På en enda av mina arbetsplatser bjöd
företaget på frukost. Inga avancerade grejer, men lite mackor och
frukt vid sidan av kaffet. Varje dag gick någon av de c:a tjugo
anställda till Ica och handlade ett par matkassar lagom till
niorasten. Inklusive själva plastpåsarna. Två plastpåsar om
dagen, tio på en vecka, 40 på en månad osv. Till slut låg ett
berg av plastpåsar i köket och jag var garanterat den enda som tog
med mig kassar till butiken. Det var inte mina pengar, men jag såg
ingen anledning att låta bli.
Att äta frukost med ytligt bekanta ger
insikter i folks matrutiner. Personligen har jag aldrig förstått
varför någon hyvlar en skidbacke av osten, men ännu märkligare
var att den gängse normen var att osten skulle slängas när den
blev svårhyvlad. Inte för att det var företagets pengar, jag fick
känslan av att alla gjorde likadant hemma. Varför det?
Har jag betalt 39,90 kr/kilot så ska
den ätas!
För mig är det självklart att
riva/bryta osten tills den är slut. Är det paraffin i botten skär
jag bort det först, men att slänga en ost jag har betalat för
känns helt galet. Lika dumt som att inte slå några vattendroppar i
botten av mjölkkartonger och ketchupflaskor för att få ut det
sista, eller vända matoljan uppochned. Mat som är möglig, sur
eller till och med torr är en sak, men här snackar vi om fullt
fungerande mat.
Skivor, remsor, bitar... I munnen är
de alla lika.
Företaget gick omkull sedan, men då
var jag inte kvar så jag kan inte svära på att det hade med osten
att göra.