lördag 18 januari 2020

Siffror, inget annat

Placera berättar att Europas bästa aktie under 2010-talet steg 21338 procent. Jag har en fråga: Vad ska vi göra med den informationen? Ingen annan aktie har gett i närheten av så bra avkastning, så det hade gällt att träffa just den.


Hur många aktier finns det i Europa? På Stockholmsbörsen är det drygt 300 bolag, så kanske 400 olika aktier. Men så finns det listor som inte räknas till Stockholmsbörsen, så säkert minst 500 bara i Sverige. I Europa finns 49 länder. Alla har inte egna börser, å andra sidan har många länder betydligt större marknader än Sverige, så jag drar till med 25000.

Min poäng är att det ska himla mycket till att pricka den där tjugoentusenprocentsaktien. Sju rätt på lotto kan också ge hög avkastning. Även det är svårt, men den brukar inte redovisas i procent av insatsen. Kanske just för att det inte räknas som en investering utan som ett rent turspel.


Meningslöst vetande finns det gott om. Vet ni förresten att om man tar en vuxen människas alla inälvor, alltså samtliga tarmar och kärl, och lägger ut dem på marken i en enda lång rad, så dör den personen.

26 kommentarer:

  1. Sånt där är ju alltid lite Guinness Book of World Records. Vi människor gillar sånt där...störst, starkast, minst, längst, kortast, tjockast, smalast, snabbast, långsammast. Blåvalens tunga väger lika mycket som en elefant och är ungefär lika stor. Vilken typ av elefant ? Ingen aning.

    Värdelöst vetande, men på något märkligt sätt ändå intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är säkert bra att informationen om blåvalens tunga finns, men jag tycker (lite gnälligt, jag vet) att Placera, Affärsvärlden eller Dagens Industri är fel plats för den typen av kunskaper.

      Radera
  2. Det är väl deras variant av tabloidpress. Ungefär som du är ekonomibloggsfärens tabloid.... :)

    (Tur att jag har lärt mig att du besitter humor)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist om det innebär att jag befinner mig på samma kvalitativa nivå som Expressen och DN.

      Radera
    2. Här känner jag att jag måste inlämna en skarp och skriftlig protest! Sparo befinner sig absolut inte på samma extremt låga nivå som vår svenska skattefinansierade bidragsmedia (alltså DN, Aftonbladet och co) :)
      Mvh investera-pengar.blogspot.se

      Radera
  3. Nej nej...betydligt högre nivå. Det är oftast läsvärt och med en lätt touch av provokation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät bättre! Men jag bryter inte ihop av lite kritik. Framåt månadsskiftet har jag säker hunnit smälta detta ;-).

      Radera
  4. Jag var tvungen att skumma den där artikeln. Förmodligen var det så att Placera inte hade fyllt veckans kvot av artiklar och därför var tvunget att publicera någonting? Samtidigt var nog chefredaktören på semester, så det släppts igenom utan granskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns så. För egentligen gillar jag ju Placera. Tycker att de brukar ha en hög lägsta-nivå, inte minst efter att Ellinor Beckett tagit över arbetet med de privatekonomiska artiklarna från Lovisa Eklund som ibland kunde andas lite kvällspress.

      Radera
  5. Det är ju reklam. BANKEN AVANZA fick säckert många fina courage kronor. Efter folk köpt spelutvecklare. Stog ju en hel radda förslag från BANKEN på sidan. MVH MATS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl så. Tråkigt om folk kommer in i börshandel genom att se det som ett spel med hög slumpfaktor.

      Radera
  6. Låter lite bitter över att du inte satsat mer i CD projekt ;)

    Visserligen lär väl artikeln vara en specialare för att få folk att handla mer aktier än indexfonder, då faktiskt fem av topp tolv bolag är nordiska så måste jag väl ändå tillstå att det är väl inte helt omöjligt att ha satsat på någon av bolagen med riktigt bra utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mer bitter än över att jag inte vunnit på lotto.

      Jag tror inte att det är så genomtänkt. Det är enkelt och, tyvärr, populärt att lista de bästa aktierna, de rikaste kvinnorna osv, trots att det är rätt meningslöst.

      Det går absolut att satsa på vinnare, tycker att snacket om att "ingen" kan slå index är fegt. Men stockpicking i all ära, det finns gränser.

      Radera
    2. Angående stockpicking, helt annat ämne, så är det väl viktigare att vet sina egna begränsningar. Jag är rätt övertygad om att jag i bästa fall skulle slå index med någon futtig procentenhet sett över 10år, men då tidsinsatsen för att automatiskt spara i indexfonder kanske gör att jag tjänar mer tid vilket i mitt fall faktiskt är reda pengar. Så jag vet vad jag väljer för jag vet mina begränsningar. Därmed säger jag inget om att det är rätt för alla!

      Radera
    3. Själv har jag mer och mer märkt att jag inte tycker att det är så himla kul att leta upp guldkornen. Visst är det en god känsla när man spårat upp ett bra case och tjänar pengar på det, men själva jakten var roligare förr. Nu vill jag bara tjäna så mycket som möjligt, gärna lättförtjänta.

      Radera
    4. Oj såpass. Vid vilken nivå, tex antal årskostnader på banken, märkte du att du blivit så att säga mätt? Det kanske går att skriva en hel artikel om det där, avtagande marginalnyttan :)

      Radera
    5. Jag tycker väl det är roligare att leta än vad jag är bra på det :)

      Radera
    6. Jag utgår ifrån att du förstår att det inte skulle gå att ge ett klart besked även om jag hade förstått vad du menat med "antal årskostnader på banken". Det har varit en gradvis process som kallas livet :-).

      Jag köper fortfarande enskilda aktier, men med betydligt lägre omsättning nu än för fem år sedan, och ännu mer för tio år sedan.

      Radera
    7. TriDave: I mitt fall tror jag inte heller att det har med förmågan att göra. Det var nog när det gick som bäst jag ledsnade på det, och som roligast var det från början, då jag absolut inte visste vad jag höll på med.

      Radera
  7. När det gäller aktier påminner det lite om spel. Man hör om vinnarna, men alla förlorare pratas det inte lika mycket om. Hur många bolag har tex gått i konkurs sedan 2010 och hur stor är chansen att hitta ett bolag med denna avkastning? Givetvis är det lätt i efterhand att se vart man skulle satsat sina pengar.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid lättare med facit i hand, men det gäller ju även fonder och annat.

      Radera
  8. Man ska inte läsa vad dom skriver... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Klickar jag på rubriken "Aktien som stigit [X] procent" får jag skylla mig själv.

      Radera
  9. Ja det är ju alltid lätt att i efterhand tänka att den där aktien skulle jag ju ha köpt... meningslöst vetande, appropå det, visste du att det röda och gula färgämmet som gör höstlöven så fina alltid finns i löven. Men på sommaren så dominerar klorofyllets färg. Eller att det är instängd fukt som får popcornen att poppa? En del onödigt vetande är i alla fall kul tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag var sjuk den lektionen vi pratade färgämnen i höstlöv i skolan. I efterhand är det helt galet att jag fick högt betyg i biologi för jag kan fan ingenting!

      Det där med popcorn låter logiskt när du säger det.

      Radera