torsdag 12 oktober 2017

Anpassad mat

Jag tycker att det är en baggis att hamna under 700 kr/månad på matkontot, men det kräver ett öppet sinnelag och lite improvisation. En del mat finns alltid hemma hos mig, bröd, spenat och broccoli i frysen, mjölk, ost och citroner i kylen, gul lök i kallskåpet, mjöl, pasta, bulgur och några kryddor... Resten anpassas väldigt mycket efter priserna, och dessa i sin tur efter säsong.

Varje vecka går jag igenom Willys medlems- och extrapriser (och andra butiker vars erbjudanden jag snubblar över). Där hittar jag främst frukt & grönt, frys- och kolonialvaror som rabatterats och är värda att hugga på. Frys och kolonial håller så pass länge att jag nästan bara behöver bry mig om vilket utrymme maten tar. Om det är billigt och mat jag vill ha, jag lastar såklart inte på mig vad skit som helst.

Guacamole någon?

Framme i butiken kommer nästa möjlighet – kort datum. Det är varor som slumpas ut eftersom de annars skulle behöva kastas, framförallt kylvaror som mjölkprodukter. Ibland reas ett helt sortiment ut, ibland enstaka mjölkpaket eller ostar.

Här finns två lösningar – konsumera eller frysa. Nästan alla kylvaror kan frysas, men de håller också i kylskåpet långt efter bäst-före-datum. Oöppnade mjölkförpackningar klarar sig lätt en vecka över tiden förutsatt att de inte utsätts för långvarig värme under hemresan. Ost håller praktiskt taget hur lång tid som helst.


I somras köpte jag ett paket smörgåsmargarin, en sådan där Bregottkopia med en mix av smör och olja. Det var strax innan utgångsdatum och jag fick 600 gram för 10 kr, vilket var klart under halva priset. När jag var klar med det hade bäst-före-datumet gått ut för exakt två månader sedan och det var inget som helst fel på det.

Det som krävs för att kunna handla efter pris är flexibilitet. Hinner maten ruttna i kylen är det ett dåligt köp oavsett pris. ”When life gives you lemons – make lemonade!” Är det istället sparris som regnar från himlen gör du sparrissoppa, mjölk blir pannkakor osv. Trots att jag brukar ha fler kortlivade varor än de flesta är det mycket ovanligt att jag slänger mat.

25 kommentarer:

  1. Helt otroligt billigt matkonto! Grattis till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är det kanske. Jag ser det från andra hållet att jag inte förstår hur folk kan lägga flera tusen på mat utan att springa på krogen eller köpa en massa hämtpizza.

      Jag lägger till dig i min blogglista förresten. Jag ser att jag finns på din och det ska ju vara rättvist i världen :-).

      Radera
    2. Och jag tycker det låter högst normalt, kanske lite i översta laget. Vi är 2-barnsfamilj och har budget på 1700:-/månad. Yngsta är förvisso knappt ett år och är väl inte så stor i maten - samtidigt så konsumerar hon en hel del blöjor som ingår i samma budget. Och ja - det ligger både ryggbiff och entrecote på grillen på sommaren, dock aldrig till fullpris.
      Enda gången det blev lite "jobbigt" att handla mycket av det billiga var när Lidl hade öppningserbjudande och hade glömt att skriva "max 1-2 per hushåll". Handlade 25kg falukorv för dryga 200:- då, haha.

      Radera
    3. Visst är det normalt, men era 1700 kr/månad ligger under socialbidragsnormen - för EN person.

      Ja, det gäller att läsa det finstilta. Och att skriva ut det :-).

      Radera
    4. Ja, just därför är jag skeptisk till allt vad bidrag heter. Går du på socialbidrag så ska du få pengar både till oxfilé till ordinarie pris och rökning. En bil har man rätt att ha, och minns jag inte fel så har man rätt att åka utomlands en gång om året. Ska man leva på samhället så ska man fan få tänka till och inte använda en spänn mer än vad överlevnad kräver. Har du inget skönt gammalt blogginlägg om detta? :)

      Radera
    5. Nej, det där har jag skrivit rätt lite om, och när du berättar om det märker jag att jag vet rätt lite också. Detta måste åtgärdas, så jag kan lova ett socialbidragsinlägg under veckan som kommer. Tack för tipset!

      Radera
    6. Det ser vi fram emot :)
      Med "jobbigt" ovan i lidls öppningserbjudande menade jag givetvis att det var lite kämpigt att 1) bära ut skiten till bilen. 2) Hitta plats i frysen.

      Radera
    7. Jag förstår precis, jag får också spela frystetris när extrapriserna är "för bra".

      Radera
    8. +1
      Jag köpte 80 burkar barnmat på en s k kundkväll på Hemköp. 5kr st istf normala 12-14kr 👍🏻😊 Dock hade jag ingen bil så fick kånka hem dom 😣 (jag vet, ännu billigare att göra barnmaten själv, men ibland var färdigburkarna oslagbara).

      Radera
    9. Ja, nog är väl barnmat i burk oslagbart, hur många gram är det i en burk? Jag gissar att kilopriset hamnar långt över hundringen för morotspuré, potatismos och fruktkompott (där det är omöjligt för ett tränat öga att se vilken burk som innehåller vad). Men som träningspass var det säkert bra ;-).

      Radera
  2. Jag har så grym ångest att gå igenom den där kort-datum-lådan. Vet inte riktigt varför men något där känns obehagligt. Som att jag på något vis skulle bli uttittad. Värt att nämnas är att jag inte bor på det största stället :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag inte alls. Maten i "fyndlådan" är ju inte på något vis sämre än resten, bara billigare. Om du tänkt konsumera maten samma dag spelar det ju absolut ingen roll mer än ekonomiskt. För övrigt är det väldigt hett med återvinning och att ta vara på resurser, så det borde inte vara pinsamt på något sätt. Jag skulle förresten aldrig äta så mycket ekologiskt som jag gör genom att köpa kort datum.

      Radera
  3. Det du säger sporrar verkligen mig att förändra min egen livsstil vad gäller mat och dryck (och annat med, för den delen, som att hantera pengar mer medvetet). Stort tack, Micke!

    Vegetariskt känns självklart, och jag sneglar hårt mot att gå och bli vegan (nix, jag är inte alls någon sorts aktivist som går ut bland folket och predikar, bara att jag är allt mer intresserad). För mig handlar det mycket om att orka planera. Att kanske göra ett par, tre veckoscheman som rullar (med variationer beroende på årstid), sedan bunkra upp torrvaror, stå ett par timmar i veckan och laga maten, sedan in med det i frysen eller i matlådor i kylen. Göra en kalkyl, följa upp utfallet.

    Jag uppskattar din blogg väldigt mycket, och håller (nästan i alla fall *smile*) med om allt.

    Stort tack!

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för input!

      Kul att du säger att jag inspirerar samtidigt som du på ett plan tänker precis tvärtom. För mig handlar mat väldigt lite om planering, men bunkring och storkok gillar jag.

      Strikt ekonomiskt tror jag vegansk mat blir klart dyrare än laktovegetarisk. I alla fall för mig som konsumerar mycket ost och mjölk. Veganost hittar man nog inte för 39 kr kilot :-).

      Radera
  4. Är det på Willys du hittar nedsatta priser på kort datum? Handlar på Coop och där har jag aldrig sett det. Ligger 30 paket köttfärs och alla väljer paketet med längst till utgångsdatum. Paketet som går ut imorgon ligger kvar till samma pris. Och mejerivaror har jag aldrig sett nedsatta. Känns som om dom hellre slänger maten istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Willys är bra på "kort datum"-rabatter. Mina två närmaste Willysbutiker slumpar bägge ut både mjölk och kött.

      Radera
    2. Själv har jag tre mil till närmaste Willy. Det blir inte ofta man handlar där då, tyvärr. Och det Jodahl skriver tycker jag stämmer för både Coop och Ica.

      Radera
    3. Om alternativet är Ica undrar jag om det inte skulle löna sig att ta tremilaresan till Willys ändå. Men kanske kommer du åt någon Lidl, Citygross eller Hemköp. Jag vet inte hur de gör med sina varor på väg mot utgång.

      En annan variant vore att ta diskussionen med butikspersonalen. "Här har ni ett paket köttfärs som går ut idag och om inte jag köper det får ni antagligen slänga det, så vad ska du ha för det?"

      Fast köttfärs på Ica är ett dumt exempel för de sätter ju bara på en ny etikett ute på lagret ;-).

      Radera
  5. Härligt att vara vegan på hösten.

    Lövbiff blir det varenda dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar nog bara i Göteborg ;-).

      Radera
  6. Vissa butiker har ibland nedsatt pris på "inte tillräckligt estetiska" varor. Tex så kan det vara så att butiken (eller dess leverantör) har misslyckats med att skära fina skivor av prickig korv, de är lite skrynkliga och kanske i mindre bitar (halvor). Då säljs dessa paket mycket billigare. Och korven smakar lika mycket korv.
    Faktiskt gör de så på min stora ICA Maxi!

    Som om du bryr dig om animala smörgåspålägg :-)

    Hälsningar Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, animaliska pålägg är inte min grej, men jag har för mig att samma sak gjorts med exempelvis krokiga morötter. En annan variant är att samarbeta med någon som vidareförädlar mindre estetisk mat. Fula tomater kan säljas som förstklassig tomatsoppa.

      Radera
  7. Intressant det där med vad maten får kosta, har själv matkostnad runt tusenlappen för två vuxna, ibland lite mera. Råkade lyssna på radioprogrammet plånboken nyss som bl.a. handlade om hur "Anders" med fru och tre barn skulle klara matkostnaden på bara en lön då frun var arbetslös. Klagade på att de inte ofta inte hade råd att köpa mjölk och sällan färsk fisk. Sa sig lägga 3500-5000 kr/mån på mat. -Oj sade reportern, normen säger er mat ska kosta nästan 10 000 kr/månad. (Tydligen är normen 1700-2400kr för barn, 1800 för kvinnor och 2300 för män). Rådet i programmet blev att äta mera rotsaker och laga maten själva. Fick förslag på vegetarisk pasta av kostexpert men tydligen var det tveksamt om "Anders" tonårsbarn som var rätt kräsna skulle gilla detta.

    Man upphör aldrig att förvånas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fantastiskt! Att rätta mun efter matsäck var tydligen ingen lärdom Anders tonåringar förtjänade att få med sig hemifrån?

      Radera