tisdag 24 oktober 2017

Köpta analyser

Fakta är en sak, men analyser innehåller alltid ett visst mått av gissningar och egna tankar. Åsikter, om man så vill. Därför har jag alltid ställt mig tveksam till aktieanalyser från Redeye. Jag betvivlar inte att deras analytiker är kunniga, men deras köpta analyser (eller, med ett finare ord, uppdragsanalyser) innebär att företaget Redeye analyserar betalar för analysen. Jag tycker att det säger sig själv att detta faktum påverkar innehållet.


Kunden har alltid rätt”, sägs det. Det verkar inte nödvändigtvis gälla i de butiker jag handlar, men något ligger det i det. Missnöjda kunder tenderar att inte komma tillbaka, så är man för kundfientlig försvinner man till slut. Åtminstone trodde jag det tills jag fick ett mejl från Avanza med en Redeye-analys med följande tillägg:

Läsaren av innehållet kan anta att Redeye har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.


Okej, Redeye får alltså ingen bonus om de gör en optimistisk analys av det analyserade företagets framtid. Det hade kanske ingen trott heller, men det bolag som sågas jäms med fotknölarna lär inte heller köpa klippkort. Det är min analys, och den är gratis.

6 kommentarer:

 1. haha uppdragsanalyser.. man bör verkligen ställa sig frågan när man läser en analys: vad har personen/företaget för incitament till att publicera analysen?

  Knappast för att helt utan motprestation göda privatpersoners ekonomi med aktierekar.

  Företaget har fått bra betalt för att publicera analysen, thats it. Det är därför jag verkligen älskar aktiebloggar och transparensen. Här finns det ordentligt och erkänt duktiga (Gottodix, lundaluppen etc) som med sina egna surt förvärvade pengar investerat i bolag som de analyserat och tror på. Sen ska man alltid göra sin egen analys men det är bra mycket bättre än någon trött uppdragsanalys i varje fall.

  Vänliga hälsningar
  / A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en analys från dem du nämner väger mycket tyngre för mig än en från Redeye.

   Ett annat intressant fenomen apropå incitament är jättepositiva analyser som förklarar att detta är en extremt nedtryckt aktie med fantastisk potential, och så avslutas det med "Analytikern har egna aktier i företaget: Nej". Okej, SÅ bra var den alltså inte.

   Radera
  2. hehe ett praktexempel på att alla varningsflaggor blinkar. Men.. men.. aktien har ju fantastisk potential ju?!

   Radera
  3. Put your money where your mouth is, som det heter på engelska :-).

   Radera
 2. Har du förresten följt upp Redeyes track record, innan dessa ord? Jag menar det är ju även som så att de kunder analyserna går ut till förhoppningsvis inte är helt dumma i huvudet, och fortsätter läsa oavsett resultat över tid? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag övervägde det, men kände att det var ett för svårt och tidsödande jobb. Eftersom jag inte brytt mig så mycket om Redeyes analyser (av ovannämnda skäl) skulle jag få börja från noll.

   Men varför skulle just aktiekunder INTE vara dumma i huvudet ;-)? Dessutom kan ju både företagen och aktierna gå bra även om de köper sina recensioner.

   Radera