tisdag 7 mars 2023

Byt ut dyra livsmedel

Paprika 187 kr/kg?!” Just nu upplever många att nästan allt i mataffären är dyrt, men det finns alltid de där varorna som sticker ut lite extra pga att skörden slagit fel eller ett handelsavtal fallerat. Då kan man svära och gräva djupare i plånboken, eller så hittar man alternativ.

En möjlighet är att avstå. Råder det handelskrig på ansjovis behöver man kanske inte frossa i Janssons frestelse just den månaden. En annan lösning är att tänka om lite. Jag har t ex börjat dricka mindre kaffe till förmån för te. Det tycker jag generellt är en försämring, men ombyte förnöjer och många gånger handlar fika mer om att få sätta sig ner och vila än att avnjuta gott kaffe. På det här viset blir kaffet kanske också lite godare nästa gång.

En grönsak går ofta att ersätta med en annan. Istället för paprika går det lika bra med selleri. Ett av de mer otippade bytena var när jag ersatte svampstuvningen över kokt blomkål med morotsstuvning. Kanske inte bättre, men gott. Och annorlunda. När lingonsylten gick upp i pris bannade jag mig själv för att jag inte kommit igång med att plocka egna lingon till morgongröten, men istället började jag hälla på krossade blåbär jag plockat själv.

Förutom att flexibiliteten sparar pengar och ibland leder till otippade smaksensationer har den gett mig ett minskat shoppingbehov. Jag ”måste” inte till affären för att köpa ett eller annat som tagit slut i skafferiet, istället hittar jag något annat att laga.

Och när jag väl handlar kan jag utnyttja extrapriser och undvika smällar. Man kan förresten se det som en boxningsmatch. En stelbent konsument får slag på slag rätt i ansiktet när varorna på inköpslistan slagit prisrekord. Själv kan jag hoppa undan med hjälp av smidigt fotarbete och ge matkedjan ett par snabba råsopar tillbaka innan den fattat vad som hände.

23 kommentarer:

  1. Januari och februari har jag lagt 150 kr i veckan på mat och använt mig av det som redan finns i kyl, frys och skafferi. Än så ekar inte skåpen tomma. Man tager vad man haver är ett kul sätt att laga mat på, när man inte alltid slaviskt behöver följa recept utan kan få ihop det till att bli något ätbart och gott ändå.
    När man typ kan laga soppa på en spik och få till det, då har matlagningskunskaperna höjts ett par snäpp./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätt skönt att rensa i skåpen också, tycker jag. Och ibland hittar man på något nytt som blir riktigt gott.

      Radera
  2. Håller med dig till 100%. Har påbörjat ett eget blogginlägg lite på samma tema. Själv är jag dålig på att plocka bär, men sambon är dess bättre. Så finns det alltid lingon till att koka sylt med när det är dags för Palt !!

    För att bara ta ett slumpmässigt exempel ur mängden ;=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lingon till palt ja... All denna ondska och dårskap i världen ;-)

      Radera
  3. Jag är inte lika sparsam som du (det är väl egentligen fa som är), men jag är reptilsnabb pa att norpa at mig varor pa antingen extrapris eller nedsatt med 50% pga sista förbrukningsdatum (helst bade och). Bra för mig och bra för butiken (och miljön!).
    Jag köper ogärna frukt&grönt importerat fran Langtbortistan, och haller mig till säsongen sa mycket det gar.
    Just nu haller jag ocksa pa att äta ur frysen. Ar dalig pa att märka upp, sa det blir ibland en överraskning vad maltiden ska besta av.
    Ar inte den som storhandlar eller bestämmer i förväg vad jag ska äta.
    Dessutom handlar jag 90% av vad jag behöver pa den billigaste inhemska matkedjan. Jag tycker att man ska gynna landet man bor i. Det hjälper förstas till att den butiken ligger pa fem minuters gangavstand, och eftersom jag inte har bil kan jag handla sa ofta jag vill utan att behöva bära alltför mycket varje gang.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har sina superkrafter :)

      En fördel med att handla ofta är att man kan hinna se extrapriser som jag aldrig hinner eftersom jag inte handlade den veckan det var utförsäljning.

      Radera
  4. Vi, eller främst jag, har sista åren arbetat medvetet med att tillse att även rester förbrukas. Det har i sig även minskat kostnader för sopor och det är rätt märkligt egentligen, hur mycket rester det blir på en vanlig vecka. Mycket pengar i det där faktiskt.
    Trots att en försöker planera mängden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv äter jag gärna tills det är tomt, vilket inte heller alltid är optimalt. Bättre att spara resten, men då krävs det ju att man gör av med dem sedan.

      Radera
  5. Har aldrig varit den som lyxat loss på mängder av dyr mat i affären, inte ens då jag var slösaktig, däremot handlades mediumdyrt i mängd utan större eftertanke.

    Sedan lärde jag mig bli mer sparsam, men sista året med alla prishöjningar o minskade antal pengar in så går jag verkligen på sparlåga vad gäller inköp. Enstaka billiga inköp från odlande vänner till självkostnadspris som det som växer i skogen och simmar i sjön är mina vänner 3/4 av året.

    Nu har jag ej räknat på det, men skulle ej bli förvånad om inköp av blötmat, torrfoder och kattsand åt mina besvansade inneboende ligger i paritet med matinköp till människor.

    Men visst läggs fortfarande en sudd på njutningsartiklar som lakrits, snus o pilsner, så svångremmen har några hål än.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog dumt att dra åt de sista hålen i svångremmen om det inte absolut behövs, man ska ju leva också. Men visst går det att pressa en hel del utan att ta i.

      Till våren ska jag ge mina katter en ny chans att äta färsk fisk. Jag trodde katter gillade fisk, men de har t o m nobbat lax, de kräsna jävlarna :)

      Radera
    2. Min erfarenhet genom åren är katter inte alls gillar all fisk, men kommer någon granne med en gädda (som ärligt talat inte är god som matfisk enl en stor majoritet inkl mig) så har mina alltid varit rent galna i kokt sådan. Eller rå strömming som god tvåa!

      Nej, jag behåller mina små synder så länge mina nerskruvade sparmål nås. Lasternas summa är konstant och gudarna vet vad jag skulle fylla ut tomrummet med. 😂
      /JB

      Radera
    3. Jag nobbar lax om den ej är gravad eller rökt, kokt eller i ugn är den vidrig…
      /Jb

      Radera
    4. Jag gav dem rensad och lätt kokt abborre eftersom en kattägare sagt till mig att göra så. När katterna ratade anrättningen sa andra kattägare åt mig att servera fisken rå. Jag är villig att testa ett par olika varianter, egen fångad fisk är gratis.

      Radera
    5. Jag ska ärligt erkänna att jag själv tycker smörstekt abborre är vansinnigt gott och aldrig skulle ge det till katterna! Men testa nästa gädda du plockar, jag skulle bli förvånad om det inte åts med förtjusning. Ta en gryta du inte är rädd om och var beredd på att det luktar gädda i hela köket, något som bara verkar hetsa min pälsmonster. =)
      /JB

      Radera
    6. Jag har inget funktionellt kastspö med drag. Tror inte att mask lockar gäddorna. Men det kan ändra sig. Ska den verkligen tillredas då? Det verkade ju vara det som blev fel sist.

      Radera
    7. Funktionellt kastspö kan hittas typ gratis eller iaf priset för de matburkar en gädda motsvarar, plus att det kan vara riktigt spännande att fiska gädda. Mina är iaf underligt ointresserade innan den hamnar i grytan.
      Sedan ska man ju givetvis varva med annan mat också, men det har jag förstått att du är mer påläst än snittet om. 👍🏼
      /JB

      Radera
    8. Jag har ett (någonstans), men det behöver lite kärlek och ett drag.

      Så mycket fiske eller fisk att det blir ensidig kost är det ingen risk för, men kanske kan det bli några fiskmåltider per månad under sommarhalvåret ifall de vill ha det.

      Radera
  6. Vill du inte fiska gädda själv skulle jag tipsa om att lägga ut en krok hos grannar o bekanta som fiskar. Oftast är inte gädda så önskvärt men jag misstänker att ingen har något mot att leverera gratis när det fås. Själv har jag en granntant av den gamla stammen här som tycker mycket om gädda och inte har det så fett, så då prioriterar jag oftast gädda åt henne om jag ej fått flera så kattskrällena kan mumsa också.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, men det känns konstigt att "tigga" gädda innan jag vet att katterna vill ha dem. För att jag inte vill ha den själv vet både jag och grannarna.

      Radera
  7. Är också opportunistisk i mitt mathandlande och kan nästan alla kilopriset i huvudet, så går fort att undvika för dyra grejer. Vill gärna hålla mig runt 20 kr/kg för grönt och frukt och 20-70 kg för protein lite beroende på (köper nästan inget kött alls).
    Men ja, blir mycket morot och vitkål såhär års 😂 I höstas mycket purjolök, men inte så mycket längre.
    Tofu har av någon anledning kommit ner till 50 kr/kg också, medans sojafärsen och tonfisken är upp.
    Räknade ut 2022 matkostnader och landade på ca 1600 kr / pers för två vuxna, då äter vi bra och mycket nötter och lite godis och så🍬

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fördel om man har koll på priser så att man kan fynda när det är pris (och kanske ännu viktigare: undvika "extrapriser" som inte är billiga).

      1600 kr/person låter rimligt. Fast det gäller nog för nästan alla som räknar ut sin kostnad och inte bara tror sig veta.

      Radera
  8. Var på jakt efter kvisttomater häromdagen: 78 kr/kg på Hemköp. Det blev krossade tomater i tetra i stället :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag. Tomater är jag övertygad om kommer att bli billigare så småningom. Just nu får man välja alternativ om man vill leva sparsamt.

      Radera