fredag 17 mars 2023

En förebild

Jag snackar sällan om förebilder och känner mig lite för gammal för ren idoldyrkan, men när jag blir vuxen ska jag bli som den norske författaren Thor Gotaas. Inte nog med att han är sjukt produktiv och har gett ut 45 (!) böcker.

Han ger dessutom fullständigt fan i image och gör egna, aktiva val. T ex har han aldrig haft mobiltelefon och trots att han jobbar med en laptop skaffade han sig inte e-post förrän 2015. Han transporterar sig företrädesvis på cykel och skidor, och en månad om året planterar han skog. Inte främst för pengarnas skull (2,40 kr/planta) utan för att det är bra motion.

I huvudsak är han alltså författare, men han skriver bara om sånt som intresserar honom, vilket ibland är rätt smala ämnen såsom utedass, nedlagda hoppbackar och gamla atleter ingen människa längre kommer ihåg. Men han kan få en gråsten att bli intressant, så vid sidan av författandet är han också en av Norges mest anlitade föredragshållare.

Således tror jag honom när han säger sig plantera skog för motionens skull och för att han gillar tanken på att plantera ett träd som kommer att leva i hundra år. Det hindrar honom dock inte från att ha intressanta åsikter även på det privatekonomiska området. I den senaste podden jag hörde honom noterade programledaren att det var hål i Gotaas tröja varpå denne svarade att detta var hans minst trasiga tröja. Den hade han för övrigt fått av skidåkaren Vegard Ulvang.

Vidare sa Gotaas att han hellre skulle bo i ett förråd och skriva böcker än att bo flott och jobba med något icke-produktivt (i den kategorin tycktes han för övrigt lägga de flesta andra yrken). För pengar är inte allt. Den frihet och det oberoende de kan köpa är däremot så nära ”allt” man kan komma.

23 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om karln, men han verkar intressant. Honom skulle jag gärna bjuda pa middag, det skulle nog bli en spännande konversation vid matbordet. Jag är väldigt förtjust i människor som gar sin egen väg.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är inte superkänd i Norge heller, folk jag pratat med har vagt känt till namnet men inte läst någon av böckerna.

      Radera
  2. Vilken otroligt intressant person! Tittade på videon också, jätteinspirerande. Det är något med människor som följer hjärtat rakt igenom, oavsett vad samhälle eller normer säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det betyder inte att man behöver gå runt i shorts och bar överkropp i december, men det är befriande med dem som utgår ifrån sig själva och inte förväntningar.

      Radera
  3. Intressant. En av hans böcker finns på mitt bibliotek (på svenska tom) så nu är den reserverad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att det är den om utedass. Den hade tydligen översatts till en himla massa språk.

      Radera
    2. Det hade säkert också varit intressant, men den som finns är "Löpning - en världshistoria"

      Radera
    3. Ah, den var jag sugen på själv och jag tror att den finns på mitt bibliotek.

      Radera
    4. Låter som en skitbok!

      Här får man grotta in sig lite i böcker och personligheter.

      Radera
    5. Pappret i utedassboken var tydligen precis för tjockt för att använda som toapapperssubstitut.

      Radera
  4. En annan intressant person att stifta bekantskap med är svenska Markus Torgeby som också gått o går sin väg. Han valde att bo i skogen i Jämtland under några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut!

      https://sparosverige.blogspot.com/2018/09/pa-jakt-efter-det-enkla-livet.html

      "Fenomenet får mig att tänka på löparen Markus Torgeby (har inte lyckats klura ut hur han är släkt med SEB-chefen Johan Torgeby) som bosatte sig i ett tält av lappkåtemodell i den jämtländska skogen. Där sov han, sprang, högg ved, åt havregrynsgröt och hoppade på tillfälliga jobb för att få det att gå runt när journalister började höra av sig för att göra reportage. Om vadå, tänkte han, jag gör ju inget."

      Radera
  5. Det är skönt med folk som helt skiter i konventionerna, de får en annan att känna sig lite mera normal. Men skämt åsido, detta blir nog norska författare nr 2 jag kommer på som jag känner mig triggad att läsa, första var Erlend Loes "Naiv. Super." med bultbrädan. Sedan är jag väldigt gillande till finska Arto Paasilinnas skrivande, kanske med "tio rivjärn" som favorit.

    Igår hade jag dock en sällsynt dag på biblioteket då jag hittade tre böcker på en minut.

    Atombomba månen : och andra militära projekt som lyckligtvis aldrig lämnade ritbordet / Vince Houghton ; översättning av Emeli André.

    Koder, krypton och dolda budskap : [nazistkoder, rymdsignaler, faraoernas varningar] / Clas Svahn
    Kodknäckaren / Mai Jia ; översättning: Mikael Wiberg.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Naiv. Super." är en höjdarbok! De andra du nämner låter inte som något för mig.

      Radera
  6. Gotaas är legend även för oss svenskar, i alla fall för den lilla klick svenskar som är trogna lyssnare av podden "I det lange løp" där han medverkat flera gånger. Visste dock inte att han bara hade trasiga tröjor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tillhör också denna klick, har hört alla avsnitt av I det lange løp. Men det här med den trasiga tröjan nämndes i podden Krisemøter.

      Radera
    2. Bara en nyfiken fråga, jag är långt från någon långdistanslöpare själv, men har ni läst What I Talk About When I Talk About Running (走ることについて語るときに僕の語ること, Hashiru Koto ni Tsuite Kataru Toki ni Boku no Kataru Koto) - Haruki Murakami?

      Rätt fascinerande bok iaf även för mig som ickelöpare.
      /JB

      Radera
    3. Jag har läst den, men minns den inte (hörde den som ljudbok, antagligen därför). Jag tror att jag blev lite besviken. Folk hade pratat om den som helt fantastisk, lite som Born to run. Men till skillnad från den tyckte jag inte att Murakami var så vidare värst.

      Radera
    4. Samma här. I mitt fall var det nog att jag inte identifierade mig med författaren eller boken i sig är en om jag är löpare.

      Radera
    5. Skulle den meningen avslutas med "även om jag är löpare" tro? För annars fattar jag inte.

      Det finns väldigt många löpare jag inte identifierar mig med, både på min egen nivå och mycket högre.

      Radera
    6. Stämmer. Autocorrect.
      Nä så är det ju. Minns som skrivet inte mycket från boken.

      Radera
  7. Den där gubben låter som en vanlig, normal människa. Dvs sådana som det finns rätt få uppsättningar av idag annars. Dagens mode är ju att alla ska rätta sig i pk-ledet. Är något pk, men fullkomligt helidiotiskt, då måste alla göra så. Kanske är folk uppskrämda av karriärens alla krav, gäller att rätta sig i ledet oavsett kostnad individ och samhälle?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut inget freak, men som du är inne på finns det ändå inte särskilt många av hans typ, vilket tvärtom gör honom ovanlig.

      Radera