söndag 15 oktober 2017

Leva som man lär

Nu ska jag sluta att fika ute.
Man ska aldrig köpa en aktie utan att ha läst senaste bokslutet.
I år åker jag bara taxi när det inte finns något bra alternativ.
Jag köper bara kläder på rea.
Ingen poker på fyllan.

De där uttalandena som lät så bra när de kom till får ofta ett undantag eller två. Eller tre. Till slut är undantagen fler än reglerna varpå ”reglerna” får små tillägg av typen ”I alla fall bara om...”. Det märkliga med dåliga beslut är att vi ofta vet, eller åtminstone anar, att de är dåliga redan när de tas. Eller senast strax efter.


Jag tror att många ekonomibloggar – och ännu fler träningsbloggar – åtminstone delvis kommit till för att ge skribenten en spark i arslet att följa de egna råden. Det blir nämligen svårare att bryta sina strategier om man skrivit ner dem, och ännu svårare om man gått ut offentligt med texten. Det är samma fenomen som med nyårslöften, ju fler som hört dem desto svårare blir de att bryta.

Kanske är tricket att inte ta i så vi spricker utan bara sätta upp principer vi verkligen tror oss kunna hålla. Det är antagligen bättre att lägga upp ribban på en acceptabel nivå och hoppa över den än att peta upp den lite till och ha dåligt samvete när den dimper ner. Det är inte heller förbjudet att utvärdera och ompröva sina ekonomiska vanor med jämna mellanrum.

Och ge sig själv tillåtelse att klanta till det lite ibland. Ingen av oss är perfekt och då känns det trösterikt att tänka på att världen är full av hycklare. En bild på Belgiens folkhälsominister tycker jag funkar som illustration.

19 kommentarer:

  1. Ha, ha, ha vilken otroligt rolig bild på hälsoministern. Exakt som i Sverige, om man hårdrar det lite. Det du nämner är faktiskt ett av syftena med min egen blogg. Och det strukturerar mina tankar och åsikter, bloggen hjälper mig framåt.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vår senaste hälsominister blev ju långtidssjukskriven, men åtminstone utifrån kändes det mindre självförvållat.

      Visst blir det så. Att bolla med sig själv i offentligheten är inte det sämsta. Dessutom kan konkreta tips i kommentarsfältet hjälpa en framåt ännu mer.

      Radera
  2. Detta fick mig osökt att tänka på Göran Persson. Du vet gråsossen som predikade solidaritet och höjda skatter. När han sedan slutade så plockade han in miljonerna i egna bolaget från staten, vid sidan av jobb. För att sedan köpa en Herrgård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller Fredrik Reinfeldt, som gav sig själv ett friår, eller hur det var han uttryckte sig. Helt klart var i alla fall den där arbetslinjen han pratat om tidigare inte så viktig när det kom till honom själv.

      Radera
    2. Eller kommunistledaren Lars Ohly som bor/bodde på Östermalm...

      Radera
    3. Det undrar jag. Jonas Sjöstedt vet jag däremot säkert att han bott där. Och vad gäller Ohly hade han sina barn i privatskola vilket jag tycker rimmar illa med att vilja hindra alla dem som inte skulle ha råd med det ifall hans parti lyckas förbjuda skolpengen.

      Radera
    4. Sorry, jag förväxlade dessa två kommunister...

      Radera
  3. Mitt i prick! Min blogg blev faktiskt till för att tvinga mig till att hålla någon slags strategi! Sen om det blev rätt eller fel!? Det visar sig om ca 9 år ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast eftersom du inte vet hur ekonomin gått om du hade lagt bloggtiden på något annat får du ändå aldrig riktigt facit.

      Radera
    2. Hade i mitt blivit lite som att hoppa in i bilen och inte ha en blekaste aning om vart jag ska! Nu vet jag i alla fall vart jag ska! Sen om jag valt rätt eller fel väg återstår som sagt att se! ☺

      Radera
    3. Nu blir jag avundsjuk. Jag har ingen aning om vart jag ska :-).

      Radera
  4. Haha! Ja folkhälsoministern verkar ju veta vad hon snackar om i alla fall :)

    Det räcker med att man läser mina årsmål för 2017 på bloggen så ser man att jag tagit i så jag spricker :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajdå. Men så var de heller inte löften utan målsättningar. Jag minns inte vilken politiker som gjorde den distinktionen (kan ha varit vem som helst av dem), men jag tycker att det även funkar för privatekonomi.

      Radera
  5. Kloka tankar! Min blogg blev bland annat till för att utforma principer och att i så liten grad som möjligt bryta emot dem :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! För mig var det inte så mycket därför, men visst blir det en bonuseffekt av att formulera principerna högt.

      Radera
    2. Ganska mitt i prick, som nystartad är det en rädsla jag har känt. Att energi, lust och målmedvetenhet ska tryta framöver. Det fick mig att tänka många varv extra innan jag satte igång, men det faktum att jag inte är 'nyekonomisk' fick mig att ta steget. En blogg kan man ju se som sitt eget committment också. En ram att hålla sig till, hålla fast i när det skakar i livet eller annat kommer emellan😀

      Radera
    3. Ja, det finns många sätt att använda en blogg på ett positivt sätt. Sedan bestämmer man ju själv hur ofta och mycket man ska blogga. Jag har bestämt mig för att lägg upp ett inlägg varje dag, men ingen lär skjuta mig om jag låter bli.

      Radera
  6. Mitt i prick. Det har väl visat i barnuppfostran att leva som man lär ger mer än vad man säger. Om föräldrarna förespråkar att barnen skall äta frukt och grönt men själva trycker i sig en Marabou kaka så lever man inte som man lär. Tror det är oerhört viktigt att faktiskt leva som man lär, om man konsekvent gör det kommer man att bli en person vars ord faktiskt betyder något och på så sätt kan man skapa legitimitet och bygga karaktär.

    Med vänliga hälsningar
    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone påstås det att barn gör som man gör och inte som man säger. Personligen tror jag att de ofta gör som man inte säger, alldeles oavsett och bara för att jävlas. Och i så fall kan man själv mumsa Marabou bara man uppmanar barnen att också göra det, för då kommer de att vräka i sig broccoli.

      Radera