torsdag 5 oktober 2017

Hela portföljen stormar

Börsen rör sig inte mer våldsamt nu än den gjort tidigare i år. Tittar vi på indexet SIX Portfolio Return Index (SIXPRX) har det rört sig mer än en procent upp eller ner under en börsdag 23 gånger i år. Flest gånger i augusti (sex), men bara en i september, på det historiskt rörliga datumet 11/9 och ingen gång sedan dess.

Min portfölj har rört sig ännu mindre eftersom jag legat och ligger ganska likvid. Tittar jag däremot på enskilda innehav är det helt galet. Jag skulle säga att det blivit mer regel än undantag att något innehav rört sig mer än +/-5 procent på en dag, ibland har jag flera innehav på +/-10. Det beror definitivt inte på att jag höjt risknivån. Eller det gör det kanske, men det har inte varit min avsikt.


Av de stökigaste aktieinnehaven kan nämnas A1M Pharma, Advenica, Litium, Paradox, Starbreeze och Tobii. Det är både upp och ner för alla utom Paradox som i stort sett bara gått upp. På minussidan har A1M gått rätt uselt, så i stort sett har nog ”extreminnehaven” tagit ut varandra.

Jag har inget emot att det rör sig så länge jag långsiktigt slår index, jag konstaterar bara fakta. Så vart vill jag komma med det här resonemanget? Jag vet inte. Jag vill ju helst variera mig även på bloggen, så jag måste inte nödvändigtvis landa i att det är stormen före raset. Jag vet helt enkelt inte, och kan inte ens vara helt säker på att jag har rätt i att portföljen stökat mer än vanligt för det är ju snudd på omöjligt att gräva fram statistik på. Jag bara konstaterar att det svänger nu, så det gäller att hålla tungan rätt i mun.

8 kommentarer:

 1. Hur har din portfölj presterat i år sett till avkastning YTD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget vidare. Kan bli första kalenderåret på mycket länge som jag presterar sämre än index.

   Radera
 2. Jag tycker det är mer oroande att bolag på Large och Mid rör sig 2-3-4 %-enheter på en dag utan någon större anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte bara i min portfölj det stormar.

   Radera
 3. Kul att vi skrev om nästan samma sak på samma dag. :-) En annan sak jag funderar på som tangerar din artikel är att det inte längre tycks finnas någon som helst logik på börsen. Robotarna stökar till det med sina algoritmer, som inte handlar om sunt förnuft eller förmågan hos företagsledningen att skapa förtroende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte riktigt fattat hur algohandel förstör, men det kan bero på mig. Är det inte i slutändan alltid vinster (eller åtminstone förhoppningen därom) som styr?

   Radera
 4. På lång sikt är det vinsttillväxten som styr. På kortare sikt kan vad som helst hända. Det intressanta med en svängig portfölj är att den kan ha mer potential i båda riktningarna, på gott och ont. Kul att du skriver om aktier ibland också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är en ständig balansgång. Skriver jag om börsen får jag höra att de där aktieinläggen är inte så intressanta, och skriver jag om chiliodlingen får jag sura mejl om det, så jag försöker ge något till alla som gillar pengar.

   Om portföljen alltid svänger är det nog så, men jag tycker att det börjat svänga extra mycket den senaste tiden. Jag blir lite sjösjuk :-).

   Radera