fredag 31 januari 2020

Gud (och Stefan Persson) hör bön!

Så länge jag har bloggat har jag klagat på H&M och inte minst på vd Karl-Johan Persson som känts helt ointresserad av att driva ett klädbolag, och inte heller särskilt bra på det. När nu KJP flyttades till ordförandeposten och aktien tar ett glädjeskutt kan man lite här och där läsa att H&M stiger trots vd-bytet. Jag fattar (som vanligt) ingenting!


Ingen gillar väl Karl-Johan Persson?! Jo, kanske hans fru, men ni fattar vad jag menar. Att H&M-aktien gått kräftgång det senaste decenniet är ju knappast trots KJP, snarare på grund av. Att sedan pappa Stefan kliver av som styrelseordförande känns mer som något man gör för att rädda Karl-Johans ansikte. Jag känner inte familjen, men är rätt säker på att Stefan kommer att fortsätta hålla ett vakande öga över företaget. Han har ju som bekant några aktier...

Okej, resultatet var ”bättre än väntat”, men knappast så fantastiskt att aktien hade stigit 9,4 procent bara på det. Vinsten var bättre än analytikerna räknat med, men de börjar väl också bli rätt skotträdda. Bruttomarginalen var sämre än väntat och inte heller ser det så ljust ut framåt. Men vi är av med KJP – hurra!


Jag vet absolut ingenting om KJP:s efterträdare Helena Helmersson, men jag kan inte tänka mig att hon ger ett mer lojt intryck än KJP, vars enda merit för vd-jobbet var hans gener. Det faktum att Helmersson inte är släkt med Stefan Persson räcker för mig för att se H&M:s framtid an med tillförsikt.

19 kommentarer:

 1. Håller med fullständigt. Helt ofattbar uppgång på Aktie kursen och den verkar fortsätta idag med. Mr Market förstår en sig aldrig på:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast idag verkar ju det mesta åka upp, så den hänger väl med av bara farten.

   Radera
 2. Medhåll. Vi är nog många som kan tänka oss gå in i HM nu efter vd-bytet. Tror på stigande kurs åtminstone fram till sommaren relaterat till detta. Finns även andra företag som verkar ha ett positivt flyt nu trots höga värderingar som t.ex Apple och Tesla. Valår i USA brukar ha positiv effekt på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar det, men gissar att det också är sällan året innan valåret var ett så starkt börsår, så jag är ändå försiktig.

   Radera
  2. Året innan valår brukar tydligen vara ännu bättre!

   Såg just i högerfältet att "Investera-pengar" gör reklam för Savr. Kanske ett bra spartips men att halvera dina fondavgifter känns för bra för att vara sant men om Morningstar backar upp dem så kanske det är ett ok alternativ. Men jag kan hålla med om att namnet är fult!

   https://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=antligen-fonder-billigare-internet-savr

   Radera
  3. Ingen koll alls, men delar Lindmarks åsikt att det är ett vansinnigt fullt namn :-).

   Radera
  4. Jag brukar göra som jag själv säger, så jag har lagt frugans fondplaceringar hos Savr. Kan intyga att det är bra grejer :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Misstänker att Savr ska uttalas "saver" och då är inte namnet så tokigt. Men de borde ju klämt in det där e'et i namnet isåfall...

   Radera
  6. Är det så det ska uttalas är det så det ska skrivas :-). Eller möjligen säjver eller liknande. Nu ser det dyslektiskt ut.

   Radera
 3. Bilden du har på fyrverkerier får mig att tänka på att det brukade förknippas med fest och glädje, men inte numer....och nu är det i praktiken förbjudet pga "miljöskäl"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag nog alltid förknippat fyrverkerier med oljud, skräp och att bokstavligen bränna pengar. Jag är tråkig på det viset.

   Radera
 4. Skall bli intressant att se om styrelsen är lika överseende med den nya (icke Stefan Persson-framavlade) VD:n som de var med den förra. Ett decennium av medioker utveckling lär hon inte få på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det varken hoppas eller tror jag att hon får.

   Radera
  2. Det blir nog för övrigt fest hemma hos Perssons nu, tror du inte det? Äntligen slipper han vd posten, det har ju verkligen lyst om honom hur han har vantrivts som vd i officiella sammanhang.

   Radera
  3. Lite som muck från det militära antar jag.

   Radera
  4. Ja, det tror jag verkligen. Han hade varken sökt eller fått det jobbet utan DNA-strängen i CV:t.

   Radera
 5. Precis man får väl se det som ett resultat av att H&M äntligen låter kompetens och professionalism styra i valet av VD. Känner inte till Helmersson heller men hon har ju helt uppenbart mångårig kompetens från olika delar av företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, floppar hon kan de åtminstone inte säga att de inte visste vad hon går för och varit naiva.

   Radera