Var drar man gränsen för specialkost
i skolan? Själv var jag vegetarian ett tag på högstadiet och har
för mig att jag behövde söka tillstånd hos skolsköterskan, men
det var ingen komplicerad utredning. Det var mer jobb med det fåtal
som skulle ha vegetarisk skollunch, så jag gissar att portionerna
kostade lite extra.
Men någon stor kostnad för kommunen var
det nog inte på 80-talet. Skulle tro att det är betydligt värre nu
när allergierna ökat och många dessutom kräver specialmat av
religiösa skäl. I Järfälla har kommunen den här terminen slutat
servera halalkött. Officiellt av djurrättsskäl, men de sparar nog
en slant också. Islamiska föreningen gick i taket och menade:
”Våra barn har rätt att få mat
enligt sin kultur. Det finns religionsfrihet och den gäller inte
bara andlig verksamhet. Där ingår även kultur och matvanor.”
”Neeeej, inte korv stroganoff igen!!”
Jag betvivlar inte att kommunen
kommer backa, men mitt svar är att religionsfrihet inte alls gäller
kultur i största allmänhet. Religionsfrihet är förresten lika
mycket frihet
från religion (som alla barn i Sverige har rätt till
enligt lag). Jag skulle tycka att man har ett bättre case om man
vill slippa halalkött i skolbespisningen med hänvisning till
religionsfriheten. Men ät vegetariskt om det inte passar. Jag tror
inte att någon religion (möjligen undantaget
pastafarianismen) har problem med vegetabilier.
Men det är inte bara religiös tro som
sätter käppar i barnmaten. Det här brevet har florerat i sociala
medier och efter lite grävande insåg jag förvånat att det tycks
helt äkta, ”utan syntetiska tillsatser”:
Jag skulle inte tveka att hänga ut
föräldrarna, men för att skona lille W (som jag antar har det
jävligt nog ändå) har jag anonymiserat brevet och önskar att ni
respekterar detta i kommentarsfältet även om det inte kräver så
mycket letande att hitta dessa människor.
Till brevet då. W ska tydligen leva
mer eller mindre på ekologiska dadlar. Det finns förresten en del
mindre uppenbara konstigheter här, som att W inte äter havregryn
men väl ”havremjölk”. Vad är den framställd av då,
ekologiska havrekapslar från Semper? ”Dolt socker” går bort,
men fruktsocker går bra, om det sitter i ekologisk frukt.
”Vi är aldrig
omöjliga” säger föräldrarna, men självklart kan vi inte ha en
skola där varje elev kommer med en kravspec på att de ska slippa få
i sig alla former av vanlig mat (”med mera” och ”etcetera”).
Jag har förstått att lärandet är en ren bonus om det hinns med i
skolan av idag vid sidan av allas lika värdegrunder och
genuscertifieringar, men med sådana här föräldrar blir skolan ett
dårhus.
Därför tycker jag att vi bestämmer
att vi gör så här istället. Allergier och andra medicinska skäl
ska givetvis tillgodoses i skolbespisningen. De elever som i samråd
med sina föräldrar kommit fram till att de vill ha
lakto-ovo-vegetarisk kost ska också få det. Men där stoppar min
välvilja. Religiösa barn kan äta vegetariskt de dagar köttet inte
funkar med deras religion och hipsters med ekologinoja får skicka
med en matlåda med biodynamiska dadlar och virvlat vatten.
Frågor på det?