onsdag 11 oktober 2017

Ragnar är idiot. Var inte som Ragnar.

Jag försöker känna empati med människor som råkat ut för tråkigheter och tänka mig in i hur andra tänker. Ibland går det, detta är inte ett sådant exempel.

Läser om 81-årige Ragnar som brände hela sitt sparkapital på drygt en halv miljon på sex veckor. Detta efter att ha nappat på en Facebookannons (!) från ett cypriotiskt bolag (långt från svensk konsumenttjänstlag) och låtit sig övertalas att handla med råvaror.

Det här är Ragnar.

Först tänkte han skicka in hälften av pengarna, men telefonförsäljaren som han aldrig träffat och inte visste något om övertalade honom om att inte stanna där utan satsa precis allt i denna värdepappersform han inte kände till.

Ragnar hade alltså 530000, men ville ”sätta guldkant på tillvaron”. Han är 81 år – hur mycket guldkant hade han tänkt hinna med?! Helt utan ränta hade han kunnat lägga sextio papp om året på lyx och flärd fram till sin nittioårsdag.

Det här är inte Ragnar.

Ett annat favoritcitat: ”Jag är godtrogen och snäll”. Det vore godtroget och snällt av mig att hålla med. Jag tycker spritt språngande dum i huvudet kan ligga närmare sanningen. Om jag förstår CFD:er rätt kan man förlora mer än 100 procent, som om det inte är illa nog att förlora allt. Detta låter inte som något man vill investera hela sin förmögenhet i.

Sent ska syndaren vakna, men plötsligt: ”Man ska inte ge sig in i något man inte vet någonting om. Jag har fått mig en läxa och vill varna andra från att göra samma dumheter som jag.” Här kan jag och Ragnar äntligen enas. Gör inte som Ragnar, var inte som Ragnar, tänk – inte som Ragnar.

18 kommentarer:

 1. Hur lyckas du hitta alla dessa stollar som beter sig som idioter och sen skryter om sin egen idioti i någon lämplig blaska? ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit allt svårare sedan jag slutat att läsa dessa (högst O-lämpliga) blaskor. Den här länken fick jag tips om och kände att några frågor blivit lite hängande i artikeln.

   Då har jag ändå inte tagit upp allt. Av artikeln framgår att han A) varit fattigpensionär och B) jobbat tills han var 75. Många konstigheter blir det...

   Radera
 2. Jag tycker "inte Ragnar" verkar ha en skön pensionärstillvaro. Undrar hur man ska nå dit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Jag vet inte ens vart jag ska vända mig för att få tag i en sån där keps ;-).

   Radera
 3. Funderar hur man kan ha gått 80 år på jorden och fortfarande nappa på sånt här. Helt galet enligt mig.

  Däremot finns det somliga i min närvara som lyckats förgylla livet även efter 80. Så lite guldkant kan man nog fixa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte heller. Att det finns idioter är välkänt, men de brukar bli panka redan tidigare. Här förstår jag det som att han hade sålt en helt obelånad bostadsrätt. Fullblodsidioterna ser ju till att alltid hålla bostaden fullt belånad och vid större stigningar värdera om så att de kan öka på lånen. Det här känns mer som en tillfällig nyck triggad av något annat, men eftersom reportern tyckte att det var viktigare att fylla pappret med ord än att göra sitt jobb får vi inte alla fakta.

   Radera
  2. De gånger jag sett liknande att personer ändrar sitt beteende med pengar så mycket har varit efter att frun dött eller flyttat.

   Radera
  3. Framförallt det förstnämnda ligger ju nära till hands i den åldern.

   Radera
 4. Själv brottas jag med två frågeställningar.
  1. Var kan man köpa en keps som denna??
  2. Kvinnan som står till höger om kepsmannen kan hennes bröst vara äkta? Jag tror det inte!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ettan går jag som sagt bet på, och beträffande tvåan kunde hon nog ha en tröja med texten "It's All Plastic", fast hon verkar inte direkt vara tröjtypen.

   Radera
 5. Begynnande demens kanske? När man börjar sluta tänka klart Spärren släpper och man blir lurad och påprackad grejer som man förmodligen aldrig skulle gått på förut. Har en närstående som jag numera får förmana, och tala om att ringer det försäljare - var oartig och släng på luren. Du behöver inte vara trevlig eller tillmötesgående och inget är gratis. Kan säga att personen har lurats till två telefonabonnemang av obskyra bolag. Jäkla krångel att ställa allt till rätta, om det ens går.
  Kanske en dag Micke att du går helt emot din egen personlighet och blir så förändrad att pengarna ryker till sånt du aldrig skulle ha gjort förut, hemska tanke:)ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar det om demens hamnar såklart saken i ett annat läge. Jag räknar (oklart varför) med att journalisten ska ha lite känsla för att hon inte hänger ut en sjuk människa.

   Ja, besynnerligt att äldre människor tror att det är schysstare att jamsa med en stund än att lägga på luren direkt. Det är ju sånt jag kan hålla på med, att lägga några minuter på att kolla hur länge man kan jävlas med telefonförsäljaren innan det blir JAG som får luren i örat :-).

   Radera
 6. Hej!

  Jag tänker också på demens och hur skickliga dessa företag är på att utnyttja och manipulera äldre och/eller sjuka människor. Som exempel får min mamma efter min pappas död en drös av dessa telefonsamtal och brev med märkligt innehåll, alla med syfte om att komma över hennes pengar. Nu har hon fortfarande vid 89 år ett vasst intellekt och en ännu vassare tunga så hon klarar sig utmärkt.
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ruttna företag på det viset, med affärsidén att ringa upp gamla, men här var det ju från början en Facebookannons och gubben själv som tog kontakt, så det hade inte hjälpt ens om man förbjöd aktiv telefonförsäljning (som jag tycker att man borde göra).

   Radera
  2. Som sagt, siste idioten är ännu inte född, inte död heller för den delen verkar det som...

   Likaså, är en deal för bra för att vara sann så är den nog inte det heller...

   Tyvärr når nog din blogg bara oss redan frälsta och inte de som bäst skulle behöva denna upplysing.

   Mycket nöje. :-)

   Radera
  3. Ja, Ragnar borde ha läst lite "oberoende" ekonomibloggar istället för att lyssna till en säljare som inte helt oväntat tyckte sina egna produkter var köpvärda.

   Radera
 7. Jag brukar hålla med dig om det mesta, men inte den här gången. Bedragarna blir allt skickligare och de utnyttjar de svagaste i samhället. Idioten i det här fallet är bedragaren. Äldre behöver inte ha drabbats av demens för att bli lurade, tankeverksamheten förändras på äldre dar. När den här Ragnar var i vår ålder fanns inte internet (hos gemene man), det fanns mer heder och pengar var något man kunde ta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är bedrägeri bedragarnas fel, men man har ju ändå personligt ansvar. Bluff och mygel är inget nytt med internet, det har alltid funnits. Om någon som inte alls bevisat sin förmåga och som man inte har en relation till säger att det är en bra idé att satsa alla sina pengar på något man inte förstår ska inget munläder i världen räcka för att övertyga.

   Radera