Bilden som illustrerar artikeln visar helfabrikat jag inte skulle ta i med tång, men jag antar att artikelförfattarna från KTH och KI menar alla vegetabilier och i så fall skulle förslaget gynna mig. Men det kvittar. Momsen är en omsättningsskatt (eller, om man så vill, en konsumtions-dito) och ska inte vara ett politiskt påtryckningsmedel för klåfingriga batikhäxor i forskarvärlden.
”Ge hit!”
Vill ni att folk ska äta mer vegetariskt bör ni istället visa varför, något de inte ens försöker här. ”Av både miljö- och hälsoskäl” står det, men inte ett ord om varför vegetabilier skulle vara bättre för varken det ena eller andra. Är det helfabrikaten på artikelbilden som avses tror jag inte på det. Särskilt inte biffarna från Dafgårds, företaget som måste skriva sina sina innehållsförteckningar i font 0,3 för att få plats med alla tillsatser.
Istället klumpar artikeln ihop
befolkningen i fem olika grupper. Fast egentligen ligger de så nära
varandra att det hade räckt med två: kvinnor som gör kloka (alltså
vegetariska) val, och norrländska män, lågutbildade, lite korkade
och mycket ”vegoskeptiska”. Om det är artikelförfattarnas
taktik att måla ut dem som inte håller med som lite dumma i huvudet
förstår jag att de vill använda skatten istället.
Förresten tycker jag att momsen är
krånglig nog som den är. Själv har jag tvingats fakturera tre
olika momssatser till mina kunder, som ofta inte fattar varför och
jag förstår dem. Det är knappt så att Skatteverket kunnat
förklara. Jag skulle föredra en enda momssats på allt, helst 0
procent. Låt oss få använda alla våra nettoinkomster till att
handla vad vi vill, så kan den som vill köpa industriprocessad
sojakorv, medan vi andra slipper.