fredag 27 oktober 2017

Ljummig mjölk

Jag har aldrig varit någon stor serietidningsentusiast, men en historia dröjer sig kvar. Kalle Anka skulle starta restaurang och konkurrera med Alexander Lucas. Enligt experterna, så kallade ”ankister”, hette kapitlet ”Femstjärnig mästerkock” och återfinns i Joakim nr 3/87. Japp, jag har gjort min research, men resten är fritt från minnet:


I början går det inget bra, men en dag kommer en man in och beställer ”ljummig mjölk och kex”. En oansenlig beställning, men Kalle går in för sitt jobb och kommer ut med kex och lagom tempererad mjölk på ett silverfat. Kunden låter sig smaka och visar sig senare vara en känd recensent som ger Kalles restaurang med det utomordentligt fåniga namnet Chez Kalle en stjärna i Ankeborgsguiden. Kunderna strömmar till och succén är ett faktum.

Tills en dag när en grå liten herre kommer in och beställer ljummig mjölk. Kalle skäller ut kunden. Att ha mage att komma till hans lyxkrog och beställa något så enfaldigt anser han vara höjden av fräckhet. Självklart är det samma recensent som därefter ser till att restaurangen tappar sin popularitet och så går det som det alltid går för Kalle Anka.


Och sensmoralen är lika tydlig som alltid, men är det inte fascinerande hur många näringsidkare som inte fattar detta? Det är omöjligt att veta vilken kund/uppdragsgivare/människa som kommer att bli betydelsefull för din verksamhet. Därför bör man bete sig som folk i alla situationer. Inte bara därför, men fattar man inte det är nog loppet kört alldeles oavsett.

14 kommentarer:

  1. Klokt resonerat!
    Men gäller även i privatlivet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Man vet aldrig vem man har nytta av på väg upp mot toppen och ifall man annars får möta dem på vägen ner.

      Radera
  2. Varit i England på kurs för mina fattiga slantar. Struttade runt åtminstone med några tår i de bättre bemedlades högborg. Kanske är jag lite känslig och uppmärksam på hur olika människor bemöts, men helt klart gjordes det skillnad på folk och folk. Högst påtagligt och inte inbillat. Dessutom, om man inte facebookade, instagrammade eller twittrade blev man ansedd som en kufisk figur. Tänkte ett tag att jag ger efter för grupptrycket och köper en modern mobil, men håller nog ut. Vet ju i alla fall en till som jag:-)ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara vänta, det kommer att bli en folkrörelse :-). Och när det gäller Facebook verkar jag ha tre kategorier i bekantskapskretsen: De som redan lämnat (där är jag själv), de som funderar på att göra det och de som aldrig varit med.

      Radera
  3. ”Den r*v du sparkar idag kan vara den du måste slicka imorgon” är ett mycket poetiskt utryck för just detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag försökte göra en lite mer finstämd variant i mitt svar till Ekonomitankar häruppe. Men vad fan, det är ju fredag :-).

      Radera
  4. Det jag inte förstår är hur du lyckats hitta exakt rätt nummer av tidningen endast utifrån ditt minne. Vad googlar man på egentligen? :D

    Själv har jag aldrig gillat Joakim von Anka. Han låter pengarna ligga helt arbetslösa. Unga som läser tidningen får en falsk bild av att det är så man blir rik. Ska skriva in till redaktionen och klaga.

    http://www.kronantillmiljonen.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det här fallet sökte jag på "ljummig mjölk" och fick fram ett meddelande från förr: https://lists.nafsk.se/pipermail/ankism/2000-December/000848.html

      Bra idé om att klaga hos Disney. Hade de haft svensk skitnödighet skulle det kunna leda till att gamla tidningar dras tillbaka och trycks om med ny handling :-).

      Radera
    2. De pengar som finns i pengabingen är dock bara en bråkdel av Joakim von Ankas tillgångar. Till största delen är de investerade i ett stort affärsimperium. Pengabingen har han ju för nöjes skull, så det är en sanning med modifikation att han låter pengarna vara arbetslösa.

      Radera
    3. Haha! Tänk att vi skulle få svar på det också. Kommentarsfältet på min blogg blir rena uppslagsverket. Tack för det!

      Radera
  5. Heter det inte ”ljummen”? ”Ljummig” vad är det för ord?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig, men det där får du ta med Disneys översättare. Jag antar att det var någon slags poäng med att använda fel ord och att det därför inte var helt rätt på engelska heller (lukewarm?), så då blev översättningen "ljummig".

      Radera
  6. Larsson,

    Kanske skriver några vykort till jul. I klassen årets omvärldsanalytiker finns bara en kandidat. Bloggaren Sparo.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omvärldsanalytiker? Jag som mest ser mig som entertainer och kulturstrateg :-).

      Radera