tisdag 28 mars 2023

Rättighet att slå dank?

Nu slås Frankrike i spillror av demonstranter som vill kunna gå i betald pension vid 62 år som allra senast. Demonstranterna i reportaget nämner också 55 och att ”alla i Europa borde arbeta betydligt mindre”. En kvinna som studerar vid en konstskola (hon har alltså inte ens hunnit ut på arbetsmarknaden och redan skriker hon om att lämna den) pratar om hur samhället dragit in konstnärers ”rättigheter”.


Norsk konst.

För det är väl det detta kokar ned till, ”rättigheten” att leva på andras bekostnad. För vem ska betala en allt tidigare pension för en befolkning som pluggar allt senare och lever allt längre, och finansiera hittepåjobb för människor som hellre vill producera konst som saknar betalande köpare än att försörja sig själva?

Jag är den förste att hålla med om att politiker slösar bort skattepengar, men vi kan inte leva på luft heller. Alla kan inte försörja sig själva, men alla måste försörjas, och inte av staten för den har inga egna pengar. Alltså måste vi tjäna våra pengar själva, det är väldigt enkel matematik.

Det fina är att den som vill sluta jobba två år tidigare redan idag kan göra det. Frankrike har ingen arbetsplikt till 62 eller 64, lika lite som Sverige har det till 67. Du kan sluta vid 40 om du vill, men då måste du betala för ditt eget uppehälle. Det finns ingen allmän pengamaskin (även om Riksbankens sedeltryckeri ibland uppfattas som det), den måste du bygga själv. Lev på heltidsjobb, extraknäck eller avkastningen av en aktieportfölj, men lev inte på andra!

49 kommentarer:

  1. Vad som slår mig, är hur stillatigande svenskarna är med 67. Visst, många som klagar vid fikabordet, men vilken kulturskillnad mot fransmännen. Håller helt med dig i texten, men om jag skall vara lite dryg så skulle konstbilden kunna vara bättre. Jag är ganska säker på att den är hämtad från en hällristning och ingår nog i det kulturarv som många av oss faktiskt är intresserade att betala för. Det finns ju tyvärr många svenska "konstverk" som skulle kunna illustrera texten bättre. Jag vet ju att du har ganska bra koll på det ämnet, om jag nu inte uppfattade din intention fel, vill säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland skulle man önska att svenskarna kunde ryta i lite. Just i detta fall är jag tveksam, men allt hänger ju ihop.

      Tyckte bara bilden var mer konstig än konstnärlig.

      Radera
    2. Jag kan hålla med om att den ser konstig ut för våra moderna ögon. Liten rolig historia hur samma bilder användes av IKEA på 90-talet. De såldes som prydnadsföremål till bokhyllan. Svarta utskurna i plåt om jag inte minns fel. Dessa prydnader användes sedan scenografiskt i amerikansk TV-produktion, men uppfattades som afrikansk konst och blev väldigt populära i USA. Appropriering heter det på lämmelsvenska tror jag.

      Radera
    3. Ser onekligen ut som bilden är tagen utanför Tanum shoppingcenter. Vilket är populärt resmål för norrmän, så fattar ändå kopplingen :)

      Radera
    4. Då var det inte så konstigt. Världens mest kända hällristningscentrum.

      Radera
    5. Jag har ingen aning om var bilden är tagen, så Halvan har säkert rätt. Jag noterade de norska registreringsskyltarna och förutsatte att det därför var i Norge.

      Radera
  2. Intressant att de tycker att alla i just Europa borde arbeta mindre.
    Verkar inte vara lika viktigt att kineserna som producerar allt ska få jobba lite mindre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror kanske inte att de egentligen har tänkt så långt. De har bara gått på myten om att utvecklingen gjort att ingen behöver tjäna pengarna de spenderar.

      Radera
  3. Lyteskomik på hög nivå. Det är bara att poppa popcorn som gäller. Den högst tvivelaktiga människan Macron får svettas lite och alla bortklemade socialister är ute på gatorna och gråter. Best of both worlds. Jag är inte den som står över gammal hederlig skadeglädje.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag försvarar på intet sätt Macron bara för att jag föraktar demonstranterna.

      Radera
  4. Har inte hunnit spara ihop speciellt mycket pension i mina dagar men jag har tiden på min sida... I det oranga kuvertet står det att jag får 600 kr i månaden om jag börjar ta ut pensionen vid 55-65... Det kan de väl vara värda?

    SvaraRadera
  5. Från att varit en respekterad ingenjör med meriter som att tjänat in 6.5M för företaget på 14 dagars jobb är jag numera en parasit på samhällskroppen, vilket känns för jävla illa.
    Heja landet av yttrandefrihet och "allas lika värde"...
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det lättare att aldrig ha varit respekterad så har inte folk så stora krav på en :-)

      Radera
    2. Nej, det må vara hänt, salt på bajsmackan. Ingen offerall här utan stor medvetenhet, men faktum verkar vara att jag som aktiv SDare är oanställningsbar trots att marknaden skriker efter tekniker. Hon som är min närmsta medarbetare i partiet fick kicken och får ingen anställning som fullbehörig lärare i matematik trots att det ständigt lufts i kommunen bristen av behöriga lärare. Hon får kalla handen var gång.
      Men jag är väl egoistisk som värnar min självkänsla.
      /JB

      Radera
    3. Det var ingen kritik från min sida. Mer ett konstaterande att det finns fördelar att inte ha fallhöjd.

      Radera
    4. JB: Hur vet du att det är pga er politiska hallning som ni inte far jobb? Och varför fick din medarbetare kicken? Jag trodde det var näst intill omöjligt att fa sparken i Sverige.
      /Annika

      Radera
    5. "Hon som är min närmsta medarbetare i partiet fick kicken och får ingen anställning som fullbehörig lärare i matematik trots att det ständigt lufts i kommunen bristen av behöriga lärare. Hon får kalla handen var gång."

      Det får mig att tänka på Richard Jomshof: "Han har två gånger förlorat sina anställningar och vid några tillfällen inte fått anställningar som lärare på grund av sina politiska åsikter."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Jomshof#Biografi

      Det är svårt att veta i ditt och din partikamrats fall att er "oanställbarhet" beror på ert politiska engagemang. Det finns politiker som inte är anställningsbara på grund av att de inte går att ha i möblerade rum (samarbetsproblem). Därmed inte sagt att du tillhör en av dem.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Tom-Hjördis, utan att ha något annat än min egna bedömning att gå efter så skulle jag påstå att både jag och hon är sådana som passar om något bättre i möblerade rum än snittet.
      /JB

      Radera
    7. @JB

      Mycket möjligt att ni passar i möblerade rum och då framförallt i rokokomöblerade rum med tanke på att ni är SD:are. Det finns säkert gott om "sossar" som undviker att anställa SD:are. Man skulle i och för sig kunna tänka sig att vissa arbetsgivare undviker politiker i största allmänhet på grund av att politiska uppdrag riskerar att gå ut över jobbet. Som kommunpolitiker har ni rätt att få tjänstledigt för möten och resor som beror på era politiska uppdrag. Lagen kanske avskräcker en del arbetsgivare från att anställa politiker. Inte bara SD:are.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Tom-Hjördis, det du tog upp där kring kommunpolitiker och deras rättigheter är en stor sanning och anledning till problem, det håller jag helt med om och gillar att du lyfter.
      Redan där kan jag tycka att demokratin får sig en knäck. Produktiva människor får hinder i politiska arbetet?
      Vad gäller henne och mig sitter jag på mer info som jag ej röjer.
      /JB

      Radera
  6. "För det är väl det detta kokar ned till, ”rättigheten” att leva på andras bekostnad. För vem ska betala en allt tidigare pension för en befolkning som pluggar allt senare och lever allt längre, och
    finansiera hittepåjobb för människor som hellre vill producera konst som saknar betalande köpare än att försörja sig själva?"

    Industrialismen har medfört att allt färre gör allt fler personers jobb. Jag anser att pensionsåldern ytterst handlar om hur samhällets ökade produktivitet ska användas. Ska den användas för att vi ska arbeta mindre (konsumtion) eller ska den användas till fortsatt tillväxt (investering)? Nackdelen med att använda vinsten för att arbeta mindre är att andra länder som återinvesterar vinsten i tillväxt stärker sin konkurrenskraft jämfört med de som använder vinsten för att sänka pensionsåldern.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser alltså att detta kokar ner till hur samhällets produktivitetsökning ska användas snarare än "rättigheten" att leva på andra bekostnad. Dessutom handlar det om vem samhällets produktivitetsökning tillhör, alla (via skatten) eller företagarna och de som arbetar på företagen? När du påstår att de som inte arbetar lever på andras bekostnad så förutsätter du att industrialiseringens vinster tillhör företagarna och arbetstagarna.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Jag skulle inte säga att det är en naturlag att folk ska gå arbetslösa bara för att vi inte svälter ihjäl om vi gör det. Och ganska naturligt att pensionsåldern stiger om folk lever längre.

      Ja, jag förutsätter att vinster tillhör dem som skapar dem, alltså ägare till företagen och de som jobbar i dem.

      Radera
    3. "Ja, jag förutsätter att vinster tillhör dem som skapar dem, alltså ägare till företagen och de som jobbar i dem."

      Är du säker på att du inte lever på andras bekostnad? Har du med dina "relativt få år" i yrkeslivet betalat för din konsumtion av skola (inkl universitet), humorutbildning, din användning av samhällets infrastruktur (vägar, elnät, vatten och avlopp, bredband mm), din andel av kostnaderna för Försvarsmakten (försäkring mot krig) mm?

      Varför ska samhället stå för kostnaden för invånarnas utbildning, infrastruktur mm om arbetstagarna ska få behålla hela vinsten från arbetet? Är det inte rimligt att en del av det värde som arbetarna och företagarna skapar går tillbaka till det samhälle som möjliggjort företagandet/arbetet?

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. "Och ganska naturligt att pensionsåldern stiger om folk lever längre."

      Ja, eller också ser man bibehållen pensionsålder trots att vi lever längre som en utbyggnad av välfärdssamhället. Varför ska vi ens ha en pensionsålder? Borde det inte vara arbetarnas ansvar att lägga undan pengar (investera) under yrkeslivet om de vill sluta jobba innan de dör?

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Ja, det är jag väldigt säker på att jag inte gör, men jag tänker inte agera domare och bedöma vem som gjort rätt för sig och inte på individnivå.

      "Varför ska samhället stå för kostnaden för invånarnas utbildning, infrastruktur mm om arbetstagarna ska få behålla hela vinsten från arbetet?"

      I vilket samhälle får arbetstagarna behålla hela vinsten från arbetet? Ungefär en tredjedel går i sociala avgifter och en tredjedel i inkomstskatt. Den sista tredjedelen belastas med en rad punktskatter och avslutningsvis moms på alla inköp. Så hur mycket återstår - 10-20 %?

      För övrigt tror jag att det blir som du säger inom en snar framtid, att pension är de medel man eventuellt lyckats spara, annars får man jobba tills döden befriar en.

      Radera
    6. "För övrigt tror jag att det blir som du säger inom en snar framtid, att pension är de medel man eventuellt lyckats spara, annars får man jobba tills döden befriar en."

      Det är en politisk fråga om fördelning. Människan producerar materiella tillgångar (mat, hus mm) mer kostnadseffektivt än någonsin. Allt färre kan försörja allt fler. Det är en politisk fråga hur detta producerade värde ska användas. Ska det användas för att alla ska arbeta mindre (bibehållen pensionsålder trots att vi lever längre) eller ska det investeras så att vi blir ännu mer konkurrenskraftiga i framtiden (kan behövas för att stå oss i konkurrensen med t ex Kina) eller ska det användas till att några procent företagare (och några få procent av arbetskraften) leva i lyx och överflöd?
      Att behålla pensionsåldern samtidigt som vi lever längre kan vara ett sätt att utveckla välfärdssamhället på samma sätt som lagen om arbetstid och lagen om semester var.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jag menar att protesterna i Frankrike egentligen inte handlar om "rättigheten" att leva på andras bekostnad utan om att produktionsvärdet ska fördelas på befolkningen som helhet. Nackdelen är att Frankrike kommer att tappa i konkurrenskraft om Frankrike har lägre pensionsålder än andra länder. Det riskerar att leda till en negativ spiral på samma sätt som om ett land har högre skatter än andra länder. Det spelar liksom ingen roll om skatten är 20 % eller 30 % om det inte finns något att beskatta eftersom företagen har konkurrerats ut av andra länders företag.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Det hade varit en politisk fråga hur de värden som produceras skulle användas ifall vi bott i helt kommunistiska samhällen. Nu är lyckligtvis sådana inte precis på uppgång i världen.

      Radera
  7. Om människor vill sluta jobba vid 55, eller inte jobba alls, så behövs ett helt annat samhälle än vi har idag, tex att Ai och robotar helt enkelt blir våra slavar, men det är nog långt till något sådant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag ocksa. Vem ska laga maten pa restauranger, vem ska städa, vem ska ta hand om gamla och sjuka? Poliser, brandkar och annan räddningstjänst, vem ska göra det? Vem ska bygga hus, se till att det finns vägar att ga eller köra pa, vem ska köra bussar, sparvagnar, tag och vem ska flyga?
      Jag tror som du, det är langt dit och da lever jag som tur är inte längre. Ett sadant samhälle tror jag ingen vill ha.
      /Annika

      Radera
    2. Det är väl en på tiotusen som ens tänker tanken, så jag tror inte att man behöver anpassa samhället efter det.

      Radera
    3. Elon Musk tänker tanken,och han är definitivt en på tiotusen om inte en på miljonen.

      Radera
    4. Vi borde ta ai på allvar, det finns många risker med den utvecklingen. Jag tror inte det är bra för någon. Om ai och robotar tar över dom flesta jobben, vad ska alla människor göra då?

      Radera
    5. Jag ser väldigt många risker och problem med AI, inte bara jobbmässiga, och väldigt lite uppsida.

      Radera
  8. Var det så att när pensionssystemet kom var medellivslängden runt 67 år.
    Med det som mått borde pensionsåldern idag vara runt 80 år. Och den var väl från början inte avsedd för utlandsresor och hobbies. Utan bara det nödvändigaste.
    Tiden mellan man beslutar att sluta jobba och pensionsdagen är väl var och ens eget ansvar.
    Jag har inte konsumerat upp alla pengar som tjänats under arbetslivet. Jag väljer då att konsumera dem under följande årtionde. Klart!

    En fundering: På något sätt tycker jag vi kanske skulle tidigarelägga pensionsålder för människor med fysiskt eller på annat sätt krävande arbeten.
    Exempelvis: Någon som jobbar som undersköterska "tjänar in" en månads tidigare pension per arbetat år i yrket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi lever flera decennier längre är det nog ohållbart att ha samma pensionsdag. När man som Sverige höjer ett år nästan varje år skulle jag däremot bli orolig.

      Jag tror att man får fixa det där själv och kanske se till att man inte har ett supertungt jobb när man är 60+.

      Radera
  9. Vad sägs om detta, låt folk gå i pension från och med säg, 60 års ålder men de får en pension därefter. En som inte går att leva på. Då blir valet, antingen sparar du ihop mellanskillnaden, sänker din levnadsstandard eller fortsätter jobba. Jag tycker det är en rimligare lösning än att hela tiden höja pensionsåldern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl i stort sett så det funkar idag (många kan ta ut tjänstepension från 55 och sedan ta ut mer 3 eller 4 år innan riktpensionstiden från inkomstpensionen.)

      Radera
    2. Unga borde börja arbeta tidigare nu studerar de alltför länge och bidrar inte till systemet. Dra ner på högskoleutbildningar och låt folk arbeta där det finns brist på folk. Nu sitter för många som byråkrater inom olika myndigheter t ex där de egentligen inte behövs de har bara fått ett utrymme för att uppbära lön utan att egentligen göra något vettigt, väldigt kostsamt för samhället. Titta t ex på polisen, hur mycket resurser som helst utan att egentligen göra det de ska.

      Radera
    3. Kanske blir det så, men det är väl som sagt många som redan idag tycker att lägsta grundpensionen är omöjlig att leva på.

      Jag tycker inte heller att det är vettigt att ungdomar ska plugga 6-7 år efter grundskolan vad de än ska jobba med.

      Radera
    4. Efter grundskolan är man i princip inte redo för ett skit. Gymnasieutbildning bör vara standarden. Däremot behöver inte alla läsa högskoleförberedande utbildningar, man kan med fördel bli elektriker, rörmokare, byggare osv.

      Radera
    5. Ja, gymnasium och/eller någon annan form av utbildning, kanske en lärlingsplats, kan vara behövlig, men kanske inte ytterligare tre år för alla. Dessutom tycker jag att det var dumt att göra alla tvååriga gymnasieprogram treåriga.

      Radera
    6. Det håller jag verkligen med om, alla ska inte läsa på högskola, för alla är inte lämpliga för det. Den här hysterin med att alla ska läsa på högskola har givit oss en massa genusvetare och annat nonsens som tror att de har en högre utbildning när de egentligen gått 3 års indoktrinering.

      Radera
    7. Tre års indoktrinering var ett bra uttryck. Och finns det inga jobb som antingen ger pengar eller som behövs, utan bara skattefinansierade hittepåjobb, är det ingen idé.

      Radera
  10. Tjenare!
    Haha ja visst är det sant att Riksbankens sedelmaskin kan framstå som en oändlig källa till oändligt med slantar :D Har egentligen aldrig förstått vad det där med att trycka pengar i långa loppet tjänar till

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det långa loppet gör det definitivt inte någon nytta.

      Radera