Att det kräver en massa tid att baka
är en seglivad myt. Möjligen är det ibland av slöhet, men ännu
oftare av okunskap, som det hävdas att man måste välja mellan
heltidsjobb och hembakt bröd. Nu när jag bakat allt mitt bröd i
över ett halvår är jag förvånad över hur lätt det är.
Det kräver framförhållning, men inte särskilt mycket arbetstid.
Jag ska illustrera vad jag menar genom
att visa den effektiva baktiden. Jag använder ett recept jag redan bloggat om, men
principen är densamma för allt bröd.
Bakningen går att dela in i följande
sju etapper:
- Värm vatten, lös upp jästen och blanda ihop alla ingredienser (5,5 minuter).
- Jäsning (30 minuter).
- Smörj formar och häll ner degen där (3 minuter).
- Jäsning (30 minuter).
- In med brödet i ugnen (0,5 minut).
- Grädda (30 minuter).
- Ta ut brödet – i tid! (1 minut)
Det är alltså bara fyra av sju
punkter som kräver bagarens medverkan, totalt 10 minuter, mot 90
minuter då degen sköter sig själv. Så här ser arbetstiden ut, men lite uppspeedad så att ni slipper följa
mitt liv i realtid.
Fast även tio minuter är ju tid man kan lägga på något annat, kan någon invända. Ja, jag vet ju inte vad ni gör på dagarna, men ni kanske har någon dötid att utnyttja. Dra ihop degen medan du lagar mat. Baka när du ändå kokar potatis eller steker fläsk. Lyssna på radio, titta på tv eller prata i telefon samtidigt. Kanske inte i kombination med degkroksbearbetningen, då skulle den du pratar med bli irriterad. Men det jobbet tar tre minuter. Har du inte tre lediga minuter i veckan är bröd ditt minsta problem.