lördag 14 oktober 2017

Ett skitproblem

Jag har funderat kring en tråkig utgift som är svår att komma runt och som ger rätt lite glädje för pengarna. Det känns som att spola ner pengar faktiskt, och då vill man åtminstone komma undan så billigt som möjligt. Priset på toalettpapper jämförs i första hand i pris per styck, och det är ju en helt ointressant uppgift eftersom en toarulle kan se ut lite hur som helst.


Finstilt kan man ibland – inte alltid – hitta uppgift om kronor per kilo. Den säger lite mer, men pappret kan ju vara onödigt brett eller tjockt, vilket drar upp vikten utan att användaren har någon nytta av det. Kronor per löpmeter vore bättre. Inte helt perfekt ifall pappret är så tunt att man behöver ett extra lager, men ändå mer användbart än styck- och kilopris.

Jag har kollat på fyra vanliga webbmataffärer och ingen anger meterpriset. Så hur ska man då veta? Ett märke med en ekorre som frontfigur påstår i sin reklam att de har mer papper på rullen. Mer än vad framgår inte. Än konkurrenterna? På sin hemsida (ja, jag var uttråkad) jämför de antal ark per rulle, men redovisar inte hur stora arken är så inte ens de berättar hur mycket papper man får, bara ”mer än...” något. Jag tycker att det luktar lurendrejeri.


Sedan finns det ”finsmakare” som vill unna sig mjukt papper. Själv skulle jag köra med sandpapper om det var billigast, det kvittar. Så det blir Eldorados bal med 64 rullar för 95 spänn. Hur många meter – ingen aning. Visst skulle jag kunna rulla ut en rulle och mäta, men även mitt torftiga liv har en nedre gräns för vad jag tänker lägga tid på.

65 kommentarer:

  1. Larsson,

    Själv använder jag inget annat än LAMBI. Mjukt som en bordsduk. Vad är det för livskvalitet att få hela akterkastellet sönder trasat av dessa hemska lågprispapper.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall tror jag att mitt akterkastell är tåligare än ditt. Jag tror överhuvudtaget på att härda kroppen, det är bl a därför jag springer barfota på grus :-).

      Radera
  2. Intressant. Detta är ett område där inte ens jag går för det billigaste alternativet.

    Förresten, ingen koppling till ditt inlägg "Jag föredrar färdigt" från häromdagen? :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt okänslig för kvalitet på detta område.

      Inte mer än att jag aldrig övervägt att tillverka eget papper :-).

      Radera
  3. Sista steget här borde vara att hämta tidningar från återvinningscontainern och kostnaden blir noll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sugförmågan i Dagens Nyheter är usel (trots att tidningen suger).

      Nej, då tror jag mer på att begränsa åtgången. I Lemmy Kilmisters självbiografi berättade han om en kompis pappa som alltid skrek "Max fyra rutor!" när Lemmy lånade deras toalett. Jag brukar tänka på det när jag hör barn oja sig över pinsamma föräldrar :-).

      Radera
  4. Billigast, och bekvämast, blir nog om du gör som en bekants farsa. Han tröttnade på att ständigt köpa skitpapper, så han köpte hem en hel pall som levererades till garageuppfarten :) Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter i mesta laget för mig som ensamstående. Jag tror att en bal räcker ett par år. En pall skulle räcka i flera decennier. Däremot vore det något att gå ihop om i bostadsrättsföreningen eller kvarteret. Fast som det här kommentarsfältet visat är det nog för många som tar hänsyn till fler parametrar än pris, så då blir det ett jätteprojekt.

      Radera
    2. Ha, prova med några tonårsdöttrar... då är toapapper stor utgiftspost ;-)

      Radera
    3. Fördomsfullt har jag en känsla av att "några tonårsdöttrar" är ett robust slöseri på så många olika sätt att just toapappret försvinner i den allmänna konkursen :-).

      Radera
    4. För att inte tala om åtgången med
      några tonårspojkar

      Radera
    5. Jag är lyckligen förskonad från tonåringar av alla kön, men jag gissar att flickorna bränner mer pengar på hygienavdelningen, fast den teorin kanske sprang under emo-eran, vad vet jag.

      Radera
  5. det som är dyrt i inköp ska oftast köpas billigt, det som är billigt ska ofta köpas dyrt. det vill säga, billigt toapapper tar slut fort medans dyrt toapapper räcker längre, tar mindre plats, och blir ofta billigare i längden. Billig plastfolie fördärvar ditt humör när den är svår att riva. Köp de dyraste bomullspinnarna, de fungerar bättre. Däremot, vid bilinköp, eller andra dyra produkter, så blir det väldigt mycket dyrare att köpa en finare produkt än en enklare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den regeln får jag fundera över, men jag undrar om något toapapper slår Eldorados bal i kostnad/år.

      När det kommer till bilar skulle jag hellre köpa en några år begagnad bil av medelpris än en sprillans Kia eller Hyundai till samma pris.

      Radera
    2. En bra tumregel faktiskt. Många "billiga saker" ska man inte spara in på enligt mig. Ett tydligt exempel är just plastfolie, billig plastfolie är värdelös och jag betalar hellre några kronor extra. Men det tydligaste för mig är diskmedel, billigt diskmedel är totalt jäkla värdelöst, odrygt och diskar dåligt, min yes-flaska har hållit i snart ett år, den kostar dubbelt så mycket som icas egna men är 100 ggr bättre.

      Radera
    3. Jag var med dig ända fram till "Ica". Ica Basic-varor är väl i snitt dubbelt så dyra som Willys och Lidls egna märken.

      Radera
  6. Klipp dej o skaffa ett jobb! Då kan du ställa om tarmrytmen så att tarmen töms under betald arbetstid. Arbetsgivaren betalar då för toapappret. Om du har timlön får du inte bara betalt för "skitgörat" att tömma tarmen o torka arslet, utan även för det normala "skitgöra" som ingår i arbetsuppgiften under resten av arbetsdagens 8h :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har du en poäng, men det är ändå ett för litet argument för att bli anställd igen. Annars finns också offentliga gratistoaletter att tillgå, men inte heller det känns som ett bra alternativ :-).

      Radera
  7. Toapapper: jag jämför kilopriserna, det är ändå ett mått på mängden papper man får för pengarna.

    Resan till miljonen: håller nästan med om diskmedel. Har alltid kört med Yes (35 kr litern) och varit nöjd. Nu provar jag Ica Basic (12 kr litern) och jag får mixed feelings. Det diskar tillräckligt bra rent kemiskt, tycker det löser upp fett och smuts som det skall. Däremot är viskositeten lägre än Yes, vilket gör att det känns mindre koncentrerat än Yes. Men är det tre gånger så dåligt? Tror inte det; får se om jag återvänder till Yes efter en flaska Ica Basic.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kilopriset är ett klart bättre mått än styckpris, men jag skulle vilja ha löpmeterpriset också.

      Radera
  8. Dyrt/billigt igen här. Jag tittar alltid efter antal meter på toapappret. Att ha en gammal bil, mer än tio år, är ofta inte lika dyrt som nya. man byter och underhåller bara det nödvändigaste. Nya bilar måste underhållas för att behålla andrahandsvärdet. Varje gång jag skiftar däck så ser jag till att bromsbackarna löper lätt. Sen jag började med det har jag sparat mycket pengar på uteblivna bromsproblem. Tumregel för bilinköp: inköpspris max två månadslöner. Men säg inte det till folk, bilar är nästan heliga och kostnaden också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle påstå att ingen bil under 40 år gammal behåller andrahandsvärdet hur mycket man än underhåller, men bra tips både om inköpskostnad och bromsbackar.

      Radera
    2. Jo det är viktigt med orden. Vad jag menar är att man har en kostnad för att hålla upp andrahandsvärdet, och den kostnaden kan bli hög. Men jag ska försöka att vara mer varsam med att använda ordet andrahandsvärdet. Jag har alltid haft gamla bilar, och reparationskostnaden har varit ganska låg om man slår ut det på många år. Man luras och tror det är dyrt när de stora kostnaderna kommer och glömmer de åren då kostnaderna varit låga. Även mina sämsta bilar/bilaffärer har varit mycket billigare än en nyare bils värdeminskning och kapitalkostnader

      Radera
    3. Det var inte min mening att hacka på dig, jag ville bara tydliggöra. Och jag håller med om att många med ny bil (kanske just för att rättfärdiga sitt köp) lever i tron att gamla bilar kostar flera tusen i reparationer varje månad, men så är det ju inte. Dessutom är varje reservdel billigare.

      Som Kavastu sa när han var gäst i Prata Pengar, hans kompisar köpte dyra bilar och betalar i vissa fall av på dem även efter att bilen är borta, medan han köpte gammalt och nu skulle kunna köpa vilken bil som helst, kontant för de pengar han sparat.

      Radera
  9. Du måste köpa mer SCA-aktier, Micke! Då kommer du sluta tänka såhär och istället gå runt med ett stort leende när du tänker på alla som sitter och gör "tvåan" och du bara fortsätter tjäna pengar :-). Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde ju tvärtom innan uppdelningen av bolaget - blankade SCA och snålade på som vanligt. Sket sig...

      Radera
  10. Håller med Lars !

    Här köps endast LAMBI
    passar på då det är extrapriser på balar.

    Lite vardagslyx ska man kosta på sig liksom

    att sova mellan fräscha lakan - byter ofta i sänghalmen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte ens om jag testat Lambi, så jag vet inte vad jag går miste om. Är osäker på om jag unnar mig någon vardagslyx, i alla fall inget som andra skulle se som lyx.

      Radera
    2. Skulle vara ytterst intressant att höra om de tio lyxigaste sakerna du "unnat dig" (vet att du ogillar uttrycket) de senaste åren. Om du inte kommer på något alls, som i medelsvenssons ögon skulle anses åtminstone lite lyxigt, finns det kanske en förklaring till din bitterhet. Ja, bitter kallar du ju dig själv på twitter. Själv har jag dock inte märkt så mycket av det när jag läst din blogg. Men kanske är du redan beyond bitterness så att säga... ;) /Eva

      Radera
    3. Bra fråga! Tveksamt om det finns några saker på den listan. Möjligen någon dator som varit lite bättre än jag har behövt. Det mesta handlar nog om tid och upplevelser. Att inte vara anställd så att jag kan unna mig att umgås med människor jag tycker om eller ta en löprunda eller promenad mitt på dagen för att vädret är fint. Det tror jag upplevs som ohyggligt lyxigt och ouppnåeligt för "Medelsvensson" (som för övrigt är ett annat uttryck jag ogillar).

      Radera
  11. Snålgrisarna kör med ICAs egna papper (inte Basic). Hyfsat billigt vid kampanj och fick bäst i test för ett tag sen i lokalblaskan. Citygross Budget fick sämst i test, det var tunt som pergament och rullen innehåll mycket luft. Pappret upplevdes väldigt hårt och strävt också...

    Plastfolie är ÖBs helt klart bäst, kostar några kronor och har metalltänder som river av plasten. Vi köper på oss typ 10 st när det är kampanj sen räcker det några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser, jag kan ingenting om Icas utbud eftersom jag undvikit dem i decennier. Citygross toapapper har jag heller aldrig provat, men det där med strävhet har jag aldrig upplevt som ett problem. Det är ju trots allt mjukt dasspapper, hur strävt kan det bli liksom.

      Plastfolie är en produkt jag nog aldrig har köpt. Jag har inte förstått vad jag kan göra med den som inte går med engångspåsar. Min erfarenhet av plastfolie är att den smetar ihop sig till en klump som aldrig täcker den yta man hade tänkt.

      Radera
  12. Jag märker att det bara är män som svarat i denna diskussionstråd. Vi kvinnor (japp, måste dra det kortet nu) har ju mer känsliga områden som ska torkas. Och ja, där använder jag helst något mjukare än sandpapper.
    Jag lärde mig ett "trick" för att kunna jämföra hur mycket papper det är på rullarna. Nej, det ger ingen solklar jämförelse, men det funkar rätt bra. Kläm på rullen, inre papprullen till yttersta lagret. Om det går att klämma ihop ordentligt så är det mycket luft mellan lagren. Alltså betalar du för mer luft än papper. Mitt favoritpapper är Skona. Lagom mjukt/hård för alla berörda kroppsdelar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återigen får jag lufta min okunskap och erkänna att jag inte har en aning om kraven på papprets mjukhet för specifikt kvinnliga områden, så det är helt säkert att dra det kortet. Jag ser dessutom minst fem kommentatorer vars kön jag inte har en aning om, men så har jag ju heller ingen kvinnlig intuition ;-).

      Bra tips om att klämma på rullen. Här ska genast jämföras hemma hos vänner och bekanta!

      Radera
    2. Haha, nej, det kan du nog vara glad för. Den där kvinnliga intuitionen tar mycket energi (oftast i form av choklad).

      Gör det! Jag brukar stå och klämma i butiken innan jag handlar. Kläm och känn, bästa sättet att veta vad du köper!

      Radera
    3. Personligen tror jag att fenomenet kvinnlig intuition mest är inbillad, men det skulle jag ju aldrig erkänna. Och energi tar den nog ändå ;-).

      Att klämma på matvarorna känns nästan lite pensionärsvarning, men pensionärer är ju rutinerade konsumenter så det kan finnas skäl till det.

      Radera
    4. Haha, sånt bör du hålla dig från att säga högt ;)

      Klart man ska klämma på matvaror! Här kläms det till höger och vänster, utan att skämmas.

      Radera
    5. Jag praktiserade i en matbutik för några decennier sedan och jag minns fortfarande hur roligt vi hade åt pensionärstanten som klämde t o m på konservburkarna :-).

      Radera
    6. Haha, det har jag nog aldrig gjort! Jag föredrar att klämma på sånt som faktiskt är klämbart, typ frukt, grönsaker och toapapper :) Men vill någon klämma på konservburkarna så dömer jag inte ;)

      Radera
    7. Jag dömer alla, men i och med att jag är svensk och konflikträdd gör jag det i tysthet.

      Radera
  13. Mitt främsta kriterium för toalettpapper är att det ska vara mycket på rullen. Små fjantiga rullar innebär att tillgången på hållaren pendlar mellan nästan slut och slut. Irriterande. Som aktieägare i SCA letade jag iaf tidigare efter SCA-papper. Men Edet maxi var en favorit, 100 m på rullen.
    Mitt senaste inköp var en bal på ÖoB, 1,5 km! Men det var nästan lite väl rivigt även för min snåla kropp.
    //Joey

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, 1,5 kilometer papper borde ju räcka ett tag :-).

      Radera
  14. Jag tyckte oxo priset för toapapper va en sur utgift. Nu köper jag på ÖoB där står meter per rulle blir 1500 meter för en bal. Pris i våran stad 119kr. Har nog härdad bakdel som du även mina knottar för det har aldrig gnällts på pappiret på dass :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inför det här inlägget försökte jag hitta måttangivelser, men gjorde det ingenstans. Man tycker ju att en producent med en bra siffra borde vilja gå ut med den. Så kan andra säga "mer på rullen" utan att kunna berätta ifall det bara är båg.

      Radera
  15. Skithuspapper är ett jävla åkomma, skönt att andra känner samma sak. Vissa anger i vikt, andra i löpmeter, vissa ingenting alls. Det bästa vore väl att ange hur mycket en skitning kostar, ungefär samma som för tvättmedel som anges "per tvätt". Om det inte är någon ultra-REA så har jag kommit fram till samma som dig - att eldorado-balarna för runt hundringen är vettigast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pris/skitning blir nog lite väl subjektivt :-).

      Radera
    2. Det spelar inte så stor roll så länge alla mäter likadant. Då får man ett jämförpris :)

      Radera
  16. Vi brukar köpa när det är extrapris på Willys. Senast blev det Serla som hade rejäl rabatt. Kommer inte ihåg priset tyvärr, men det är bara bunkra upp när bra erbjudandet dyker upp. Försöker alltid bunkra upp på sådana där tråkiga artiklar med näst intill oändligt utgångsdatum när det dyker upp rejäla prissänkningar.

    Min fru är van sedan födseln att inte använda toapapper alls. Där används en bunke med vatten och lite tvål för nedre hygien. Så det lär ju spara en hel del stålar. Har själv inte riktigt kommit in i den rutinen dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trots extrapriser tycker jag aldrig att det går ner till Eldorado-nivå, annars bunkar jag också.

      Ja, jag är också så där tråkigt konservativ att jag vill ha papper.

      Radera
  17. Skitproblem. Skitfullt i kommentarsfältet. Måste vara skitviktigt.:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I alla fall skitkul! Och det är ju ett ämne som berör de flesta.

      Radera
  18. Tar fem minuter att skruva fast en asiatisk rövorm/arabisk shataf på wc och vips har ni en rumpdusch som nästan helt elimierar behovet av papper och som är mycket mer hygieniskt. Kostnad för inköp runt 50-150kr. Vill man kan man köpa lyxvarianten, japansk toalett. Samma princip, stråle med vatten som tvättar rent men sedan blåses allt torrt med fläkt. Otroligt mycket billigare och fräschare än att kladda runt med papper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50 kr?! Jag tror inte att du får varken slang eller munstycke för en femtiolapp ens på Myrorna. Möjligen 500.

      Den japanska modellen har jag testat, men som svenskt handikapphjälpmedel. Men nej, jag föredrar nog papper ändå.

      Radera
  19. Ah rumpdusch! Får mig att tänka på min tid i Indien först göra ifrån sig sittande på huk. Ska visst vara den anatomiskt bäst tarmvinkeln. Sedan tvätta rent med en kopp.vatten från en hink på sidan. Smidighet, snabbhet och renlighet allt vid samma toabestyr.

    Jnana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vem är jag att döma ut en miljard indiers sätt att göra nr 2? Fast det låter inte så bekvämt att sitta på huk och krysta.

      Radera
  20. Vem för bövelen handlar skitpapper? Du skiter på jobb och får iallafall betalt för att skita eller så plockar du med rullar från arbetet eller nån offentlig toalett. Jisses.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur ska vi som är hemarbetande egenföretagare göra då? Jag kan ju inte gå och länsa McDonald´s :-).

      Radera
  21. Haha, toapappret ska vara mjukt! ;) Kör med lidls eller ica egna när de rear. På jobbet (landstinget) får man stå ut med sånt där hårt tunt... Men helst skulle jag vilja ha en asiatisk rumpdusch, då blir man ju allra renast, speciellt vid det månatliga. Toaletten i Tokyo var inte dålig den heller, med varm sits och ljummet vatten och mjuk stråle för kvinnliga delar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att ni är så många som har starka åsikter om strukturen på toapapper. Jag måtte vara helt okänslig, för mig vinner billigaste pappret.

      Men varm sits måste väl ändå vara överkurs? Inte ens när jag bodde med utedass på vintern led jag över kall sittring.

      Radera
  22. Edet extra. Enkelt, oblekt, ekonomiskt. Duger fint. I vårt hushåll på 5 pers går det ca 8 rullar per månad, typ 70kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtta rullar för 70 kr?! Ja, då förstår jag att det måste hålla hög kvalitet. Jag betalar 12 kr, fast för mig räcker nog åtta rullar i minst ett kvartal.

      Radera
  23. Brukar bara köpa toapapper som kostar mindre än 21 kr/kg. Senast hade de toapapper på ICA för 17.90kr/kg utan maximal köpgräns. Har nog papper nu fram till nyår och då är jag högkonsument. Med sådana vanor är det sällan det blir mjuka, vita lamm i ändan... ;) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får Willys ordinarie pris på billigaste balen till 19,24 kr/kg, så det var billigt. Lamm i ändan låter opraktiskt ;-).

      Radera