måndag 30 oktober 2017

Värdet av designergrejer

Jag gick förbi en sån där inredningsbutik med köksutrustning. I skyltfönstret tronade en brödrost som såldes till ”klubbpris”, 1121 kr, istället för ordinarie pris 1495 kr. Plats för två brödskivor, ställbar värme. Inga avancerade funktioner eller annan lyx. Inte särskilt snygg heller, men det är min högst subjektiva bedömning.


På Clas Ohlson, Jula och liknande butiker finns ett flertal brödrostar för under hundra spänn. Jag förstår om man vill lägga lite mer för att få en som passar i köket eftersom brödrosten ofta står framme till skillnad från stavmixrar och plastbunkar. Men över tusen kronor för en brödrost? Jag har köpt bilar som kostat mindre!

Dammsugare är ett annat exempel. Man använder den kanske en kvart åt gången. Däremellan står den i städskåpet (och samlar damm...*trumvirvel*). Nu pratar jag inte om dammsugarrobotar som åker runt och slår sönder golvlisterna medan man är borta utan om vanliga traditionella. De billigaste kostar runt en femhundring. Så vem köper en dammsugare för 25000 kr? Någon måste göra det, annars skulle de inte finnas. Min egen dammsugare ärvde jag för femton år sedan och den gör jobbet. Jag blir inte glad av att ta fram den, men det blir man knappast av någon dammsugare.


Jag kan gå igenom hela hemmet och rabbla upp hushållsassistenter, vattenkokare och skruvdragare, men frågeställningen är ungefär densamma. Varför köpa en maskin som kostar minst tio gånger mer än den billigaste som gör samma jobb ungefär lika bra? Även om den dyrare skulle hålla dubbelt så länge, och jag vet inte om det ens finns ett samband mellan högt pris och lång livslängd när det kommer till hushållsapparater.

Är det fördomsfullt att tro att de som köper brödrostar för ett fyrsiffrigt belopp inte i första hand lever på sin egen lön utan på en annan familjemedlems? Eller är det helt enkelt människor vars ekonomi är så bra att det inte spelar dem någon roll. Jag hade velat stanna i inredningsbutiken och kolla vem som skulle snappa åt sig brödrosten. För jag är uppriktigt nyfiken, men personalen började titta så konstigt på mig.

34 kommentarer:

  1. Min bror är i den branschen så brukar konsultera honom när jag vill fixa något hemmavid. Vi resonerar kring vilka material som är billiga men lämpliga för ändamålet, vilka tekniska lösningar som behövs, hur funktionen garanteras osv. Roligare och billigare att vara kreativ och hitta på själv än att köpa något färdigt. Just brödrost och dammsugare har jag bara någon gammal modell som fyller sin funktion och inte mer.

    Trevligt och blir dessutom garanterat unika lösningar. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unika lösningar kan ofta se kostsamma ut även om de inte är det. Tricket är att veta när det verkligen lönar sig att betala dyrt. Brödrost och dammsugare är absolut inte sådana exempel för mig heller.

      Radera
  2. Helt galet att lägga över 1000 spänn på en brödrost. Precis som du säger går det att köpa prylar till vilket pris som helst, men funktionen är ofta densamma. Jag funderar också över garantierna, en brödrost som kostar 200%-1000% mer borde också ha livstidsgaranti som minimum, men det är jag rätt säker på att den inte har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livstidsgaranti har de garanterat inte :-). Och även om så vore är det nästan för dyrt ändå. Jag vet inte hur många hundralappar jag lagt på brödrostar i mitt liv, men många är det inte. Kan vara noll faktiskt.

      Radera
  3. Distinktion, symboliskt kapital, conspicuous consumption: konsumtion handlar inte alltid om att köpa en produkt med en i snäv mening teknisk funktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag med på, men man vill ju ändå ha valuta för pengarna oavsett om det handlar om funktion, design, skrytfaktor eller en obeskrivlig känsla av glädje. Jag har svårt att se brödrosten här uppe ge detta till ett värde av runt en tusenlapp.

      Radera
  4. Min morbror jobbar med fläktsystem och kunde snabbt meddela att samma fläkt får olika märken på sig och då kostar olika mycket. Min gissning är att detta gäller de flesta elektroniska prylar (och även andra prylar samt mat). Så i slutändan är det väl bäst att bara köpa något som passar ens behov och plånbok. Men, tyvärr lär vi oss att vissa märken är bättre än andra. Och att ha råd med dyra saker är "bra". Svårt beteende att argumentera bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast fläktsystem låter som något som kostar många gånger mer än hushållsapparater. Kan man få en sådan att hålla några år extra finns säkert stora pengar att spara.

      När det gäller jämförelser av brödrostar och liknande drar jag mig till minnes Sverkers jämförelser i Plus som visade att det knappt fanns något samband mellan pris och kvalitet där.

      Radera
    2. Absolut, men om de tillverkas i samma fabrik med samma material ser jag inte anledningen till varför man ska köpa den dyrare när den billigare är samma skrot och korn.

      Härligt! Äntligen lite evidens att peka på. Min kompis köpte en blender för 6000 kr för att han kollat upp att det var den absolut bästa. Jag tror den mest står i skåpet och samlar damm numera.

      Radera
    3. Det är kanske den viktigaste faktorn att förhålla sig till - behovet. Den som har ett brinnande matintresse och bjuder in till stora middagar kanske behöver och använder lyxiga funktioner medan den som mest värmer Billys pizza inte gör det. På samma sätt som den som tillbringar fem timmar om dagen i bilen kan ha nytta av att lägga lite extra pengar vid bilköpet. Sedan finns alltid de där som tror att de ska bli jätteflitiga squashspelare genom att köpet ett proffsracket :-).

      Radera
    4. Det är absolut den viktigaste faktorn. Men tror du verkligen det är behovet som styr om man köper en brödrost för 1000 kr? Det har jag svårt att tro :)
      Är det behovet som styr om jag behöver lägga 4000 kr på en handväska istället för 300 kr? Knappast. Är det behovet som styr om jag behöver choklad? Alltid! ;)

      Radera
    5. Behovet behöver ju inte vara rostat bröd eller ens choklad, det kan vara behovet av att få visa upp sina fantastiska grejer på Facebook (ja, jag hör själv hur jävla dumt det låter).

      Radera
    6. I vissa fall finns det en koppling mellan pris och kvalitet. IKEA:s köksfläktar som jag stött på i många fall låter men gör inget utöver det. Jag såg det själv med min fläkt och har flera sådana exempel. Samma med andra vitvaror. Mina föräldrar köpte diskmaskin och kylskåp från IKEA och det var bara skit. Pratade med en installatör som menade att IKEA pressar priserna rejält vilket gör att kvaliten tyvärr inte är samma. Sedan kan det ju vara en annan grej med små hushållsprylar som brödrostar.

      Radera
    7. Jag har själv kyl, frys, spisfläkt, ugn och mikro inköpta på Ikea 2010. Allt är Whirlpoolgrejer (vet inte om de fortfarande samarbetar) och känns nya. Det enda som hänt är att ugnsluckan sprack och fyllde golvet med glassplitter, men då kom en reparatör ut och bytte ut den kostnadsfritt.

      Radera
  5. Gör man som jag och räknar price per use tar det ett bra tag innan det blir lönt att ta sig en rostmacka med en så dyr brödrost ;-) Den mest lämpliga kunden i mitt tycke på en sådan mycket dyrare sak skulle vara den som ska köpa den som gåva. Har föresten fått alla mina köksmaskiner förutom kaffebryggaren (och jag dricker inte ens kaffe..) i gåva inser jag nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på presenter är det ett visst egenvärde i att det går pengar.

      Jag har nog också fått de flesta köksgrejerna. Ofta för att någon köper nytt när den gamla funkar och frågar mig om jag möjligen vill ha en ful gammal elvisp. Och det vill jag ju :-).

      Radera
  6. Har verkligen dålig koll på priser på sådant där. Men mina grejer fungerar fortfarande kanonbra efter 23 år nu. Fick strykjärn, brödrost, kaffebryggare och elvisp när jag fyllde 20. Praktiskt. Hade flyttat hemifrån tre månader före.

    Förresten så är den kaffebryggaren trasig sedan länge kom jag på nu. På 30-årsdagen fick jag dock en perkulator istället och den funkar utmärkt ännu! :)

    Det är massor av grejer jag aldrig köpt själv. Till exempel nästan allt tidlöst porslin, supersnyggt bestickset, järngryta, kvalitetskastruller, säng med 25 års garanti, sex uppsättningar sängkläder (10-25 år gamla), handdukar, många badlakan(15-25 år). Min föräldrar var/är inte överdrivet givmilda men när de väl gav något förr, var de noggranna med kvaliteten, vilket jag dragit mycket nytta av då dessa saker ännu inte bytts ut... /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är vanligt att man får föräldrarnas gamla grejer när man flyttar hemifrån och så passar de på att köpa nytt. Min brödrost och elvisp är ärvda. Kaffebryggaren är en av mina nyaste maskiner, den fick jag av en kompis när han emigrerade och det börjar nog bli tio år sedan.

      Radera
  7. Håller med om mycket du skriver här
    utom dammsugare.

    Dammsugare serrù det är viktiga saker det - och utvecklats har de sedan din gamla manick såg dagens ljus.

    Filter o dyl är idag av en helt annan standard.

    jag vill påstå att efter att du dammsugit av hemma hos dig med din gamla manick så kan jag göra det ännu en gång med min moderna nya dammsugare och påvisbart visa dig att det fanns mängder av damm o annat kvar i ditt hem.

    Där kommer bland annat filtret med i bilden - kan väl säga att du suger upp och blåser ut i andra ändar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då frågar sig vän av ordning (och nymodigheternas fiende nr 1) hur rent det behöver bli. "Hellre lite damm i hörnen än ett rent helvete." Behöver jag renare kan jag dammsuga oftare, det tar ju bara några minuter.

      Radera
    2. På vissa bibliotek kan man låna elmätarpryl för att kolla hushållsapparaternas verkliga elförbrukning, både in action och när bara kontakten sitter i utan att prylen är påslagen. Undrar nyfiket på hur mycket el din gamla dammsugare tar. Särskilt om det är som moldigiani säger, att din sugmanick är ineffektiv och du svarar med att du ju kan använda den oftare om högre nivå av dammfrihet önskas. ;)

      Samtidigt håller jag med om att gamla prylar bör användas tills de rasar. Vet en gubbe som först runt 2015 bytte ut sin gamla DDR-frys från 1952. Och det enbart pga den betydligt lägre elförbrukningen. /Eva

      Radera
    3. Bra grej, kommuner som vill kalla sig miljövänliga borde ha sådana manicker till utlåning. Dock skulle jag vilja påstå att det bara är intressant för maskiner som går flera timmar om dagen, i mitt fall kyl, frys och dator. En dammsugare drar kanske 500 kilowatt. Även om den skulle dra det dubbla och måste tas fram dubbelt så ofta så att den totala elförbrukningen blir fyra gånger så hög handlar det om ören.

      På DDR-frysar finns mer el att vinna, men jag tror ändå att det ska mycket till för att det ska löna sig.

      Radera
    4. Samma argumentation går att om vi skalar upp det något - appliceras på bilar; "varför behåller du din gamla bil för 10 000:-, när du kan få en ny som drar 2dl mindre/mil för 450 000:-?!". Jo, för att jag tar mig flera varv runt jorden med min gamla för mellanskillnaden. Ska det (som alltid) idiotiska miljökortet dras så behöver även den gamla bilen skrotas så att ingen kan använda den för att släppa ut skit(o)farliga växthusgaser. 500kW för en dammsugare verkar rätt mycket, Micke. Min drar 1,6kW, så där tror jag det finns att tjäna för din plånbok att byta ut den mot en snällare. Dessutom kan du nog tjäna en hel del på att nedgradera din huvudsäkring :D

      Radera
    5. Jag har också alltid undrat varför ingen pratar om energiåtgång vid skrotning av en bil och tillverkning av en ny. I andra sammanhang pratas det alltid om återvinning och secondhand, men så fort det kommer till bilar är det slit & släng som gäller.

      Jag menade 500 Watt, men fingrarna ville annorlunda :-).

      Radera
  8. Svar
    1. Njäe, mina dammsugarpåsar blir bevisligen fulla så lite stannar allt kvar.

      Radera
  9. Jag har faktiskt en sådan brödrost, sedan ett år tillbaka! Tycker att den är värd femton hundra, för jag blir glad när jag ser den, och när jag använder den. Jag tror att även billiga brödrostar kan hålla länge, men vill jag att den billigare produkten ska sticka mig i ögonen varje dag i tjugo år bara för att spara en tusenlapp? Enkelt val för mig. Kan kanske jämföras med alla människor som köper BMW trots att VW är jämförbar. Och då snackar vi inte om tusen kr premium utan några hundra tusen. Tydligen är den känslan värd något för vissa människor. Andra lägger tusenlappar på att se sportevenemang, som jag knappt skulle klara av att se på även om jag fick betalt.
    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att folk är olika! Jag tycker alltså att det är en av de fulaste brödrostar jag någonsin skådat, så inget alternativ skulle sticka mig mer i ögonen :-). Men blir du glad varje gång du ser den är den säkert värd priset och då kan jag bara gratulera.

      BMW har jag alltid sett som ett övervärderat varumärke som inte alls är värt pengarna, till skillnad från exempelvis Mercedes som jag tycker är mer än ett premiummärke på pappret. För inte nog med att bilen kostar mer när man köper den. Varenda reservdel du någonsin behöver till BMW:n kommer att vara minst dubbelt så dyr som konkurrenternas, från blinkersglas till avgassystem.

      Radera
  10. Köpte en ny billig kaffebryggare i fredags som jag behöver reklamera eftersom kaffet knappt är ljummet... får nog betala några kronor till för den lyxen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så konstigt att kaffet du kokade i fredags knappt är ljummet. Det är ju måndag nu ;-).

      Radera
  11. Jobbat i järnaffär för länge sen. De som köpte dammsugare för 500:- kom ofta in efter ett år och köpte en bättre dammsugare. De som gav 1500:- har kanske kvar den fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett annat exempel. Min moster köpte en hushållsassistent på 50-talet (https://3.bp.blogspot.com/-IxDEZvmwd-k/WAAC49AEPGI/AAAAAAAABRg/r0VY0kysQPEqa9l1OMIGldZLGUcAAF0bgCLcB/s1600/nypon4.JPG) begagnad av sina grannar som skulle köpa den nya modellen som precis hade kommit. Trettio år senare frågade de moster om de kunde köpa tillbaka den, men hon ville behålla den. Nu har hon haft den i drygt 60 år och den tickar på. Nästa modell gav alltså upp redan efter 30 :-).

      Radera
  12. Köpte en dammsugare på Clas Ohlson för några år sedan för sådär 399. Den var kass och gick sönder efter få användningar. Köpte en på Elgiganten för över 1000 men har hittills levererat. Samma historia med elvisp från Clas Ohlson. Gick sönder första gången jag använde den. Hittade en några hundralappar dyrare på ÖB som var av ett känt märke. Denna fungerar finfint. Så visst man behöver inte köpa det dyraste men dessa erfarenheter har lärt mig att inte köpa det billigaste ( och inte på Clas Ohlson).

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av anledningarna till att jag älskar Clas Ohlson är att reklamationer aldrig är några problem, de få gånger något strulat. Elgiganten däremot... De får vara åtminstone 30 procent billigare för att jag ens ska överväga att handla hos dem igen :-).

      Radera