafttag mot denna typ av bedrägeri genom att ta bort ett samordningsnummer efter 5 år...
   Mer enkelt: "Goddag goddag, herr X! Välkommen på måndag kl.9.00 till myndighet Z för att bevisa att du är du. Kommer du inte stryks ditt samordningsnummer. Ha en fin helg! Hälsar samordningsnummer-bedrägeri-myndigheten".
   Täta kontroller & de som misstänks ha flera samordningsnummer (tex 20 personer som bor i en etta) kallas till samma möte.
   Simsalabim så försvann 10% av samordningsnumren på två veckor!
   :-)
   Trevlig helg!
   Hälsar
   Lars D

   Radera
  4. Det borde gå. Jag har aldrig varit i kontakt med socialen, men jag fick a-kassa en period i mitten av 90-talet och hann på kort tid kallas till flera möten för alla arbetslösa i regionen med obligatorisk närvaro. Hade jag uteblivit hade min a-kassa uteblivit, vilket känns helt rimligt. Och även om jag tyckte att det var slöseri med tid blev jag inte ens kränkt.

   Radera
 7. Men för i HELVETE Micke! Måste du leta upp sånt här och skriva om så jag blir vansinnig in till hjärtinfarktens brant?! Jag betalar faktiskt gärna skatt men när pengarna hanteras på det här sättet blir jag fullständigt vansinnig!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju dela med sig ;-). Håller för övrigt med. Om pengarna går till lårbensoperationer och äldreboenden känns skatter helt okej. Men när folk får ut pengar de inte har rätt till hur man än räknar får jag säga som den store ledaren: Det är inte acceptabelt.

   Radera