Jag tycker att det är en baggis att
hamna under 700 kr/månad på matkontot, men det kräver ett öppet
sinnelag och lite improvisation. En del mat finns alltid hemma hos mig, bröd,
spenat och broccoli i frysen, mjölk, ost och citroner i kylen, gul
lök i kallskåpet, mjöl, pasta, bulgur och några kryddor... Resten
anpassas väldigt mycket efter priserna, och dessa i sin tur efter
säsong.
Varje vecka går jag igenom Willys
medlems- och extrapriser (och andra butiker vars erbjudanden jag
snubblar över). Där hittar jag främst frukt & grönt, frys-
och kolonialvaror som rabatterats och är värda att hugga på. Frys
och kolonial håller så pass länge att jag nästan bara behöver
bry mig om vilket utrymme maten tar. Om det är billigt och mat jag
vill ha, jag lastar såklart inte på mig vad skit som helst.
Guacamole någon?
Framme i butiken kommer nästa
möjlighet – kort datum. Det
är varor som slumpas ut eftersom de annars skulle behöva kastas, framförallt kylvaror som mjölkprodukter. Ibland reas
ett helt sortiment ut, ibland enstaka mjölkpaket eller ostar.
Här finns två lösningar – konsumera eller frysa. Nästan alla kylvaror kan frysas, men de håller också i kylskåpet långt efter bäst-före-datum. Oöppnade mjölkförpackningar klarar sig lätt en vecka över tiden förutsatt att de inte utsätts för långvarig värme under hemresan. Ost håller praktiskt taget hur lång tid som helst.
Här finns två lösningar – konsumera eller frysa. Nästan alla kylvaror kan frysas, men de håller också i kylskåpet långt efter bäst-före-datum. Oöppnade mjölkförpackningar klarar sig lätt en vecka över tiden förutsatt att de inte utsätts för långvarig värme under hemresan. Ost håller praktiskt taget hur lång tid som helst.
I somras köpte jag ett paket
smörgåsmargarin, en sådan där Bregottkopia med en mix av smör
och olja. Det var strax innan utgångsdatum och jag fick
600 gram för 10 kr, vilket var klart under halva priset. När
jag var klar med det hade bäst-före-datumet gått ut för exakt två
månader sedan och det var inget som helst fel på det.
Det som krävs för att kunna handla
efter pris är flexibilitet. Hinner maten ruttna i kylen är det ett
dåligt köp oavsett pris. ”When life gives you lemons – make
lemonade!” Är det istället sparris som regnar från himlen gör
du sparrissoppa, mjölk blir pannkakor osv. Trots att jag brukar ha fler
kortlivade varor än de flesta är det mycket ovanligt att jag
slänger mat.