tisdag 17 oktober 2017

Miffo1?

Jag fick följande meddelande från Avanza:

Hej,

På grund av ett nytt internationellt värdepappersregelverk (MiFID2) behöver vi säkerställa att du har tillräcklig kunskap i de värdepapper som du investerar i.

Den nya lagen gäller det som klassas som mer komplicerade instrument som t.ex. ETF:er, warranter, certifikat och derivat m.m. men även handel med värdepapperskredit och blankning.

Även om du har handlat med dessa produkter tidigare, eller om du har kredit- eller blankningsavtal, måste du genomföra kunskapsprövningen som består av ett snabbt test för respektive produktgrupp. Du behöver göra testen senast den 1 december för att kunna fortsätta handla med dessa instrument, men vi rekommenderar dig att göra testen redan nu.

Sedan följde ett antal ”kunskapsprov”. Här är ett par av frågorna så att ni som inte drabbats ska fatta nivån.


Jag vill inte förhäva mig på något vis, men det här hade jag klarat på lågstadiet. Och om man av någon anledning skulle missa en fråga (nej, dessa två klippte jag, jag lovar) fick man göra om den, så en datortränad apa hade blivit godkänd på de här proven.

Nyttan med alla dessa EU-harmoniserande direktiv kommer jag däremot aldrig förstå (jag gick aldrig med), men ska det göras kan det väl åtminstone göras seriöst? Det här påminde mest om körskolescenen i Lorry där Peter Dalle frågar Lena Endre:
- JAG ÄR EN LITEN KANTARELL! Är ni sån?
- Va? Nej...
- Fullt psykisk frisk alltså. Vi kan ju inte släppa ut EN MASSA GAAALNINGAR I TRAFIKEN!!!

Men på börsen är galningarna alltid välkomna. Och i EU-politiken tydligen.

36 kommentarer:

 1. Man tror knappast att det är sant. Skickar Avanza sådant här till kunderna?! Såg att moderaterna gick ut med att nu fick det vara slut på hyckleriet inom migrationspolitiken. Detta på tal om den borttappade ryggraden. En klockren betraktelse som alltid.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte ens säker på att detta var de fånigaste frågorna, de var bara två i mängden.

   Det är mycket det får vara slut med enligt moderata politiker. Mest av allt vill de nog att det får vara slut med väljarraset. Mindre än ett år före valet säger nog ingen politiker vad han/hon egentligen vill.

   Radera
 2. Har själv svarat på dessa frågor och många var på extremt låg nivå.
  Det gick dessutom inte att misslyckas, svarade man fel (vilket jag gjorde på en fråga om ETF-er och warranter) fick jag upp en röd ruta som förklarade det rätta svaret, sen var det bara att fortsätta.

  Totalt meningslöst, vem som helst kan utan koll klicka igenom utan att begripa vad man håller på med, och få "godkänt" och börja handla hej vilt. Vilket slöseri med pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår inte alls meningen med detta. Dock är nog Avanza relativt oskyldiga, i grunden är det ju ett påbud från EU.

   Radera
  2. Men Avanza bestämmer frågorna för att säkerställa att kunden vet vad han gör, inte EU. Så Avanza bär skuld för de otroligt intetsägande å tramsiga frågorna. Tyvärr säkert lika illa hos alla aktörer.

   Radera
  3. Ja, men banker och mäklare vill ju inte sätta kunderna på pottan. De vill ha ryggen fri åt alla håll genom att ställa så enkla frågor att de går snabbt att besvara, för då kan de hävda uppåt att de gjort sin del.

   Radera
 3. Ja vilka frågor... och just den där som kom flera gånger, är det viktigt att ta del av faktablad och villkor. Helt underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ledande fråga som skulle göra den regerande mästaren i ledande frågor, Jenny Strömstedt i TV4:s morgonsoffa, grön av avund.

   Radera
  2. Lyckades inte repetera frågorna, men på derivaten (standardiserade) kom den frågan också har jag för mig, jag skrev så klart nej (det finns inget faktablad) - standardiseringen tar hand om villkoren i typfallet - tänkte 'oj, de slänger in en slamkrypare', inget 90-talist ord direkt, men tydligen var det 'ja' man skulle svarat. #lurad

   Radera
  3. Jag kopplade på autopiloten. Börjar man tänka så där blir man till slut osäker på allting.

   Radera
 4. Också svarat på Avanza:s kunskapsprov. Kommer Nordnet och storbankerna också att skapa liknande tester (enl MiFID II) ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligtvis, men det är inget jag har hört.

   Radera
 5. Jag fick detta igår och blev rädd, vilket jag alltid blir när ordet "Test" dyker in i min hjärna :) Låter som att jag inte behöver vara särskilt rädd med andra ord...
  http://www.kronantillmiljonen.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt hela tiden och väntade på att det skulle komma en överjävlig fråga, lite som i The Holy Grail (https://youtu.be/IMxWLuOFyZM?t=58s), men den kom aldrig.

   Radera
  2. Haha allt för länge sedan jag såg den filmen ;D
   "Whaaaat is your favorite color?"
   "Blue!"
   "Well, off you go then..."
   "Thaaaat's EASY!"

   Radera
  3. Klassiker, men jag minns väldigt lite av filmen. Egentligen bara detta och "the killer bunny". Eller vänta, soldaten som vägrar ge upp efter att ha blivit av med armar och ben med argumentet att han fortfarande kan bitas kanske är därifrån. Jag måste nog se den igen.

   Radera
  4. Helt klart fina scener :) Den jag skrattade mest åt var nog riddaren som "galopperade" mot slottet medan de loopade scenen om och om igen

   Radera
  5. Överhuvudtaget genialt att ersätta hästar med att slå ihop kokosnötter.

   Radera
 6. En sann byråkrat tror alltid att det är mer byråkrati som saknas. Alla kommer tjäna mer pengar om man bara passerar dessa frågor. Jag tror det är viktigt att säkerställa att alla sparare har en mental kapacitet högre än en fyraårings.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och politiker tror ofta tvärtom. "Om vi bara förenklar reglerna..." kommer alla människor hoppa på. Det är aldrig så enkelt att marknaden/folket helt enkelt inte vill ha "tjänsten".

   Radera
 7. Inte svårt när det är lätt!
  Får väl säga grattis på födelsedagen i efterskott. Gissar att du nyligen fyllt år eftersom du ökat på din utskrivna ålder. Beteendevetare ser allt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som beteendevetare antar jag att du också räknat ut att det inte är något jag firar :-). Borde ändra texten till "född på 70-talet" eller kort och gott "30+".

   Radera
  2. O ja, det har jag räknat ut. Men vad är det roliga med det? Någon måste ju ändå påminna dig om det där du inte vill bli påmind om ;) Så inte 40+? Ålder är bara en siffra!

   Radera
  3. 40+ blir mer exakt, men eftersom jag fyllt 30 kan ju inte 30+ vara helt fel?

   Radera
  4. Haha, så när det gäller ålder gillar du inte att vara exakt? 30+ får dig sannerligen att låta yngre!

   Radera
  5. Ålder är ett märkligt fenomen. På vissa sätt är jag nog yngre nu än för tio år sedan. Min fysik är definitivt bättre nu. 46 känns som falsk marknadsföring. Jag kan inte fatta att jag är SÅ gammal :-).

   Radera
  6. Min kära mor hävdar med bestämdhet att hon har fyllt 25. Det är tekniskt sett helt korrekt. Det är dock hemligstämplat exakt när just den födelsedagen inträffade :)

   Radera
  7. Precis så är det! Tyvärr går ju sånt här att ta reda på nuförtiden, men allt går att vifta bort som fake news :-).

   Radera
  8. 40 är det nya 20! Så det betyder att du är yngre nu är för 10 år sedan ;)

   Radera
  9. Är det verkligen så man räknar ;-)?

   Radera
  10. Nu ska vi inte hänga upp oss på detaljer här. Var nöjd med att du (enkelt räknat) är 26 år och inte en dag äldre ;)

   Radera
 8. Märkligast av allt är att vi som inte gick med i EU-fjaskot, ändå måste fylla i EU-byråkraternas undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det! För mig som till och med tvekade om jag skulle gå med i momssystemet var det liksom inget gränsfall heller.

   Radera
 9. Vänta bara....

  Snart lär väl den utlovade undersökningen om medborgarnas sexvanor komma (i lådan?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, och jag är gammal nog att minnas folk- och bostadsräkningen, men där drog jag gränsen. Jag vägrade och var beredd att böta för det. Lyckligtvis var vi så många hundratusen som gjorde det att böterna uteblev.

   Radera