torsdag 30 mars 2023

Storhandla eller inte?

Att storhandla, exempelvis två gånger i månaden, nämns ofta som ett spartips för folk som vill få ner sina matkostnader. Företagarnas avgående vd och Nordnets gamle sparekonom Günther Mårder säger tvärtom när han får frågan:

Jag vill snarare hävda att det är förenat med väldigt stora risker. När vi storhandlar så köper vi stora paket och då ökar sannolikheten att vi faktiskt ska tvingas slänga saker som vi inte gör av med.

Ja, om stora paket betyder att man handlar mer än man gör av med innan maten ruttnar är det såklart dumt, men man får väl förutsätta att konsumenter har frys och/eller hjärna. I annat fall hjälper inga förslag. Ska vi ner på den nivån kan jag nämna fler ”problem” med storhandling. Det gäller att kolla att det man köper är prisvärt, inköpet blir inte automatiskt bra bara för att man handlar mycket. Och ligger butiken längre bort (vilket vanligtvis gäller för stormarknader) måste du ta in reskostnaden i ekvationen.

Att köpa mindre förpackningar för att spara pengar låter visserligen idiotiskt, men jag vill ändå ge Günther ett halvt rätt. Det är inte automatiskt sämre att handla ofta så länge man inte köper en massa skit. Då är det viktigare att göra en inköpslista.


Att återanvända gamla kuvert ger pluspoäng.

Har du inte ett fotografiskt minne av kylskåpet kommer du annars missa något, vilket kan göra att mat du redan har hinner bli för gammal i väntan på tillbehöret som du glömmer köpa hem. Inköpslistan hjälper dig också att undvika sånt du egentligen inte gör av med eller ens vill ha om du tänker efter. Så tänk efter före. Håll dig till inköpslistan med mindre än att det dyker upp en rabattvara som (och det är ett viktigt tillägg!) är prisvärd för dig.

Och då kommer vi till fördelen med många inköpstillfällen. Veckans reavaror kommer i många fall vara slut redan på onsdag förmiddag, eller också kommer de inte in förrän på torsdagen eftersom det varit slut hos leverantören. Dessutom dyker det upp andra extrapriser i form av tillfälliga partier och korta datum. Fler köptillfällen ökar din chans till dessa.

Det är nog med handling som med mycket annat, att flera strategier funkar. Det viktigaste är att tänka smart och ta kontroll. Om du handlar en gång om dagen eller en gång i månaden spelar mindre roll.

36 kommentarer:

  1. Inte storhandla för min del. Jag har till att börja med inte den mentaliteten att det passar mig, och när jag levt i förhållanden där det skulle storhandlas har jag märkt ett stort överskott o medföljande svinn. Jag är inte stor i maten och köper helst vad jag kan tänka mig vara sugen på någon eller några dagar framåt.

    Med det sagt så har jag ju stapelvaror som alltid "ska" finnas hemma, så när jag har vägarna förbi Lidl fylls dessa plus sådant jag gärna äter generellt på i frys och skafferi, då kan det om det är en smula tomt i lagret bli mer än en kasse.

    I övrigt jobbar jag hellre enligt konceptet "just in time". :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är jag sugen på något inom några dagar vill jag antagligen ha det om tre veckor också, så för mig är det lätt.

      Radera
    2. Jo, det är ju iofs sant och samma här, det händer ju sällan eller aldrig att man är sugen på något idag som inte skulle slinka ner fint även om en månad. Kommer nog inte på något undantag...
      /JB

      Radera
  2. Jag gar och handlar var och varannan dag. En fördel med att bo centralt är att butiken ligger fem minuters gangväg bort. Uppför dit och nerför hem, praktiskt när man köper nagot tungt. Jag har järnkoll pa extrapriser, just nu väntar jag pa att revbensspjällen inte ska ta slut strax innan sista förbrukningsdatum, för da kan jag köpa med 50% rabatt. Jag kan förstas köpa ända, jag har rad, men det bär mig emot.
    Idag ska jag steka pannbiffar med lök, färsen köpt till nedsatt pris med 50%. De kommer att smaka extra gott.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag 1,5 timmes promenadväg till närmaste butik. Undantaget grannen där jag köper mjölk och ägg. Har sprungit och handlat några gånger, men då blir det ingen storhandling.

      Radera
  3. I mitt hushåll har vi ingen plan för varken småhandling eller storhandling. Det brukar bli en gång i veckan till Willy:s och sedan några gånger i den närmare butiken, men då endast för att titta i svinnsmarthyllan.

    Jag sköter i princip all handling själv numer (passar bra eftersom jag arbetar hemifrån och endast ca 40%), och har successivt byggt upp ett lager av mat i (extra) frys och i skafferiet. Av denna anledning behöver jag bara handla max 5% av varorna till fullpris, så varje gån jag är i affären handlar jag i princip uteslutande det som är nedsatt eller på extrapris. I frysen finns såväl kött som fisk, färs, kyckling, grönsaker mm. Inga färska grönsaker på några veckor nu pga de hutlösa priserna, men idag gick jag loss på paprika, gurka, zuccini och tomat, då det var hyfsade priser denna vecka.

    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där låter mycket som jag. Jag går också ofta in och köper lockpriserna.

      Radera
  4. Jag tänker slå ett slag för att handla ofta och att strikt följa inköpslistan. Reavaror kollar vi oftast upp i förväg och lägger med på listan men avsteg kan göras om det dyker upp något oväntat bra och billigt i frysdisken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det viktigaste tror jag är att utforma en strategi som funkar och så håller man sig till den.

      Radera
  5. Att storhandla eller köpa i stora förpackningar kan leda till att man äter mer (om man inte den självdisciplin som krävs), gäller speciellt goda saker. :-) Då får man även ökade kostnader i andra änden, om man då inte lagrar allt i "de vilande musklerna". Man kan ju spinna vidare på det att det ju kan bli ökade o-hälsokostnader också... Många risker alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan delvis hålla med dig om det gäller kakor och godis, men inte när det gäller ren mat. Jag har t ex 20 kg pasta i källaren, men inte kokar jag mer pasta per måltid för det.

      När det gäller onyttigheter kan man ju träna upp den där självdisciplinen. Bestämmer man sig för att bara äta/dricka X enheter är det fullt möjligt som vuxen, ansvarstagande människa.

      Radera
    2. Som en ansvarstänkande människa så är jag när det kommer till onyttigheter som en alkoholist eller narkoman, kan inte ha några som helst sötsaker hemma. Har ingen stopp på min framfart vad det gäller att länsa kyl frys och skafferi när suget sätter in. Däremot går det bra att avstå redan från att köpa i affären, det blir billigare också för hushållsekonomin.

      Radera
    3. Bra med sjukdomsinsikt i alla fall ;-)

      Radera
    4. "När det gäller onyttigheter kan man ju träna upp den där självdisciplinen."

      Jag tror mycket handlar om tillvänjning i hjärnan. Äter man socker varje dag utvecklar hjärnan ett sug efter socker. För varje dag man avhåller sig från att äta socker blir sockersuget mindre. Jag tror det handlar mer om vem man är (genetiskt) och om tillvänjning vid socker än om självdisciplin. 2003 gick dock meningarna isär om sockerberoende existerar eller om det är beteendeutlöst. https://www.vardfokus.se/nyheter/oenighet-hos-forskarna-om-socker-kan-leda-till-beroende/

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Ur Vårdfokus artikeln i min förra kommentar:

      "Pojkar vars fäder eller farfäder (den ärftliga faktorn syns framför allt på farssidan) har varit alkoholister bör vara vaksamma på sin alkoholkonsumtion, eftersom de lättare än andra kan hamna i ett beroende, enligt Fred Nyberg."

      Alkoholism är ojämställt. Jag känner mig kränkt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Jag tror vi pratar om två olika saker. Sockerintag ger absolut ett sockerbehov, eller beroende om man så vill. Dessutom anpassar man smaklökarna. Jag gillar socker, men efter att jag konsekvent har börjat göra egen sylt kan jag nästan inte äta köpesylt eftersom jag tycker att den är alldeles för söt.

      Men det jag pratar om är att stå emot helt medvetet. Små barn har ingen chans att göra det, men som vuxen kan man med varierande framgång bemästra sina lustar.

      Radera
    7. Och visst är även det genetiskt betingat, en del har lättare att bli beroende medan andra har lättare att komma ur ett beroende. Men vi är heller inte helt chanslösa mot våra behov, det vet alla som t ex slutat röka, snusa, dricka eller något annat.

      Radera
  6. Ett tips är att använda Google Keep (finns säkert liknande appar) för inköpslistan. Kan delas av hela hushållet vilket gör inköpen smidiga för alla. Sparar papper också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner kanske inte att ett papper (eller baksidan av ett kuvert i mitt fall då) i veckan är så farligt, men gillar man appar kan man ju använda en sådan.

      Radera
  7. Att gå i matbutiker och handla är verkligen sjukt tråkigt och något jag inte vill lägga mer tid än nödvändigt på. Därför blir det storhandling för två veckor åt gången. Visst kanske inte billigast alla gånger men ägnar hellre den frigjorda tiden åt någon rolig hobby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det är värt en del att slippa gå i butik.

      Radera
  8. Har ibland tänkt på det där när jag handlar, dvs att det runt om mig i princip bara tycks vara jag som har en inköpslista jag bockar av ifrån. Dvs folk skiter i det enklaste sättet att spara pengar på. Sen lägger de istället energin på att klaga på hur dyr maten är i inköp. Konstigt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kanske tänker att de ska komma ihåg allt. Jag har hyfsat minne, men det räcker ju med att glömma en grej en gång för att det ska vara värt att göra en lista.

      Radera
  9. Sällan eller snarare aldrig läser jag tipset "var flexibel, bestäm i affären vad du ska äta"
    Så fort man har en lista eller preferens på vad man vill äta blir man uppbunden.
    Vill man handla billigt ska man äta det som råkar ha bra pris för stunden. Inte det roligaste eller det man är sugen på. Men nu handlade det om att handla billigt inte det man är sugen på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror på både och. Att ha en lista, bestämma vad man ska köpa, men inte vara så stelbent att man inte kan ändra sig om man får köpa mycket av en reavara som behöver gå åt.

      Radera
    2. Och hur mycket mat måste du då kasta, enkom för att du inte vet vad du har hemma när du står där i butiken? Planering slår alltid "flexibilitet". När du planerar så beaktar du givetvis kostnader och en rimlig matsedel. Det hindrar ju inte heller att man kan agera på erbjudande väl i butik.

      Radera
    3. Jag vet i stort sett vad jag har hemma och behöver ytterst sällan kasta mat. Men det är ju lättare för mig som enastående än om man handlar till en hel familj där alla har olika tycke och smak.

      Radera
  10. Jeff Yeager (The Ultimate Cheapskate) skrev i en av sina böcker att man bara skulle handla mat som kostade under 50 kr/kg. Undantaget var då förstås kryddor! Jag tycker det är ett bra tips om man vill äta billigt. Sen kan man ju låta bli att köpa så mycket känslig mat, som fort blir gammal om man inte tänkt äta den med detsamma. Att äta färre mål mat om dagen minskar också matkostnaden, och midjeomfånget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker lite så. Innan priserna drog iväg nu brukade jag tänka till lite extra de få gånger jag behövde betala över 40 kr/kg, för då kunde man köpa alla grönsaker under 40 (och annars låta bli), ost mm. Men nu är det tuffare.

      Jag försöker klara midjeomfånget utan det där rådet för jag blir en elak fan om jag inte ätit på fem timmar ;-)

      Radera
  11. Själv är jag lufterian. 0 kr i matbudget. Slå det om ni kan era slöspellar!
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Lufterian

    SvaraRadera
  12. Vi har stort skafferi, sånt man går in i, och har det välfyllt. Prepper säger vissa. Förberedd lantis säger jag. På väggen i skafferiet har vi listan, där skriver jag upp det som börjar ta slut. Storhandlar på Willys online, och hämtar i lådor utanför, det ligger precis utanför mitt kontor. Börjar alltid med att kolla erbjudanden, jag vet vad vi alltid vill ha hemma så är det billigt köper jag och fyller på. Varför betala fullt pris för pasta eller ris? Ca varannan vecka blir det, stödhandlar på Lidl mellan om jag behöver mejeri eller grönt. Men vilken skillnad på antalet personer där inne dagen efter de gick ut i pressen med att de sänkte priserna, fullt på parkeringen, bra jobbat marknadsavdelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har det också så och kallar det inte heller för prepping. Är det något vi lärt oss det sista halvåret är det väl att mat i alla fall inte blir billigare, så det som hinner gå åt gör man klokast i att köpa idag istället för att vänta tills det blivit dyrare.

      Radera
    2. Jag jobbar också som Sparo. Har en egen liten ”affär” hemma där jag fyller på med ”alltid varor”, sånt som går hela tiden. Köpte tre fullstora hushållsostar på superpris som lagrat i källaren i 6 månader, nu smakar den lite som cheddar. Sweet!
      När smör kostar 39 och det inte var ”max två” köpte jag 10 paket så nu har jag stadigt minst 14 paket som rullar i frys/källare/kyl eftersom jag fyller på när de kostar 39 igen, nu är det alltid max två..
      Den här månaden planerar jag köpa enbart superreor och handla resten i min egen affär eftersom det är många andra utgifter. Med ett gediget matlager (som man har koll på) hemma känner jag mig lite tryggare i de här tiderna. Med vattenbrist, redan nu under vintern, i Europa känns det inte omöjligt att mathyllorna kan se lite annorlunda ut om ett år
      Morsan

      Radera
    3. Det är så praktiskt när något tar slut och man bara behöver gå några meter för att hämta nytt på lagret.

      Det där smörsystemet kör jag med kaffe. Det var nog först i år som jag tvingades sluta dricka kaffe inköpt för 20-25 kr/paket. Nu får man vara nöjd med dubbla priset.

      Radera