söndag 26 januari 2020

Folket tog politikerna i örat

Jag är ofta skeptisk till att stat och kommun driver företag, särskilt i branscher där det privata näringslivet gör det bättre. När det fyller ett syfte, som att garantera medborgarna tillgång till el och fjärrvärme, är det en annan sak. Om det dessutom går bra ekonomiskt så att företaget både bär sina egna kostnader och ger återbäring – desto bättre.


Som företaget Öresundskraft som ägs av Helsingborgs stad. Alliansen och SD ville sälja, S, V och MP behålla. 14000 namnunderskrifter tvingade politikerna att lyssna på folket. Säljpartierna tyckte att frågan ”är alldeles förkomplicerad för att låta väljarna/ägarna bestämma, vilket brukar vara kodord för att de förstod åt vilket håll det skulle gå.

Fast de anade nog inte vilken massiv protest mot planerna det skulle bli, 96,37 procent sa nej. Omröstningen var i vanlig svensk ordning bara rådgivande, men politikerna fattar nog att om man pissar helt hämningslöst på väljarna är det ingen större idé att ställa upp nästa val. Så då spelar man ut nästa kort istället – bestraffning. När nu väljarna var så dumma att de inte förstod och lydde vill kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) höja skatten.


För tydligen räcker det inte att Öresundskraft varje år går med 300 miljoner i vinst (ett resultat som prognostiseras att dubblas på bara några år), M behövde slakta guldkalven och få loss en rejäl klumpsumma för att få ihop sin budget. Undrar om Peter fick veckopeng när han var liten och vad som hände när pengarna var slut. Något säger mig att mamma och pappa Danielsson öppnade plånboken på nytt då.

10 kommentarer:

  1. Visst är det märkligt, när det väl gäller så agerar den så kallade borgerligheten oftast som kompletta idi-ter? Och när det inte går deras väg, då ska det ageras som ovan. Märkligt att borgerligheten konsekvent inte begriper det triviala i att du inte bör privatisera monopol. Och att spara på relevanta saker istället, det fattar de inte det heller.

    Som sagt var, är det någon som berättar för en idag att hen är karriärspolitiker, då vet man att det förmodligen är något gravt fel på på personen ifråga. Tragiskt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser sällan någon större skillnad på partierna. Ibland skiljer retoriken, men i slutändan blir resultatet ofta detsamma oavsett partifärg.

      Radera
  2. Investeraren, Jo och just moderaterna verkar ha det här i sitt DNA - vi kommer alla ihåg hur sura Moderaterna blev när de inte längre tillsammans med allianskompisarna hade egen majoritet i riksdagen för väljarna hade precis röstat in SD, ja då bestämmer moderaterna att nu ska alla få smaka på ordentligt och gör upp med mp om ny flyktingpolitik. På precis tvärs vad man gått till val på ska väl sägas för tydlighetens skull.

    Och så undrar moderatpolitiker hur det kommer sig att de har fallande opinionssiffror och förtroende på absoluta bottennivå? Visst är det förunderligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det beror på att politiker inte är intresserade av folkstyre. De är av taktiska skäl tvungna att låtsas som att de anpassar sig efter folkviljan, men de anpassar sig egentligen bara så mycket som krävs för maximalt väljarstöd. Och - återigen - det gäller alla partier och alla politiker, mer eller mindre (oftast mer).

      Radera
  3. Jag skulle också röstat nej. Om det skulle sålts till AMF skulle inte ta lång tid innan chockhöjningarna kommer på elnät och fjärrvärme. Monopol på marknaden. En lösningen skulle vara att koppla bort sig från näten, skaffa bergvärme samt solpaneler på taket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Nu vet jag nästan ingenting om det aktuella fallet, men när drygt 96 procent röstar emot försäljning lär det finnas rimliga skäl, och antagligen är det enda som står emot högerpolitikers tro på att allt blir bättre om det säljs ut.

      Att de dessutom, helt plötsligt, anser sig vara helt beroende av försäljning av ett stort bolag för att få ihop sin budget är inte ett heller ett gott betyg till dessa politiker.

      Radera
    2. Det verkar snarare vara en klassisk Moderat gren idag, det att inte klara av att hantera vardagsekonomin. I Danderyd kom Moderaterna och Liberalerna plötsligt bara på att vara ett hål på 200 miljoner i ekonomin. Först visste ingen varför, sedan skyldes på diverse olika saker. Som tex att det var tjänstemännens fel och annat trams.

      Radera
    3. Jag trodde att det var en nationalsport :-(.

      Radera
    4. Jo, visst är det tyvärr som så. Jag har bara lite högre krav på de som själva utger sig för att begripa marknadsekonomi.

      Radera